СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 29 (6 - 12 септември 2013 г.)


 

Най-младото попълнение на “BG Север” мина под венчило

 

Колежката Лора каза “да” на своя любим Борис пред близки и приятели

 

Младото семейство в първия си танц, сн.“BG Север”

Светлана ЧАМОВА

Нашата най-млада колежка Лора направи много решителна крачка в живота си. На 31 август тържествено и безвъзвратно тя каза “Да” на своя любим Борис. Двамата се врекоха в любов пред близки и приятели в зала “Катя Попова”, повториха сватбените клетви в храма “Св. Николай”. От този миг нашата лъчезарна колежка се сбогува с фамилията Генчева, за да продължи преобразена като госпожа Лора Борисова. Купонът в ресторант “Старата изба” започна естествено с първия танц в историята на новото семейство. Дунавско хоро откри дансинга за гостите. Както подобава на българска сватба, хоро след хоро следваха едно след друго - кое от кое по-дълги и завъртяни, редувани от прекрасни български песни за любовта. Поздравите от колеги и приятели не стихваха, а когато дойде ред да се забърза ритъмът, се включиха класически парчета и огненото темпо на латино ритмите. А след това - всичко, което се слуша и харесва в наше време. Но преди купонът да се развихри с истинската си мощ, естествено бяха спазени и извечните сватбени традиции. Свекървата захрани с пита и мед нашата Лора, за да им е сладък съвместният живот. Не се мина и без гадания за бъдещето. Къшеят от разчупената пита, останал в ръцете на всеки от младоженците, предвеща кой ще е домашният началник, а хвърленото менче даде пълна информация за бъдещата челяд. Забавна игра с въпроси и отговори обаче се оказа истинско психологическо проучване за двойката. Тя недвусмислено показа, че Лора и Борис се познават перфектно - едно добро начало в семейния живот.

Между другото по време на играта паднаха и много тайни - кой първи е произнесъл съкровените думи “обичам те”, кой е бил инициаторът на първата целувка. Станаха ясни такива интимни подробности в отношенията на двойката като това кой готви по-добре, но и кой си хапва с повече охота, кой е по-търпеливият. Пожеланията за здраве, дълголетие, щастие и любов нямаха край, а максимата, че радостта прогресивно се

увеличава, когато е споделена със скъпи хора, в тази незабравима за Лора и Борис вечер бе в пълната си сила.

Ние, колегите от “BG Север”, още веднъж им пожелаваме да се обичат и занапред така силно, както в деня на сватбата си, защото с любов се преодоляват всички предизвикателства, с които животът ни среща неминуемо по пътя ни.


 

 

Карък

 

Бандит сам влезе в кауша

 

Тотьо МАРКОВ

Уникален карък се оказа 23-годишен плевенчанин, който доскоро бил с чисто криминално досие. След нощен запой в плевенско заведение той и негов авер на 27 г. нападнали на площад “Възраждане” двама младежи. Нахвърлили се с юмруци върху тях и им взели два златни ланеца, тежащи общо 30 грама. После изчезнали в тъмното.

По същото време сервитьор от заведението намерил чантичка с документи на 23-годишния бандит и я предал в полицията. Дежурните в Първо РУП се обадили по телефона на собственика й и той веднага отишъл при тях. Точно в този момент обаче ограбените подавали жалби в полицейското управление. Те разпознали нападателя си, казали на полицаите и каръкът мигновено бил окован в белезници. По-късно бил разкрит и съучастникът му - оказало се, че е със сериозен криминален стаж, регистриран е многократно за извършени грабежи и изнасилване.


 

 

Да почерпЯТ!

 

 

Любо Петков става дипломат навръх рождения си ден

 

Като консул на Република България във Франкфурт посреща рождения си ден - 6 септември, досегашният депутат от Коалиция за България Любомир Петков. Назначението на 37-годишния плевенчанин идва точно в празничния за него ден. Преди отпътуването си Петков ще празнува с родителите си, тъй като съпругата и децата му от известно време не са в България.

Председателят на социалистите в Плевен не само ще сдаде партийния пост, но ще трябва и да замрази и членството си в БСП, каквото е изискването за дипломатическите лица.

 

Старейшината Пенчо Дреновски празнува във вила край Априлци

 

Общинският съветник Пенчо Дреновски ще празнува рождения си ден на 6 септември в село Скандалото край Априлци, където има вила. Заминава там още от средата на седмицата, та до края й. Смята да съчетае почивката с това да посвърши някоя и друга работа по двора и по къщата. В празничната вечер обаче ще заведе семейството си на ресторант в Априлци. Пожелава си само да е жив и здрав, защото е на прекрасните 58 години.

 

 

 

 

Ивайло Атанасов вдига тост
в 145-годишното “Съгласие”

 

В началото на новия творчески сезон и в навечерието на 145-годишнината на читалище “Съгласие” Ивайло Атанасов обещава да вдигне наздравица с колегите си с нещо почти толкова старо и стойностно като поверения му културен институт. Поводът е, че на 8 септември прибавя още една цифра към мъдрите 55 години. Така се и чувства - помъдрял, но не и остарял и с усмивка си пожелава здраве и още поне век творчески успехи.

 

 

Иво Радев отлага купона, пътува служебно за Москва

 

41 години навършва на 12 септември окръжният прокурор на Плевен Иво Радев. Тази година той ще отложи празнуването в семеен и колегиален кръг, тъй като точно на празника си ще бъде в Москва заради служебен ангажимент. “Пожелавам си най-вече здраве, както за мен, така и за семейството ми, за близките и колегите ми. В служебен план си пожелавам в Плевенската окръжна прокуратура да продължава да цари тази спокойна и работна атмосфера, която постигнахме през последните години”, каза за “BG Север” Иво Радев.

 

Иван Велчев - Йово ще рисува пожеланията си в Алпите

 

На крачка от терминала хванахме художника Иван Велчев - Йово, който на 8 септември ще отпразнува 64-ия си рожден ден. В алпийско градче близо до Виена и в компанията на колеги от различни страни своите мечти, очаквания и пожелания той ще пресътвори в картини. Обещава, че няма да остави нищо в тайна и повече подробности, както и задължителната почерпка за здраве, ще даде веднага след завръщането си в Плевен.


 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Ограничителите на безумие

 

Стефан КРЪСТЕВ

ЕС предлага ограничители на скоростта за колите в страните си членки, в това число и България. Освен че новите автомобили ще излизат от конвейера с тези ограничители, такива могат да се инсталират и на коли, които вече са в движение. Ограничителят ще разполага с камера, която ще чете пътните знаци, оттук насетне дискусията е върху въпроса дали ограничителят автоматично да намалява скоростта, или глас да предупреждава шофьора, а нарушението му да се записва. Личното ми мнение - по-добре второто, защото в живота има и екстремални ситуации. Детето ти се задави - можеш да го качиш в колата и значително по-бързо от бърза помощ да го заведеш в болницата или (не дай Боже) прострелят човек по пътя, кръвта му изтича и други подобни. В такива случаи ще предпочетеш да си платиш глобата, но ако механизъм контролира колата ти, вече става невъзможно. Има си случаи, в които човешкото решение е единствено правилното, но като цяло машината е по-прецизна и ми се струват глупости коментари от рода, че подобен механизъм би ограничил нечия свобода. Чия свобода? Шофьорът, който поставя живота ми в риск, че не шофира благоразумно, не ограничава ли моята свобода? Ограничава я, разбира се. Правото ми да поемам риск си е единствено мое. И всеки, който подлага на риск живота ми, без да има моето разрешение за това, ми отнема правото. И след като цялата пролята кръв по улиците доказва, че трябва да се направи нещо, подобно технократско решение е голяма крачка и ще има много по-малко кръв и сълзи. В момента към страната ни прииждат бежанци, спасяват се от войната. А къде да се спасяваме ние от неофициалната, която се води у нас, а жертвите й достигат тези на официално водените? Няма къде, никой няма да ни даде статус на бежанци. Трябва да се преборим за правото си да живеем. И всякакви глупости за “ограничена свобода” най-вероятно са подклаждани от хора, които искат да поставят условие, което ще им помогне да се възползват материално от техническото нововъведение. Вероятно става въпрос за фирмени интереси и връзки с търговията на механизма. Както става винаги у нас, някои хора се надяват бързо да забогатеят, други да грабнат от паничката им. Сигурно ще има и от първите, и от вторите. Това малко ме засяга, важното е наистина да навлезе в живота ни. Проблемът е сериозен и не пожелавам на никого от лекомислените да пострада или да преживее трагедията на загубилите близък човек и да разбере тогава колко е сериозно. Ограничава се безумието, не свободата.

 

Рубрика "Напушени мисли"


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО