СОЦИАЛНО


 

Забавачките в Плевен се пукат по шевовете

 

Общината нямала пари за нови градини, увеличава децата в група

 

Броят на децата в група се увеличава, но персоналът остава същия

Веселина ИЛИЕВА

Всичките 24 детски градини в Плевен се пукат по шевовете, броят на децата в група е надут максимално, за да могат всички да попаднат под грижите на забавачницата, защото за строеж на нови общината нямала пари, научи "BG Север".

Тъй като тази година приемаме деца, родени през 2006 г., а тогава се оказа, че има демографски бум в Плевен, капацитетът на градината ни се запълни максимално, каза шефка на местна забавачка. Тя поясни, че законово броят на малчуганите в група трябва да е максимум 40, минимум 16 - 22. Ако досега броят на деца в група в градините в кварталите на Плевен е бил 22, а в центъра - 28, то тази година той ще е 28 за кварталните и 35 за централните градини. В по-големите от тях, пак предимно в центъра, има по пет групи и общо около 150 деца, но и в по-малките броят на децата не пада по-долу от 120. За тях се грижат около 10 човека педагогически и 11 непедагогически персонал.

Преди време имаше някаква тенденция и родители от по-далечни квартали да искат децата им да ходят на детска градина в центъра. Но след като преди година и половина общинският съвет в Плевен прие ясни и точни критерии за прием в детските заведения, вече не се забелязва подобен наплив. А критериите са: първо и двамата родители да са работещи, т. е. да няма кой да се грижи за детето. Това се доказва с бележка от местоработата и на двамата. С предимство са и децата на разведени, инвалиди и социално слаби родители, както и тези деца, които имат братче или сестриче, което също вече ходи в тази детска градина. Не на последно място се гледа и местоживеенето на детето. Тази година почти нямам деца, които не живеят в нашия район, твърди шефка на местна забавачка в центъра. Тя успокои припряните родители, които бързат да подадат молби на детето си още от предходната година. Приемът на заявление за всяка година започва в първия работен ден след Нова година и продължава до към началото на май. В края на май излизат резултатите от класирането. Тогава става ясно дали детето е прието за новата учебна година, която за детските градини започва от 1 септември.

Въпреки дългия период за подаване на молби, още на 10 януари аз имах 70, което е почти 90% от всички подадени, съобщи директорка на плевенска забавачка. Тя увери, че няма смисъл нито толкова да се бърза, нито пък родителите да се презастраховат, като подават молби на повече места. Още като дойдат при мен с документите, мога да им кажа дали детето им ще бъде прието или не, увери тя.

По принцип се приемат деца, навършили 3 години, но ако детето е родено през първото полугодие и е изписано от яслата още през юни, ние го вземаме, защото понякога няма кой да го гледа, а и тази година например яслите не работят през август. От близо две години в плевенските градини се обучават и деца с увреждания. Целта е те да се интегрират сред връстниците си и да бъдат поставени на равни начала спрямо останалите.

Много плевенски детски учители негодуват от факта, че те, които се грижат за 35 деца, вземат еднакви заплати с тези свои колеги по селата например, които се грижат за 12 деца. Един начинаещ детски учител взема базова заплата от 450 лв., а този с 25-годишен стаж - 550 лв. Иначе по заплати бием някои даскали от школата, които са на делегирани бюджети, но пък трябва да има категоризация на трудовото възнаграждение спрямо броя на питомците, настояват детските учители.

 

Лом пред епидемия заради боклука

 

Симеон НИКОЛОВ

Кризата с боклука в Лом навлиза в нова фаза. Досегашната фирма-концесионер на чистотата "Титан Север" от 21 юли т. г. без предупреждение започна да прибира контейнерите си и боклукът се изсипва направо по улиците, съобщи говорителят на общината Любомир Замфиров. През юни общинският съвет реши да бъде изградено общинско предприятие, което да поеме събирането и извозването на отпадъците. До започване на работа обаче "Титан Север" трябваше да остави съдовете по местата им. Това обаче не стана. Кметът на Лом Пенка Пенкова сезира прокуратурата. Тя поиска магистратите да се намесят и прибирането на контейнерите да бъде спряно.

До сегашната ситуация в Лом се стигна, след като фирмата още през март преустанови работата си по почистването на града. Причината за това беше липса на финансови средства заради запориране на сметките и от съдия-изпълнител заради дългове на фирмата във Видин, където тя също чистеше. Тогава местната управа потърси помощ от други общини и започна сама да събира и изхвърля отпадъците.

Общината е представила проект в МОСВ за безвъзмездно финансиране на новата за нея дейност по почистването. Очаква да получи 427 284 лв., с които да бъдат закупени съдове за събиране на сметта. Отговор обаче още няма.

Лекари от местната болница алармираха за опасност от разпространение на инфекции. Ако въпросът със съдовете за отпадъците не се реши, Лом в горещините ще бъде поразен от тежка епидемия, предупредиха те.

 

 

 ЛОВЕЧ

 

Жителите на Младост дават лоша оценка на квартала си, по-заможните бягат от там

 

Свеня Йегер

Мира ГАНЧЕВА

Пилотния проект за ж. к. "Младост" представи германката Свеня Йегер, която работи по него вече четири месеца в община Ловеч. Това стана на конференция "Да доближим Европа до гражданите", провела се в рамките на проект "Изграждане на партньорство за сътрудничество и обмен на добри практики между Ловеч и Ерфурт", който двете побратимени общини реализират по оперативна програма "Регионално развитие".

Изследването на Свеня Йегер се базира на литература и разговори с експерти, както и на наблюдение на социодемографското развитие. Направени са анализ на даденостите в жилищния комплекс и анкета сред част от обитателите. Можем да пренесем опита, който имаме в обследването на източногерманските панелни квартали, в България, счита Йегер. Най-голямата разлика между двете държави обаче е структурата на собственост - у нас те са частна собственост. Стандартът на строителство навремето също е бил различен, вследствие на който българските панелки имат големи недостатъци.

Какво показва обследването на Свеня Йегер? Ж. к. "Младост" в Ловеч се намира в югозападната част на града и е разделен на три части. Има 3 200 жилища и една индустриална част. От изграждането на комплекса досега не са правени никакви координирани ремонтни дейности. Някои от собствениците на апартаменти са правили частични модернизации. В плачевно състояние са обаче асансьорите и стълбищата. Външните фасади на блоковете имат големи пукнатини, така че има голяма загуба на енергия. Покривите са лошо изолирани и затова при дъжд някои от тях прокапват.

Колкото до снабдяването в квартала, в южната част е обособен център, в който има супермаркет, аптека, магазин за дрехи втора употреба. Из квартала са пръснати 18 малки магазинчета, които са с незначителна търговска площ, и са разположени най-често на първия етаж на някой блок или в гараж. В ж. к. "Младост" има и няколко кафенета.

В квартала има много зелени площи, тъй като блоковете са построени на голямо разстояние един от друг. Пространствата обаче не са оформени и поради тази причина не са привлекателни за хората. Тук-там има детски площадки. Живеещите в комплекса са си направили сами малки кътчета за сядане, което е белег, че те имат нужда от оформяне на околното пространство. Чистотата не е на ниво, контейнерите са препълнени, силно замърсено е. Лошо организирани са и възможностите за паркиране. Автомобилите се спират навсякъде. Уличната мрежа в ж. к. "Младост" е необозрима и ориентирането в квартала е много трудно. Тротоари има само до големите улици, а междублоковите пространства са осеяни с пътечки.

Във връзка с обследването си Свеня Йегер е провела анкета с 50 писмени интервюта и няколко лични разговора. Хората са оценявали различни аспекти, свързани с живота им в ж. к. "Младост", по петобалната система, като в случая 1 е отлична оценка, а 5 - най-лошата. В сравнение с всичко останало жилищата си в панелните блокове ловчалии оценяват с 2,5. Като проблеми отчитат лошата изолация и топлоснабдяването. Иначе от големината на апартаментите са сравнително доволни. По-лоша е оценката на самите жилищни сгради - 3,5. Недоволството е заради архитектурата, чистотата, входовете. Особено възрастните хора се възмущават, че има стъпала и жилищата им са труднодостъпни. От друга страна се дава висока оценка на отношение и търпимост към малки деца.

Като цяло ж. к. "Младост" получава изключително незадоволителната оценка 4,5. Според жителите на квартала основните проблеми са неоформените зелени площи, липсата на чистота и уличната инфраструктура. Като положителни са оценени междусъседските отношения. Със снабдяването няма проблеми, но семействата с малки деца са недоволни от липсата на детски площадки, няма и развлечения за младежите. Така че семейства с по-високи доходи планират да напуснат в обозримото бъдеще квартала. Причини - имат по-високи изисквания за условия за живот, към околната среда, искат по-голямо жилище.

В ж. к. "Младост" проблеми има, но кварталът има и потенциал, обобщи Свеня Йегер с едно изречение обследването си.

 

 

Младите масово избелват зъбите си, мечтаят за холивудска усмивка

 

Д-р Людмил Митев

Веселина ВАСИЛЕВА

Младите хора масово прибягват до избелване на зъбите си, сочи статистиката на Българския зъболекарски съюз. Това е някаква мания за холивудски усмивки, но ефектът зависи преди всичко от състоянието на зъбите, всичко е индивидуално, коментира за "BG Север" тенденцията доктор Людмил Митев, един от плевенските зъболекари, който преглежда безплатно профилактично не само кампанийно, а целогодишно.

"Човек се ражда с определен цвят на зъбите, който му е генетично заложен. Това е като тена на кожата. Когато говорим за избелване, трябва да поясним дали става въпрос за избелване на единични зъби или на цялото съзъбие, дали е по медицински показатели, или е от естетическа гледна точка. До избелване по медицински показатели прибягваме, ако зъбът е потъмнен следствие на някакво лечение, заболяване или пиене на антибиотици", поясни още той.

"Преди да избелят зъбите си пациентите първо трябва да се уверят чрез преглед при стоматолог, че са със здрави зъби и здрави венци. Важно е да спомена, че ние не препоръчваме тотално избелване на зъбите, което сега е моредно. Според нас едно почистване на зъбния камък, излекуване на венците и полиране на зъбите е напълно достатъчно, за да върне нормалния цвят, който природата им е дала. Така се премахват всички налепи от цигари, от мръсния въздух и кафето", каза още д-р Митев.

Цената на естетическото избелване варира между 50 и 700 лв. в зависимост от метода, по който се прави. Най-скъпо, но и най-ефективно е избелването с ултравиолетова светлина. Процедурата е бърза, става с едно или две посещения при стоматолога. В Плевен само двама зъболекари работят с него.

Най-предпочитан и сравнително евтин метод е избелването в домашни условия. Доктор Митев обясни, че при него се изработват индивидуално избелващи шини и шприци, съдържащи безопасен избелващ гел. Този гел е обикновено с голяма вискозност и приятен вкус. При този метод се налагат две кратки посещения при стоматолога. При първото се вземат отпечатъци за изработването на индивидуални шини, а при второто се получават шините и избелващия агент. Пациентът всеки ден поставя гел в шината и я носи в продължение на минимум 6 часа. По желание може да бъде носена денем. След като се свали шината устата се изплаква и зъбите се измиват с паста.

Стари бабини рецепти за избелването на зъбите са миенето им със сода бикарбонат и търкането им със зелена кора от орех. Но науката ги отрича - ефектът е или временен, или нулев.

Независимо от метода обаче избелването е козметична процедура, която изисква поддържане и грижи. След процеса пациентът трябва да си въведе хранителен режим - да не пие кафе, чай, червено вино, да не пуши. Ако си позволява тези удоволствия, съвсем скоро ефектът от избелването ще се изгуби, предупреждава доктор Митев. Той потвърди, че има ефект и от избелващите пасти за зъби, но трябва постоянство в използването им.

 

 

Послушай лекаря

 

Парализата след операция на ухото е трудно поправима

 

Моята приятелка е на 21 г. и от 10 г. не чува с едното ухо. Преди месец реши да се оперира. Ходи при много добър доктор на преглед обаче операцията при него струва 1 200 лв. и тя се реши да търси друг. Оперираха я, но й засегнаха нерва. Сега дясната страна на лицето й е обездвижена - не може да си затваря напълно окото, устната й от едната страна не може да се движи и челото не може да си набръчква. Лекарят я прати на невролог, който й изписа инжекции невалин за 45 дена. Отделно ходи на физиотерапия, но няма подобрения. Сега я карат още хапчета да пие и не дават гаранция, че ще се оправи.

Моля ви, кажете какво да направим, къде да се лекува?

Велислава Христова, Варна.

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Вероятно става въпрос за едно от най-неприятните следоперативни усложнения в нашата специалност - засягането на нервус фациалис, който нервира половината от лицевата мускулатура и в по-голямото си протежение минава в близък контакт с вътрешното и средно ухо. Когато има оперативна интервенция там, е възможно да бъде увреден.

Уврежданията на фациалис по време на операция, а оттам и последствията, бихме могли да разделим на две групи. При първия случай може да настъпят травматични увреждания без прекъсване на нерва, тъй като той е поместен в твърд костен канал и когато се получи оток в резултат на операцията, се нарушава и функцията му. Тези нарушения са преходни и преминават. Друг вид увреждания са, когато се проникне в канала на нерва и се стигне до директното му увреждане и до прекъсването му. В случая не знаем със сигурност за какъв тип увреда става въпрос. Симптомите и в двата случая са еднакви - мимическата мускулатура в тази половина на лицето не функционира. Самият нерв има пет основни клона - горните отговарят за околоочната мускулатура и мускулите на челото, средните клонове за движението на устните, а долните - за мускулите на брадичката и горната част на шията. Когато се увреди нервът в областта на ухото, се засягат и петте клона и може да имаме такава клинична картина, като описаната от читателката. Но не знаем увреждането дали е в резултат на операцията и в каква степен е, защото от това зависи лечението. Парезите на нерва се лекуват с невалин, но той би могъл да помогне, когато няма прекъсване на нерва, а само нарушение на функцията му. Физиотерапията, която се използва в тези случаи, включва и ултразвук, медикаментозни апликации с високочестотен ток, които явно тук не са правени, но всички тези процедури биха дали ефект само ако не е прекъснат нервът. В случая е нужно по-подробно запознаване с епикризата, каква интервенция е направена, разбира се и преглед на пациентката, защото има начини, с които се изследва функцията на нервус фациалис - т. нар. електромиография. Има значение и в коя част е прекъснат нервът, ако говорим за такъв тип усложнение. Понякога се получава травмиране на нерва по време на операцията от костни отломъци, които ако се премахнат чрез електрооперация - декомпресия на нерва, постоперативният резултат е много добър. Ако не се вземат своевременни адекватни мерки обаче парализата на лицевата мускулатура може да остане завинаги. Това води до инвалидизация на пациента - пречи на храненето, съня, предизвиква тежко възпаление на роговицата на окото, тъй като не функционират слъзните жлези.

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888