ТЕМА


 

Официално все по-малко деца се хващат да бачкат през лятото

 

Драстично през това лято е намалял броят на децата, които са изявили желание да работят. Това сочат официалните данни на областните инспекции по труда в Плевен, Монтана, Велико Търново, Враца и Габрово. Т. е. много малко работодатели са подали документи за наемане на непълнолетни. В Габрово например са издадени едва 46 разрешителни срещу 126 през миналата година. Според някои основната причина е икономическата криза, други твърдят, че малчуганите са забегнали по морето, където възможността да припечелят повече е по-голяма.

В Плевен обаче проверка на "BG Север" показа, че по-голямата част от персонала на заведенията се състои от ученици. Във Велико Търново момичета, пожелали анонимност, обясняват как се работи "на тъмно".

Във Видин пък малчугани са наети като опаковчици в цеха на фирма, където работят родителите им, за да могат да ги контролират.

 

 ПЛЕВЕН

 

Шефовете вече почти не искат непълнолетни

 

Най-доходно в жегата е да продаваш сладолед, твърдят ученици

 

Ученичките предпочитат да си докарат допълнителен доход зад сладоледената витрина

Веселина ИЛИЕВА

В сравнение с миналата година рязко е намалял броят на работодателите, които искат да наемат на работа непълнолетни, сочи официалната статистика на Областната инспекцията по труда (ОИТ) в Плевен. Шефът й Драгомир Ванков оповести, че три пъти по-малко молби за разрешение са постъпили при него за първото полугодие спрямо същия период на 2008 г. Ако тогава те са били 67, сега са едва 14. Той уточни, че те са предимно от последните един - два месеца, защото сега е времето, когато децата са във ваканция и могат да си позволят да работят. "Още повече, че съмненията ни за злоупотреби в тази насока се разсейват след направените от нас проверки в Плевенско. Досега не сме установили нито едно нарушение, т. е. не сме хванали непълнолетен да работи без разрешение от ОИТ", категоричен е Ванков. Според него този рязък спад в наемането на ученици се дължи или на усложнената икономическа обстановка у нас, или на факта, че голяма част от децата предпочитат сезонно да работят на морето. Там били по-добре платени. А разрешенията за работа на непълнолетни се издавали по адрес на местоживеене не на детето, а на работодателя. Въпреки тези фактори обаче Ванков обеща, че ненадейните посещения при работодателите, за които има съмнения, че наемат лица под 18 години, ще продължат и дори ще зачестят, за да е под контрол този вид дейност. Нелоялните шефове той предупреди, че наказанието за нарушение от подобен вид е директно даване на прокурор, защото се счита, че това е престъпление. Ако се докаже вина, собственикът на фирмата ще остане до шест месеца зад решетките и ще му се наложи парична глоба.

А на лоялните работодатели припомни, че изискванията на трудовата инспекция за наемане на работа са описание на вида на работата, която ще извършва лицето, резултати от оценката на риска, на които може да бъде изложено то, протоколи от извършени измервания на факторите на околната среда на работното място, списък на идентифицираните опасности, касаещи трудовата дейност на лицето, осигурените мерки за защита на здравето и безопасността, списък с осигурените предпазни средства, медицинско заключение, разпределение на работното време или длъжностна характеристика.

Въпреки ниските цифри на ОИТ обаче проверка на "BG Север" из плевенските заведения и кръчми показа, че голяма част от персонала са ученици. Някои от тях си работят дори и през учебната година. Други пък всяко лято си работят на едно и също място. Категорични са, че бачкат съвсем легално, но пък не отричат и за свои познати, приятели и съученици, които също работят, но по думите им "под прикритие". Т. е. при евентуална проверка те отричат, че работят, а казват, че помагат на сервитьора. В повечето случаи лъжата минавала. Като опитни в бранша собствениците на заведения предпочитали учениците от професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов". Освен че знаели нещата на теория, редовната им учебна практика ги правила професионалисти в бизнеса.

Ученик или не, със стаж или не, един сервитьор в Плевен не взема повече от 400 лв., уверява тийнейджърка. Според нея основното в тази работа е да умееш да си докарваш бакшиши. Но в тази криза и парите, които ни оставят над сметката, намаляха, тъжно констатира тя.

Далеч по-доходно било да се уредиш да продаваш сладолед през лятото, особено към някоя от марките, наложили се на пазара, коментират учениците. В този сезонен бизнес хем заплащането било по-високо - твърда сума плюс процент от продажбите, а те били доста големи предвид морящата жега, хем работата не била толкова уморителна както сервирането например, хем и работният ти ден свършва докато се смрачи. Момичетата били предпочитани и за работа в супермаркетите, магазините за дрехи и тези за втора употреба. Момчетата пък се хващали повече към автомивки и за докерска работа.

По-голямата част от децата, в класа на който съм класен ръководител, работят през лятото, каза за "BG Север" учителка в местно школо. Някои от тях след като навършиха 18 години ни съобщиха да не ги осигуряваме, защото това ще прави вече работодателят им. Пред класната си те признавали, че тази година по-трудно са си намерили работа. Това те си обяснявали с кризата, която засегна и Плевен - все повече стават безработните в областта. Много от децата се уреждали да пускат в пощенските кутии на плевенчани рекламни брошури с намаления на различните големи вериги магазини. Хвалили се, че за разнасянето на дипляните в шест жилищни блока им плащали по 20 лв. Тази сума за тази нищо работа напълно ни удовлетворява, можем да я вършим и през учебно време, доволни са учениците.

 

 

 ВРАЦА

 

Трудовите инспектори засилват контрола през топлите месеци

 

 Христина АНДРЕЕВА

Лятото е най-активният сезон, в който на работа се наемат лица под 18-годишна възраст. Непълнолетни се трудят главно в ресторантьорството, търговията, строителството и селското стопанство. Най-често детски труд се упражнява в сивия сектор и на обекти, далеч от вниманието на контролните органи. Наблюденията показват, че най-уязвими са подрастващите в семейства с нисък социален статус и ромски фамилии, част от които не са обхванати от училищната мрежа. Не са изключение случаите, в които мургави малчугани упражняват земеделски труд или пък се включват в развалянето на стари постройки и сгради.

Според закона ангажирането на непълнолетни без разрешение на Главната инспекция по труда е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. За лицата, ненавършили 15-годишна възраст, се представя и съгласие на родителя. През първото полугодие във врачанската дирекция "Инспекция по труда"са постъпили само 11 искания за даване на предварителни разрешения за наемане на работа на непълнолетни по член 303 от Кодекса на труда, като само едно от тях не е удовлетворено. Извършени са и 4 проверки по спазване на нормите, закрилящи труда на работнички и служителки майки и лица до 18 години. За неспазване на изискванията, закрилящи труда на работници от уязвимите групи, инспекторите са съставили 5 броя актове за установени административни нарушения от страна на работодателите и са дали 25 предписания през шестмесечието.

Според контролните органи нарушенията на нормите, закрилящи детския труд, представляват едва 0,1% от всички констатирани за периода нарушения на трудовото законодателство. Инспекторите са категорични, че съществува ефективен механизъм за защита на лицата до 18 години при работа по трудови правоотношения, а упражняваният контрол гарантира висока степен на защита на живота и здравето на наетите непълнолетни. През месеците юли и август е засилен и контролът, свързан със закрилата на труда на подрастващите, като са организирани кампанийни тематични проверки в предприятията и местата, където най-често се наемат на работа. Според шефа на дирекция "Инспекция по труда" Румен Младенов на територията на цялата Врачанска област се извършват масирани проверки, а при констатирани груби нарушения и в предвидените от закона случаи ще бъдат сигнализирани органите на прокуратурата.

 

 

 ГАБРОВО

 

Едва 46 разрешителни срещу 126 за 2008 г.

 

Мариана ДИМИТРОВА

За разлика от миналата година през тази почти три пъти по-малко са издадените разрешителни от Инспекцията по труда в Габрово за наемане на работа на деца под 18 години. През 2008 г. за този период са издадени 126 разрешения, а сега те са едва 46. Те са изключително в сферата на ресторантьорството и в питейни заведения, докато през миналата година е имало искания за доста разнообразни видове дейности, като например в металообработването, в производството на алуминиева и пластмасова дограма, стана ясно от директора на Инспекцията по труда в Габрово Пламен Иванов.

Иначе за малчуганите работата през лятната ваканция е възможност да изкарат някой лев я за море, я за нова дрешка. 17-годишна ученичка споделя, че през миналото лято е работила два месеца като сервитьорка, за да спести парици за нов компютър. Накрая и родителите й донадили някой лев, но основната част тя си е заработила. Доволна е, че имала възможност лятото да поработва вместо да се шляе безцелно, въпреки че по заведенията не плащали много за сервитьорки, особено на непълнолетни. Но с бакшишите изкарвала прилично. Тази година обаче не успяла да си намери сезонна работа. Обяснява си това с настъпилата икономическа криза.

 

 

 ВИДИН

 

Кризата отказва от договори

 

Теменужка ИЛИЕВА

Само 5 разрешителни е издала Областната инспекция по труда (ОИТ) във Видин на работодатели за назначения на непълнолетни през лятото, съобщи директорката й Искра Маринова. Няма наплив за такива искания заради кризата, допълни тя. Собствениците на фирмите са свили разходите си до минимум и рядко назначават нови работници. Ако все пак това им се наложи, предпочитат безработни, при които назначенията са много по-лесни, отколкото на непълнолетните. За тях се иска набор от документи и чакане на разрешителното.

Петте деца, които все пак са получили трудови договори, са наети за сезонна работа през лятото в търговията. Те са сервитьори в летните градини на кафенета и ресторанти. Искания за други сфери на дейност не е имало.

Откакто са въведени по-строгите изисквания за назначения на деца, работодателите са загърбили тази възможност, твърдят от инспекцията.

 

 

 МОНТАНА

 

Малчугани опаковат под погледа на родителите си

 

Момчил ИВАНОВ

От 50 - 60 поискани разрешителни за работа на непълнолетни лица сме дали само 20, съобщи директорът на Областната инспекция по труда в Монтана Антон Антонов. Инспекторите са открили нередности в подадените документи и са дали предписания за отстраняването им. Обикновено такива работодатели не се връщат, отказват се от назначения на деца.

Най-много от назначените деца на работа са в заведенията - кафенета и ресторанти. Има и в машиностроенето. Непълнолетните стават опаковчици или извършват други леки операции. Във фирма "ПКК" - ООД, като опаковчици са назначени децата на работници. Те постоянно се намират под контрола на родителите си, които следят за спазване на безопасността им. Целта е непълнолетните да бъдат пазени далеч от въртящи се механизми и опасни машини.

През тази година при проверки инспектори на дирекцията не са открили деца, работещи без трудови договори. Заради санкциите работодателите се страхуват да назначават непълнолетни без разрешение на инспекцията. Глобата от 1 500 лв. е скочила на 15 000 лв. В Монтанско те имат обица на ухото от наказанието на работодател - чужденец от Лом. Заради нарушение на българското трудово законодателство той е осъден, отнети са му международния паспорт и личното оръжие. При наличието на такива санкции никой не дръзва да нарушава правилата, твърди Антон Антонов.

 

 

 ЛОВЕЧ

 

Излъгани тийнейджъри се връщат от морето

 

Мира ГАНЧЕВА

Не са единични случаите това лято, в които непълнолетни деца от Ловеч заминават да работят по морето, установи "BG Север" след разговори с родителите им. За разрешение от инспекцията по труда и дума не става, тъй като работодателите там не са много склонни да спазват условията, при които трябва да работят децата. А именно - петдневна работна седмица при 7-часов работен ден. Иначе от пет години насам наемането на деца без разрешение е криминализирано и при установяване на нарушение инспекцията сезира прокуратурата. Тя започва досъдебно производство и ако стигне до заключението, че няма нарушение, инспекцията образува административно-наказателно производство за нарушение на трудовото законодателство, обясняват проверяващи.

По морето тийнейджърите най-често заработват като сервитьори, бармани или помощен персонал. Същата работа могат да работят и в родния Ловеч, при това съвсем законно, но не желаят. Първо, защото офертите на морето звучат по-примамливо (поне на първо четене), второ, защото така ще си изкарат и почивката (ако им остане време от бачкане) и, трето, за да са по-далеч от "родителското тяло". Вече има случаи обаче, в които трудовата дейност е прекратена преждевременно, и то по желание на младия работник, оплакаха се потърпевши деца от некоректни работодатели. 17-годишно момиче, работило като сервитьорка в южен курортен град, се завърна в Ловеч месец и половина преди приключването на сезона. Писнало му от непосилния 14-часов работен ден, ниското заплащане, постоянните глоби за щяло и нещяло. Тийнейджърката е категорична, че догодина и през ум няма да й мине да работи по морето.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Тайно извеждат работнички при проверка

 

Кремена КРУМОВА

Осем разрешителни за наемане на малолетни и непълнолетни от работодатели от Великотърновска област са издадени през юли от Областната инспекция по труда (ОИТ) в старата столица. Няма откази на шефове за разлика от миналата година, когато е имало два. Причините тогава били, че работодателят не е осигурил условия на труд по сключения договор. Най-много са заетите в заведенията за обществено хранене, барчета и щандове за сладолед.

На този етап няма сериозно санкциониран шеф за неправомерна експлоатация на детски труд, но има образувани дела в съда. Приключили са проверките на трудовите инспектори по сигнали на прокуратурите в Елена, Свищов и Златарица и не са установени нарушения, посочи Антон Паричев, директор на ОИТ.

Всъщност обаче нещата съвсем не стоят така, както изглеждат. И макар че експертите отиват на проверка и установяват, че в даден обект работят хора неправомерно, не могат да го докажат, защото те се укриват по нареждане на шефовете им и всичко приключва с безнаказаност. Подобен е случаят в производствен цех в Лясковец, където инспекторите са излъгани от собствениците, че при тях няма полагане на труд, а помещението било празно. А в същото време се виждат торбичките с храна на работничките, окичени на закачалка, радиото работи, има и дрехи, казват от ОИТ. Друг фрапиращ случай на наглост от страна на шеф на заведение е от миналата година в Елена. Тогава ненадейно инспекторите извършват проверка, виждат непълнолетно момиче да носи табла, искат нужните документи. Те са им отказани под претекст, че на този етап девойчето само се учило да бъде сервитьорка, но такава можело да стане едва след две години, когато навърши пълнолетие. Младо момиче пък, пълнолетно, се оплакало в ОИТ, че работи без трудов договор и обжалвало в съда. А друга млада жена сигнализирала едва когато била напуснала работа, че се подписвала на две ведомости - една за пред органите на инспекцията, а друга за НОИ. Установила това едва когато проверила как са й внасяли осигуровките. Обикновено наетите непълнолетни получават минималната работна заплата или друго договорено - на ръка, без договор, разкриват две момичета, пожелали анонимност.

И тъй като в сезона на лятото доста млади хубавици със съмнителни 18 години се вихрят зад сладоледената витрина, скоро и те ще бъдат проверени при съвместни действия от страна на трудовите инспектори и полицията.

Между 15 и 20 хил. лв. вече е глобата за работодател, който е наел деца, ненавършили 18 години, на работа без нужното разрешително. Ако проверката установи нарушители, те се предават на прокурор.