КОНФЛИКТИ


 

Скандал заради църква разтресе село Девенци

 

Комисия умува за качествения ремонт на храма, попът се жалва, че е бит

 

Църквата Св. Николай след ремонта, Отец Георги (в ляво) и Пламен Димитров

 Мая ПАСКОВА

Типично по нашенски, когато става дума за пари, конфликтът е гарантиран. Независимо за какво са предназначени и дали целта им не е по-добър начин на живот на голяма общност от хора. Щом са много, значи има някой, който е подготвен да ги открадне. И щом не е на моето, няма начин чуждото да е по-добро. Изключение от правилото не прави и с. Девенци, Червенобрежка община. Само че експлозията, избухнала преди около два месеца, не е предизвикана от газовото находище, с което селото се прочу в национален мащаб. Медийният шум този път беше предизвикан от конфликт на интереси и емоции с катализатор 100 000 лв., бит поп и строителна фирма, която краде парите за ремонт на селската църква "Св. Николай". Направи добро, пък го хвърли на пътя, мъдро е казал народът. Едва ли обаче в община Червен бряг са предполагали какво ще предизвика ремонтът на въпросната църква, извършен по тяхна инициатива, с проект, спечелен пред Министерство на бедствията и авариите (по-късно Министерство на извънредните ситуации).

След дъждовете миналата година

покривът

на храма поддава,

водата потича и разрушава мазилката. И тъй като години наред ремонт не е правен, природните стихии оказват своето въздействие. От общината решават да кандидатстват пред Министерство на бедствията и авариите за отпускане на средства за възстановяване на църквата след нанесените щети. Проектът е одобрен и средствата - 98 хиляди лева, отпуснати целево. Сметката е направена и спусната от министерството. Изпълнителят, който спечели търга, трябва да работи по точно зададените параметри. В случая това е луковитската фирма "Лост 90" с управител Пламен Димитров.

Още със стартирането на ремонта в селото се появяват известни настроения, които най-общо могат да се опишат като недоволство от качеството на извършвания ремонт. Миряните и местният свещеник отец Георги следят от близо обекта и дават съвети какво и как да се направи. Стига се до директна разпра между попа и управителя на фирмата, в която, по думите на отец Георги, Пламен Димитров го е удрял и псувал пред входа на храма. Според кмета на Девенци Галин Янчев от самото начало имало разминаване във вижданията за качеството на работа между хората от селото и изпълнителя. Първо недоволството било заради покрива, който се ремонтирал със старите керемиди, след което бил направен пак вече с нови, твърдят миряните. Но пък сега си искат старите материали, за които щели да намерят полезно за църквата предназначение. Янчев знае за побоя косвено, не е присъствал.

Според свещеника конфликтът е ескалирал, когато на мястото на тронните столове са поставени пейки, което за църква било недопустимо. "Отвън пред храма беше изпълнителят и се случи инцидентът. Аз не искам да правя капитал от това, не е издържал човекът,

сигурно

не е искал

да ме бие,

но ме удари. Не съм човекът, който ще му търси сметка, има си Господ за тези неща. С ръце и крака ме удря. Не ме е пребил, но унизително беше. С псувни и заплахи за унищожение", е версията на попа за случката. Според него целият проект е сгрешен. Той и миряните са на мнение, че търгът не е направен прозрачно, защото те не са били поканени. Самият проект също не бил съгласуван с църковното настоятелство. Тук има сгрешен проект, сгрешено задание, категоричен е отец Георги. Според него ремонтът е само козметичен. Не били направени качествено мазилките, стълбите, камбанарията. Покривът не бил ремонтиран както трябва, плочките също не били качествени. Освен това било необходимо да се сложи климатик, защото страничните прозорци в храма не се отваряли и ако се запалят много свещи, за миряните нямало да остане въздух. Той и хората от селото искат да им бъдат върнати старата дограма, старите цигли и старата врата. Отец Георги не отрича, че преди ремонта църквата е била в окаяно състояние - покривът течал и целият бил за смяна. Твърди, че е бил свидетел и на други некачествени ремонти в църквите, в които е отслужвал литургии преди това, и не иска това да се случи и в Девенци.

Пламен Димитров, шефът на фирмата изпълнител, е категоричен: "Синините (на попа на крака, бел. а.) са от пиратки от 14 февруари. Тогава е изнудван мой приятел за тази пиратка и за тази синина. Това е белег, който по всяко време от всяка експертиза може да се докаже - дали е рана от ритане и от кога е". Според Димитров конфликтът е назрял още преди да започне ремонтът - по презумпция някой ще открадне пари от църквата. Такова е било общественото настроение в Девенци. "Искаше да бъде сменен подът, защото не му харесвал този гранитогрес. А аз съм се старал, търсил съм го, водят го ретрогранитогрес, за да изглежда по-автентично.

Гръмоотвод

не мога

да направя,

такъв се прави само от оторизирана фирма и трябва да е издаден протокол. Всичко сантиметър по сантиметър е това, което е заложено по проект. Един от скандалните моменти е, че в ъгъла трябвало да има външна тоалетна, водопровод в стаята, климатик, защото имал намерение тук да си живее. Попът твърди, че е заложена силиконова мазилка, но по проект е силикатна шпакловка - циментова. И точно по този начин е изпълнена. Аз не мисля, че мога да провеждам литургия и не давам оценка за неговата работа. Гледали сме ремонтът да бъде максимално добре направен", категоричен е Пламен Димитров.

На същото мнение е и Виолета Йолова, която всеки ден е присъствала и наблюдавала как тече ремонтът. Категорична е, че направеното е точно по зададеното от министерството. Не мога да говоря за искания, това е обект по бедствия и аварии, на нас ни пращат готова сметка и ние работим по нея, обяснява тя. Направено е дори повече от предвиденото по план - като ламинирания паркет и елинсталацията. Дори реалната стойност на извършения ремонт е с 8 хиляди лв. по-ниска от отпуснатите средства.

Независимият експерт по строителство инж. Стоян Каракиров, който присъства на огледа, заяви пред "BG Север", че забележките по качеството са дребни, козметични и не пречат на експлоатацията на обекта. Комисията има забележки по ламаринените обшивки на покрива, луфта между улука и челната дъска на покрива, което може да предизвика наводняване при по-проливен дъжд. Това, което му прави впечатление обаче, са

цените

в количествено-

стойностната

сметка,

спусната от Министерство на бедствията и авариите. Според него те са завишени и се доближават до тези в Германия, което е нелогично и неадекватно със ситуацията на българския пазар, за което община Червен бряг няма никаква вина. Тези пари обаче са преведени целево и могат да се използват само за този обект по точно установения план. Въпреки че усвоените средства са с 8 хиляди по-малко, това се дължи на икономиите, които е направила фирмата изпълнител. Ако някой трябва да бъде санкциониран, то това трябва да е експертът, определил цените в министерството, категоричен е инж. Каракиров.

В края на миналата седмица община Червен бряг възложи на 11-членна комисия, в която участваха и независими външни експерти, да огледа обекта и да състави приемателен протокол. Петима обаче са с особено мнение и такъв не е подписан. В началото на следващата седмица, след като комисията отново се събере и обобщи забележките си, кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов ще подпише становище и издаде предписания какво и в какъв срок да се направи.

 

23-годишна бременна твърди, че е отвлечена и изнасилена

 

Диана със семейството си

Поля ТОМОВА

23-годишната Диана Игнатова от Плевен е преживяла истински кошмар, научи "BG Север". Жената е бременна в третия месец, но твърди, че е била отвлечена и изнасилвана. Диана е от ромски произход. Живее на улица "Георги Кочев" в града. На 25 юни излиза късно вечерта да си купи нещо сладко от денонощен магазин. Изведнъж каруца с двама мъже й препречва пътя. "Те слезнаха и ме хванаха. Единият ми запуши устата, другият ми седна на корема. През цялото време ме биеха и ругаеха", разказва тя. Виковете на Диана чуват баща й и близките й, но не могат да стигнат каруцата. Така жената е откарана на Бала баир. На улицата двамата мъже, които са я отвлекли, се скарват кой ще спи с нея, твърди жената. Тогава единият, Стефан се казва, каза на другия - първо аз ще я взема, после ще ти се обадя да дойдеш, разказва Диана. Стефан я замъква в къща, където има бременна жена - негова сестра. "Аз плачех и се дърпах. Сестра му каза - не прави така, имаш момиче, но той не я слушаше", казва жената. Насилникът я влачи в стая, къса й дрехите и я изнасилва. "Аз му се молех там на колене да не ме докосва повече, обаче той не спираше, удряше ме, вика - мършо, легни тука, че тая вечер няма да те пусна да се прибереш, и утре, и вдругиден", продължава разказа си Диана. Насилникът я заплашва, че ще я закара в плевенско село и ще я "пусне на всички цигани там".

В същото време близките на Диана търсят полицията. Тъй като много хора са излезли навън, идват и техни познати, сред които и Гечо, както го наричат - момче, извоювало си уважение сред общността. Именно той спасява Диана. Намира къщата, в която е тя, и принуждава насилникът й да я пусне. Гечо закарва младата жена вкъщи. Там идва полицията и я отвежда за медицински преглед. Според документа по тялото на Диана има следи от удари и следи от смукане. Не се установяват травми от насилствен полов акт, но това не изключва изнасилване. Жената е раждала вече два пъти, а мъжът, който я е отвлякъл, не е оставил следи по нея.

Случаят е предаден на Районна прокуратура - Плевен. Оттам преписката е изпратена на по-горна инстанция - в Окръжна прокуратура, тъй като според районният прокурор има данни за извършено престъпление. Няма обаче прокурорско разпореждане за задържане на лицата, участвали в престъплението. Въпреки че Диана е разпознала насилника си на снимка в полицията.

Близките на младата жена - мъжът, с когото живее, и баща й, който наскоро се е върнал от гурбет в Гърция, са категорични, че ако няма присъда за насилника, те ще се разправят с него сами. Сред ромите подобни неща са се случвали и друг път, твърдят хора от квартала. Те не могат да си обяснят защо Диана е била отвлечена. В къщата, където тя живее, има и други момичета, както и малки деца. Сега всички те се страхуват, че мъжете, отвлекли Диана, могат да се върнат, да ги запалят или да отвлекат жените и децата. Ние сме под напрежение, спим на смени, под страх, казва майката на Диана - Кристияна. Аз искам този човек (насилникът, бел. а.) да бъде задържан и да си получи заслуженото, заяви жената.

 

 

ВРАЦА

 

Общинари скочиха срещу червен кмет заради ниви

 

Христина АНДРЕЕВА

Кметът на община Враца Тотю Младенов (преди да стане социален министър) подаде жалба в Районна прокуратура за неправомерна експлоатация на общинска земя с обща площ 3 580 дка в с. Голямо Пещене. Според него става дума за престъпно самоуправство с общинския имот, без съгласието на собственика, какъвто в случая е общината. Документът е депозиран в съдебната инстанция миналия четвъртък, денят, в който се разбра, че врачанският кмет става социален министър в правителството на Бойко Борисов. В жалбата на Тотю Младенов случаят е окачествен като "грубо нарушение на законността, което произтича от изключително по размер и последици увреждане на интересите на община Враца и като незачитане волята на съдебните инстанции и актовете на органите на местната власт".

На 22 юли комисия от общинската администрация е извършила проверка на място по сигнали на местни жители. Установено е, че работници от земеделската кооперация на Цветан Ангелов жънат пшеница в общинските масиви. Прибрана била основната част от реколтата, установила комисията. Според общинската управа закъснялата реакция е по вина на кмета на Голямо Пещене, който не е упражнил правата си и не е реагирал за опазване на общинското имущество. Налице е и конфликт на интереси поради близката роднинска връзка между селския първенец Венцислав Ангелов и председателя на земеделската кооперация Цветан Ангелов, категорични са от общинската управа.

До внасянето на жалбата в прокуратурата се стигнало след дълги и безуспешни опити на общинарите да защитят интересите си в Голямо Пещене.

Сагата започва още през 2002 г., когато съгласно сключен договор за отдаване под наем от 31 октомври Цветан Ангелов наема общинска земя - девет ниви втора и трета категория в местността "Милин камък" с обща площ 3 580 дка за срок от пет години срещу 27 138 лв. годишно. След изтичането на договорения срок наемните отношения не са подновени, но вече бившият наемател продължава да обработва общинската земя и да прибира реколтата въпреки протестите от страна на общината.

Според общинската документация през февруари 2008 г. Цветан Ангелов е получил писмо с настояване да преустанови ползването на земята. Месец по-късно комисия, назначена от кмета на Враца, установява, че бившият наемател продължава да упражнява фактическа власт над нивите. На 22 октомври същата година представители на общинската управа му връчват заповед за освобождаване на незаконно ползваната от него земеделска земя. След изтичането на определения 14-дневен срок кметът на Голямо Пещене Венцислав Ангелов извършва действия по изземване на имотите, допълват общинарите. Резултатът обаче е нулев и вместо да се оттегли, бившият наемател засява площите с пшеница и започва прибиране на реколтата.

Кметът Венцислав Ангелов смята, че за проблема вина има общинската власт. През юни миналата година за нивите е обявен търг, а спечелилият го арендатор от Пловдивско поверил всички дейности по обработката на земята, сеитбата и прибирането на реколтата на кооперацията на Цветан Ангелов. Няма прокурорска заповед за изземване на земята, както е по закон, твърди кметът на Голямо Пещене. Цялата дандания по случая е, за да ме очернят като червен кмет, категоричен е селският първенец, който се закани, че заради обвиненията също ще заведе дело срещу общината.

 

 

Темида

 

Наркопласьори зад решетките, зареждали дрога от Плевен

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Да търка наровете в затвора отива организаторът на наркогрупа от Троян Дочо Ралчевски. Окръжният съд във Велико Търново преди дни го осъди на 10 години лишаване от свобода ефективно при строг режим, наложена му бе и глоба от 30 000 лв. Брат му Николай получи присъда от 5 години лишаване от свобода при общ режим и глоба от 5 000 лв.

Ефективни присъди от магистратите получиха и останалите членове на групата. Нанко Миревски отива зад решетките за 10 години и трябва да плати 8 000 лв. Освен това наказание, от пласьора с прякор Скинара ще се конфискува една втора идеална част от лек автомобил "Рено". За Димитър Михайлов присъдата е лишаване от свобода за 5 години при общ режим, глоба от 5 000 лв. и конфискация на една втора идеална част от лек автомобил "Ситроен", решиха магистратите.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново в 30-дневен срок.

Наркогрупата бе задържана на 23 май м. г. пред дискотека в село Орешак след няколкомесечна оперативна разработка от РПУ - Троян, и прокуратурата. На четирима от участниците в нея бе наложена постоянна мярка "задържане под стража" от съда. Пласьорите са от Троян, водеща фигура в далаверата бил Дочо Ралчевски. В групата влизат едни от най-активните наркопласьори, търгували предимно с амфетамин и екстази. С дрога се зареждали от София, Плевен и Враца, припомнят запознати със случая.