ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 ПЛЕВЕН

 

Пуснаха в продажба лотарийни билети за експозицията Гена Димитрова

 

Тегленето на извънредния тираж ще бъде на 30 септември 2009 г.

 

Изпълняващият длъжността директор на РИМ Петър Бънов

Мая ПАСКОВА

Билетите от извънредния тираж на Държавната парично-предметна лотария (ДППЛ) за изграждане на постоянната експозиция "Гена Димитрова" в плевенския Регионален исторически музей (РИМ), вече са факт. Това съобщиха изпълняващият длъжността директор на РИМ Петър Бънов и регионалният директор на ДППЛ Веселин Митрашков.

Както "BG Север" вече писа, още преди два месеца музеят получи 5 000 лв. авансово. Цялата печалба от извънредния тираж, който ще се тегли на 30 септември, ще бъде приведена целево по сметката на РИМ - Плевен, за техническо дооборудване на експозицията.

Тиражът е от 300 000 билети на цена 1 лев. В интерес на Плевен е да се продадат колкото се може повече от тях, подчерта Митрашки. Разпространяват се в цялата страна, като за Плевен това става в рамките на дистрибуторската мрежа на ДППЛ, в банка ДСК, клоновете на "Български пощи", пласьори и основно в РИМ. 1 200 броя от билетите вече са в родното село на примата - Беглеж.

До сега в Плевенския регион такъв целеви тираж е бил обявяван само за община Белене, където продажбите са били рекордни за страната, отбеляза Митрашки.

За да се привлече интересът на плевенчани, който сега ще бъде голям, но до есента вероятно ще спадне, на 10 септември в 20,30 часа в двора на музея се организира спектакъл, на който ще бъде представено творчеството на Гена Димитрова. Своеобразната мини нощ в музея ще бъде осъществена по идея и с безвъзмездната помощ на Валери Рулински. Тогава ще бъде отворена и експозицията за безплатно посещение, ще се продават и лотарийни билети. Чрез най-висококачествена звукопроизвеждаща техника и видео плевенчани ще могат да усетят силата на оригиналното изпълнение на световно признатата прима. В двора на музея, нощ, безкрайно много светлини от факли, един огромен екран и гласът на Гена Димитрова - плевенчани го заслужават, отбеляза Стефка Григорова, ръководител на отдел "Връзки с обществеността" при РИМ.

За по-малко от месец 532 посетители са пожелали да видят новата експозиция, отчитат от музея.

 

Започва приемът на молби за помощи за първолаци

 

От първи август започва приемането на молби за отпускане на целеви помощи за първолаци, съобщи Незабравка Булянска, шеф на областна дирекция "Социално подпомагане". За новата 2009/2010 учебна година размерът на помощта ще е 150 лв. За да участват в класирането родителите трябва да представят в дирекцията брутните си доходи 12 месеца назад и да докажат, че детето е записано за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. Доходите не трябва да надвишават 350 лв. на член от семейството. Трябва да се представи и удостоверение за раждане на детето. Молби ще се приемат до края на септември. "BG Север"

 

10 селища с режим на водата

 

10 селища в Плевенска област са преминали на зонирано водоподаване, съобщиха от ВиК - Плевен. В началото на седмицата с недостиг на вода бяха Тръстеник, Беглеж, Жернов, Дебово, Новачене, Татаре, Петокладенци, Стежерово, Мечка и Пелишат. Не може да се говори за извънредна ситуация, но в последните дни рязко спадна нивото на подпочвените води и дебитът на водоизточниците и това наложи някои селища да минат на т. нар. "зонирано водоподаване", обясняват от водоснабдителното дружество.

Със съдействието на кметовете по места са въведени часове, в които жителите имат вода, и друг часови пояс, в който вода се подава за друга част от селището. Режимното водоподаване най-често се прави на 12 часа, но има села, където графикът е по-различен - на 4, на 6 часа, и т. н. Въпреки повсеместното засушаване за град Плевен водоподаването е регулярно и без нарушения, допълват от дружеството. "BG Север"

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Международен семинар събра чужденци

 

Над 100 участници от 40 страни от четири континента се събраха във В. Търново за Международния летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет. Неговото 32-ро издание ще продължи три седмици. Първите две ще се проведат в старата столица, а през третата седмица практическите занятия ще бъдат изнесени в учебния корпус на Колежа по туризъм в Бургас. Чужденците ще учат български език в практически и семинарни занятия, както и народни песни и танци, ще слушат лекции и ще посещават културно-исторически забележителности. Най-многобройна е групата от Германия - 14 души. Има представители и от Русия, Сърбия, Полша, Китай, Корея, Япония и Египет, както и един евреин от Израел. "BG Север"

 

Хоспис има вече в Елена

 

С хоспис разполага вече общинската болница в Елена. В него живеят 8 тежкоболни. Те са от Елена и Златарица и за тях се грижи персонал от 17 медицински сестри, болногледачи, лекар и социален работник - психолог. Хосписът има капацитет за 16 болни, прекарали тежки инсулти, в терминални състояния, с тежка болест на Паркинсон, с ампутирани крайници, с рак - затова и грижите са денонощни. Социалната услуга е безплатна. "BG Север"

 

 

 ЛОВЕЧ

 

"Литекс Моторс" прави път до завода за коли

 

Да се определи трасе за изграждане на пътна връзка, свързваща завода за автомобили в Баховица с главния път Плевен - Ловеч, иска дружеството "Литекс Моторс", което ще строи новия завод. Пътят, който предстои да се изгради, ще бъде общински. В общината е внесен проект за трасе на пътната връзка, което засяга шест имота - земеделски земи, собственост на физически лица. Проведен е разговор със собствениците и наследниците на засегнатите имоти и те желаят да бъдат обезщетени чрез продажба или замяна с равностойна земеделска земя, общинска собственост, за площите, необходими за изграждане на пътя. Два от имотите с обща площ от 7,679 дка ще бъдат купени от "Литекс Моторс" и след това дарени на община Ловеч, а останалите четири имота с обща площ от 7,455 дка ще бъдат заменени със земи в същата местност в с. Баховица и същата категория-четвърта."BG Север"

 

Шипково иска чаршия

 

Една от идеите, дадени от жителите на курортното троянско село Шипково, за привличане на повече туристи е да се направи чаршия. Това обяви Веселин Радев, координатор на проекта "Придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията за потенциални местна инициативна група на територията на общините Троян и Априлци", който двете общини реализират съвместно по подхода ЛИДЕР. Стойността му е близо 190 хил. лв. За да се проучи мнението на хората, досега е имало срещи в селата в Троянско и оттам са дали още интересни идеи. В Гумощник пък поискали бившото школо да бъде превърнато в дом за стари хора. По проекта през август ще има обучение на екипа, а през септември ще бъдат проведени шест форум-срещи. "BG Север"

 

11 проекта за година реализирало "Знание"

Отчетно-изборно събрание проведе сдружение "Знание" - Ловеч. През миналата година са реализирани общо 11 проекта с участието на неправителствената организация. Като безспорен успех на сдружението беше определен полученият самостоятелен лиценз от Националната агенция за професионално образование и обучение за 30 професии, което прави организацията първата самостоятелно лицензирана образователна структура в община Ловеч. За председател на сдружение "Знание" бе преизбрана Донка Михайлова. Секретар е Поля Димова, членове на управителния съвет - Радослав Хитов, Ралица Попова и Петър Петков. "BG Север"

 

 

 ГАБРОВО

 

Увеличават се случаите на занемарени гробове

 

Централният гробищен парк

Зачестяват случаите в Централния гробищен парк в Габрово на неподдържани от близки на покойници гробни места. Не е малък и броят на тези, които не са продължили възмездното право за ползване и не са заплатили таксите. Те са определени в Закона за местните данъци и такси, който е утвърден от общинския съвет в Габрово. "BG Север"

 

Двама се борят за едно място в Техническия университет

 

Резултатите от изпитите в Габровския технически университет показват, че кандидат-студентите са сравнително добре подготвени, обяви ректорът на висшето учебно заведение в града на Рачо Ковача доц. Дешка Маркова. В тестовете са участвали 2 000 души, което означава, че за едно място ще се борят двама души. Близо половината са кандидатствали с резултати от матурата. 690 ще са студентите редовно обучение.

На тестовете по математика и общотехническа подготовка няма отлични оценки, а двойките са около 5%. На изпита по български език и литература 24,22 на сто от кандидатите имат двойки, а девет (2,8 на сто) са с отлични резултати.

Отлично са се представили и двамата незрящи кандидати.

Негослав Събчев, който обучава на компютърни умения хора с нарушено зрение към габровската организация на слепите, е получил пълна шестица на изпита по български език и литература.

Оценка 5,59 е получил Тодор Георгиев, който е консултант към Националната потребителна кооперация на слепите. И двамата ще изучават задочно специалността "Публична администрация". "BG Север"

 

 

 ВИДИН

 

Археолози търсят първия европеец

 

 От 1996 г. всяко лято археолози от България и Франция правят разкопки в пещерата "Козарника", която се намира между Белоградчик и с. Орешец. Вече е известно, че в нея са намерени останки от човек, датирани от преди 1,4 млн. години. Разкопките продължават и това лято. Ръководителите на екипите обявиха резултатите от проучванията. За находките и значението им за науката говориха ст. н. с Николай Сираков от Археологическия институт при БАН и д-р Жак Люк Гоадиели от Института по геология и праистория в град Бордо, Франция. Сред най-важните находки са човешки зъб от преди 1,4 млн. години, дълга кост от едър бозайник с издълбани върху й черти, както и накити, изработени от черупката на охлюв. Зъбът и костта променят досегашните представи за заселването на нашия континент. Смятало се е, че първият човек е дошъл в Европа от Северна Африка през Гибралтар. Находките от "Козарника" обаче карат учените да променят становището си. Възможно е пътят на първия човек от Африка да е минал през Босфора. "BG Север"

 

"Видахим" купува въглища от мина в Белоградчик

 

Договор за покупка на 10 000 т въглища подписа видинската фирма "Видахим" с "Минно дружество" - Белоградчик, съобщиха от фирмата. На подписването присъства и посланикът на Белгия у нас Марк Михелсен, тъй като минното дружество е учредено с белгийско участие. Дружеството обяви, че в затворената мина край Белоградчик "Зелени дел" иска да открие музей на минното дело. Галериите ще бъдат превърнати в туристическа атракция.

"Минното дружество" - Белоградчик, притежава мина за антрацитни въглища "Връшка чука", която се намира край сръбския град Зайчар. В нея работят 170 човека. Дружеството има намерение да започне добив на въглища от мина край българското село Киряево, където може да бъдат открити 150 работни места. "BG Север"

 

Дете се удави в Дунав

 

Дунав взе първата си жертва за това лято, съобщиха от областната полиция на МВР във Видин. Удави се 15-годишният Кирил Кирилов от село Арчар. Момчето ловяло риба с въдица, но решило да се разхлади в горещините. Влязло в реката, но не излязло. Три дни водолази от "Гражданска защита" във Видин и Монтана търсеха тялото му. То бе извадено от дъното близо до мястото, където се е къпало. Плажът край село Арчар е забранен, защото е неохраняем. Забранени за къпане са и плажовете във всички видински села по Дунава. Въпреки това по тях ежедневно се събират деца, които влизат в реката. "BG Север"

 

Младежи лагеруват във Войводина

 

Единадесет ученици от горните класове на видинските училища са на лагер в Бачка топола, област Войводина, Сърбия. Той се организира за трета година от Дунавското бюро, което обединява дунавските държави. Участниците в лагера са победители в конкурс за есе на тема "ЕС - предизвикателства и перспективи в Дунавския регион". В лагера участват 150 младежи от всички дунавски страни. Те се запознават с културата, традициите, икономическите и социалните особености на дунавските страни. "BG Север"

 

Гербери се цепнаха по средата

 

Членовете на общинския съвет във Видин са тотално разделени на две групи. Всяка си има свой фаворит за председател на местния парламент. Мястото се освободи, след като досегашният председател Владимир Тошев стана депутат. Герберите издигнаха две кандидатури, които на две заседания на съвета показаха своята несъвместимост. Нито една от тях не получи мнозинство. ОбС е без председател от началото на юни и най-добрите прогнози сочат, че шеф може да бъде избран през септември.

 

 МОНТАНА

 

Откриха спортен комплекс във Вършец

 

Новите игрища се намират в градския парк

Във Вършец беше открит нов спортен комплекс, съобщи кметът на града Боряна Бончева. Той включва игрища по минифутбол, баскетбол и волейбол. Комплексът се намира в градския парк и е изграден заедно с обновлението на парка. Финансирането е осигурено от европейската програма ФАР. На новите игрища започнаха турнири по минифутбол и волейбол, в които участват любителски отбори от града. Турнирът е посветен на предстоящия празник на града - 9 август. "BG Север"

 

Син свали примката на баща си

 

Син спаси баща си от самоубийство, съобщиха от областната дирекция на МВР в Монтана. В с. Стубел 52-годишен мъж решил да сложи край на живота си. Когато увиснал на въжето, влязъл синът му и го прерязал. Според лекарите синът е закъснял, тъй като мъжът в тежко състояние е закаран в болницата на Монтана. Лекарите се борят за живота му.

В жегите още един мъж реши да сложи край на живота си. 64-годишният фермер Кирил А. от с. Превала се прострелял с револвер от неустановена марка. Той направил това в плевника си. Човекът изпаднал в депресия, след като жена му си счупила крак и нямало как да прибере сеното от ливадите. А трябвало да мисли за изхранването на животните през зимата.

"BG Север"

 

Скандален бизнесмен плаща данъци с имоти

 

Скандалният бизнесмен от близкото минало Борислав Славчев ще плати данъци на общината в Монтана с имоти. На последното си заседание общинският съвет реши общината да придобие собствеността върху няколко водостопански съоръжения, собственост на фирмата на бизнесмена "Монар груп". Те се намират в селата Войници и Студено буче. Стойността им е 335 000 лв., почти колкото е и дългът на бизнесмена към местната хазна. Общината става собственик на два водоема, помпена станция за питейна вода в с. Войници и на два тръбопровода. "BG Север"

 

Лом строи шосе

 

В началото на август в Лом започва цялостното асфалтиране на улица "Александър Стамболийски" от фирма "Ломско пиво" до края на града, съобщи кметът на града Пенка Пенкова. Освен нова настилка тя ще има и нови тротоари и бордюри. Улицата е път от Лом за Видин. През миналата година по нея бяха изградени нов водопровод и колектор за отпадни води. "BG Север"

 

 

 ВРАЦА

 

Есперантисти идват на конгрес

 

Враца ще бъде домакин на предстоящия през септември 61-ви конгрес на Българския есперантски съюз, обявиха организаторите. Очакват се около 150 - 200 делегати и гости. Заявки за участие са направили есперантисти от Япония, Чехия, Полша, Румъния и Сърбия. Домакинството на форума е поверено на местното есперантско дружество по повод 100-годишнината от основаването му. Деловата част и атрактивните изяви за първи път ще бъдат сред природата - в най-живописните кътчета на Врачанския балкан, като за целта са ангажирани бази в комплекс "Леденика" и местността Колониите. Край прохода "Вратцата" , в скалите срещу хотелския комплекс "Чайка", ще бъде поставена поредната - пета паметна плоча в чест на събитието, за да се спази традицията от предходните прояви, проведени тук. "BG Север"

 

Още три ефективни присъди за хора от бандата на Пръча

 

Ефективни присъди под минималните получиха още трима от бандата на Йордан Тонов (Данчо Пръча), след като сключиха споразумение с прокурор Силвия Миленкова. Врачанският окръжен съд постанови най-тежкото наказание от 5 г. лишаване от свобода за 30-годишния Веселин Кръстев (Ечо Мафията). Присъдата включва и 7 месеца, които трябва да излежи по условно наказание за трафик на хора и блудство, след като се е забъркал в престъпната банда. Две години и десет месеца в килия ще излежава и Никола Георгиев (Ники Циганчето), а Васил Иванов (Бакеловеца) е с присъда от 2,2 г.

В началото на юли други седем от участниците в престъпната група получиха ефективни присъди от една до две години и три месеца след направени признания и споразумение за процес по съкратената процедура. Посочените като тартори на бандата - Данчо Пръча и несебърският наркобос Митьо Очите все още са без присъди. Врачанският окръжен съд трябва да се произнесе и за още трима от групата - Калин Петков (Кичо), Никола Николов (Калчо) и Милен Цонков. "BG Север"

 

Партиите се готвят за нови избори

 

Веднага щом се разбра, че градоначалникът на Враца Тотю Младенов става социален министър, в града се завъртяха имена на кандидати за кметския стол. Вотът вероятно ще се проведе през октомври. Прогнозите отново са за люта битка между ГЕРБ и БСП. Вече се заговори, че врачанският лидер на социалистите и ексдепутат Димитър Гъндев, който загуби мажоритарния вот за парламента, ще се включи в надпреварата.

Изтича мандатът и на областния управител Антонио Георгиев (НДСВ), също спряган за кандидат-кмет. Не се изключва възможността ГЕРБ да подкрепи неговата кандидатура. Кръгове от царската партия лансират името и на Момчил Младенов, бивш зам.-кмет в предходното управление и водач на жълтите във Врачанско.

Не е изключено партията на Бойко Борисов да заложи и на жена. Заговори се, че сред номинираните ще бъдат Светла Кръстева, сегашен зам.-градоначалник по строителството, и Мая Качева, близка до Тотю Младенов, сега директор "Човешки ресурси" в циментовия завод "Холсим - България". Приближени до управляващите не изключват възможността в битката да се впусне и амбициозната Тонка Милева, зам.-кмет по туризъм, спорт и оперативни програми в община Враца. "BG Север"