ШАРЕНО


 

Вариха боб в гащи на Етъра

 

Посетителите на кулинарния фест опитаха от Пъстрата трапеза

 

Кметицата на габровското село Жълтеш (вдясно) обяснява как се готви гювеч от гъби

Мариана ДИМИТРОВА

Боб в гащи, лятна гозба по време на жътва при много горещо време, жътварски таратор, гювеч с гъби и други вкусотии, характерни за Габровския регион, можеха да опитат посетителите на Етъра по време на кулинарeн фестивал, наречен "Пъстра трапеза". Близо 20 шатри бяха приютили апетитните гозби на жени от различни краища на областта. С. Драгановци например се представи с лятна гозба с името "Ожур-божур", която се приготвя по време на жътва при температура над 38 градуса. В състава й са включени лук, домати, пиперки, червен пипер, магданоз, тарос. Типично габровски се оказва и летният десерт от печени ябълки, напълнени със сини сливи, орехи, мед, аранжирани с индрише и портокалови кори.

Посетителите на кулинарния фестивал се облизваха и покрай шатрата на с. Жълтеш, чиито представители, начело с кметицата Тодорка Венкова, нагиздени в народни носии, от сърце даваха рецептата за гювеч от гъби. Тревненският квартал "Божковци" бе показал кулинарен майсторлък в приготвянето на "боб в гащи". Любопитното е, че става въпрос за зрял боб, но бран докато не е съвсем узрял и още в шушулка - и от там името на манджата "боб в гащи". Така се сварява и се полива с чеснов сос. Редом до боба в гащи, бабите от "Божковци" бяха подредили и сланина, придружена със следния текст: "Бедна е жътварската бохчичка. Малко сланинка, лучец и две - три яйчица. Толкова е месце и вкусотии през зимата. Жътва е. Слънцето все по-жарко пече".

Празникът не мина и без известния по габровския край "Бял мъж". Той се приготвя от прясно изцедено сирене, след което се слага на огъня докато се разтопи. Започва да се прибавя брашно, бърка се докато започне да се отлепя от дъното на съда и се добавя масло, разказаха кулинарките от севлиевското село Батошево. На тяхната трапеза погледа привличаше и "пита на изобилието", която се приготвя за Бъдни вечер.

По-съвременната кухня бе представена от трима готвачи - Пеньо Иванов, основател на "Ивитал Консулт", Милка Русева, главен готвач на единствения български ресторант в Москва "Баба Марта" и сириецът Жуд Абу Алшамлат. Той от 12 години живее в България, по професия е фармацевт, но хобито му е кулинария. Пред гостите на празника той сготви телешко месо с розова леща - ястие, характерно за Сирия.

 

5-годишният Емо от Ловеч грабна приза Малък мистър България

 

Малкият мистър България Емил Йосифов

Мира ГАНЧЕВА

5-годишният Емил Йосифов от Ловеч спечели титлата "Малък мистър България" в конкурса за деца, организиран за седма поредна година от модна агенция "Интерсаунд". Тазгодишното издание се проведе в античния амфитеатър в Несебър. Участваха 90 деца от 4 до 15 години от над 20 общини в страната.

Трите дни на конкурса бяха изпълнени докрай с емоции. През първия ден момчетата и момичетата се запознаха, размениха си подаръци и събраха няколко големи чувала с дарове за децата от Дома за деца със здравословни проблеми в с. Кошарица. Децата от дома си ги получиха на сцената на самия финал. През втория ден изненадите бяха като от приказките. Поведени от бога на моретата Нептун, участниците, облечени с тоалети на морски феи, миди, русалки и даже чудовища, преминаха на парад през стария град Несебър. Нептун заведе малките кандидати за слава в амфитеатъра, където се проведе шоуто на талантите. На финалната вечер участниците изнесоха невероятен спектакъл. На сцената, вместо дъжда, се разля истинска патриотична вълна. Облечени в национални костюми, малките представители на общините защитиха достойно своите родни градове и села. По традиция третият тур беше приказен. Малките момичета и момчета, преобразени като принцове и принцеси, дефилираха на своя първи бал. И дъждът беше спрял, онемял от красотата на българските деца. Всички бяха облечени в бални рокли и фракове. И всички бяха победители.

Емо ще представя България в международния конкурс, който ще се проведе в Доминиканската република през пролетта на 2010 г. Освен него още четири деца от Ловеч получиха престижни награди: Десислава Бешкова, която стана първа подгласничка на "Малка мис България", ще участва в международния конкурс Little Miss Planet 2010; Александра Василева (трета подгласничка на "Малка мис България"); Иван Станимиров (малък мистър "Фотогеничност"); Веселина Караиванова (лице на модна къща).

 

 Атракцион

 

Парен влак тръгва из страната

 

Кремена КРУМОВА

Безупречно работи новият летен атракцион, който бе подкаран от ж. п. гара Горна Оряховица. Това е парен локомотив от средата на миналия век. От четири години ретро возилото пътува по различни направления из страната. Машината е съхранявана в базата на БДЖ в с. Асеново, след като е свалена от експлоатация през 1976 г. В България е получена през 1952 г. Сега железничарите са стегнали машината. Самият локомотив е произведен във Виена през 1949 г. Експлоатационната му служба протича в горнооряховското депо.

Поне 10 часа са необходими, за да бъде вдигната пара от студената машина. Максималната скорост на влака е 80 км/ч. За пробег от 200 км са необходими поне 7 тона въглища. Котелът събира около 9 хил. литра вода.

Парният локомотив по подобие на царския "Корона Експрес" ще вози туристи там, където линиите не са електрифицирани, най-вече в горски участъци с красиви гледки като направленията Димитровград - Момчилград, Левски - Ловеч - Троян, Левски - Свищов. Атракционна разходка в двете посоки ще струва близо 6 хил. лв. Досега такъв лукс са си позволявали само чужденци - предимно английски и немски туристи.

 

 Скорост

 

Габровският кмет подкара валяк

 

Освен да кметува габровският градоначалник може да кара и валяк

Мария ДИМОВА

Габровският кмет Томислав Дончев блесна с оригиналност, като реши да се появи яхнал валяк на официалното откриване на мащабен строителен обект. Преди дни в града бе прерязана лентата на изцяло реконструираното най-голямо кръстовище, по което отидоха 2,5 млн. лв. държавни средства. Пред изненаданите погледи на общински чиновници, на хора от фирмата изпълнител на обекта и журналисти, които се чудеха къде се бави кметът, той се появи от една улица, карайки валяк с каска на главата. За да не отнесат преминаващите през кръстовището коли валяка барабар с градоначалника, пътен полицай спря за няколко минути движението, докато пъплещата едва-едва строителна машина премине през него.

Оказа се, че габровският кмет преди да подкара валяка е направил няколко сухи тренировки и врътнал 2 - 3 кръгчета. Е, не на кръстовището естествено. Самият той сподели, че може да кара и големите специализирани камиони за боклук, но нямал за тях категория в шофьорската си книжка. С пожеланието да има повече поводи да кара валяк при откриването на такива мащабни строителни обекти, от фирмата изпълнител подариха на кмета жълтата каска, с която беше подкарал тежката машина.