АРТСЕДМИЦА


 

Ветеринарен доктор продава класика

 

На щанда за стари издания на Влади всичко е щателно подбрано

 

Популярни заглавия за всеки вкус се предлагат на достъпни цени

Мая ПАСКОВА

Като библиотека на открито е подредена една от малкото останали сергии за книги втора употреба в Плевен в близост до ДКЦ II. По-интересното в случая е, че колкото и да търсиш, там няма да намериш нито един екземпляр, който да е попаднал случайно и да е остарял морално още в деня на издаването си. Затова пък можеш да допълниш празните ниши в личната си библиотека със запазени екземпляри от български и световни класици, и то за максимум 6 лв. бройката.

Влади, който е ветеринарен лекар по професия, е в бизнеса от 1997 г. Започва с книги от личната си библиотека. Твърди, че нищо не попада случайно на неговия щанд, а след щателен подбор на заглавията. Тези, които оставят книгите си при него, обикновено заминават за чужбина и изпразват обявените си за продан апартаменти. Други просто разчистват жилищата си, защото смятат, че книгите заемат много място и събират само прах. А тези, които купуват, са хора, които обичат да четат, но не могат да си позволят нова лъскава книга за 20 лв. например. Най-отпред съм сложил криминалета и любовни романи, тях най-често ги купуват, особено в отпускарския сезон, предимно жени, обяснява Влади. Има Чейс, Агата Кристи, Даниел Стийл...

Често минават и ценители, които търсят определени автори и заглавия. Други се увличат по по-леката литература. Откакто тръгна отново филмираната версия на "Доктор Живаго", много се търси и едноименната книга. В единия край на щанда стои езотериката и специализираната литература, в другия - приказки и издания "Библиотека за ученика". Особено през учебната година, пък и през ваканцията, когато децата трябва да четат произведения от списъците, майките предпочитат да купят стихотворенията на Ботев и Вапцаров, разказите на Йордан Йовков и Елин Пелин - евтино е, пък и има по-голяма вероятност отрочетата им да разгърнат собствената книга.

Най-ценните екземпляри от българската и световна класика са в центъра на щанда. Луксозната четиритомна колекция "Избрано" от Иван Вазов, "Тримата мускетари" на Дюма и продължението й - "20 години по-късно", Достоевски, Джон Стайнбек, почти всичко от Ремарк.

Няколко пъти Влади е продавал и Оскар Уайлд. "Портретът на Дориан Грей" се оказва много предпочитана книга, но в момента я няма в наличност. Не се знае кога пак ще попадне на нея. Всичко е до късмет - какво ще съдържа следващата пратка, която ми предложат, твърди продавачът на стари книги. Може да е още днес, може след няколко седмици. Обикновено по поръчка трудно става. В момента най-ценни са книгата за Петя Дубарова "Най-синьото вълшебство" и Старогръцки легенди и митове.

Има книги, които задължително човек трябва да прочете и да притежава в библиотеката си, твърди търговецът на печатно слово, който не се е отчаял да предлага култура и знание. Макар и за жълти стотинки.

 

Лятна читалня събира малчугани

  Четци и разказвачи на приказки забавляват децата

Христина АНДРЕЕВА

Нестандартна "Лятна читалня" събира десетки малчугани в двора на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца. Инициативата е на Регионална библиотека "Христо Ботев" и се осъществява за първи път във ваканционните дни. Тя привлича вниманието не само на малчуганите от детските градини в града, но и на много ученици от началната степен на образование, които идват със своите родители, баби и дядовци. Сладкодумни четци и разказвачи и атрактивни личности поднасят на многобройната детска публика любими приказки и откъси от популярни книжки, срещат ги с най-обичаните герои. Според директорката на библиотеката Силвия Врачовска лятната читалня се посреща с огромен интерес и вече е добила популярност в детските среди.

На 24 юли дворът на комплекса събра повече от 80 деца от три детски градини, както и групи малчугани от различни квартали на града. Те бяха привлечени от непринудената атмосфера и изпълнение на любимата актриса от кукления театър Наташа Шаматова. Всички участваха в "Бърканица в приказките" - продължение на "Приказки по телефона" от Джани Родари. Импровизираната сцена даде изява на най-смелите деца, които се изявиха като актьори в драматизацията на популярните приказки "Косе Босе" и "Дядо ряпа вади". Незабравими емоции предизвикаха и сладкодумните четци на "Пипи дългото чорапче" и приказката "Подземното човече" на Ран Босилек. Децата рецитираха, пяха песнички и се включиха в забавната игра "Счупен телефон". Тази сряда пък лятната читалня бе придружена с изложба-базар на издателство "Дамян Яков".

Срещите на малчуганите с любимите четива и герои ще продължат до края на ваканцията. Организаторите имат идеята да доразвият инициативата си със "Стая на приказките", която ще бъде открита тази есен в библиотеката. Така нестандартните срещи с най-малките читатели ще се осъществяват през цялата година, коментира Силвия Врачовска.

 

 

Излезе книга за ломския рицар на духа

 

Момчил ИВАНОВ

В Лом се състоя премиерата на книгата на читалищния деец Боян Никифоров, посветена на д-р Хернани Цибрански. В "Така помним Маестрото" са събрани мисли, спомени и оценки за най-знаменития ломчанин, за човека, наричан съвременния възрожденец и рицар на духа. Близо 50 години този забележителен гражданин на Лом е свързвал живота си с читалище "Постоянство" в града. Стоматолог по професия, но истински професионалист, и в музиката и в дирижирането, той свързва името си с прочутия Ломски оперетен театър.

Боян Никифоров, който е работил 27 години в читалището с Маестрото, е събрал спомени - лични и на други ломчани, които разкриват доктора като високоерудирана, енциклопедична личност, търсеща пробойни в новата, чалгализирана масова култура. За ломчани той е общественикът, налагащ европейско поведение в новата история и хората на града. От тези спомени Маестрото изпъква като човек с "неповторима осанка, деликатност, интелигентно присъствие, информираност и тънко чувство за хумор, със земно, човешко отношение към проблемите на града, пречупено през солидните му познания и международен опит".

Докторът е главен лекар на местната стоматологична поликлиника, но животът му остава изпълнен с музика. Живот с две музи, казват приятелите му. Той е роден европеец, тъй като е дошъл на бял свят в град Нанси, Франция, където през 1931 г. родителите му са били студенти по стоматология. Проговорил е на френски, но от малък е говорел и български език. От първите си години учи цигулка, на която е всепризнат майстор. Заради таланта си на музикант става диригент на Ломския оперетен оркестър. Дирижирал е над 30 спектакъла. Заставал е пред оркестъра, когато на сцената са пели Мими Балканска, Видин Даскалов, Лиляна Кисьова и цяла плеяда ломски оперетни певци. Дирижирал е през 1998 г., когато на ломска сцена е поставена оперетата "Веселата вдовица" по музиката на Франц Лехар. С нея са били чествани 75 години на ломската оперета.

"След смъртта му нашият град осиротя, пише авторът. Две и половина години от тогава, ломските зрители напразно очакват прожекторите да проследят изискания артистичен поклон на диригента на оперетния театър при НЧ "Постоянство" - д-р Хернани Цибрански. Той сам би ни казал: това е животът. Остана ни споменът за високоерудирания лекар, музикант и почетен гражданин на Лом. След като ни напусна, тази книга е още един аплауз за теб, Маестро", завършва Боян Никифоров.

 

 

Читалище Съгласие с още спечелени проекти

 

Мая ГЕОРГИЕВА

С проектен фиш по обявената от Министерство на културата сесия за подпомагане дейността на народните читалища е кандидатствало плевенското "Съгласие" в три направления, съобщи секретарят на читалището Маргарита Лазарова. Във връзка със състоянието на музикалните инструменти, които притежава културният институт и за които винаги не достигат средства за поддръжка, както и по повод всички музикални събития, свързани със 140-годишнината от основаването на читалище "Съгласие", е внесено проектно предложение по направление художествено-творческа дейност на стойност 5 610 лв. Одобрената сума е 3 000 лв., като със средствата ще бъдат ремонтирани всички налични клавирни инструменти - пианата, на които свирят децата в Школата по пиано, както и двата рояла "Blutner" и "Steinway", които се използват в Балетната школа и на сцената на зала "Емил Димитров". Това е една сериозна подкрепа, защото ремонт или закупуване на музикални инструменти е събитие за една институция, не скри Лазарова. Техническите операции, които ще бъдат извършени, са строго специфични и ще се извършат от специалисти. Резултатът ще бъде полезен както за цялостната дейност на читалището, така и за балета, гостуващите музиканти и несъмнено публиката, която ще слуша концертите.

Също с проектен фиш към дирекция "Музика и танц" читалището е кандидатствало за финансова подкрепа за поставянето на поредния спектакъл - съвместна продукция на Балетната школа и Плевенска филхармония "Лебедова приказка". Въпреки че е одобрено само едно от перата - реклама за близо 4 000 лв., от ръководството са доволни и от тази помощ. "Всеки знае колко е скъпа рекламата, особено във време на криза, когато се пести най-вече от това перо. Тя не може да бъде заменена или компенсирана с нещо съществуващо - както е при декорите и костюмите например. Или се прави, или не се прави, и то в точния момент. А именно рекламата ще помогне спектакълът да достигне до повече хора, още повече, че за началото на учебната година са планирани спектакли както в Плевен, така и в други общини", категорична е Маргарита Лазарова.

Очаква се становището на министерството и по третия проект на "Съгласие", който е свързан с библиотеката и цели закупуването на нова техника, която да даде възможност за мултимедийна презентация на нови заглавия и дегитализиране на библиотечните материали.

 

 

Ансамбъл Елит участва в престижния фестивал на златните фолклорни кукли

 

В Понт а Мусон ловчалии играли пред повече от 800 зрители

Мира ГАНЧЕВА

Фолклорна формация "Елит" - Ловеч, взе участие в 56-ото издание на фестивала на златните фолклорни кукли в гр. Етан, Франция. Изявата им бе съпроводена и с десетдневно турне там - в гр. Коравилер, планинската част на страната, близо до Страсбург.

В престижния фестивал (той носи това име, тъй като в Етан е най-старата фабрика за кукли) български състав не е канен от шест години. Сега освен ловчалии със свои изпълнения се представили още танцови състави от Бенин, Вануату, Калмикия (бивша руска република) и Мексико. Фестивалът в Етан е с големи традиции, основната идея е на една сцена да си дадат среща култури от всички континенти, да могат французите да се докоснат максимално до всяко едно кътче от света, разясниха главният художествен ръководител на "Елит" Маргарита Дончева и Нено Щрегарски. Участниците са подбрани от Националната фолклорна асоциация на Франция, след като са прегледани рекламни материали, DVD, снимки и презентации. Затова всеки един състав се стреми да покаже най-доброто. С двучасовата си програма нашенци шашнали домакините. В нея ловешката формация включила изпълнения от всички области на България с изключително разнообразие на костюмите, което силно впечатлило местните. Те изумели от факта, че всеки един танц има съответни носии - северняшки, шопски, тракийски, македонски, стилизирани и т. н. От шест концерта в Етан ловчалии изнесли три на главната сцена на фестивала. Освен това били поканени и за самостоятелен концерт в гр. Понт а Мусон. Той беше част от една програма, която в продължение на един месец показва всякаква музика от всички жанрове - поп, джаз, фолклор и т. н., обясни Щрегарски. От участниците във фестивала на златните фолклорни кукли единствено на българите била оказана тази висока чест. В Понт а Мусон те играли пред над 800 зрители на сцена с професионално осветление и озвучаване.

 

 

Медальон на Хера откриха археолози на Никополис

 

Кремена КРУМОВА

Великолепен медальон от олово с изображения и надпис на старогръцки език бе открит при разкопките в Никополис ад Иструм от екипа студенти и археолози под ръководството на н. с. д-р Павлина Владкова от Регионалния исторически мезей във В. Търново. Бижуто е с диаметър 3 см, като в горната част е запазен фрагмент от окачалката. Върху лицевата му страна има релефно изображение на два пауна с красиво разперени опашки, обърнати един към друг, а под тях украса от врязан мрежест орнамент. В долната част се чете надпис на старогръцки език, който в превод означава "На господарката. Няма съмнение, че медальонът е посветен на Хера, съпруга на Зевс, казва Владкова. "Името й в превод от гръцки означава "господарка, властница над небето, повелителка на облаците, мълниите и бурите, богиня на брака и съпружеската любов, покровителка на омъжените жени, помагачка на бременните и родилките. Тя е пример на съпружеска вярност. Нейната ревност към многобройните забежки на своя съпруг и непрекъснатите им скандали са в основата на много гръцки митове и легенди", посочи още археоложката от РИМ. Палеографските особености на буквите показват, че предметът може да бъде датиран през първата половина на III в. - времето на най-големия разцвет на града. Гръцкият надпис и почитта към върховното гръцко божество за пореден път доказват, че това е езикът, който ползва, разбира и на който говори населението на Никополис. Хера е сред божествата, които се почитат в целия гръцки и римски свят. На нея самостоятелно или пък на Капитолийската троица (Зевс, Хера и Атина) видни граждани на Никополис са посветили няколко надписа и издигнали постаменти, върху които е имало бронзови статуи на божествата, за съжаление недостигнали до нас.

Медальонът произхожда от обществена сграда в западната част на форума на града и несъмнено е носен от жена, вероятно омъжена. Тя е вярвала, че богинята бди над нея и я закриля. Медальонът няма аналог сред подобните, произхождащи от българските земи. Дали собственичката е била тракийка, римлянка или пришълка от някои от малоазийските градове може само да се гадае, казват специалистите.

 

 

 Дати и личности

 

Яким Банчев

(6.VIII.1884 - 19.I.1967)

125 г. от рождението на изтъкнатия живописец от Ловеч. След Първата световна война заминава на специализация в САЩ, където престоява 10 г. Завръща се в България през 1935 г. Работи в областта на портрета и фигуралната композиция, рисува картини с есенна тематика. Първата си самостоятелна изложба урежда в САЩ. Творби: "Булаирски позиции", "Голо тяло", много рисунки-портрети на свои професори в Италия и САЩ, на научни работници, културни дейци и др.

 

Иван Остриков

(4.VIII.1929 - 24.IХ.1979)

80 г. от рождението и 30 от смъртта на големия драматург, белетрист и киносценарист от Враца. Работи като адвокат и икономист. Редактор в сп. "Септември" и в творческия колектив при Българска кинематография. Автор на радиопиеси и киносценарии. Съчинения: "На разсъмване", "Грижата на ангелите", "Път през ада", "Обущарят и другите" и др. - пиеси, "Денят започва от среднощ", "Така изгарят диамантите" - сборници разкази, "Любовта на Катерина" - повест и мн. др.

 

Иванчо Кънчев

(1.VIII.1844 - 12.VIII.1921)

165 г. от рождението на талантливия и продуктивен тревненски майстор-иконописец. Изографисва църкви в много краища на България: Варненско, Старозагорско, Новозагорско. Негови икони се срещат в селищата от Северна България - Караисен, Масларево, Страхилово, Павликени, Ресен, Плачковци, Белица, Скорците, Бучуковци и др. Подбрал: Витан БАРАШКИ