СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО                             "BG Север" - брой 28 (20 - 26 юли 2012 г.)


 

Цигани завличат наивни даскали със стотачки

 

Битката за осмокласници отново е в разгара си

 

Инна СТЕФАНОВА

На 25 юли трябва да бъдат обявени окончателните списъци с ученици, които са се записали в професионалните училища с прием след осми клас. Кандидатстването е само по диплома, като всяка професионална гимназия е определила и балообразуващите предмети. В края на месеца ще се знаят и незаетите места след трети етап на класиране, както и броя на паралелките, които ще трябва да отпаднат. Ситуацията е тревожна, в областта на този етап много от паралелките са запълнени наполовина. Такова е било предупреждението на представители на инспектората по образованието по време на проведено преди седмица в Плевен съвещание с директори на професионални гимназии.

Времето за прием накъсява от ден на ден, а с това и битката за всяко свидетелство за завършен осми клас става все по-ожесточена. В много от училищата преподавателите не са пуснати в отпуск, защото трябва да обикалят селата и да кандардисват най-вече родителите на учениците да предпочетат точно тяхното школо. Ловът на осмокласници, които да попълнят паралелките в професионалните школа, тези дни е в разгара си. Към професионални паралелки се насочват най-вече представители от малцинствата. За да убедиш родителите на тези кандидат-гимназисти да дадат отрочето си точното в твоето школо, се иска истинска изобретателност. Преподавателите трябва да търсят бащата, защото в циганските семейства жените нямат думата - това е едната хватка, която се знае от натрупан вече опит.

Първото, което се обещава, е всеки месец главата на дома да бъде снабдяван с документ, че отрочето редовно посещава школото, за да може семейството да получава детските си надбавки. Нова практика е мургавите семейства да искат да им бъде платен и комплект учебници, който детето им уж е изгубило. Свидетелство за завършен осми клас не може да бъде дадено, ако предишното училище не си е получило парите. И циганите опитват - искат стотачката на ръка, после не плащат учебниците и така завличат по-наивните даскали от професионални училища, които си тръгват с празни ръце.

Участници или свидетели на партизанските войни за осмокласници на наша територия през предишни години твърдят, че и сега се практикува "патента" на СОУ-тата, които за разлика от техникумите не търсят под дърво и камък ученици, а задържат тези, които са учили при тях. Системата е проста - поне една двойка в края на годината за онези, които се канят да "бягат". Директорите на СОУ-та нареждат на учителите да поставят слаба оценка на такива ученици по някой от предметите. Има двойки например по физкултура, по труд и техника. На поправителния изпит през есента оценката, разбира се, се поправя, но тогава тийнейджърите са изгубили всякакъв шанс да подадат документи в друго училище.

Представителите и на едните, и на другите училища са категорични, че в битката за ученици няма правила. Използват се подмолни похвати, интриги, обещания за всякакви екстри. В резултат на това през следващата учебна година неизвинените отсъствия са по-малко от реалните, ако има наказания то те са мъмрене и среща с родители, учениците се държат все по-цинично, а даскалите се правят, че всичко е наред.

Битката за ученици е резултат и на това, че повечето отличници предпочитат три-четири училища с висок рейтинг в Плевен, категорични са педагозите. Тя е следствие и на делегираните бюджети, на които учителите от няколко години са заложници. При системата на делегираните бюджети ученик от професионална гимназия например носи на школото близо 2 000 лева годишно, сочи справка в нормативните документи. Точно в професионалните гимназии хем гладът за нови попълнения е най-голям, хем парите, които следват ученика, са най-много.

Аритметиката от тук нататък е проста за всеки. Отговорите на парливи въпроси, също - защо у учители, възпитатели или директори се е изпарила смелостта да санкционират или да се оплакват, например. Ако го направят, нормативите им рухват, заплатите намаляват или изчезват, следва безработица.

 

 

Близо 800 деца в областта са със затлъстяване

 

Тинейджърите заменят спорта с галон бира и пакет цигари

 

Много от децата не спортуват нито в училище, нито през ваканциите, сн. интернет

Много от децата не спортуват нито в училище, нито през ваканциите, сн. интернет

Стефана МИХАЙЛОВА

Астмата, намаленото зрение и епилепсията държат първите места сред заболяванията при децата от Плевенска област. Според обобщени данни на Районната здравна инспекция (РЗИ) 47 943 са децата в областта, а в профилактични прегледи са обхванати 28 815 от тях. 30 079 посещават забавачници или училища - 86 детски и 84 учебни заведения в областта. 2,93% (844 деца) от прегледаните момичета и момчета са със заболявания, които изискват диспансеризиранe. 253 са малките астматици, децата с влошено зрение - 253, а 84 - епилептиците. Най-голям относителен дял сред всички болести имат затлъстяванията - 16,57%, нарушенията в зрението - 13,12%, и бронхиалната астма - 11,12%, сочат още данните на РЗИ.

91,72% от децата покриват нормативите за физическа дееспособност. В училищна възраст основният критерий за покриване нормите за физическа дееспособност е съизмерим с оценка над среден по физическо възпитание. През изминалата учебна година 96,3% от учениците са имали добри показатели за физическа дееспособност. От часовете по физическо възпитание и спорт са били освободени 2,04% от учениците. От тях момичетата са 1,3%, а момчетата - 0,8% .

При сравняване на данните с предходната година се вижда, че през

настоящата физическата дееспособност на децата и учениците е намаляла. В групи по лечебна физкултура са включени 0,6%(130) от учениците.

Данните, огласени от здравните инспектори, са само едната страна на монетата, категорични са родители и училищни преподавателите. Условията за спорт в повечето от сегашните школа са под всякаква критика - салоните са малки и неремонтирани и понякога не могат да бъдат използвани от всички паралелки.

Това налага физкултурата често да се провежда в... класните стаи. Купуват се единствено топки и хилки за тенис на маса и то с пари по европейски програми, а от залите отдавна са излезли съоръженията за спортна гимнастика например, баскетболните кошове са само във вид на изкривени обръчи, мрежите за волейбол са стари и изпокъсани. Рядко са училищата, в които преподавателите изискват влизането в часовете да е със спортен екип, е другата нерадостна констатация. На пръсти се броят ентусиастите, които все още провеждат часовете по физическо възпитание и спорт "по учебник". Повечето от колегите им просто хвърлят една топка и оставят питомниците си да я ритат и гонят кой както намери за добре.

Поколението, което сега се определя като мултимедийно, предпочита компютъра и телевизора пред народната топка. Хъсът да се движат почти е изчезнал у децата и през свободното от училище време, е тревожната констатация на здравните експерти. Това, допълват те, важи с пълна сила най-вече за тинейджърите, които през ваканцията заменят интернета с висене по пейките в градската градина на по галон бира и пакет цигари.

 

 

 Гневът на младите

 

У нас законът е врата в полето

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"В България законът е врата в полето - който иска, минава през нея, който не иска, просто я заобикаля. Тази известна истина преоткрих наскоро, докато търсех работа на своя 16-годишен син. Пролетта той дойде при мен и ми заяви, че иска да си изкара пари през лятната ваканция. Съгласих се и обещах да му съдействам. Дни след като завърши 10 клас чрез наши познати потърсихме и намерихме работодател, който може да предложи подходящо занимание. Бизнесменът каза, че има нужда от момче като сина ми и обеща да го вземе. За съжаление обаче не беше наясно с процедурата по наемането на непълнолетни. Помоли ни да дойдем след няколко дни и обеща да провери какви са изискванията.

Тъй като господинът изглеждаше сериозен, ние не потърсихме други варианти за работа. Разчитахме на неговото обещание. След седмица се върнахме с надеждата, че детето ми скоро ще започне работа. Работодателят ни заяви, че бил много зает и не успял да намери необходимата му информация - да наминем след 3-4 дни. Леко изнервена го попитах дали е сигурно,че тогава ще има някакъв резултат. Той се усмихна иронично и каза, че гарантира за това. Точно, когато тръгвахме обаче мъжът промърмори, че имало и друг вариант. Съвсем спокойно ни предложи синът ми да започне работа още утре, но без да се минава през дългата процедура. Ядосах се и категорично отказах. Развиках се как може въобще да предлага подобно нещо. Попитах го защо ни е разигравал досега, като е знаел, че няма да провери изискванията и да наеме момчето законнo.

Гневна съм, че никои не спазва законите ни. Яд ме е, защото един млад човек иска да работи, а става свидетел как всъщност се случват нещата в тая държава. Ето какъв пример се дава на подрастващите, затова после и те търсят лесни варианти и начини, с които да изкарват прехраната си. Такова нещо може да се случи само в България."

Майя Николаева, 36 г. от Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

В предишния брой специалист обясни какво представлява фациалния нерв и от какво може да бъде увреден. Продължаваме с най-честите парези и начините на тяхното лечение.

 

Пареза на фациалния нерв може да настъпи внезапно или след травма

 

Д-р Юрий НИКОЛОВ,
УНГ, завеждащ клиника "Св. Параскева"

Най-честите парези на фациалния нерв са идиопатичните. Те могат да се появят внезапно даже и при добро здраве след леко изявени предварителни симптоми - лека тяжест, болка зад ухото или зад долната челюст, изтръпвания. Парезата може да е лека, средна или тежка. При леките парези се получава сълзотечение или липса на такова в зависимост дали е засегната инервацията на слъзната жлеза; нарушение на двигателната функция, която се изразява в невъзможност да се затвори клепача на окото, водещо до кератоза - изсъхване на роговицата; засягане на мускулатурата около устата. Възможно е да настъпят промени в слуха - т. нар. феномен на хипер акузис - т. е. засилено дразнещо възпиремане на звуците с кънтене в главата. Може да се появят оплаквания от хипокилозия или намаление на чувствитeлността на езика и на вкусовъзпиремането с нарушение на възприемане на основните вкусове - сладко, горчиво, солено и кисело. Когато става въпрос за лека степен на увреждане, обикновено от 3-6 седмици тези оплаквания преминвават. При средна степен периодът на възстановяване е 3-6 месеца, а при тежката прогнозата е много по-неблагопирятна. При идиопатичната парализа е възможно да настъпи и спонтанно оздравяване и това се случва в около 50-60% от случаите. След адекватно лечение прогнозата за оздравяване нараства до 95%. Самото лечение на този тип парализи е консервативно. Използват се медикаменти, подобряващи трофиката на нервите, съдоразширяващи, които са на хормонална основа и действат антивъзпалително, комплекс от витамини и специфични антивирусни препарати. Цялото това комбинирано лечение се нарича инфузионна терапия.

Травматичните парези са втори по честота. Те настъпват при травма на лицевия нерв след удари в основата на черепа. Със самото счупване е възможно да се прекъсне тотално нервът или да се увреди частично. В тези случаи трябва да се направи прецизна диагностика с помощта на скенер и ядреномагнитен резонанс, за да се реши дали е необходима оперативна интервенция за деблокиране на засегнатия нерв, или може да се пристъпи директно към консервативно лечение. По отношение на прогнозата особено важно е времето, през което настъпва парезата. Прогнозата е толкова по-неблагоприятна, колкото по-рано след травмата настъпва парезата.

Много оперативни интервенции се извършват около различни хроничновъзпалителни процеси на ухото и на придатъците му. Когато се оперира в средното ухо в зоната, през която преминава лицевия нерв, винаги съществува опасността от увреждане директно на лицевия нерв по време на операцията или постравматично. Освен оперативното лечение в случая - декомпресия на нерва, се използва целият набор от консервативни методи на лечение, включващи се в гореспоменатата инфузионна терапия. Тук е мястото и голямата роля на физиотерапевтичното лечение, което се прилага курсово. 

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

върни се в НАЧАЛО