ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

ПЛЕВЕН

 

Петима получават по 20 000 лв. за стартиране на частен бизнес

 

Студио за видеопродукция и тунинг оборудване са сред проектите

 

Областният управител Цвeтко Цветков (вдясно) с част от спечелилите по програмата

Веселина ИЛИЕВА

Пет се одобрените проекти от втория тур на програма "Сто" на регионалния бизнес център "Джобс", стана ясно тази седмица. Молби за участие в проекта са подали 116 души, но само 37 от тях са отговаряли на изискванията на програмата. И петимата избрани са плевенчани. Това са Георги Енчев, Румен Недялков, Боян Янкулов, Кремена Ангелова - Ташева и Димчо Първанов. За развиване на своя бизнес те ще получат безвъзмездно по 20 000 лв. Предимство е, че те ще вземат парите още в началото и в пълен размер, а не на части, поясни Царин Аспарухов, шеф на местния бизнес център. Дейността на петимата предприемачи ще бъде следена първите две години с цел да се провери дали парите се използват по предназначение.

Георги Енчев обяви, че той ще направи студио за видеопродукция за корпоративни проекти в областта на земеделието и културата. Офисът му ще се помещава в Дома на книгата. Румен Недялков пък ще предоставя тунинг оборудване на автомобили, ще възстановява стари и ретро коли. Със сумата той ще закупи две немски машини за кожени тапицерии. Ще предлага и поставяне на нови кожени салони. Тунинг центърът ще се намира на улица "Кирил и Методий". Боян Янкулов ще въведе използването на биогориво чипс като възобновяем енергиен източник. По думите му продуктът е много по-икономичен и екологично чист от традиционно използваните горива. Той е с 30% по-евтин от природния газ и с 60% по-евтин от нафтата, може да се използва и за домашно отопление, увери Янкулов. Областният управител Цветко Цветко обеща лично да се ангажира да осигури едно пилотно училище, в което да се види на практика резултата от използването на чипса.

Бизнесът на Кремена Ангелова - Ташева ще е химическо чистене, пране и гладене. Новата услуга за града, която тя ще предлага, е вземане и доставка на адрес. Димчо Първанов ще произвежда хидравлични маркучи за високо и ниско налягане по изискване на клиента. Те били с широко приложение в селското стопанство и ж. п. транспорта.

 

 

Заловиха просякиня и две "работещи" на пътя момичета

 

Три безпризорни момичета са заловени при акция на плевенската полиция, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя е проведена на 20 юли от 10 часа до 14 ч. на територията на Първо управление в града. Проверявани са обществени места - църкви, хотели и транспортни възли с цел установяване на скитащи, просещи, работещи на пътното платно и обявени за издирване от полицията малолетни и непълнолетни деца. Пред плевенска църква е засечено в момент на просия 11-годишно момиче от с. Буковлък. Установени са родителите и детето е върнато в къщи. При надлеза на главен път Плевен - София на пътното платно без родителски надзор са засечени други две 16-годишни момичета. Със заповед на началника на Първо РУМВР - Плевен, на една от непълнолетните е предоставена полицейска закрила. Детето първо е настанено в специално помещение в полицейско управление в Плевен, а след като са открити родителите му, е предадено на тях. Другата непълнолетна е предадена с протокол на кмета на с. Буковлък, който да я върне при семейството й. За проявената безотговорност на родителите са съставени протоколи за предупреждение за неизпълнението на задълженията им на основание чл. 56 от ЗМВР. Негрижовните родители носят отговорност и по текстове от Наказателния кодекс. Родителите или настойниците, които оставят децата си без надзор, се наказват с лишаване от свобода за 1 година, пробация, или обществено порицание съгласно чл.182, ал.1 от НК. По случаите са изпратени уведомителни писма до дирекция "Социално подпомагане" в Плевен. "BG Север"

 

Засега няма воден режим

 

Засега няма въведени режими на водоподаване в селищата от Плевенска област, съобщават от "ВиК"- Плевен. Ако обаче се сбъднат прогнозите на синоптиците за рекордни температури и продължителни жеги, това ще повлияе негативно върху водните запаси и дебитите на водоизточниците и ще се наложи някъде да се премине на т. нар. "зонирано" водоподаване, допълват още от водното дружество. До този момент за град Плевен няма такава опасност, но от "Водоснабдяване и канализация" ще информират своевременно за промени в ситуацията. В горещите дни нараства потреблението на вода, но не всички клиенти на водните услуги са добросъвестни платци, добавят още от водния оператор. На стойност 1 млн. 620 хил. лв. са неплатените сметки за изразходвана вода от битови абонати на "ВиК" - Плевен, от началото на годината, а задълженията на фирмите към водното дружество възлизат на 490 000 лв. "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Задържаха мъж, подхвърлил петдесетолевки на полицаи

 

31-годишен мъж от Карнобат задържа полицията в Габрово заради предлагане на подкуп на представители на органите на реда. В понеделник в района на кантон "Любово", на изхода на Габрово към връх Шипка, полицейски екип спрял за проверка "Опел Вектра", управляван от Н. С., 31-годишен от Карнобат.

Полицаите засекли, че шофьорът карал без обезопасителен колан, а документите му били неизрядни. Мъжът представил заместващо контролния талон наказателно постановление с изтекъл срок на валидност. Докато полицейските служители съставяли акта за установеното нарушение, Н. С. хвърлил в служебния автомобил две банкноти от по 50 лв., за да не му бъде наложена санкция.

Банкнотите са иззети. По случая в РУ на МВР - Габрово е започнато досъдебно производство по чл. 304, ал. 1 от НК. "BG Север"

 

Социалните поеха грижа за дете-самоубиец

 

14-годишен тийнейджър, който опита да се самоубие от любов, остава в Габрово и грижата за него поемат социалните. След инцидента преди няколко дни, когато той заплаши, че ще скочи от петия етаж на сграда, майка му, която живее с друго семейство и е в русенско село с по-малкото си дете, пристигнала в Габрово. Тя се срещнала с трите си деца, но те отказали да живеят с нея. Баща им е подписал декларация, че поема ангажимент за опазване живота и здравето им и изцяло ще се грижи за тях по време на лятната ваканция. Ще помага и тяхната баба. Според шефа на социалната служба Радостина Братованова те ще бъдат насочени към Центъра за обществена подкрепа с цел психологическо консултиране. От консултации и работа с психолог нужда има най-вече момчето, което се опита да се самоубие. Малко след 20 часа на 14 юли хлапето се качило на покрива на бивше ведомствено общежитие на бул. "Столетов" в Габрово и заявило, че ще се скочи. Повече от 2 часа полицейски психолози убеждавали 14-годишното момче да слезе от покрива. Отначало то се преместило на по-долен етаж, а накрая доброволно слязло от сградата.

След разследване станало ясно, че причина за инцидента е любовна история. Родителите на 12-годишното момиче, в което той бил влюбен, не им позволявали да се срещат. От мъка младежът се напил предния ден, дори се наложило да търсят медицинска помощ."BG Север"

 

 

ЛОВЕЧ

 

Малчугани с увреждания се лекуват чрез терапия с коне

 

Някои деца се престрашиха и застанаха по-близо до конете

Деца с увреждания от Ловеч посетиха конна база "Нортен Гонг" - с. Рибен, община Долна Митрополия, където с помощта на специалист отблизо наблюдаваха и се докоснаха до конете, даваха им лакомства, а най-смелите участници се качиха на кон. Посещението бе съвместна инициатива на конна база "Нортен гонг" - с. Рибен, и Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности - Ловеч. Целта е поставяне началото на организирани системни занимания по хипотерапия и терапевтична езда за хора с увреждания.

Лечението с кон е специален метод, при който конят се използва като кинезетерапевтично средство при редица заболявания: детска целебрална парализа, мултиплена склероза, спина бифида, след травми на опорнодвигателния апарат, аутизъм и много други, обясниха специалисти. При терапевтичната езда - за разлика от хипотерапията, не се цели лечение, а ресоциализация, т. е. децата се обучават на различни дейности, включително и умение за езда. Мястото на детето с увреждания в новата среда (конната база) е първата стъпка в процеса на справяне с изискванията на една нормална социална атмосфера. "BG Север"

 

Фондация подпомага троянски студенти медици

 

Фондация "Проф. д-р Христо Браилски" със седалище в троянското село Калейца търси добри студенти по медицина, на които да помогне в следването, като им заплати таксите за двата семестъра. Фондацията е създадена с дарението, което остави големият български учен проф. Христо Браилски, родом от Калейца, известен гастроентеролог. Решението за подпомагане на бъдещи медици е взето от общото събрание на фондацията. Обявен е конкурс по документи и събеседване. Одобрените ще получат материално подпомагане през следващата учебна година. Условията, които се поставят пред бъдещите лекари, са да са български граждани и да имат постоянно местожителство в Троянска община, както и средният им успех от тази учебна година да не е по-нисък от 5,00. Документите ще се приемат през август в седалището на фондацията в Калейца. "BG Север"

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

ОПУ проверява мостовете

 

147 мостови съоръжения във великотърновски регион ще бъдат обстойно прегледани от екипи на Областно пътно управление (ОПУ) в старата столица. Експертите ще проверяват пътното платно, връхната конструкция, подпорите и устоите на мостовете за наличие на деформации и разрушения, както и на състоянието на вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и парапетите. Проверяват се и речните корита. Целта е изготвяне на оценка на технико-експлоатационното състояние на мостовете. "BG Север"

 

От Сдружение за гората чакат Бойко да им помогне

 

Общинският съвет да приеме решение, с което да бъде променено заданието за изготвянето на Общия устройствен план на територията, поискаха от гражданското сдружение "Велико Търново за гората". От комитета ще внесат предложението за разглеждане в местния парламент, в което настояват в ОУП да бъде записано, че горите в местностите Картала, Варуша и Дервеня, граничещи с регулационните граници на града, не бива да бъдат изсичани независимо от това чия собственост са. Сега обаче става дума не само за прословутите 53 дка заменени заради т. нар. "нафтено мазе" в сградата на общината, а за 650 дка гори. От комитета оспориха становището на кмета д-р Румен Рашев от преди няколко дни по решение на ОбС от 26 март т. г., с което е предложено да се наложи строителна забрана на горските територии до влизане в сила на Общия устройствен план. Даже били разговаряли с бъдещия премиер Борисов и очакват той да им помогне. "BG Север"

 

Филм разказва за Христо Атанасов

 

Документалният филм "Приказки на режисьора Николай Василев и оператора Борислав Георгиев ще се излъчи на 26 юли, неделя по БНТ 1 от 18,40 ч. В него главен герой е великотърновецът Христо Атанасов, който приютява сираци в с. Леденик и им търси работа. За последните 15 г. през дома на бившия миньор са минали около 30 деца без родители. "Не мога да върна сираците, когато почукат на вратата ми, сърце не ми дава. За съжаление няма работа, с момчетата ходим да събираме хартия", разказва Христо Атанасов. Творците на филма казват, че това е една история за охлюви и мечти, запустели гробища и обич, сметища и надежди... "BG Север"

 

 

ВРАЦА

 

Съдове от Рогозенското съкровище се завърнаха

 

След близо тригодишно отсъствие няколко от най-атрактивните съдове на Рогозенското съкровище се завърнаха във Врачанския исторически музей. Те заеха мястото си в богатата експозиция, която привлича най-много туристи и поклонници на историческите ценности. Съдовете бяха част от изложбата на златните тракийски съкровища на България, завърнала се у дома след триумфалното си шествие в Европа и Япония. Според директора на врачанския музей Илия Стоянов това са 5 - 6 сребърни канички с ефектни златни изображения на колесници. Голяма част от Рогозенското съкровище се съхранява в Регионалния исторически музей във Враца, а около 20 съда са притежание на Националния исторически музей в София. Тракийското сребърно съкровище бе открито през 1985 г. във врачанското село Рогозен. Състои се от 108 фиали, 54 канички и 3 чаши - общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които позлатени. "BG Север"

 

Зачестяват случаите на телефонни измами

 

Отлични резултати за изминалото полугодие отчете ръководството на полицейското управление във Враца. Според изнесените данни за 6-те месеца на годината разкриваемостта на престъпленията е достигнала 39,89% срещу 26,34% за същия период на м. г. Положителни резултати имат всички структурни звена като най-висок е ръстът на досъдебното производство. В резултат на добрата работа на нашите служители за 6-те месеца има 204 лица с присъди, отчете шефът на РПУ Даниел Христов. Пред журналисти той отдели специално внимание на телефонните измамници, които злоупотребяват с доверието на наивни граждани и си докарват солидни доходи. През последните месеци случаите са зачестили, като ежедневно се получават по 10 - 15 сигнала от потърпевши. "BG Север"

 

ВОС с нов шеф

 

Агнеса Ставарова оглави Врачанския окръжен съд (ВОС). Представена бе официално пред съдийската колегия от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Досега тя беше зам.-председател на съда и оглавяваше наказателното производство. Агнеса Ставарова е избрана за председател на съдебната инстанция на 16 юли с 14 гласа "за" от общо 23-ма членове на Висшия съдебен съвет. "BG Север"

 

 

ВИДИН

 

Три дни българи и сърби тропаха хорце на границата

 

Пред откритата сцена пяха и танцуваха самодейни състави от Белоградчик и Княжевац

За девети път от новия век българи и сърби се събраха на границата в прохода "Кадъ боаз" край с. Салаш, община Белоградчик, за да покажат, че двата народа ценят приятелството и добросъседството. Традиционният събор, организиран за пръв път през 1920 г., продължи три дни и през него преминаха над 20 000 души. Лентата над браздата прерязаха кметовете на най-близките градове Княжевац и Белоградчик - Младен Радославлиевич и Емил Цанков. След това народът, струпан всеки на своята територия, се смеси. Сърбите обикаляха българските сергии и трескаво пазаруваха - тенджери, тигани, завивки. Над 500 сергии имаше в прохода, но българите не наблягаха на алъш-вериша. Те окупираха бирариите. Сърбите се представиха с печени на шиш прасенца и агънца, но цвърченето пред очите на посетителите не привлече българите в техните полеви кръчми. От сръбските стоки най-вървяха евтини цигари. Почерпени с бира, заредени с настроение от среща с близки хора, накрая съборяните се наловиха на хорце. "BG Север"

 

В Берковица откриха школа по грънчарство

 

В Берковица заработи детска школа по грънчарство, съобщи директорката на Центъра за работа с деца Анжела Добирчова. Предназначена е за малчугани, които прекарват лятото в града. 30 ученици на възраст от 8 до 16 г. ще изучават тайните на глината и работата с грънчарско колело. Предвидено е децата да правят от глината дребни фигури и плочки с надписи. Те вече са сътворили първите си скулптурни фигури на животни. За тях специално са изработени малки грънчарски колела, на които ще седнат през следващите дни. За лектори в школата са привлечени най-добрите грънчари в Берковица - семейство Руска и Миро Мартинови. Родителите вече са оценили значението на това занимание и са пожелали пред организаторите школата да не свършва с края на лятото. Готови са дори да платят, за да продължи обучението на децата им и през учебната година. "BG Север"

 

Общинският съвет не можа да си избере председател

 

Общинският съвет във Видин е без председател от началото на юни. Тогава титулярът Владимир Тошев излезе в отпуск заради участието му в предизборната кампания за национален парламент. Председателят стана депутат и освободи председателското място. На 15 юли бе насрочено заседание с една единствена точка - избор на председател. Но такъв не бе избран. Съветникът Емил Трифонов предложи за поста изпълняващата длъжността председател Росица Кирова. Тя е и зам.-председател на съвета. Влязла е с листата на ГЕРБ. Водачът на групата съветници на БСП Пламен Трифонов обяви, че неговата група няма да предлага кандидат. Изненадващо вторият кандидат бе предложен от групата на ГЕРБ. Насрочено е следващо заседание. "BG Север"

 

 

монтана

 

Осъдиха 17-годишен за убийство

 

Окръжният съд в Монтана прати 17-годишният Александър Панов за 2,5 г. в затвор заради убийство на мъж, съобщиха от съдебната палата в града. Убийството станало на 1 април т. г. в с. Дълги дел. Момчето, което не учи и било наето като дървосекач в селото, влязло в разпра с Димитър Митов в местната кръчма. Спорът между двамата продължил и на улицата, когато двамата си тръгнали към домовете. Митов го заплашил, извадил и пистолет, но непълнолетният се оказал по-силен, издърпал оръжието и с дръжката му започнал да удря притежателя му по главата. Не след дълго Митов издъхнал от черепна травма.

На делото стана ясно, че скарването между двамата възникнало заради шише лимонада. 17-годишният го взел направо от касата, а възрастният мъж му казал да почака и да си го поиска от продавача.

Александър Панов да плати и 15 000 лв. кръвнина на майката на убития, с която той е живеел, реши още съдът. Митов не бил женен, нямал и деца. "BG Север"

 

Жена купувала избиратели за 2 партии

 

Районният съд в Лом осъди по бързата процедура 41-годишната Надка Аврамова за купуване на гласове. Тя раздавала от 20 до 40 лв. на избиратели от с. Сливата, които гласуват за посочени от нея кандидати. Оказва се, че е насочвала жителите на селото към две бюлетини - №6 от мажоритарната листа и №8 от пропорционалната. Или е агитирала за кандидата на "Коалиция за България" Младен Червеняков и за пропорционалната листа на НДСВ, водена от зам.-финансовия министър Любомир Дацов. Жената се е признала за виновна, поради което е получила най-ниската присъда - пробация. В продължение на 6 месеца два пъти седмично с нея ще разговаря пробационен служител. Темата на беседите ще бъде порочната практика за купуване на гласове. Двамата кандидати за парламента, които не успяха да се класират за него, отрекоха да познават Надка Аврамова и да имат нещо общо с нея. Заради признаването на вината до разпит на свидетели не се стигна. "BG Север"

 

Смениха окръжния прокурор

 

Монтана има нов окръжен прокурор - Олег Димитров, съобщиха от съдебната палата. Новият магистрат постъпва с решение на Висшия съдебен съвет. Защо е сменен предишният - Петър Петров, не стана известно.

Петър Петров беше назначен по време на правителството на НДСВ. Неговата работа не стана особено популярна. Фактът се обяснява с липсата на значими дела от сферата на икономическата и криминалната престъпност. "BG Север"