ШАРЕНО


 

Чалгаджиите ошашавиха народа с текстове, все по-лошо става...

 

Турнето на "Пайнер" събра в Плевен циганите от Левски, Буковлък и Мечка

 

Стотици пригласяха на чалгаджиите на площада в Плевен

Веселина ИЛИЕВА

Миналия петък над Плевен като зашеметяващо турбо фолк торнадо премина турнето "Планета Дерби 2009" на изпълнителите от "Пайнер Мюзик". Младо и старо се юрна на площада да слуша, дивее и мята гюбеци под иначе ритмичните маанета на попфолк дивите. Още в 7,30 вечерта започна да се лее бира, пот и ... чалга. Началото постави добилата известност в последно време с капризното си журиране в "Мюзик Айдъл" Мария, позната преди това като Мара Отварачката. Нейните хитове обаче се оказаха не чак толкова добре познати на тълпата. Само група изпаднали в поп-фолк транс момиченца припяваха: "Цял живот измамници обичах и на тях накрая заприличах". А-а, ето от къде идва влечението на днешните момичета към престъпния тип мъже, ето защо и заприличват на тях - тя Мария много ясно го е казала.

Истинска еуфория, особено сред мургавата част от публиката, придошла от град Левски, Буковлък и Мечка, предизвика ексцентричният Илиян. Абсурдните текстове на неговите песни яко се забиваха в главите на народа и от раз се наизустиха от по-ентусиазираните или вече пияни пубери в публиката и те, щракайки с пръсти, му запригласяха: "Ти, ти си яка тупалка, дай да правим вземане-даване. Ти, ти си яка щракалка, направи ми пълно представление." Тук метафората е прекалено скрита, за да бъде разгадана. Но крещящите с Илиян деца явно я схващаха.

След него на сцената се втурна пилето на Коцето - Райна. Тя разкърши полугола снага и запя: "Нашият роман 300 листа стана, но има само бели страници, защото кой да пише няма, ден и нощ ние сме в леглото." А-а, ето защо не им се отдава творческата дейност на днешните ученици и все бели страници прозират в знанията им. За вкуса им добиваме представа и от друга нейна песен: "Зная, дълго няма да ти падне като мене секси ненормална, избери си нещо неморално да го пробваме." Да си ненормален и неморален, ето това му е майката.

Истински апотеоз на изневярата пък нарисува с песен после Борис Дали. "Искам да ти кажа да, да, да, но жена ми е до мен сега, тази нощ не мога, разбери, утре ми се обади." Ясно и лаконично, няма ги вече двусмислените Илия-Ангелови вторник вечери, синкав мрак, ключ от чужда стая, тя, той.

Освен изневярата силно на почит във фолка, а съответно и при младото поколение, е състоятието на алкохолен делириум или както го е казал поета, оппа, Борис Дали: "Пиян, за кой ли път убийствено пиян..." Подчертава се не само състоянието, но и степента - убийствено, не просто само сега, а за кой ли път. Тезата се подкрепя и от Преслава, която се оплаква, че "Наполовина сега съм пияна, водката свърши, утеха няма за душата ми..." Алкохол и изневяра се сливат в едно при Джена, чийто хит забива с "В 12 пожелай ми лека нощ, иди при нея както всяка нощ, правете там любов до 2, до 3, напий се, после се върни, ела си у дома мъртвопиян..."

А за съвременната свалка може да добиете представа от супер хита на на Борис Дали и Преслава: "Бързо ли говоря, бейбе, или бавно слушаш ти, днес ми се целува с тебе. Ще го направя, казвам ти!" Няма тук романтично ухажване, скрити погледи, дълги трепетни срещи преди първата целувка...

Така в този дух и ритъм целият процес, оппа, концерт бе закрит от Голямата уста - Камелия, която изпя и .... показа своя оргазъм.

 

 

МЯУ-МЯУ

 

Котешка сапунка разтърси квартал

 

Наследниците на Сивчо

Кейти СИВЧОВА

Сапунен сериал в котешки вариант се разиграва пред очите на живущите на ул. "Главинкова" в Плевен през последната година и половина.

Противно на всеобщата представа как мяукащите помяри от кофите за боклук разнасят изтърбушени памперси и найлонови торбички с дъх на пилешко в бясна конкуренция с по-висшите им събратя от животинския свят - не клошарите, а кучетата, бездомните котки тук се ползват с особена почит, забеляза бдителен репортер на "BG Север". А трето поколение любимци си отглеждат децата в кашон, скрит от зли очи и нервни съседи в сервизното помещение на една от кооперациите.

Началото на родословното дърво от заплетения и страстен сюжет поставя котаракът Сивчо. Аристократичната му същност изпъквала дори под мърлявия косъм, който съвсем скоро заблестял под грижите на милостива баба, докарваща си по някой лев от чистене на входове. Тя не се скъпяла да отделя от скромния си залък и да купува кренвирши на мъркащия си приятел, който единствен разбирал мъката й и се отблагодарявал с типичната си котешка нежност. Докато бабата тихо не напуснала този свят. Погълнат от безмерна скръб по благодетелката си и с къркорещ от глад стомах, с типично мъжки маниер Сивчо се отдал на безразборен секс с който и където му попадне. И както се случва във филмите, ненадейно открил любовта на живота си - безименна обитателка на съседната кофа. Ухажването, дългите ласки под топлите пролетни лъчи и отдаването на страстта запечата папарашкият обектив на бдителен репортер на вестника. Но историята съвсем не свършва щастливо със сватба, балони и накъртващо сладка торта. Трагичен инцидент, предизвикан от подпийнал шофьор, който не забелязал в здрача шляещият се замаян от любов Сивчо, сложил край на щастливата история и на живота на несретния котарак. Само след броени дни самотната му половинка родила три котета, но за съжаление оцеляло само едно. Сиракът Сивчо-син наследил от баща си блестящата козина и кроткия нрав и продължил да обитава улицата, на която намерил смъртта си баща му. Предвид краткия срок, в който котките износват бебетата си (около 63 дни) тук няколко клончета в родословното дърво може и да ни убягват. Факт е обаче, че още слепите котета в кашона са наследници на Сивчо, които достойно ще продължат рода му. Поне докато общината не реши проблема с бездомните котки и кучета.

 

 

В ЖЕГАТА

 

Родители се разхлаждат с бира на изпит във ВТУ

 

Кремена КРУМОВА

Стотици литри бира се изляха пред ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" в деня на изпита по български език и литература. Докато спечените кандидат-студенти се потяха да разсъждават върху цитата на Радой Ралин "Душата на търговията е рекламата, а душата на рекламата е измамата и този на Съмърсет Моъм "В любовта винаги единият обича, а другият позволява да бъде обичан, техните родители надигаха чаши с хмеловата течност, за да се разхладят от жаркото слънце.

Всъщност идеята е на местната Алма матер, която вече е превърнала черпенето с бира в традиция. От висшето учебно заведение решили, че това е добър начин да бъдат разхладени емоциите на чакащите майки и татковци, дошли във Велико Търново от цяла България. Почти всички посегнаха към чашката, като някои се шегуваха, че си струва само заради "промоцията" да навиват техни близки да записват децата си в този университет.