ТЕМА


 

Злокобните улици убийци

 

Тежките катастрофи се увеличават през лятото, виновни са и водачи, и пешеходци

 

Поля ТОМОВА

През летните месеци опасността от тежки катастрофи нараства, информират от областната дирекция на полицията в Плевен. Според статистиката само за юли и август през миналата година в Плевенско е имало 59 тежки катастрофи с 10 убити и над 70 ранени. Изключително тежък е бил август, в който са загинали 6-ма и са ранени 38 души. Най-тежките дни са събота, вторник, петък и неделя, както и часовете между 17 и 20 ч. Най-застрашени са пешеходците заради внезапно и неправилно пресичане на пътното платно, сочи статистиката.

През летните месеци се увеличават и пътнотранспортните произшествия с велосипедисти. За юли и август миналата година е имало 7 катастрофи от този вид със седем ранени. От тях с участието на деца велосипедисти са станали 4 тежки произшествия с четирима ранени.

От КАТ информират, че в Плевен има няколко кръстовища и улици с повишена опасност от ПТП. Шофьори и пешеходци би следвало да внимават на следните места: ул. "Дойран" - отсечката от СИЦ до кръстовището с ул. "Стоян Заимов"; ул. "Д. Константинов" - отсечката между кръстовищата с ул. "Св. св. Кирил и Методий" и "Цар Симеон"; ул. "Гренадерска" - отсечката между кръстовищата с бул. "Г. Кочев" и ул. "В. Априлов"; кръстовището между бул. "Г. Кочев" и бул. "Русе".

Според наблюдения на плевенчани често стават катастрофи в самия център на града - на кръстовището пред съдебната палата и общината. Причината за това най-често са неработещите светофари и неспазване на предимство. Очевидци разказват, че почти не минава ден без трясък на ламарини на кръстовището на ул. "Неофит Рилски" и бул. "Г. Кочев", въпреки че е регулирано със светофарна уредба.

Като основни причини за катастрофите се посочват високата скорост, отнемане на предимство, както и неправилно слизане и движение на пешеходци по платното. Тежките инциденти стават обикновено на хоризонтални, прави улични отсечки между кръстовищата. Извън пределите на града също има критични участъци, сочи информацията на КАТ. Това са пътищата Плевен - Къшин - Брестовец, до язовира в "Мъртвата долина", както и участъкът до ресторант "Люляците" в "Кайлъка".

За намаляване на скоростта на колите се изграждат т. нар. "легнали полицаи". Според директора на плевенския исторически музей проф. Михаил Грънчаров има спешна нужда от изграждане на подобно съоръжение пред входа на музея. Причината е в непрекъснатия поток коли, които не спазват ограничението от 40 км в участъка, както и не спират на пешеходната пътека. Изграждането на неравностите по пътното платно става след като се вземе решение от стопаните на пътната мрежа, в случая общината, информират от КАТ. Оттам предупреждават шофьорите да карат, като спазват правилата за движение. Същото обаче се отнася и за пешеходците, които често предизвикват катастрофите.

 

Живущи в Плевен в паника за безопасността на децата си

 

Мая ПАСКОВА

Движим се по не особено широката плевенска улица 10 декември. Пиковият час предполага оживено преминаване на прибиращи се от работа хора, на майки с деца, на ученици във ваканция, които свободно се гонят в края на деня. Районът е много оживен заради детската градина, яслата и парка. А няма ограничение за скоростта на автомобилите, които особено вечер профучават по правата отсечка покрай домовете на хората. Единственият знак, предупреждаващ за преминаването на пешеходци, е поставен сред дърветата веднага след опасния завой над механотехникума. Пешеходни пътеки липсват (или маркировката отдавна е изтрита), но едва ли това ще изостри вниманието на шофьорите. Лошата видимост - също. А и децата нямат спирачки. Забързани след топката и притичващи от къщи в парка и обратно, внезапно и без предупреждение "изникват" на пътя на колите. Независимо колко са предупреждавани да внимават и да се оглеждат. Лято е и е нормално да прекарват свободното си време навън. Не са много и местата в кварталите, които да предлагат подходяща обстановка за игра. Тук я има, но за да се стигне до там, първо трябва да се пресече улицата.

Загрижен родител се опитал наскоро да направи нещо по въпроса. Подава молба в общината да се постави "легнал полицай" в началото на опасния участък. Оттам му отговарят, че бюджетът за тази година е изчерпан и че все пак е заложено да се постави такова ограничение до техникума. Макар че според него мястото е твърде далеч и едва ли ще повлияе на скоростта в района на парка. Но ако изчака до догодина, може и да стане. Друг вариант е да подаде жалба в полицията. Оттам обаче пак я изпращат в общината - за да се одобрят разходите. Дълга процедура с неизвестен финал.

Родителите питат трябва ли да се случи най-лошото, за да се вземат мерки и децата им да бъдат в относителна безопасност. И защо винаги се случва така, че само фатален инцидент може да заостри вниманието и да провокира действията на отговорните фактори да се грижат за безопасността по улиците в Плевен.

 

 

Велико Търново

 

Старата столица изнервя шофьорите с кръстовищата и тесните пътища

Кремена КРУМОВА

Доста са невралгичните пътни участъци в старата столица, като се има предвид релефът на града. Улиците са тесни и в голямата си част са кръстовища. В скоро време се очаква да бъде поставен светофар на един доста натоварен участък по улица "Магистрална" (откъдето минава пътят София - Варна). Сега там издигат и голям строителен супермаркет. Одобрена е вече фирмата, която трябва да постави светофара, но първо трябва да се намерят средства за неговото изпълнение, казват от общината. Кръстовището е с доста висока концентрация на пътно-транспортни произшествия, защото камионите, които извозват земната маса при разкопаването за веригата магазини, затрудняват и бавят движението. По тази причина в сутрешните и вечерните часове, както и през почивните дни (а сега вече и заради засиления поток към морето) се образува голяма опашка от коли и много често се стига до произшествия.

На друго кръстовище на ул. "Магистрална" (с пресечка към езиковата гимназия в града и вход към складовите бази) също могат да се чуят много груби думи от нервни шофьори, изскочили наполовина от колите си, за да видят кога са с предимство. Именно те са най-честите обекти на катастрофи. Още по-ужасяваща е картинката при кръстовището на изхода на старото военно училище във Велико Търново. За там има идея когато се застрои теренът да се направи голямо модерно кръгово кръстовище. Най-много катастрофи търпи точно този пътен възел, където се движат всякакви коли и автобуси и които го превръщат в обръщало.

Скоро беше освежена пътната маркировка в града, с което общината се надява на малко повече ред. На две възлови кръстовища вече има поставени цифрови броячи, което улеснява движението.

 

 

Монтана

 

Смелчаци минават по затворен път с падащи камъни и свлачища

 

Симеон НИКОЛОВ

От година насам е затворен т. нар. експлоатационен път край брега на язовир "Огоста", който води от Монтана към Георги Дамяново, Чипровци и други селища. След проливните дъждове през миналото лято на пътя паднаха големи скални късове и по случайност никой не пострада. На две места по шосето полицията изгради барикади от пръст и камъни, но няколко месеца по-късно те бяха разчистени и движението по пътя се възстанови нелегално. И до сега пътните знаци за забранено движение стоят от двете страни на критичния участък, но мнозина шофьори не ги спазват. Те пренебрегват опасността от падащи камъни и рискуват да преминат по по-краткия път (безопасният обходен маршрут е с 2 - 3 км по-дълъг).

Преди два месеца общинските съветници от НДСВ в Монтана организираха подписка за отваряне на опасния път. Те обявиха, че ще търсят средства за изграждане на подпорна стена и полагане на предпази мрежи по ската край шосето. Подписаха се около 2 000 души, мнозина обявиха акцията за популистка. До сега пътят продължава да е официално затворен, но по него се преминава. Граждани остават с впечатление, че това става с тайното съгласие на полицията, която не охранява участъка и не глобява никой за нарушението му при преминаването.

Като опасен шофьор определят и най-натоварения път в областта между Монтана и Лом. От десет години шосето с дължина около 50 км се нуждае от преасфалтиране, но пари не се намират. По този път ежедневно минават много товарни камиони, които возят стоки от София и вътрешността на страната към пристанището в Лом и обратно. Пътят е осеян с множество дупки, които всяка пролет се кърпят на участъци, но така, че 2 - 3 месеца по-късно отново зейват. Властите обещават пълна реконструкция на пътя, но с 2 - 3 години напред във времето. Когато тези години изтекат, то ремонтът отново се отлага за бъдещето. В момента се обещава пътят Монтана - Лом да бъде модернизиран по програма "Лот транзитни пътища" на ЕС през 2007 г. Дали това ще стане не е сигурно, но е сигурно, че като минават през този път шофьорите ругаят държавата, винетките, властимащите и т. н. Най-често срещаният коментар е: защо за такъв лош път трябва да плащаме, редно е държавата да ни плаща, че си чупим колите по него.

 

 

Габрово

 

Отсечката на смъртта продължава да взема жертви

 

Мариана ДИМИТРОВА

"Отсечката на смъртта" - така габровци наричат може би най-опасния и смъртоносен булевард "Могильов" в града на Рачо Ковача. През последните 4 - 5 години той се оказа лобно място на няколко човека и всички те - пешеходци, жертви на високата скорост. Преди осем години смъртоносният булевард заради интензивния трафик бе основно ремонтиран и разширен на четири платна от местната управа. Особено нощем трезви и пияни шофьори заради перфектната настилка го използват за родео и карат с над 100 км/ч. Коварен завой обаче е причината среднощните ездачи да хвърчат от пътното платно и да убиват нищо неподозиращи пешеходци. Такъв именно бе случаят отпреди три години, който ужаси габровци със своята жестокост. Пред очите на четирите им деца и съпрузите две жени бяха размазани на място. Тогава шофьорът Юри Вачев връхлята с бясна скорост върху две семейства, които вечерта, прибирайки се от гости, вървели по тротоара на опасния завой. Страхотният удар попаднал върху двете съпруги, които се движели отпред. От жестоките рани на място загинаха Роза и Камелия и оставиха четири сирачета. Съпрузите се отърваха с по-леки рани. На мястото на нелепата смърт на двете майки вече трета година всеки ден има цветя. Преди да бъде поставена от близките паметна плоча на мястото на трагедията, с детски почерк върху табела бе написано: "Тук убиха нашите майки. Убиецът е на свобода. Пазете децата си". Отдолу се бяха подписали децата на загиналите жени - Митко, Стаси, Цвета, Дани.

Няколко метра по-нагоре от това ужасно място миналата година възрастен човек бе убит от връхлитащ с висока скорост автомобил, и то на пешеходна пътека... Точно до мястото на инцидента се намира едно от най-големите училища в града. За да предотврати по-нататъшни нещастни случаи, местната управа постави светофар със звукова сигнализация, на който всеки пешеходец с бутон може "да си поръча" зелена светлина, за да премине булеварда.

Почти не е останал електрически стълб на "пътя на смъртта", както е известен в Габрово опасният булевард, на който да няма некролог и цветя, които да показват, че тук е загинал човек.

Особено трагична става ситуацията през лятото, когато трафикът е засилен и децата са във ваканция. През последните дни в Габрово нарастват травмичните случаи с малчугани. За седмица са регистрирани 6 травми, получени след падане от колело. От КАТ непрекъснато предупреждават за засилване на родителския контрол през лятната ваканция, а водачите на моторни превозни средства - да бъдат по-внимателни.

 

 

Ловеч

 

Светлоотразителни кабари гарантират сигурността

 

Адриана ЙОРДАНОВА

Специални светлоотразителни кабари монтира през октомври миналата година oбщина Ловеч по току-що ремонтираните улични платна в града. С тях се ограничи скоростта на движение в участъци, които са проблемни и които от години се използват като скоростни отсечки от някои шофьори. Заради фатален инцидент през септември 2005 г., при който на кръстовището пред болницата в Ловеч загина тригодишно дете, блъснато от опел с висока скорост, общинският съвет прие програма за обезопасяване на движението по улиците. За да се реализират всички набелязани мерки са необходими близо 150 000 лв.

Само след година по току-що ремонтираните улици обаче зейнаха дупки и това послужи като мотив на фирми, загубили търга за ремонта, да заведат дело срещу общината. В крайна сметка тя го спечели, а след бурна дискусия в местния парламент общината изиска от фирмата, правеща ремонта, първо да запълни преснозейналите дупки, след това да бъдат приети участъците като завършени. В резултат Ловеч има що-годе нови и ремонтирани улици с интересни кръпки, които отново зейват, но инциденти заради това няма повече от година.

Мерките за безопасност по улиците предвиждат още възстановяване на светофарна уредба на кръстовището да бензиностанцията на "Лукойл" за 30 000 лв., както и нова организация на движението на две кръстовища към квартали на Ловеч и възстановяване на четири подлеза. За най-неотложния им ремонт са нужни спешно 27 400 лв. Други 50 000 лв. трябват за доизграждането на системата за видеонаблюдение на възлови кръстовища.

По междуселищните пътища има потенциална опасност заради многобройни свлачища. На картата на Ловешка област са обозначени над 50 места с движещи се земни и скални маси, съобщиха от Гражданска защита - Ловеч. Предварителните данни сочат, че ще са нужни само на първо време над 4 млн. лв. за укрепителни и отчасти възстановителни работи.