СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                           Бизнес                                   "BG Север" - брой 27 (13 - 19 юли 2012 г.)


 

 

Водният проект набъбна до 200 милиона лева, последната дума за одобрение има Брюксел

 

За община Плевен е проблем да осигури 5 - 6 млн. лв. за съфинансиране

 

Ангел АТАНАСОВ

Проектът за интегриран воден цикъл на Плевен и Долна Митрополия вече е готов и е депозиран в екоминистерството. След последните промени в него стойността му набъбна до 195 844 662 лв., съобщи плевенският кмет проф. д-р Димитър Стойков.

В проектните предложения са включени пет обекта. Предвижда се с близо 39 млн. лв, да бъде реконструирана пречиствателната станция, която поема отпадните води на Плевен и Долна Митрополия, и да се санира главният канализационен колектор до нея. С 2,7 млн. лв. ще бъде изграден над 800 м главен канализатор в областния център по протежението на улиците "П. Р. Славейков", "К. Величков", "П. Цветков" до бул. "Русе". Ремонтните работи в този участък включват още подмяна на съществуващия водопровод и на 400 м топлопровод.

Третият обект в проекта е с. Ясен. В селото с 16 млн. лв. ще бъде изградена канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа.

В Долна Митрополия се предвижда изграждането на водоснабдителна и канализационна мрежа и на довеждащ колектор - за близо 28 млн. лв.

В Тръстеник освен канализационна и водопроводна мрежа трябва да бъде изградена и помпена станция и довеждащ колектор - 51 млн. лв. ще струват само строителните работи.

Проектът ще трябва да мине за одобрение и през Брюксел, защото сумата му надхвърля границата от 50 млн. лв., поясни градоначалникът. Екоминистерството предложило на Плевен да помогне при изготвянето на тръжната документация, провеждането на тръжните процедури и контрола на строителните работи.

"Когато започнахме активно да работим по проекта, очаквахме той да излезе около 90 млн. лв. После обаче се оказа, че канализационната мрежа в Ясен трябва да стане заедно с водопроводната. В Плевен на четирите улици, по които ще се работи, се пресичат много комуникации. Наложи се да включим нови и нови обекти и проектът стана доста по-голям" - обясни поскъпването проф. д-р Стойков.

Той поясни, че ако Плевен не използва възможността да изгради колекторите си и пречиствателната станция с европейски пари до края на 2014 г., след това ще трябва да плаща жестоки глоби от Комисията по екология към ЕС. Защото в сегашното си състояние тези съоръжения не отговарят на европейските изисквания. Общината няма никакава възможност да осигури средства за такъв мащабен проект. За нея е проблем да осигури дори необходимите 5 - 6 млн. лв. за съфинансирането му и ще търси помощ от държавата, допълни още кметът.

 

 

Намаляват продажбите на нови автомобили

 

Еми СТАЛЕВА

Над 50% спад в продажбите на нови автомобили отчитат дилърите за 2009 г. в сравнение с 2008 г. След това се забелязва стабилизиране на пазара, равномерен режим на търговия и запазване на пазарните дялове. За първото тримесечие на 2012 г. е отчетен спад с около 5 - 6% в сравнение със същия период на 2011 г. Продажбите се покачват през май т. г., а това е във връзка с обичайното раздвижване на търговията през летните месеци. Причините за тези недобри резултати са финансовата криза, нестабилността на пазара на труда, затрудненията в кредитирането, застоят в икономиката, коментира Свилен Антонов, представител на "Рено" в Плевен. От бранша смятат, че държавата не толерира в достатъчна степен автомобилната търговия. Например - в Румъния вече са въведени такси при внос на автомобили. От друга страна - борбата с незаконните сервизи, с незаконния внос на коли на старо, все пак говори за някакви добри намерения от страна на управляващите да защитят бранша, заяви Свилен Антонов.

По-добър пазар за автомобили се очаква през втората половина на годината, когато продажбите ще се качат поне с няколко процента, предвиждат търговците на коли.

Спад в продажбите на нови автомобили бележат и в други европейски държави. Без изненада най-голямо свиване през май т. г. е регистрирано за гръцкия пазар. Намалението на продажбите в южната ни съседка е с над 47%. Около 30% гравитира свиването на пазара в Кипър и Португалия. Белгийският пазар също пада надолу с близо 26%. За Швеция, Словения, Люксембург, Италия, Унгария и Франция свиването на пазара също е двуцифрено, но е под 20 на сто.

 

 

Скъпотията охлади мераците на старта на туршиената кампания

 

Напливът на щандовете за плодове и зеленчуци все още не е голям, жалват се търговците, сн. авторът

Напливът на щандовете за плодове и зеленчуци все още не е голям, жалват се търговците, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

И тази година плевенчани стартираха пълненето на буркани за зимата с компоти от кайсии и с корнишони, но доста по-разколебано от преди. По 1,30 - 1,60 лева за килограм все още могат да се намерят кайсии. Според търговците времето за продажба на тези плодове е било съвсем малко. Повечето от кайсиевите дръвчетата са измръзнали през зимата и не са дали плод. Сушата и горещините пък са направили така, че където дръвчетата са оцелели, кайсиите им са узрели и презрели за дни.

Георги е успял вече да затвори 40 малки винтови бурканчета. Казва, че при градски условия и когато трябва да купува захарта и плодовете и да върти ток, такова количество му е напълно достатъчно.

Кайсии по 60 стотинки за килограм продават сега в частна градина между Пелишат и Плевен. Касетите са пълни, но с плод, който става само за ракия, оплакват се собствениците. Ако миналата година от масива работниците са набирали по 5 - 6 тона кайсии на ден, сега количеството е трагично малко - около 200 килограма. Слабият добив е заради измръзването на дръвчетата през зимата.

При зеленчуците първи в бурканите вече са затворени корнишоните. Киселите краставички едни затварят след варене, други заради скъпия ток използват морска сол и системата на обръщане на бурканите на ръка - т. нар. сурова туршия. Килограм от този зеленчук сега може да се намери на пазара в Плевен по левче.

 По традиция според търговците хората предпочитат по-дребните краставички, защото са и по-крехки, а онези, които не предирят много, купуват от по-едрите, чиято цена е и по-тънка - 80-90 стотинки за килограм.Някои вече са затворили и компоти с круши. Това са предимно хора, които имат връзки със село. Плевенчани рядко купуват от пазара круши за компоти - вземат по килограм - два, за да си наквасят устата и да разнообразят трапезата си.

Помисля ли за туршия, налягат ме носталгични спомени, казва пенсиониралият се преди години бай Дамян. Как пред блока се палел огън и на една обща ламарина комшиите печали чушки, патладжани, варяли лютеници, стерелизирали сокове и компоти. Сега мазата на бай Дамян е празна, купува готови туршии и замразени плодове от супермаркетите - къде да товари бюджета си със скъпа захар, плодове и зеленчуци, да слага с часове огромни тенджери на електрическата печка, а не пренебрегва и скъпото олио.

Различна е сметката при домакинствата, които си имат градина в двора. Щом зеленчукът узрее, започва варенето на буркани. На пръв поглед излиза далеч по-евтино. Продуктите са без пари, печенето и варенето става на огнището навън и не се хаби ток. Една по-подробна сметка обаче показва, че и зимнината от градината не е толкова евтина, категорична е Красимира от Пордим. Дават се пари за разсад или семена, за вода за поливане, за торове и препарати. А трудът - него никой не го смята.

 

 

Вече приемат книжа за саниране на сгради, дават половината от парите по програма

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Едно заявление за саниране на сграда е подадено през първата седмица след 1 юли в Плевенската община. Направени са над 10 запитвания за условията на финансиране, на желаещите са осигурени пакети от документи за попълване. Това съобщи инж. Георги Тодоров, координатор от община Плевен по проекта "Енергийно обновяване на българските градове" по Оперативна програма "Регионално развитие".

Ще припомним, че между 180 и 200 многофамилни сгради в страната може да бъдат санирани с ресурса, който е предвиден по ОП "Регионално развитие". Засега това са 50 млн. лв. и ще послужат за снижаване на енергийните разходи на 6 000 жилища. От 1 юли т. г. се приемат заявления за участие в схемата за обновяване на жилищния фонд, в страната вече са подадени над 30, а запитванията за включване в проекта са около 350, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50 % от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда или т. нар. блок секция - вход от жилищния блок. Останалите 50 на сто те трябва да осигурят от собствени средства. Програмата предвижда отпускане на нисколихвени потребителски кредити.

Собственици на самостоятелни обекти, в които се упражнява стопанска дейност, заплащат 100 % от разходите в съответствие с притежавания дял от общите части. Oт oперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване - за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Санирането включва подмяна на дограма (прозорци, врати и др.); топлинна изолация на външни ограждащи елементи (външни стени, покриви и др.), основен ремонт, модернизация или подмяна на локални източници на топлина, котелни стопанства или прилежащите им съоръжения и смяна на горивната база при доказан енергоспестяващ и екологичен ефект. То може да се изрази в изграждане на инсталации за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници, слънчеви системи за осигуряване на енергия за собствени нужди, които не генерират приходи в процеса на експлоатация на съоръженията. Енергийното обновяване включва още ремонт или подмяна на вътрешна отоплителна, охладителна, вентилационна инсталация, включително радиаторни термостатични вентили и разпределители в общите части на сградата или входа.

Санирането предвижда газифициране на сгради (вътрешна сградна разпределителна мрежа и котли) при наличие на изградена до сградата разпределителна газопроводна мрежа.

Ще припомним и кои могат да кандидатстват за енергийно обновяване на домовете си. Това са многофамилни жилищни сгради за постоянно обитаване, в които най-малко 60% от застроената площ се заема от жилища и които са с поне 6 апартамента на поне 3 етажа. Условието е проектирането на сградата да е започнало преди 26 април 1999 г. Сградата трябва да е конструктивно устойчива, а това се установява след извършване на техническо обследване, казват от МРРБ.

Кандидатстването за финансиране започва с подаване на заявление от етажната собственост за участие в програмата. За това трябва да има решение на общото събрание за т. нар. намерение да се включите, но не е нужно да има регистрирано сдружение на собствениците. От сайта на министерството www.mrrb.goverment.bg може да получите детайлна информация, както и да се изтеглят бланки на съответните документи. Ако пък предпочитате да проучите на място, можете да отидете в министерството всеки вторник и четвъртък, когато са информационните дни, и да попитате как да се организирате в блока.

В другите градове информация дават в общината, както и в офисите на т. нар. проектни мениджъри - консултанти, избрани от министерството, за организацията на обновяването по места. На сайта на ведомството са посочени адресите във всички градове. В районите, в които няма избрани проектни мениджъри, заявленията се подават в съответната община. Заявлението представлява декларация за заявения интерес от страна на етажната собственост и желание за получаване на услуги по оценка на допустимостта на сградата, изготвяне на индикативен бюджет, подкрепа за извършване на необходимите подготвителни работи за внасяне на заявление за финансова помощ. Иска се съгласие от собствениците на самостоятелни обекти, представляващи поне 67 % идеални части от общите части. Съгласието се оформя в протокол на общото събрание, който включва решение за кандидатстване на сградата за обновяване и упълномощаване на лице да подаде заявлението.

 

 

върни се в НАЧАЛО