СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА         "BG Север" - брой 27 (13 - 19 юли 2012 г.)


 

Получихме пари за 300 метра магистрала

 

За 3 години капиталовите разходи от държавата са колкото само през 2009-а

 

Цецка Цачева и проф. Димитър Стойков обявиха, че държавата отпуска на Плевен допълнително 1 250 000 лв., сн. авторът

Цецка Цачева и проф. Димитър Стойков обявиха, че държавата отпуска на Плевен допълнително 1 250 000 лв., сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

За 3 години на Плевен държавата е отредила общо 1 878 700 лв. целева субсидия за капиталови разходи. Това показва справката в бюджетите на общината за 2010 г., 2011 г. и 2012 г. С тези пари общинската управа трябва да успее някак да кърпи асфалта по близо 160 км общински пътища, да ремонтира училища, детски градини и ясли и ако остане нещо, да го инвестира в инфраструктура. За сравнение - изграждането на един километър магистрала у нас струва средно около 2,42 млн. евро. Оказва се, че докато премиерът Бойко Борисов открива в Южна България лот след лот, с държавните пари за капиталови разходи Плевен може да си построи не повече от 300 м магистрала. Ако иска - от Стара гара до бензиностанцията на "Лукойл", ако иска - по пътя за Радишево. Само че ще трябва за дълго време да забрави за ремонтите на училищата и селските пътища.

Едва ли някой може да заподозре предишния кмет Найден Зеленогорски в топли отношения с правителството на тройната коалиция. Нито пък на кабинета "Станишев" към Зеленогорски. През 2007 г. обаче на община Плевен е била определена целева субсидия от държавата за капиталови разходи от 1 045 200 лв., а през следващата - 1 058 100 лв.

Сравнението изглежда некоректно, защото в тези две години икономиката на страната беше във възход. През 2009 г. обаче световната икономическа криза вече беше факт и чукаше на вратата ни. Точно в тази година за Плевен е определена рекордна целева субсидия за капиталови разходи - 1 840 200 лв.

Драстичното орязване на това перо от общинския бюджет започва веднага след това. През 2010 г. тези средства са намалени до 697 400 лв., през 2011 г. - до 592 600 лв., а за тази година - до 588 700 лв. Този факт нямаше да е от съществено значение, ако в тези 3 години общинските ни пътища бяха станали по-здрави, а училищата и детските градини - толкова съвременни, че вече нямат нужда от ремонти. Нищо подобно обаче не се е случило. Асфалтовите дупки и течащите покриви стават все повече.

На фона на тоталния недостиг на пари за капиталови разходи в общината преди две седмици председателят на Народното събрание Цецка Цачева и кметът проф. д-р Димитър Стойков обявиха, че държавата отпуска на Плевен допълнителна целева субсидия от 1 250 000 лв. Новината е добра за плевенчани. Парите ще отидат за наложителните от години ремонти на Регионалния исторически музей, на стадион "Плевен", на галерията в градската градина, на сградата на кметството и на подземния общински гараж. След 3 г. управление на ГЕРБ плевенското лоби в централната власт най-после направи нещо съществено за града и общината.

Странното в тази ситуация е, че докато държавата налива милиарди в други региони на страната, Плевен трябва да търси "връзки" в изпълнителната власт за "дреболии" като ремонта на градската галерия, например. А какво да правят общините, които си нямат председател на Народното събрание? Да си търсят друга държава?

 

 

Румен Петков:

 

Управлението на ГЕРБ е катастрофа за региона

 

Михаил АНГЕЛОВ

"3-те години управление на ГЕРБ са катастрофа за Плевенски регион във всички възможни аспекти. Първият удар беше закриването на ВВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия. После дойде окончателното ликвидиране на Пета шипченска механизирана бригада (б. р. - бившето ШЗО). И от ключов военен гарнизон за страната градът ни остана на практика без армейско присъствие. Държавата каза на хиляди офицери и сержанти, че не са й нужни.

3-годишното съсипване на проекта АЕЦ "Белене" повиши чувствително нивото на безработицата и доведе до обезценяване на терените и обектите в Белене, Плевен и региона. То лиши от перспектива местния строителен бизнес и отделно създаде предпоставки за рязко повишаване на цената на ел. енергията.

В инфраструктурата не е направено практически нищо. По същество Плевен се обезкръвява от гледна точка на млади хора, на бизнес, на спорт. Превръща се в регион със затихващи функции. И хората трябва да оценят "по достойнство" тези резултати от управлението на ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори" - коментира пред "BG Север" депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

 

 

 Анкета

 

Какво се промени в Плевен след последните парламентарни избори?

 

Лора ГЕНЧЕВА

Какво се промени в Плевен и региона през 3-годишното управление на ГЕРБ? На този въпрос "BG Север" потърси отговор чрез анкета сред плевенчани, подбрани на случаен принцип. Голяма част от запитаните граждани определиха темата като "политическа" и не пожелаха да отговорят. Видимо притеснени от въпроса те заявяваха, че нямат време и бързат. Сред тези, който все пак се съгласиха да изразят своето мнение, преобладаваха разочарованите от сегашното правителство.

 

Росен Чакъров

 

74 год., пенсионер

ГЕРБ нищо не направи за Плевен. Те не само че не свършиха нищо за хората, но не помислиха и за нас, пенсионерите. Ние живеем в безпаричие и нищета на стари години. Постоянно нови цени, проблеми и лишения. За мен това са неграмотници, а не управници.

 

 

 

Елизабет Георгиева

40 год.

Управлението на ГЕРБ има свойте плюсове и минуси, както всяко досегашно правителство. В Плевен реално те са на власт от скоро и е рано да се говори какво са свършили, дано нещата да вървят към по-добро. Не може да се отрече направата на велоалеята и ремонтът на доста улици в града. Надявам се, че ще дойдат пари от еврофондове и ще успеят да ги усвоят, както направиха други общини.

 

 

 

Ивайло Петров,

37 год., охранител на паркинг

Гласувах за ГЕРБ, но сега съм страшно разочарован и излъган в очакванията си. Това е партия, която само обещава. Днес казват едно, утре друго. След посещението на Бойко Борисов и неговия кабинет в Плевен бяха обещани много неща, но да видим! Започнали са ремонт на стадиона и дано го довършат. За младите хора няма работа в града, фирмите фалират, закриват се предприятия. Как да не съм разочарован...

 

 

Димитрина Димитрова,

63 год., пенсионер

Не съм доволна от това ръководство на държавата. Пенсиите са много ниски, няма никакво увеличение в доходите на хората, а всички цени скачат нагоре. Работила съм 42 години, а сега взимам 160 лева пенсия, непосилно е да живея с нея. Само за лекарствата, които купувам всеки месец, давам половината си пари, ами за ток, вода, храна, откъде да взема? Ако не са децата да ми помагат, не виждам как ще оцелявам. Нека помислят малко и за нас.

 

 

Албена Великова,

в отпуск по майчинство

Направиха подобрения на някои улици и тротоари, както и на доста детски градинки и площадки в Плевен. Но това не улеснява живота ни. Аз имам 3 деца и месечен доход от 240 лева, как да се справяме? Сега увеличиха цените на тока - то старите бяха непосилни за плащане, ами нататък какво ще стане?!

 

 

 

 

Мая Борисова,

36 год., собственик на магазин за месо

Не гласувах за тях на изборите, но сега съм доволна от тяхното управление в нашия град. Ремонтираха много улици, които от години бяха в ужасно състояние. Аз като спортуващ човек съм радостна, че направиха и велоалеята. Смятам, че Плевен стана и по-чист град.

 

 

 

 

 

 

 История

 

Навършват се 70 г. от създаването на Отечествения съюз

 

На 17 юли т. г. се навършват 70 години от деня, в който по нелегалната радиостанция "Христо Ботев" бе провъзгласено създаването на Отечествения фронт (ОФ), чийто приемник днес е Отечественият съюз, и прочетена неговата програма. В условията на дълбока нелегалност в годините на Втората световна война Отечественият фронт се роди като специфична политическа форма на изграждане единството на народните, демократични и антифашистки сили в България. Донякъде ОФ имаше характер на политическа коалиция. Фактически неговата сърцевина беше съюзът между комунисти и земеделци, макар в него да влизаха и политици от кръга "Звено", Българска социалдемократическа партия и безпартийни членове.

Инициативата за създаването на Отечествения фронт беше на Георги Димитров. В дейността му той виждаше пътя и формата на народната демокрация като нова и различна от съветския модел парламентарна и плурастична политическа система на българския социализъм. Първата отчественофронтовска програма имаше последователно демократичен характер с преди всичко антифашистка насоченост. Тя атакуваше тогавашния политически режим, военно-полицейски терор, сателитната зависимост на България от хитлеристка Германия. По това време икономиката на страната беше в мъчителна кризисна ситуация. Материалните условия на живот неудържимо се влошаваха. В политическо отношение страната фактически беше под едноличната диктатура на царя. Страната изживяваше драматични събития. Полицейският терор вилнееше навсякъде и оскърбителното отношение на властващите към ежедневните нужди на хората, погазването на личното и национално достойнство бяха най-съществените характеристики на тогавашните управници. Именно за да сложат край на този терор гореизброените политически сили създадоха ОФ. Със своята основна програма показаха пътя на ликвидирането на този едноличен терор и създадоха организационен ред в разрастващото се партизанско движение.

Впрочем сегашното състояние на политическия живот в България, макар и в друг исторически период, почти не се различава от тогавашното време. Застоят на икономическото развитие на страната, фактическото ликвидиране на редица отрасли на икономиката, които носеха реални доходи на държавата и създаваха работни места, васалната зависимост от определени държави, ширещата се корупция, нарастващият дял на сивата икономика, намаляването на реалните доходи на болшинството от хората, ширещата се безработица, особено сред младите хора, изтичането на научния потенциал на нацията в други страни изискват отново решително обединяване на левите и левоцентристки политически сили в един съюз, който да изведе България от тежката криза.

Както вече е казано другаде и по друг повод, човек трябва да изучава историята си, за да може да взема правилни политически решения в реалния днешен ден.

Георги Михайлов, координатор на ОС

за Плевенска област

  

 

върни се в НАЧАЛО