СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                        "BG Север" - брой 27 (13 - 19 юли2012 г.)


 

 

Подписаха договора за транспортния проект, Плевен чака 23 милиона лева

 

Тролейбусната мрежа ще се разшири с близо 6 км, ще има и ново депо

 

Ангел АТАНАСОВ

23-млн. лв. по спечеления проект за интегриран градски транспорт ще получи Плевен в следващите няколко години. Парите са от Оперативна програма "Регионално развитие". Договорът, с който се дава старт на мащабната инвестиция, бе подписан във вторник в строителното министерство. Под него стоят парафите на плевенския кмет проф. д-р Димитър Стойков и на Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на оперативната програма. На церемонията по подписването са присъствали и председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Това е най-мащабният проект досега, който ще се изпълнява в Плевен със средства от оперативните програми. С него организацията и координацията на градския транспорт трябва да се подобрят значително. Предвижда се изграждане на три нови участъка от тролейбусната мрежа на града. Единият започва от кръстовището на бул. "Георги Кочев" и бул. "Русе" и завършва при бул. "България" - дължината му е 1 120 метра. Вторият участък ще обслужва Девети квартал и е дълъг 2,2 км. Третият ще разшири обхвата на тролейбусната мрежа в квартал "Мара Денчева" и е със същата дължина. Ще бъде изградено ново депо за тролейбусите, които сега нощуват по улиците на града.

Предвижда се още реконструкция на съществуващата контактна мрежа, въвеждане на интелигентна система за управление на трафика на града, облагородяване и изграждане на нови спирки и строителство на над 9 километра велоалеи. На по-късен етап предстои общината със средства по оперативната програма да купи 60 нови тролейбуса.

С изпълнението на проекта ще се създадат условия за подготовка на следващ етап в подобряване на организацията на движението в Плевен, твърдят от общината.

 

 

Китайци се интересуват от селското ни стопанство

 

Янг Ксинг Хуа, сн. Лора Генчева

Янг Ксинг Хуа, сн. Лора Генчева

Представители на Международната стопанска асоциация от китайската провинция Ляонин гостуваха в Плевен на 10 и 11 юли. Чрез посолството на Китай у нас те са заявили инвеститорски интерес към града. Ръководството на общината, областният управител Иван Новкиришки, представители на плевенския бизнес и китайските гости обсъдиха възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката. "Интересите на Китай към България са много широки и сериозни, но нашият бизнес проявява интерес конкретно към селското стопанство. От разговорите ни с местните предприемачи разбрахме, че имаме еднакви желания и потенциал за обща работа. Това е само първата ни среща, тя няма да е последна", заяви Янг Ксинг Хуа, директор на стопанската асоциация в Ляонин.

След работната среща гостите посетиха Института по лозарство и винарство, потребителната кооперация "Коиловци", фирма "Милица Лазарова" - Славяново, както и исторически забележителности в Плевен. "BG Север"

 

 

 

Център "Интелект" стартира академия за млади лидери

 

Сдружение Младежки информационно-косултантски център "Интелект" - Плевен, започна реализация на нов проект - Академия за лидери. Той се финансира по Националната програма за младежта. Стойността му е 19 320 лв., а продължителността - 3 месеца. Насочен е към млади хора на възраст между 15 и 29 години от Област Плевен. По време на заниманията си участниците ще имат възможност да осмислят собственото си поведение и взаимоотношенията, които изграждат с останалите, да експериментират и усвояват нови и по-ефективни модели на поведение и стратегии в междуличностните отношения.

При изпълнението на проекта след всеки от модулите ще изпъква по един младеж с най-силни лидерски умения, който на свой ред в последващите тренинги ще създава своя група и ще я ръководи при изпълнението на поставените задачи от лекторите. "BG Север"

 

 

Откриха изложба на Бешков в Народното събрание

 

Творбите ще останат в Парламента до края на юли

Творбите ще останат в Парламента до края на юли

На 11 юли, сряда, в Народното събрание беше открита изложбата "Да нарисуваш, в което вярваш", посветена на 111-годишнината от рождението на Илия Бешков. Организатори на експозицията, представена навръх рождения ден на големия български художник, са Народното събрание на Република България, ХГ "Илия Бешков" и Съюзът на българските художници. Изложбата откри председателят на парламента Цецка Цачева. Представени са 40 творби от най-известните цикли на Бешков - социална, обществено-политическа и политическа сатира, циклите "Испанска хроника", "Конна полиция", "Бозайник", автопортрети, портрети, илюстрации, религиозен цикъл.

Изложбата ще остане до края на месец юли.

Това е третото гостуване на ХГ "Илия Бешков" в Народното събрание. "BG Север"

 

 

 

Пламен Янкуловски оттегли едната си искова молба

 

Поредното дело по казуса с уволнения директор на галерия "Илия Бешков" Пламен Янкуловски беше насрочено за 9 юли тази седмица. Съдията по него е решил, че предявените в молбата на Янкуловски две претенции не могат да се движат в едно производство и затова делата са разделени, информира пресаташето на Районен съд - Плевен, Светослава Цонева. Първото от тях - по претенцията на ищеца община Плевен да му заплати обезщетение за времето, през което е останал без работа, беше гледано на 20 юни и спечелено от Янкуловски. Второто дело касаеше искането за отмяна на заповедта на кмета като незаконосъобразна и възстановяването на Пламен Янкуловски на работа. Ищецът обаче е оттеглил исковата си молба, защото тя се оказва ненужна. В решението си от 20 юни, заедно с осъждането на община Плевен да заплати на ексдиректора обезщетение от 4 566,92 лв., съдът е постановил, че заповедта на кмета за уволнението на Янколовски е незаконосъобразна и го възстановява на длъжността директор на галерията."BG Север"

 

 

Деца рисуваха върху чадъри

 

Рисуването върху чадъри е само част от идеите на арт студиото за лятната ваканция, сн. личен архив

Рисуването върху чадъри е само част от идеите на арт студиото за лятната ваканция, сн. личен архив

Арт студио "Твори и се забавлявай" към читалище "Зора 1990" в с. Победа предложи на децата да изявят художествените си дарби като рисуват върху чадъри. Това е първата атрактивна проява от дългия списък с идеи на читалищния екип за ваканционни занимания с местните и гостуващите деца в селото. В нея участваха 13 малчугани от първи до шести клас. Върху ярките едноцветни чадъри грейнаха слънца, палми и цветя, полюшваха се морски вълни и платноходки, позираха принцеси, детски филмови герои и всякакви животинки, модерни автомобили. Инициативите на читалището през този сезон са насочени към това да се разнообрази и осмисли лятната ваканция на децата, пребиваващи в селото. "BG Север"

 

 

Двойките по биология в МУ още повече

 

211 кандидат-студенти в плевенския Медицински университет са изкарали двойка на изпита по биология за специалността "Медицина". Те са с 37 повече отколкото през миналата година. Двама кандидати са се справили отлично и са получили пълни шестици. 12 работи са оценени над 5,50, с оценка "много добър" са а 47 кандидат-студенти, 173 имат "добър", а тройките са 131. Анулирани писмени работи заради преписване тази година няма.

На изпита по биология са се явили 594 младежи. Първото класиране по специалността "Медицина" ще бъде обявено на 23 юли. "BG Север"

 

 

Съдят извършител на убийство в Словения

 

Дело за убийство, извършено преди 5 г., започна тази седмица в Плевенския окръжен съд. Подсъдимият Л. М. А. трябва да отговаря за извършено престъпление по чл. 116 от Наказателния кодекс.

Плевенчанинът е обвинен в това, че на 2 юли 2007 г. около 01,38 часа местно време в Република Словения, в участъка Марибор - Целье от магистрала А-1 умишлено умъртвил в канавката до пътното платно българския гражданин М. Б. М. Убийството е извършено по начин и със средство опасно за живота на мнозина - неустановена марка и модел огнестрелно оръжие калибър 6,35 мм с износена цев, без отражател.

Делото е отложено за 17 септември за експертиза и изслушване на вещо лице, което не се явява в съдебното заседание, съобщи пресцентърът на Окръжния съд. "BG Север"

 

 

Набират кандидати за модерни специалности

 

Две нови специалности - агроекология и автомобилна мехатроника, ще стартират от следващата учебна година в Плевен. В професионалната гимназия по лозарство и винарство по първата специалност са определени 26 места. Освен здравословно хранене и биопроизводство учениците интензивно ще изучават английски и испански. В гимназията по автотранспорт пък ще се подготвят кадри, необходими за автосервизите, тъй като всички нови автомобили вече са снабдени със съвременни компютърни и електронни системи. "BG Север"

 

 

Изгониха насилник от семейно жилище

 

Година и половина да не приближава жилището на бившата си съпруга, е наказанието, което наложи Плевенски районен съд спрямо мъж, обвинен като извършител на домашно насилие. В средата на май тази година, сочат материалите по делото, К. Е. душил, извивал ръцете на жертвата си и заплашвал, че ще я пребие, ако не изпълнява онова, което й каже. По време на съвместното съжителство на двамата плевенчани е имало и други актове на насилие, твърдят още магистратите, а някои от тях са били извършвани пред очите на малолетното дете на съпрузите. Към материалите по делото е приложен и документ, според който през ноември 2010 година представители на Второ РПУ са направили официално предупреждение към скандалджията. Майката и детето живеят в непрекъснат страх, констатират още магистратите и препоръчват включването на ответника в специализирани програми за работа с извършители на насилие. Детето е с 85% вродени увреждания - хидроцефалия, епилепсия и астма, се сочи в социален доклад по делото. Всяка криза в отношенията на майката и бащата се е отразява зле на емоционалното му състояние. "BG Север"

 

 

Пиян баща с нож взема дъщеря си за заложник

 

Пиян баща държа близо 6 часа 3-годишната си дъщеря като заложник с нож, опрян в гърлото й, съобщиха от пресцентъра на полицията в Плевен. Драмата се разиграла в плевенското село Писарово във вторник вечерта. Тя започнала с бурна семейна разправия. 38-годишният мъж вдигнал скандал на жената, с която живеел на семейни начала. После се нахвърлил върху нея и с юмруци. Потърпевшата се обадила на братята си и те пристигнали, за да усмирят насилника. Той обаче взел отнякъде войнишки щик, хванал дъщеричката и се затворил с нея в една от стаите на къщата. Повиканите полицаи започнали преговори с пияния да освободи момиченцето. Мъжът обаче категорично отказвал и настоявал униформените да напуснат дома му. На мястото пристигнали и психолози. След многократни увещания бащата извел детето на терасата пред къщата. Около 1 ч. през нощта момчетата от групата за охрана на масови мероприятия щурмували жилището. Момиченцето било освободено невредимо, а насилникът е прибран в ареста за 24 часа. При проверката се оказало, че той е осъждан, имал криминални прояви за кражби и шофиране в нетрезво състояние, съобщи полицейската дирекция в Плевен. "BG Север"

  

върни се в НАЧАЛО