"BG Север" - брой 27 (15 - 21 юли 2011 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

ДКТ Иван Радоев щурмува и чуждестранните сцени

 

Гастроли, фестивали и много нови заглавия в афиша планират в театъра

 

Мюзикълът Стая 304 беше посрещнат горещо и в Черна гора, сн. архивВяра ЦЕНОВА

С горещи изяви и амбициозни планове приключи творческият сезон в ДКТ "Иван Радоев".

Само преди дни голяма част от актьорския състав се завърна от Черна гора, където участва в 19-ото издание на ежегодния международен Котовски театрален фестивал за деца. На една от десетте открити и закрити сцени, разположени в стария град Котов, нашите актьори са представили с невероятен хъс и енергия мюзикъла "Стая 304", сподели директорът на Драмата Илко Иларионов. Останалите участници от богатия театрален афиш между 2 и 10 юли са били от Италия, Сърбия, Холандия, Унгария, Македония, Хърватска. Фестивалът има конкурсен характер, трупите се оценяват от две журита - от професионалисти критици и от детско жури.

Пред пълен салон плевенските актьори са се представили изключително добре, което е било видно и от аплодисментите по време и след спектакъла, разбираме от разказа на Иларионов. Въпреки че не е имало превод, актьорите са играли изключително ярко, а спектакълът впечатлил публиката най-вече със зрелището, динамиката, музиката и танците, както и с режисурата и актьорската игра, допълва той. За участието на плевенския театър във фестивала голяма заслуга има режисьорът на спектакъла Боньо Лунгов, който е добре познат и уважаван в Черна гора. Според Иларионов критиците са били много впечатлени и вече се подготвя нов спектакъл - специално за участието в следващото издание на Котовския фестивал, като режисьорът отново е Боньо Лунгов.

Преди да тръгнат за Черна гора, представители на театъра са били в Бурса, където са договорили тридневно турне в южната ни съседка, информира още Илко Иларионов. То ще се проведе от 23 септември в три районни кметства на Истанбул - Байрам паша, Султан гаази и Авджилар. Все още се уточнява гастрол и в Бурса, но през следващата година. Програмата включва дневно представление на детската постановка "Куклена фиеста" и вечерно на "Михал Мишкоед или сватбата на скъперника". Представленията ще бъдат предимно пред български изселници, а за останалите ще има субтитри. В момента се изготвя рекламен клип, който ще приканва зрителите. Предвижда се по същото време от Турция да ни върнат гастрола с техни представления на плевенска сцена, за да се получи седмица на българо-турската култура, сподели още Иларионов. Същия месец ще участваме във фестивала за камерен театър в Струмица с "Розови облаци". Чака се отговор от Азърбайджан за международен фестивал за куклени пиеси, който се провежда през ноември. Там е предвидено участието ни с "Куклена фиеста".

Същевременно зрителите в Плевен ги очаква динамичен и разнообразен театрален афиш. На 20 септември е предвидена официалната премиера на шекспировата пиеса "Укротяване на опърничавата". За най-малките се подготвя образователното представление "История на парите". По-нататък заглавията още се уточняват, но при всички случаи ще има по едно ново всеки месец, категоричен е Иларионов. И допълва, че това е пътят да се привличат повече зрители. Оказва се, че делегираните бюджети са голям стимул за плевенската Драма. "В по-малкия град трябва непрекъснато да излизат нови заглавия, за да се поддържа огънят. Публиката е в определен периметър, опитваме се да я разширим, но е ограничена. Затова трябват повече пиеси - всеки месец различни. Резултатите вече са видими - за цялата минала 2010 година има 22 000 продадени билета, сега само за 6-месечието са 15 000. В същото време делегираните бюджети позволяват да се стимулират работещите актьори, което още повече мотивира екипа. Явно това е пътят", обобщава директорът Илко Иларионов.

 

 

Акордеонистите от НУИ с награда от международен конкурс в Полша

 

Младите таланти с препода-вателката си Ценка Тодорова, сн. личен архивМиа ХРИСТОВА

Със специална награда от Полша се завърна акордеонен квартет "I and М" при плевенското НУИ "Панайот Пипков". Това беше първото участие на младите музиканти Мария Димитрова, Мария Гешевска, Мартин Иванов и Яни Богданов с ръководител Ценка Тодорова в международен конкурс, увенчано и с престижна награда.

От създаването на Международния фестивал с конкурсен характер "Бидгошчки музикални импресии - Международна среща на младите хора, занимаващи се с музика", тази година за втори път участва български състав. Плевенчани са се отличили сред 19-те инструментални, вокални и танцови формации от 12 страни със своя репертоар, артистичност и споеност. Само квартетът ни и народен оркестър от Украйна са представили конкурсна програма от максималните 30 минути. Но това не е единственото представяне, с което нашите музиканти са оставили незабравими спомени в домакините и гостите на фестивала.

Веднага след пристигането си в Бидгошч, плевенските акордеонисти са изпълнили три пиеси на живо в местно телевизионно предаване. Само нашенци са представили инструменталните формации на фестивала, но са участвали заедно с танцовите в концерт на открито. Впечатляващ е бил и самостоятелният им концерт в Клуб "ELJAZZ", а изпълненията им - бисирани.

Откриването и галаконцертът на "Бидгошчки музикални импресии" са се провели в Оперния театър на града. По желание на журито квартетът е изпълнил на гала концерта произведението на Франк Анжелис "Париж - Москва".

Акордеонният ни квартет е завоювал специалната награда на Маршала на Кожавко-Поморското воеводство. Приятна изненада са поднесли организаторите на акордеонистите от НУИ. Националният ни флаг по време на откриването е бил носен от плевенчанка.

 

 

Приложната психология бие любовните романи

 

Плевенчани имат особен интерес към окултната литература, твърдят продавачи , сн. авторътРалица ПЕТРОВА

В България се пада по половин прочетена книга на човек годишно. Но това не значи, че хората не четат. Напротив, правят го, и то много. Четат жълтата преса с клюкарските статии, модните списания, четат каквото им попадне в интернет. Времената са такива, че в повечето случаи дори книжката на плажа е заменена с вестник или списание.

"По принцип чета неща, които ме вълнуват - хороскопи, някоя клюка във вестника или нещо такова. Но, признавам си, не и това, което трябва - например списъкът с книги, който ни ги дават да четем през лятната ваканция. Кажете ми кой ще седне лятото да чете, а не да отиде да си пече бялото дупенце на плажа или да иде на кафе", обяснява разпалено 16-годишната Мая Георгиева. Но иначе признава, че човек трябва да чете, за да се усъвършенства. Някой ден и на нас ще ни дойде акълът или поне се надявам, но само да не е късно, критична е към поколението си ученичката.

В началото на летния сезон книжарниците са почти празни. Посетителите са предимно такива, които обичат да четат по принцип и не пропускат нова книга в предпочитания от тях жанр.

Като цяло обаче най-търсени са четивата с приложна психология. "Отдавам го на това, че българинът живее все по-зле и търси начин да се оттласне от дъното. А тези книги са все позитивни, дават съвети. Може би това е причината", коментират продавач-консултанти.

Сред най-търсените автори са Хорхе Букай, Дейл Карнеги, Енрике Марискал, Брайън Трейси. Вероятно под влияние на турските сериали, залели напоследък телевизионния ефир, четящите проявяват по-голям интерес и към мистиците на исляма, търсят преводи от арабски.

Сериозен спад напоследък бележат любовните романи, по принцип възприемани за "типично лятно четиво". Подобен отлив се наблюдава напоследък и от гангстерските книги.

Постоянен, умерен интерес има към криминалетата. Авторите, които "държат фронта" независимо от сезона и към творбите им има постоянно търсене, са Дейвид Балдачи и Джон Гришам.

Темите, към които напоследък като че ли хората проявяват по-голям интерес, са тези за 2012-а година, когато свършва календарът на маите, за смъртта. "В Плевен, за разлика от други градове, за читателите е много по-атрактивна окултната литература. Говорила съм с колеги и категорично при тях не е така. Не знам това на какво се дължи - малко по-различно населено място като че ли сме", обяснява продавачка в книжарница. Тя има и други наблюдения: по-възрастните търсят книги от по-млади автори, а извън задължителната литература младите предпочитат вампирски книги. "Тенденцията е тази - родителите на деца до IV клас купуват задължителните книги. След това обаче - празно. Много рядко младеж ще дойде с цел да си купи четиво. Добре че има рождени дни, за да се търсят и големите, хубави енциклопедии", коментира жената зад книжарския щанд.

 

 

Забравените

 

Димитър Ташев шашва Леонид Брежнев с импровизирана реч

 

Миа ХРИСТОВА

Димитър Ташев е един от най-колоритните плевенски общественици от началото на миналия век. Каквото и събитие да станело в града, то не е могло да не започне и да не завърши с реч на Ташев. Протойереят е бил компетентен еднакво добре по добруджанския и по македонския въпрос, следял е съдбата на поробените българи зад граница. Най-често ораторските си способности той е демонстрирал на площада в центъра на Плевен, където е бил руският паметник преди да го преместят в градската градина (срещу сегашния мол). Там е бил хай парка на Плевен и на това място са се извършвали всички тържествени събития. След словата на официалните лица винаги се е изказвал някой оратор, който най-често е бил протойерей Димитър Ташев. Малко преди смъртта си, през 1964 г., той е шашнал дори делегацията на гостуващия в града Леонид Брежнев. Съвсем спонтанно и импровизирано той преодолял охраната, която и не направила опит да спре стареца, и дръпнал прочувствена реч на перфектен руски език.

Димитър Ташев е роден през 1887 г. в семейство на търговец в Радовиш, Македония. Основното си образование завършва в родния си град, след това учи в Цариград, а после завършва Духовна семинария в Киев. Оттук насетне следва бурната му биография. Бил е в чети на ВМРО, архиерейски наместник в Плевен, председател на църковното настоятелство на църквата "Св. Николай", председател на Благодетелното братство - организация на българи от Македония, които събират помощи за бедни емигранти в тежко положение. Превеждал е от турски, давал е уроци по латински, бил е в настоятелството на Девическата гимназия, приятел на патриарх Кирил. Изглежда обаче, че в обществените и политическите си позиции не е бил съвсем правилен, защото през 1926 г. е влязъл в остър конфликт с македонската организация Илинден, създадена през 1920 г. от бивши македонски войводи и изявени четници. От организацията го обвиняват в: пиянство, комар, разхищение на пари, които е събирал като архиерейски наместник. Тодор Александров - най-големият деец на македонските българи и на ВМРО по това време лично го призовава в писмо да остави завинаги македонското дело и да отиде в манастир. А по това време не само се е говорело и пишело, но се е и стреляло. Как е отървал кожата, не е ясно.

Димитър Ташев умира през 1966 г. на 79-годишна възраст.

Из непубликуваните изследвания на Красимир Петров - специалист "Нова и най-нова история" в РИМ - Плевен

 

 

Нови заглавия в книжарници "Грамма"

 

"Рапорт пред Ел Греко"

Никос Казандзакис

Генерале мой, битката завършва, правя рапорта си; ето къде воювах, ето как воювах, бях ранен, изплаших се, но не дезертирах; зъбите ми тракаха от страх, но пристягах здраво челото си с червена кърпа, за да не личи кръвта, и се хвърлях в атака. Едно по едно ще оскубя пред теб перата на моята гарга, душата си, докато от нея остане само малка бучка пръст, замесена със сълзи, кръв и пот. Ще ти разкажа борбата си, за да ми олекне; ще смъкна от себе си добродетелта, срама, истината, за да ми олекне. Ти как създаде "Толедо през време на буря"? Също такава, с тежки облаци, прорязана от жълти мълнии, отчаяно и непреклонно бореща се със светлината и тъмата, е и душата ми. Ще я видиш, ще я претеглиш изпод витите си вежди и ще я оцениш. Помниш ли онази тежка дума, която казваме ние критяните? "Където не сполучиш - върни се; където сполучиш - върви си!" Ако не съм сполучил, дори само час живот да ми остава, ще се върна, за нова атака; ако съм сполучил, ще отворя земята, за да дойда да легна до теб.

 

 

"Решаваща метаболитна диета"

Скот Ригден, Барбара Шилтц

- Хранете се правилно според вашия тип метаболизъм.

- Защо някои диети може да не ви действат.

- Примерни въпросници, за да откриете своя тип метаболизъм.

- Индивидуални решения - дори за безнадеждни случаи.

- Борба с емоционалното преяждане.

 


върни се в НАЧАЛО