ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Разпродават под масата РПК - Лозица?

 

Обвиняват председателката в уреждане на лични въпроси, тя отрича

 

Хората смятат, че замисълът е всичко да се ликвидира и селото да бъде продадено на безценица, снимки авторът

Ралица ПЕТРОВА

Село Лозица се разпродава, председателката на потребителната кооперация Емка Димитрова действа еднолично и в ущърб на интересите на местните. Тя е на път да хариже на беленчани сградния фонд на РПК-то. Част от имуществото и инвентара вече са изчезнали, като съмнението е, че това не е станало случайно. Голяма част от член-кооператорите са зачеркнати от списъците, независимо че имат някакъв дялов капитал. В момента никой от местните не знае какъв е статутът на кооперацията, кой я управлява и кой може да се разпорежда с имуществото й - дали това са лозичани, или бизнесменът от Белене Борислав Лоринков. За това алармираха хора от с. Лозица. Бившият кмет на селото Валентин Басаров е подал жалба за случващото се в Районна прокуратура - Никопол.

Потребителна кооперация "Орало" - с. Лозица, е създадена през 1904 г. от жителите на селото. Днешните местни разказват как по-късно са построени сладкарницата, цехът за безалкохолни напитки, магазините. Вдигнати са от кметството, а после с акт - предадени на кооперацията. Както почти навсякъде, и тук преди двайсетина години кипял живот, обектите били работещи. След 1989 г. нещата започнали да вървят назад, но все пак сградният фонд бил запазен.

Днес

състоянието

на обектите е

катастрофално.

Сладкарницата е заприличала на гробищен паркСладкарницата наподобява гробищен парк с разлепените по всичките й стени и прозорци некролози. Казанът за ракия изчезнал - дали е задигнат от крадци - не е ясно. Магазините не се експлоатират, само единият е даден на частник. Умряла работа е тук, ако дойде някой, няма къде да бъде поканен едно кафе да пие, да поседне, кършат ръце лозичани. И като гръм от ясно небе им идва и новината, че тяхното РПК не е съвсем тяхно. "Наистина имаме проблем. В един момент се оказва, че ние, член-кооператорите на потребителна кооперация "Орало", създадена от нашите деди и прадеди, не знаем чия е тя. Лично аз като кмет съм построил обектите. Сега, в един момент, цялото имущество да иде в чужди ръце. Не ми е безразлично това, което съм създал, да се хариже така и да се управлява от хора от друго място", казва Валентин Басаров.

Наскоро хората разбрали, че преди две години председателката на кооперацията Емка Димитрова свикала събрание, което член-кооператорите наричат тайно, защото повечето от тях изобщо не били информирани. На него присъствали хора от Белене, които били приети за членове. Според местните техният брой е 19. Избран е и нов Управителен съвет, като всичките му членове са от крайдунавския град, единственият представител на Лозица е Димитрова. "Съвсем случайно разбираме, че преди 2 г. по своя инициатива председателката е свикала годишно-отчетно събрание. Започнала да кани хората в 14 ч., а то е насрочено за вечерта на същия ден. Не е имало никаква разгласа, нито е спазен 14-дневният предварителен срок, в който трябва да бъдат изпратени покани до всички. Не е провеждано и заседание на УС, на което да се определи дата за събранието и да се приемат новите членове, за да бъдат утвърдени впоследствие",

Лозичани показват книжките си със записания дялов капиталобясняват

противозаконните

действия

на Емка Димитрова лозичани.

"Всичко това председателката е правила и прави с цел уреждане на свои близки на добре платени работни места във фирма, за която се предполага, че стои зад новоприетите членове на кооперацията. С една дума става въпрос за уреждане на лични интереси с имуществото на кооперацията, което вече открито се обявява за разпродажба от някакви хора от град Белене", се казва в жалбата до прокуратурата.

"И ние питаме Емка - кое накара тези хора от Белене да бъдат приети и нашият УС да бъде напълно отстранен и сега да се чува, че те продават сградите? В същото време разбираме от нейните думи, че тя е взела заеми към 8 000 лв. от някакви хора. Аз и още един член от кооперацията й поискахме документацията - протокола и решението от събранието - да видим има ли предварително заседание на УС. А тя каза, че архивът на кооперацията го е дала на дъщеря си и вече е в Белене. Питаме я какво правят документите в Белене при дъщеря й, която не е член на коопрацията, защо ги е взела", задава въпроси Басаров.

Хората от с. Лозица се чувстват измамени. Твърдят, че кооперацията вече е харизана на Белене под масата. Те смятат, че замисълът е всичко да се ликвидира и цялото село после да бъде продадено на безценица на Борислав Лоринков.

РПК-то в Лозица за много кратко време е съществувало самостоятелно. След 1989 г. кооперацията в Никопол се разделя на две - Новачене, а другата част остава в Никопол. РПК - Лозица, се присъединява към Новачене. Известно време след това обаче потребителната кооперация в Лозица се отделила и станала самостоятелна структура. За неин председател е избрана Емка Димитрова. Още тогава тя търсела варианти да присъедини РПК - Лозица, към друга кооперация, защото нямала възможност да съществува самостоятелно, разказвт местните.

"И тя откри - в Белене ще ни вземат. Ама аз не разбрах селкоопът ли ще ни вземе, някой Ангел ли, Драган ли. В началото уж към селкоопа щяхме да бъдем, а

после се оказа,

че е към частник -

Борислав Лоринков,

който сега ремонтира селската църква. Аз бях на събранието - да ме питаш защо тогава не реагирах и не взех отношение като ги приемахме тия от Белене. По документи сме над 100 член-кооператори от Лозица, но тя зачистила тези с по 2, 3, 5 лв. И останали 28 човека, като част от тях имат по 300 - 400 лв. - дето са били служители в кооперацията. Те бяха поканени на събранието. И сега какво - нищо не е ясно. Към Белене ли сме... Уж ще откриват магазин тук, едно работно място. Нито такова място откриха, нито създават организация да се разраства нещо. Фурната спря да работи, закри се. Сградният фонд започна още повече да пустее. Кое е доброто като сме към Белене", пита Ангел Димитров.

Факсимиле от жалбата до Районна прокуратура - Никопол"Всичко е на селото, как ще се дава на Белене? Аз съм бил бригадир, работил съм за това. Какво обединение са направили не знам, но никаква дейност не е извършена засега. Чувам, че иска да продава - ама то не е нейно, нито на Белене, как ще продава", възмущава се и Александър Цвятков.

Лозичани сега искат само едно - събранието да бъде обявено за нелигитимно, да се проведе ново, да бъде избран нов УС - само от местни, и кооперацията да си остане на селото. Да се съберат всички членове, независимо от размера на дяловия им капитал, както и техните наследници, и те да решат какво да правят с имуществото на РПК-то - дали ще го продават, или не.

Емка Димитрова твърди, че всички

документи се водят

на потребителната

кооперация

в Лозица. Наскоро били извадени нотариални актове на сградите, защото те нямали такива. И тъй като РПК - Лозица, нямало никакви пари, се наложило да поиска заем. 10 000 лв. дал Борислав Лоринков. С тях били извадени нотариалните актове и били платени данъците, които висели още от 2000 г.

Димитрова отрече РПК-то да е преминало към Белене, единствената помощ от тяхна страна засега била паричната. На въпрос не е ли вече зависима кооперацията от Лоринков заради заема, тя отговори, че с имуществото все още се разпореждат лозичани. Ако се осъществи сливане, те имали намерение да направят хранителен магазин. Тя заяви, че събранието е редовно, на хората са били раздадени покани, подписали са се. "Е, не на всичките, защото първо не можем да ги съберем. Поканени са повече, май, но присъстваха 29 човека. Всичко е описано в документите", обясни Димитрова. Каза, че приетите членове от Белене са 30, които са внесли по 100 лв. дялов капитал на сметка на кооперацията и парите не са пипани.

По думите й въпросът със собствеността на кооперацията бил повдигнат, тъй като собственикът на "Агромашинаимпекс" Васил Крумов, който има къща в Лозица, искал да купи сладкарницата и цеха за безалкохолни напитки. "Той иска да ги купи, а ние му предлагаме да ги вземе под наем, който няма да е висок, защото обектът се нуждае от ремонт. Един ден няколко човека поискаха да отидем и да направим среща с председателя на ОКС Владимир Димитров да видим

как може

да се отървем

от беленчани.

Но срещата не се състоя в ОКС-то, а в "Агромашинаимпекс" при Васил Крумов. Нямам нищо лично против него. Пак му предложих да я вземе под наем, но той каза, че иска да купи сладкарницата. Тогава му заявих, че ще говоря с хората от Белене дето сме ги приели. Направих го, а те ми казаха, че ако трябва, ще подадат молби да ги освободим. Ще ни дадат документите, дето са направили разходите - ние да им ги възстановим, и повече да нямаме вземане - даване с тях. Но тези пари да ги даде Васил Крумов. Друг няма кой. Ако стане така, той ще си купи после сладкарницата, най-вероятно на някаква безценица, а кооперацията пак ще остане без пари", обяснява Емка Димитрова. Тя твърди, че ако Борислав Лоринков се изтегли от кооперацията в Лозица, близо 20 човека, които сега работят на лозята му в селото, ще останат без работа.

Забърканият в скандала Васил Ангелов заяви, че не е искал да купи сладкарницата, а да я вземе под наем, а с него правили пазарлъци хора от Белене. За благото на с. Лозица и за да могат с имуществото на потребителната кооперация да се разпореждат единствено местните, без чужда намеса, той е готов да плати дължимите пари на беленчани.

Хората от Лозица обаче смятат, че въпросът най-вероятно ще се реши чрез съда.