ШАРЕНО


 

Бира, скара и гола плът на турнето на Пайнер

 

Борис Дали би пял само народна музика, но нямало да го канят на участия

 

Борис Дали бе един от малцината, които си позволиха да пеят на бис акапелно, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

Бира, скара, гола плът и първичен ритъм - колко му трябва на човек, за да бъде щастлив. Криза в поп фолка няма, особено когато входът е безплатен. Доказателството - концертът от турнето на "Пайнер" на градския стадион в Плевен. Стотици почитатели на най-популярния музикален жанр (предимно от съседните на Плевен села и предимно с по-тъмен цвят на кожата) се стекоха, за да аплодират своите любимци и да изпеят заедно с тях "разтърсващите" откъм съдържание и децибели песни. Много цвят, блясък и гола плът се разляха на сцената по време на представянето на Андреа, Галена, Джена, Емилия, Елена, Мария, Преслава, Малина, Анелия. Новоизгряващата фолкфурия Цветелина Янева дори направи кръгче по токчета по зеления килим, за да се доближи максимално до своите фенове. Като вълна от цунами стадионът се заливаше от виковете на екзалтираната публика при призива на Галена "Нека ви чуя колко сте тихи"!? Стана ясно и че всички изпълнители много обичат Пле-е-еве-е-ен!

Жестоките крясъци и непоносимите децибели ехтяха до 1 часа след полунощ и подлудиха невинните плевенчани в неуспешните им опити да заспят по домовете си. Интересно дали общината ще глоби организаторите за това грубо нарушение на наредбата за обществения ред, питаха се по-консервативни граждани.

Мъжкото представяне в жанра тази година беше от най-новото трио "БИК", състоящо се от Борис Дали, Илиян и Константин. С чаровна усмивка и с удоволствие Борис се съгласи на интервю за плевенските медии.

- Борис, харесва ли ти в Плевен?

- Много сте яки, отвсякъде сте 6. Ние наскоро имахме участие с Коцето и Илиян тук в една дискотека, наистина си изкарахме много яко и всяка година на турнето плевенската публика се е представяла много добре и винаги сте били на ниво отвсякъде. Както казват по нашия край - евала.

- Има ли криза в поп фолка?

- Казва се световна криза, тя засяга всички отрасли - една верига, в която като се прекъсне едно звено, се нарушават всички. Отрази се и на музиката, въпреки че българинът е весел човек, обича да се забавлява. Дори когато мизерства, обича да слуша музика. Затова казвам: дайте да правим песни да развеселяваме хората. Хубаво е, че сега такава е модата, че се харесват по-бързи песни с по-леки текстове, хората да забравят проблемите си, че ако започнем да пеем балади - тъжни и ревливи, ще се съсипят още повече.

- "Пиян" е доста ревлива балада, пък още е тотален твой хит...

- Когато я правих нямаше криза.

- Как "понасяш" вниманието на фенките?

- Благодаря им. Аз съм такъв човек, че като видя да идва някой при мен за автограф и че харесва това, което правя, ми доставя много голямо удоволствие. Да видиш, че хората се забавляват на твоите песни и те обичат - как да ти омръзне.

- Най-странните изблици на внимание...

- Има хора, които искат да се снимат, ама ей така, хвани ме тук, по-отдолу ме гушни...

- Ако не беше поп-фолка, какво щеше да пееш?

- Народна музика. Винаги във всеки албум включвам по една народна песен. И по някога ме е много яд, че нашата народна музика не може така да се развие през последните години, просто самите хора са виновни за това. Това е нашата традиция и история.

- Но се иска и глас.

- 90% от колегите ми пеят перфектно народна музика и са завършили такива училища. Но, ако пеем само това, никой няма да ни кани на участия.

- Каква музика слушаш?

- Всякаква, стига да е приятна. Предимно народна, сръбска, гръцка - балканска.

- Пя акапелно. Какво мислиш за плейбека?

- На такива концерти не трябва да се пее на плейбек, всеки трябва да си представи на живо песента. Вече пета година съм на турнето и винаги съм пял на живо. При всяко участие 70 - 80% от песните пея на живо, другите ги скатавам някъде. Всеки е човек, може да е болен, тогава е оправдано.

- Пожелай нещо на себе си и на своите почитатели.

- Здраве - това е най-важното, другото се постига. И да бъдат щастливи с нашата музика.

 

 СЕНЗациЯ

 

Кокошките на Бойко Борисов почнаха да снасят матрьошки

 

Уникалното яйце може да реши енергийните ни проблеми с Русия, сн. "BG Север"Странно яйце е снесла една от кокошките в двора на Бойко Борисов от плевенското село Ласкар. Птичият продукт се състои от две слепени части и досущ прилича на известните руски кукли, наречени матрьошки (виж снимката). Стопанинът е успял да идентифицира производителката на уникалното творение - "онази черната, с проскубания врат". Бойко твърди, че тя не е хранена със специални неща, за да снесе такова яйце. Като всички останали нейни сестри получавала традиционните дажби от домашни смески, слънчоглед и каквото си намери за кълване по двора.

Ако манията за снасяне на матрьошки обхване и останалите пернати обитатели на стопанството на Борисов, той се замисля дали да не подхване бизнес - например да оцветява двусъставните яйца като прословутите куклички и да ги продава на руските туристи по Черноморието. Друга идея на 48-годишния ласкарчанин е да дава уникатите на адаша си премиер, който да ги подарява на руските енергийни босове и по този начин да ги направи по-отстъпчиви в преговорите за цените на газа и съвместните енергийни проекти. "BG Север"

 

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

А когато лудите се налудуват?

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

През последните години се уверих, че средностатистическият българин трябва да получи потвърждение от някой по-висшестоящ орган, от компетентна институция или набедена за такава, че това, което виждат очите му или дочуват ушите му, не е проблем на разболяло се от трепети и проблеми смачкано съзнание, не е халюцинация, а самата реалност. Дори тази компетентна институция да няма пряк контакт с видимото и дочутото, а до информацията, за която иде реч, да достига през дузина или повече посредници, от което пък следва да не е толкова наясно с конкретната истина, колкото този, който се нуждае от потвърждението на тази компетентна институция... или набедената за такава. Какво толкова се е написало в австрийския вестник "Ди Пресе" - нещо, което не знаем и не виждаме ли? Че кризисна или антикризисна мярка се налага на единия ден, а се отменя на другия. И така от месеци.

Чета из световните новини, че турчин отказал цигарите, като ходил десетки години с роза в устата. Тази картинка в родно няма да видим, но пък търкалящи се навсякъде кутии с непознати и кой знае къде произвеждани марки цигари е честа гледка. А акцизът трябваше да е антикризисна или, как й викаше Бойко, кризисна мярка. И тъй като компетентните... или набедените за компетентни институции твърдят, че контрабандата е значително намаляла, това трябва да е халюцинация.

Май сме страна на шизофреници. Може би някаква ултрамодерна форма на лечение, за която като лекуващи се не подозираме. Цялата страна е като огромен психодиспансер с болни на свободен режим, които не са наясно, че са болни, а тъй наречените престъпници са само буйстващи болни, които за кратко трябва да приберат в остро отделение, за да не се наранят или да не наранят някого. Както и за назидание, но най-вече, за да се покаже на останалите болни, че някой се грижи за тях. Пази ги и им разрешава даже да го възпяват. На това приличат арестите - на остро отделение. Заключва се някой, докато поутихнат страстите, а после се пуска. Атрактивно е, зрелището по време на криза е незаменима от никаква друга ценност. Някой ден обаче този лукс може да се окаже много скъп. Няма безплатен обяд, нито безплатно риалити. Цветан Цветанов ни го разиграва всеки ден. Хубаво е да се замисли за патентоването на формата и ако някоя импресарска агенция от по-белия свят прояви интерес - нещо, което много ме съмнява - може и да запълни дупките в хазната. Само че нека да се върнем на земята и да завърша мисълта си, че екшънът може да ни излезе през носа. Не е ясно дали царят ще осъди държавата в Страстбург, Сакскуборготски, както винаги, е много потаен и иносказателен, но е ясно, че Страстбург има, че при толкова много арести за престъпления, които е ясно и на по-болните от средностатистическия българин, че няма да се докажат, все ще има и такива, които някой ден ще си потърсят правата.

И какво ще следва после?