СОЦИАЛНО


 

Повече изоставени бебета в Плевен

 

Близо 240 малчугани от Великотърновско чакат своите нови семейства

 

Повечето майки изоставят децата си заради бедностВеселина ИЛИЕВА
Кремена КРУМОВА

Расте броят на изоставените деца още в Акушеро-гинекологичното отделението на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен, съобщи за "BG Север" Светлин Симеонов от отдел "Закрила на детето" в града. Ако за първото полугодие на изминалата година те са били 23, то за същия период тази година са 27. Симеонов поясни, че в това число се включват и деца на жени, които са от други области и общини, но решили да родят в Плевен.

Той добави още, че 99% от майките на изоставените деца са от ромски произход, без работа и образование. Повечето от тях идват да раждат категорични, че няма да се грижат за детето си, със съзнанието, че "ще го дадат на държавата", както самите те се изразяват. Някои дори бягат от отделението още същия ден, в който са родили. Издирването им става трудно, понеже се оказва, че те отдавна не живеят на посочените в документите им адреси.

Резултатът не е положителен и при тези майки, които прекарват задължителните четири дни с рожбата си, обясни Симеонов. "Въпреки усилията на нашите служители да ги убедят да не изоставят децата си, те се извиняват, че нямат финансова възможност и условия. Дори и контактът, който установяваме с близките на родилката, и влиянието, което ги молим да й окажат, не са ефективни. Факт е обаче, че въпреки отказа им да се грижат за бебетата си, повечето от тях, в рамките на предвидения в закона 14-дневен срок, не дават съгласието си те да бъдат осиновени, което в известен смисъл забавя процедурата по осиновяването им. Почти няма и такива майки, които да потърсят децата си, след като вече са настанени в Дома за медико-социални грижи", добави той.

Изоставени бебета имало и в родилните отделения на частните болници в Плевен. Там обаче мотивите за отказа да отгледат децата са от съвсем различно естество, твърди Светлин Симеонов. Това са желани, понякога дълго чакани деца, но с тежки увреждания. Често по чисто обективни медицински причини родителите не са в състояние да се грижат за тях и те също попадат в Дома за медикосоциални грижи.

Около 240 деца от домове във Велико Търново, Балван и Дебелец чакат своите нови семейства. Това стана ясно на среща в старата столица на представители на социални услуги от цялата страна по проект "Обединени за реформата в системата за работа с деца в риск, финансиран с 316 867 лв. по Оперативна програма "Административен капацитет". "Все още изоставените деца са много, затова ние решихме да подкрепим професионалистите да си партнират в името на малчуганите чрез създаване на местни екипи от домовете и социалните служби и те да бъдат обучени", обясни Людмила Атанасова, директор "Програми за НСО във фондация "Помощ за благотворителността в България. Тя обяви, че в края на проекта ще бъде издаден наръчник, предназначен за ентусиасти-реформатори от НПО, които искат да започнат реални действия за промяна.

На срещата бяха обсъдени и по-добри варианти за деинституционализация на децата в риск и запазването им в семействата. Реформата в системата за работа с деца в риск е от 7 години и все още специалистите спорят дали да има домове за сираци, дали те да се ремонтират или да бъдат закрити, или да има алтернативни услуги и да се разкриват нови.

Децата в риск и домовете се увеличават, посочват още специалистите, и пътят не е да се предлагат нови социални услуги, а те наистина да отговарят на потребностите. Защото се създават много семейни къщи и защитени жилища не на подходящото място и неотговарящи на нуждите, смята още Атанасова. Според специалистите крайната цел на реформата е децата да остават в семействата, а не в детски дом.

 

 

Фонд 13 века България дари килийното училище в Гумощник

 

Деца от рекламната кампания на Националния дарителски фонд "13 века България" пред фотопаната в ГумощникМира ГАНЧЕВА

Националният дарителски фонд "13 века България" дари и оформи кът от фотопана с образите на светите братя Кирил и Методий, българските царе свети Борис Покръстител и Симеон Велики, глаголицата и кирилицата в килийно училище в троянското село Гумощник, съобщиха от фонда. През пролетта на 2009 г. се навършиха 180 години от основаването на школото.

С дарените пана се допълва атмосферата на сградата, в която е подредена музейна сбирка на селото. В нея са събрани предмети, документи и снимки, разказващи историята на това българско място и на неговите жители. Интерес представляват смъртните актове на хора от селото, пътували с кораба "Титаник", за който са правени филми, написани са книги, създавани са легенди.

Изпълнителният директор на фонда д-р Тошо Пейков лично монтира фотопаната. Кметицата на селото Тошка Пенчева благодари за направения дар и увери Пейков, че образите от фотопаната доказват единството на знанието и вярата.

Село Гумощник се намира между градовете Троян и Ловеч. Край него тече река Видима, а отсреща е величественият Балкан. Днес селото обхваща пет махали, от които централна е Гумощник. Името означава "гумно сред планината". Край двора на селската черква "Свети Николай Летни" има малка възрожденска сграда. Това е килийното училище, създадено през 1829 г., а по-късно станало светско и единствено оцеляло през годините в Ловешка област. Функционирало е до 1942 г., когато е било закрито. Сградата на училището е построена десет години преди изграждането на черквата, градежът на която е мобилизирал цялото население от всичките махали на община Старо Млечево. Щедри дарения прави чорбаджи Петър Балджи. Прекрасният иконостас е изработен от баща и син Матееви.

 

 

Въпреки дъждовете проблемите с водата по селата започнаха

 

Поля ТОМОВА

Въпреки дъждовете проблемите с липсата на вода по селата в Плевенско започнаха. Преди дни хора от с. Брегаре се оплакаха, че не са имали вода почти седмица. Най-зле са тези, които живеят в горния край на селото като Анелия Иванова. Жената заяви, че шест дни в чешмите не е имало капка от живителната течност. "Имам малки деца, готвя, пера ежедневно, ползвам вода от кладенеца, но се страхувам, тъй като тя не е проверена", каза жената. За пиене в семейството купуват минерална вода. В селската кръчма също се справят със ситуацията както могат - мият с шишета. Хората се притесняват, че ако хигиенните власти научат, ще ги санкционират. Другата тревога на жителите на Брегаре е, че никой не им е казал защо нямат вода, както и докога ще бъдат лишени от нея. "Ние можем да умрем от жажда, никой не може да ни обясни - там е проблемът. Ако не си платиш водата, ти я спират, когато обаче ВиК спира водата, нищо не можем да направим", жалват се селяните и твърдят, че не са могли да се свържат с дежурните във водното дружество. Оплакват се и стопаните на животни, тъй като според изискванията трябва да дават на кравите само питейна вода. Затова фермерите карат живителната течност с цистерни, за да осигурят на животните необходимата дажба вода.

Проблемът с водата в село Брегаре е отстранен, съобщиха от ВиК. Според експерти от дружеството причината за липсата на питейна течност е падането на подпочвените води, които от 10 са паднали на около 8 метра дълбочина. За да стигнем до тази дълбочина, се налага да удължим смукателите, което сме и направили, заявиха от дружеството. Засега в плевенските села не е въведен режим на водата. От ВиК се надяват да не се стига дотам, въпреки че режим в малките населени места има почти всяко лято. Не на последно място от дружеството уточниха, че старата водопреносна мрежа създава рискове, тъй като при авария се налага спиране на водата поне на две села.

 

 

Стартира проект, насочен към деца с ментални и физически увреждания

 

Марин БуюклиевВеселина ВАСИЛЕВА

В началото на юли в Плевен стартира проект "Разширяване на социалните услуги, предоставяни в Регионалния семейно-консултативен център към БАЛИЗ". Освен сдружение "БАЛИЗ", партньори по проекта са и сдружение на ерготерапевтите "Национална асоциация за социална активност" (НАСА) и "Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности". Проектът е финансиран от фонд "Социално подпомагане" към Министерството на труда и социалната политика и е за период от 6 месеца.

Той е насочен към децата с ментални и физически увреждания и цели тяхното приобщаване към нормален живот и излизането им от изолация, каза за "BG Север" Марин Буюклиев, председател на НАСА. Той поясни още, че от 208 деца с увреждания екип от логопеди, социални педагози и медици са подбрали 30 от тях, които да се възползват от услугите на новия център. Повечето от малчуганите са болни от синдрома на Даун или детска церебрална парализа. За всеки един от тях ще бъде изграден специален индивидуален план за лечение и терапия. "Нашата цел е преди всичко подобряване на състоянието на децата, защото повечето от тях, въпреки заболяванията си, имат в много широка степен запазен интелект. Очакваме добри резултати, но все пак нещата зависят и от степента на увреждане", каза Буюклиев като поясни, че участието на сдружение НАСА се изразява предимно в осигуряване на специалисти по ерготерапия. НАСА е създадено преди три години с цел изграждане на европейски модел и норми на живот за хората в неравностойно положение - хронично болни, хора с увреждания, деца сираци или отглеждани от един родител, самотни майки, самотни родители, етнически малцинства и др. В момента в него членуват 22 ерготерапевти от Плевен.

Ерготерапията е една нова специалност, навлязла у нас преди 6 години от скандинавските страни, която дава все по-добри резултати. Тя цели да укрепва здравето и благополучието на лица в напреднала възраст, в инвалидност или в неравностойно социално положение, като им се осигурят възможности за социално интегриране чрез достъпни, ползотворни и интересни за тях дейности в подходящи условия, обясни Буюклиев.

 

 

 Послушай лекаря

 

Резките промени в теглото предизвикват появата на стрии

 

Здравейте,

Моят проблем е не толкова медицински, колкото козметичен, но въпреки това много ме тревожи. По време на бременността си качих 30 кг и след раждането целият ми корем, бедрата и гърдите ми се покриха със стрии. Възможно ли е по някакъв начин да бъдат заличени, защото вече не мога да си позволя да изляза по бански на плажа?

М. Тодорова, 26 г., Плевен

 

Д-р Лидия МИХАЙЛОВА, хирург, консултант в клиника "Св. Параскева"

Стриите са атрофични белези, най-често вертикални линии, които при появата си са бледовиолетови, после стават белезникави. Образуват се по ханша, бедрата, седалището, корема и бюста. Дължат се на скъсване на нишките на съединителната тъкан при значително напълняване или бързо отслабване, когато кожата е подложена на силно опъване и свиване. Какво представляват стриите и от какво се получават?

Кожата е изградена от няколко слоя различни клетки. Най-долният слой, така наречената базална мембрана, съдържа клетките, от които кожата се възпроизвежда (расте). Тази базална мембрана се стабилизира от съединителна тъкан, главно колагенови или еластинови влакна. Когато се увреди тази съединителна тъкан, в базалната мембрана се образуват дефекти, резултат от които са стриите.

За физическото здраве стриите не представляват опасност. Но могат да повлияят на емоционалното ви състояние, ако много се взирате в тях. Помнете, че появят ли се веднъж, те не могат да бъдат напълно отстранени. Причините за това досадно явление могат да са от различно естество. Най-често стриите се появяват при разкъсване на нишките на съединителната тъкан. Лошото кръвообращение и недостатъчната хидратация увреждат кожата. Тя става податлива на разтягания, защото губи своята еластичност. Когато пълнеете бързо, кожата се разтяга. Дори после да възвърнете нормалното си тегло, стриите най-често вече са се появили, освен ако не сте от малцината щастливци с изключително разтеглива кожа. По-рядко стриите могат да бъдат резултат на инфекциозни заболявания или нарушения на функциите на хормоналните жлези. При спортистите стрии могат да се получат, когато рязко увеличат мускулната си маса, без да е налице затлъстяване, но това е пак качване на личното тегло. Стриите се образуват най-често при бременност, по време на пубертета, по-рядко при инфекциозни заболявания и синдроми на жлезите с вътрешна секреция. Хормоните на надбъбречната жлеза често пъти играят важна роля за образуването им. Приложението на различни кремове, съдържащите кортикостероиди мехлеми, предписвани за лечение на редица кожни болести, изтъняват кожата и също намаляват нейната здравина.

С напредване на възрастта стриите стават по-видими и по-големи, затова положението трябва да се овладее в самото начало. Ако вече са налице, можете да се погрижите да изглеждат по-незабележими, като ги третирате с подходяща козметика, правите редовно процедури с груба ръкавица за отстраняване на мъртвите клетки и подобряване на кръвообращението. Старайте се да контролирате теглото си, тъй като при напълняване те ще станат още по-големи и забележими. Не се излагайте прекалено много на слънце - загарът прави стриите още по-видими, а и изсушената кожа е предпоставка за разраняване и сърбеж. Можете да опитате и пластична хирургия, но досега не е доказано, че стриите могат да се заличат стопроцентово. Не на последно място - не драматизирайте положението - стриите са налице, но вие имате много други достойнства, нали?

(В следващия брой четете за начините за заличаване на стриите.)

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате.

Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891.

Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888