ТЕМА


 

Битката за ученици започна

 

Още два месеца децата безгрижно ще оползотворяват лятната си ваканция, а през това време учителите се втурнаха в люта битка за всяка бройка в класа. Овладели до съвършенство пиара, те се надпреварват кой ще бъде по-изобретателен в кампанията за набиране на ученици. Рекламата на школото в местните медии е задължителна. В Плевен разчитат и на личния контакт с кандидат-гимназистите и техните познати, които още се колебаят. За първолаци борбата е още по-тежка, защото освен посещението на предучилищните групи в детските градини, учителките предприемат и обиколка по домовете, където има 6 - 7-годишни деца. Във Велико Търново пък кампанията за първокласници се е разраснала до такава степен, че бие дори тази за парламентарния вот. Оказва се, че там първолак върви точно толкова, колкото един глас за депутат преди 5 юли. Във Враца залагат на атрактивни паралелки, но въпреки това 100% пълняемост не може да се постигне. В Ловеч пък с или без реклама езиковата и математическата гимназии са най-предпочитани и нямат проблем с набирането на ученици.

 

 Плевен

 

Директори лично кандардисват за тяхното школо

 

Преподаватели обикалят по домовете и агитират за "най-доброто"

 

С пълняемостта на паралелките наесен проблеми нямат само елитните школаВеселина ИЛИЕВА
Мая ПАСКОВА

Непосредствено след предизборната, дойде ред и на школската кампания. Директори и учители масово се юрнаха да използват всякакви средства и методи - легални и традиционни, и не до там легални, но също традиционни, за привличане на ученици, защото от броя им зависи оцеляването на даденото школо и запазване целостта на педагогическия персонал. Има елитни училища с традиция, които никога не са се рекламирали, но въпреки това не са имали проблеми със запълването на обявените си паралелки. Такива школа в Плевен са математическата гимназия "Гео Милев", Гимназията с преподаване на чужди езици, гимназия "Интелект". Някои директори обаче бързо се ориентират в ситуацията на пазарна икономика и разкриват атрактивни паралелки, които да привличат ученици в професионалните школа. Оказва се, че тази година голям интерес има към не толкова популярните до този момент училища като ПГ по автотранспорт и паралелката "Еелектрообзавеждане на транспорта" и ПГ по строителство, архитектура и геодезия с паралелка "Интериорен дизайн". Продължава и тенденцията от последните години от наплив на ученици към ПГ по туризъм.

Тези от учебните заведения обаче, в които всяка година отпада по една паралелка, включват всички даскали в изработването на стратегия за привличане на ученици. Легалната надпревара се изразява в ежегодното и рутинно рекламиране на училището пред всички потенциални възпитаници в областта чрез плакати и разпръснати на обществени места диплянки, даващи подробна информация за паралелките, специалностите и броя на чуждите езици, които ще се изучават. Финансово по-заможните гимназии си позволяват и реклами в местни медии, в които също претендират да са най-елитните, най-древните, най-европейските и най-приложимите учебни заведения не само в Плевен, а и у нас. Брошури и сайт са другите изпитани средства на не толкова скъпа и масово достъпна реклама.

Освен на рекламните материали ние разчитаме и на помощта на наши бивши и настоящи възпитаници, сподели шеф на местно школо. "Те обикновено препоръчват нашето училище на свои познати и приятели, на които им предстои кандидатстване. Също така има и негласно правило по-малката сестра или брат да тръгнат по стъпките на кака или батко, т. е. да учат в същото училище. Много често и родители, които са били наши възпитаници, предпочитат да запишат детето си в нашето училище", допълва той.

Докато миналата година директорите изпращаха учители да агитират кандидатите, тази година с тази задача са се заели лично те самите, научи "BG Север". Това се правело с презумпцията, че думата на шефа тежи повече и децата имат повече респект от него. Репортер на "BG Север" стана неволен свидетел на записване на ученичка в плевенско школо. Лично директорката започна да разпитва детето има ли приятели на същата възраст, на които също предстои кандидатстване и къде мислят да учат. След като момичето подхвърли, че негова приятелка се двоумяла за избора си, шефката настоя да й звънне по телефона и да й препоръча тяхното училище.

За друга негласна реклама ни съобщи и местен преподавател. Даскали от застрашени от липса на деца школа посещавали последната за учебната година родителска среща на колкото може повече класове и там ги убеждавали да запишат децата си в тяхното училище.

Организирани посещения в самите училища на бъдещите първолаци пък им изтъквали основните предимства на материалната база, атмосферата и отношението на преподавателите към каките и батковците. Надъханите малчугани обикновено след това отстояват собствените си предпочитания именно към мястото, което са видели с очите си, а не към неподплатените с факти обяснения на родителите им за този важен бъдещ момент - първи клас. Обикновено обаче майките не гледали с добро око на подобен род афиширане и този метод за зарибяване не давал голям успех.

Нахални учители обикаляли и по домовете на бъдещите първокласници. Те имали поръчение от директорите да проучат колко и кои деца в района, в който живеят, ще тръгнат на училище наесен и съответно да убедят родителите им да ги запишат в тяхното школо. И този метод обаче много-много не давал резултат. Често вратата се затръшвала под носа им, още преди дори да успеят да се доизкажат.

Както при гимназиите, така и при началните училища, има по-елитни и не чак толкова. В самите тях също има йерархия на популярността на учителките, дължаща се до голяма степен както на личния пиар, така и на раздуваните суперлативи по техен адрес от родители на пораснали вече ученици. При подаване на молбата за записване на детето в първи клас родителят има право да посочи до три предпочитания за учителката, при която иска да бъде през следващите четири години. Получава се парадокс за едно име да кандидатстват 60 деца, което много затруднява формирането на паралелките след това, споделят препатили от гилдията. Минимум 18 и максимум 24 деца трябва да има в една паралелка.

Следи се и за относително равномерно съотношение между момчета и момичета. Почти винаги има разочаровани родители, които не са попаднали в списъка с удовлетворено първо желание и съответно отдават всяка неудача на отрочето си през годината на учителката, при която са го сложили "по принуда".

Дали и тази година директорите ще прибегнат до метода записване на "мъртви души", за да запазят парите за издръжката на един ученик и щатните си преподаватели, ще стане ясно на по-късен етап. Обикновено фалшивите ЕГН-та се засичат моментално от автоматичната система на инспекторатите по образование, но "по-скромните" измами често минават неразкрити - при прехвърлянето на един ученик в друго школо, като се води по документация и на двете места, или само две - три фалшиви бройки в една паралелка, които сумирани правят още една, но куха.

И сега обаче е ясно, че заявените паралелки не отговарят на броя на учениците, които кандидатстват за тях, и се закриват още на първо класиране.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Броят по 50 лв. за първолак

 

Кремена КРУМОВА

Лудо наддаване за първокласници стартира във Велико Търново. Директори на училища започнаха да водят политика подобна на купуването на гласове по време на избори - купувам те, избери мен. Цената за дете е средно колкото за глас по изборите - 50 лева. Най-вероятно скандалната практика идва от страха от съкращаване на паралелки наесен. Най-оспорваната битка за нови ученици се води в квартал "Бузлуджа" в града. Там за седемгодишните се конкурират две училища. Скандалът гръмна, след като един от директорите публично обвини колегата си в незаконната търговия. Схемата е следната - отива се в дома на семейството, плащат се парите и наесен детето е първокласник в желаното от тях училище. Някои от родителите признаха, че вече са прибрали някой лев от нестандартната училищна кампания.

"Във Велико Търново съществува схема за купуване на първокласници. Не съм готов да кажа точно сумите, с които директорът си набавя първолаци, но знам със сигурност, че в старата столица тази практика поддържа едно училище". Тази шокираща новина съобщи на специална пресконференция директорът на СОУ "Вела Благоева Ангел Янчев. В кв. "Бузлуджа", където се намира училището, има и друго - СОУ "Г. С. Раковски, което се бори за първокласници. Янчев призна, че когато получил оплакванията и сигналите от родители и негови колеги, останал като втрещен. Ядосани родители обяснили, че едно дете върви долу-горе колкото един глас за изборите. Парите се давали в момента, в който родителите запишат децата. Янчев заяви, че има достатъчно деца, за да направи три класа с първокласници. Освен това в училището вече има сформирана и една полуинтернатна група с 35 деца. Почти напълно готова е и паралелката с прием след завършено основно образование.

От конкурентното училище "Г. С. Раковски обясниха, че не купуват първолаци, а подаряват по един спортен екип на всеки, като средствата се осигуряват от местен бизнесмен. Той е сключил договор за спонсорство с училището, като се ангажирал да предостави на най-малките ученици и петокласниците по 50 лв. за спортна екипировка. Ние не предлагаме пари на ръка на семействата, а срещу представена фактура дарителят изплаща сумата, обясни директорът на "Г. С. Раковски Стефан Стефанов. Това се прави вече трета година, допълни той и обвини конкурентното училище на Янев, че води нелоялна кампания, като учители обикалят по домовете и лъжат, че в неговото училище няма начален курс, че учебната база е в плачевно състояние, че е студено през зимата, а учителите не ставали.

От РИО обещаха да проучат скандала и ако купуването на първокласници се потвърди, със случая ще се заемат съдът и прокуратурата.

Междувременно се разбра, че 15 паралелки с прием след завършен 7 клас във Великотърновска област могат да бъдат закрити, тъй като няма достатъчно кандидати. Това стана ясно след приключване на първото класиране за място в елитните гимназии. На 100% са попълнени местата на първия етап от класирането само в две училища във Велико Търново и едно в Свищов.

 

 

 ловеЧ

 

Само елитните класове с пълняемост 100%

 

Мира ГАНЧЕВА

През последните години единствено елитните паралелки в Ловеч са с пълняемост 100%. Проблем с учениците виждат най-вече реалните и неатрактивните професионални гимназии. Затова още в края на предходната учебна година "емисари" обикалят по училищата и се надпреварват да изтъкват предимствата на своите школа. За попълването на класовете директорите разчитат и на обявленията в местните медии. С обезлюдяването на Ловеч обаче набирането на ученици става все по-трудно. Проблема не усеща единствено Езиковата гимназия, която държи стабилни позиции, и донякъде Природо-математическата, където също наред с математиката се изучават усилено и чужди езици.

Тази година Регионалният инспекторат по образованието (РИО) в Ловеч обяви 468 места след 7-и клас. На изпитите по български език и литература и математика се явиха 411 кандидат-гимназисти, но след като двама получиха двойка по единия от предметите, останаха 409. Пълни шестици няма. Средният успех по български е 4,53, а по математика - 3,63.

Езиковата традиционно обявява седем паралелки - четири с изучаване на немски език, две - с английски, и една - с френски. Традиционно там ръководният състав не се безпокои дали ще сформира класовете. Другото елитно училище в Ловеч - Природо-математическата гимназия, обяви пет паралелки - две за информатика с английски и по една с усилено изучаване на математика; информатика с немски език; биология.

 

 

 ВРАЦА

 

22 паралелки по-малко наесен

 

Христина АНДРЕЕВА

Тази година седмокласниците във Врачанска област са 1 897, от които 615 кандидатстваха с приемни изпити за елитни гимназии и профилирани паралелки. Общо 533 от тях са подали заявления за класиране след положените изпити, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Макар че броят на учениците е с 31 повече от миналата година, реална е опасността за отпадането на цели класове в някои училища. Седмокласниците се състезават за 19 паралелки, но отсега е ясно, че една от тях няма да бъде сформирана поради факта, че пожелалите класиране в нея са под определения минимален брой - 18. Така паралелката по организация на туризма и свободното време към Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца няма да се реализира наесен. След първото класиране още няколко паралелки в различни училища в региона са на границата на определения минимум. Такъв е проблемът за Професионалната гимназия по механотехника във Враца и за оряховската гимназия. Няма да се реализират и някои паралелки във врачанската Професионална гимназия по текстил и дизайн, която в последните години губи престиж. Като цяло има отлив в професионалното образование, призна и Галина Евденова, началник на РИО. Бизнесът е обърнал гръб на образованието, за разлика от европейските страни, където има засилен интерес от страна на бизнесмените към училищата, сключват се договори помежду им, осигуряват се и стипендии. Тази година 1 330 ученици от област Враца завършват основно образование. Още когато училищата заявиха своите предложения за сформиране на паралелки стана ясно, че 22 от тях няма да бъдат реализирани. Според направените заявки от школата общообразователните и професионални паралелки са 73, но възможният им брой за държавен план-прием в дневна форма е 51, отчитат от образователния инспекторат. Заради голямата конкуренция между училищата, които са некоректни едно към друго в процеса на привличане на учениците, през пролетта от инспектората организираха родителски срещи, за да се обявят условията за завършващите седми и осми клас.

И тази година училищата се борят за привличане на първокласници. Според регионалния координатор на СБУ Емилия Бонева очаква се с около 300 деца да намалее броят на първолаците наесен. За да си осигурят малчугани, училищата отрано проучват и търсят контакти с предучилищните групи и детски градини. Не са изключение случаите, когато родители се поддават на убежденията на педагози и записват децата си в първи клас от 6-годишна възраст. Предпочитани са паралелки, които предвиждат и обучение по чужд език.