ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА


 

Получените от БСП 750 хиляди гласа са санитарният минимум за партията

 

Високата избирателна активност донесе убедителната победа на ГЕРБ

 

Този път секционните избирателни комисии не скучаехаВалерий АНГЕЛОВ, доктор по философия

Десетина дни едва ли са достатъчни за задълбочен анализ на резултатите от парламентарни избори 2009. И все пак първоначалният прочит на числата в протоколите дава основание за определени изводи и отговори на редица въпроси.

По традиция и тези избори бяха определяни от политици, анализатори и журналисти като "исторически", особено важни и съдбоносни за България. Без да драматизираме излишно социално-икономическата и политическа обстановка в страната и света, не могат да не се подчертаят и някои особености, нетипични за предходните избори, поставили своя отпечатък върху резултатите.

На първо място е световната финансова и икономическа криза, от която България, макар и с известно закъснение, не беше изолирана. Това накара избирателите да се замислят по-дълбоко, да преоценят своето поведение и да регистрират най-голямата избирателна активност за последните години.

На второ място провежданите парламентарни избори са първите след приемането ни в Европейския съюз, който ни показа, че трябва да се живее и работи по утвърдени правила и всяко отклонение от тях ще бъде наказано. Значителна част от управляващите така и не го разбраха.

Третата особеност е, че изборите се проведоха след изкарване на пълен мандат на БСП и тройната коалиция, който само те определяха като успешен и естествено бяха наказани. БСП и ДПС са в опозиция, а НДСВ според мен окончателно слезе от политическата сцена.

И накрая - разпределянето на мандатите за парламента се извърши за първи път по системата "Хеър-Ниймайер", която дори и водещи политици не можаха да разберат до края на кампанията. Не може, разбира се, да не подчертаем и смешния опит за мажоритарен избор на 31 народни представители в отделните избирателни райони, което допълнително изкриви изборната картина.

Без да се впускаме в цитирането на много числа, няма как да не покажем изборните резултати в национален и местен мащаб.

При активност от над 60% разпределението на гласовете и мандатите за страната е следното:

 

Извън парламента останаха поставяните на кантар ЛИДЕР с 3,26% и НДСВ - 3,2%.

Безспорен победител в изборната надпревара е ПП ГЕРБ. Ръководството на партията, явяваща се за първи път на парламентарни избори, по най-добър начин успя да съчетае харизмата на Бойко Борисов, недоволството от управлението на тройната коалиция, липсата на черен пиар, издигането на кандидат-депутати, които в значителната си част са неизвестни в страната, но и срещу които най-малкото поради неизвестност не можеше да се каже нищо лошо. Ако от ГЕРБ не оправдаят огромните обществени очаквания, след време ще ги постигне съдбата на НДСВ.

С далеч под очакваните резултати, втора е "Коалиция за България", доминирана от БСП. Тя получи 750 хиляди гласа, което е с 380 хиляди по-малко от изборите през 2005 г., но и със 170 хиляди от злокобната 1997 г. В този смисъл тези 750 хиляди гласа са санитарният минимум при (ако е вярно) 200 хиляди членска маса. Висшето партийно ръководство трябва да даде отговор на много въпроси, някои от които биха прозвучали така:

- Нужно ли беше БСП да става заложник на интересите на ДПС и неговия ръководител, особено след 2007 г., когато страната ни вече бе член на Европейския съюз?

- Необходимо ли е в "Коалиция за България" да членуват десетина партии - фантоми, чиито представители във властта демотивират кадрите на БСП?

- Кой ще понесе отговорността за отказ за провеждане на избори (за ЕП и национални) 2 в 1, както и за налудничавия проект за 31 мажоритарни депутати във вида, в който беше осъществен?

- Чия беше идеята за изборни клипове, очернящи политическите опоненти, за които теорията отдавна се е произнесла за обратен ефект?

За кадровите административни назначения и изкористени партийни избори тук няма да говорим.

Три от останалите политически сили - ДПС, "Атака" и РЗС, могат да бъдат доволни от получените резултати, всеки по своему, разбира се. ДПС увеличи електоралната си подкрепа с 90 хиляди гласа и 4 нови мандата, което за тях е пиров успех. "Атака" с почти 400 хиляди гласа може да се надява да бъде поканена в управлението, а РЗС с ловко боравене с два лозунга за борба с корупцията и против доганизацията успя да пласира 10 свои народни представители и също мечтае да управлява.

По-голямо внимание е необходимо да отделим на представянето на "Синята коалиция". С получените 285 хиляди гласа тя е пета политическа сила с 15 депутата. За да подчертаем незадоволителните й резултати, трябва да припомним, че явявайки се поотделно като ОДС и ДСБ през 2005 г. те имаха общо 280 хил. гласа и 37 депутатски мандата. Очевидно новата система за разпределение на мандатите, както и по-високата избирателна активност, показват липсата на какъвто и да е периферен електорат на коалицията. В този смисъл при новата дясна вълна на ГЕРБ "Синята коалиция" ще бъде дребен сателит, чиято политическа цел ще бъде вкарването в следващия парламент само на лидерите и най-близките им съратници.

На местно ниво в Плевенска област резултатите от парламентарните избори са следните:

 

В общи линии получените резултати са близки до националните и до очакваните. И все пак учудващи са добрите резултати на ДПС (дори и два пъти под националните), на РЗС и особено на "Атака", чийто резултат в Плевенска област е един път и половина по-добър от националния. При това получен при вътрешни раздори и кадрова немощ.

Много спорни моменти сред специалистите предизвика системата на разпределяне на мандатите. Дълго коментираната след изборите през 2005 г. система "Д'Онт" сега бе заменена с "Хеър-Ниймайер". Принципно системите разпределят мандатите на броя на получените гласове в национален мащаб и в този смисъл резултатите биха били напълно еднакви. И все пак трудно може да се обясни на избирателите и на партийните ръководства как в Плевенска област един мандат на "Атака" е 20,4 хил. гласа, на ГЕРБ - 19,6 хил. гласа, на "Коалиция за България" - 15,2 хил., а на РЗС само 7,4 хиляди. Да не говорим за мандата на Венцислав Върбанов в Добрич, за който му бяха необходими едва 4 455 гласа! Ето това при системата "Д'Онт" никога не може да се случи.

И накрая няколко изречения за купуването и продаването на гласове, в което за съжаление бе намесена и Плевенска област. Без да коментираме моралните аспекти на проблема, можем да кажем, че е напълно безсмислено да се харчат милиони левове за присъствие в парламента, при това без да си сигурен в крайния успех. Практиката от последните избори показа, че лозунгът "Купуването и продаването на гласове е престъпление" не върши работа, а с много по-голям ефект е високата избирателна активност.

 

 

 Плевен

 

Трябва да намерим сили да се изправим след тежкия нокдаун

 

Любомир ПЕТКОВ, председател на ОбС на БСП

БСП ли загуби изборите или ГЕРБ ги спечели? Във всеки случай това е една тъжна равносметка. Убедителната разлика между ГЕРБ и "Коалиция за България" дава категоричен отговор на този въпрос. Ние признахме сериозния неуспех в тези избори. Оттук нататък пред БСП според мен стои друг въпрос - какво да направим, за да излезем от политическия нокдаун, който ни нанесе не толкова ГЕРБ, колкото мнозинството избиратели. Трябва ясно да оценим дали всъщност БСП като партия беше мишената, или беше изкупителната жертва на негативизма и нереализираните свръхочаквания, дали и доколко сбъркахме в конкретиката на партийно-политическата работа през последните години, какви партньори са досегашните ни партньори в политиката, с какво ни превъзхождат нашите опоненти и по-специално ГЕРБ, за да спечели такава убедителна преднина днес, а и каква е перспективата му във властта от утре нататък. Аз мисля, че сега се нуждаем именно от самоопределение и от ясна перспектива за политиката, която да правим. Тя трябва да бъде подчинена на очакванията на обществото от една съвременна лява партия и на нищо друго. Не трябва да допускаме две неща да вземат връх - първо, емоциите, и второ - отрицанието. След 20 години за БСП в учебниците по история ще пише, че е политическата сила, която направи европейският проект на съвременна България възможен. Сегашното крайно говорене на новите хора във властта е конюнктура и обикновена непочтеност. То е чисто и просто оплюване с цел извличане на моментни политически дивиденти. Е, извлякоха ги. Нашият въпрос обаче е след 20 г. не само да пише за БСП в учебниците по история, а да я има БСП като определяща политическа сила. Този стремеж сега не трябва да се абсолютизира, защото за разлика от повечето моментни играчи на политическата сцена, социалистическата партия е доказала своята състоятелност и в най-трудни моменти. Всяка смислена и сериозна партия трябва да мисли за бъдещето си и не само след изборни загуби, а постоянно. Така че няма драма. Най-малко ние, социалистите, трябва да се тръшкаме за оцеляването на БСП, защото БСП ще преодолее и тази ситуационна криза и БСП може без всеки. Колкото до печелившите от ГЕРБ, те сега имат вятър в платната, което далеч не означава, че могат да карат лодка.

 

 

 ловеЧ

 

Милко Недялков:

 

Мажоритарният вот подари на Бойко 7 - 8 червени депутатски места

 

Мира ГАНЧЕВА

"На отминалите избори Бойко Борисов успя да събере вота на българите, търсещи за пореден път някаква промяна, и стана победител. Не бих могъл да кажа, че партията ГЕРБ спечели, тъй като голяма част от избирателите дори не разбраха тя има ли програма, платформа и какъв начин на управление ще предложи в бъдеще". Това заяви Милко Недялков, зам.-председател на БСП - Ловеч. По думите му в областта червената партия не е загубила гласовете си в сравнение с местните избори през 2007 г., а в сравнение с евроизборите сега дори ги е повишила. Това обаче не било достатъчно за столетницата. Вълната на промяната мотивира много хора да гласуват за Бойко Борисов, което се счита от БСП за тежка загуба, допълни той. Недялков е от 20 години в политиката и смее да твърди, че социалистическата партия много пъти е претърпявала поражения, но е успявала да се изправи и отново да спечели доверието на хората, "защото тази партия е кауза, а не проект, измислен от някого си".

Според зам.-председателя на БСП - Ловеч, предизборната кампания почти не е оказала влияние върху крайните изборни резултати. "Който мисли, че клиповете с брадвата или подреждането на листите са основната причина за резултатите в БСП, то той цели пренасянето на политическата битка във вътрешнопартиен план и не познава народопсихологията на българина. На тези избори стана същото, което бе през 2001 г., когато българинът се радваше на проекта "Негово Величество". Единствената груба грешка от гледна точка на демокрацията е въвеждането на мажоритарната система в един тур, което отне от БСП 7 - 8 депутатски места и ги подари на Борисов", коментира Милко Недялков.

 

 

 монтана

 

Янаки Стоилов:

 

Конгрес през есента с нови делегати

 

Момчил ИВАНОВ

Областният съвет на БСП в Монтана направи анализ на резултатите от изборите за 41-во НС и ги окачестви като много слаби. От Монтана "Коалиция за България" праща само един депутат, в миналия парламент е имала 4. "БСП загуби не защото влезе в коалиция с ДПС, а защото позволяваше ДПС да й диктува решения и да запази непопулярната си политика. БСП не направи нова социално-икономическа политика, с която да спечели гражданите. Смятам, че трябва да се разработи национална политика за развитието на регионите. Според мен правителството на ГЕРБ ще взема трудни за народа решения. Хората по селата, които подкрепиха ГЕРБ, едва сега ще усетят какво означава дясна политика", каза Янаки Стоилов.

"Лявото крило в БСП отчете, че изборите са тежка загуба за БСП. Затова поискахме свикването на извънреден конгрес, на който да бъдат анализирани резултатите и да бъдат поставени въпросите за отговорността на Националния съвет, на председателя на партията. Не става въпрос обаче за ново заседание на предишния конгрес. Само с нови делегати може да се състои диалогът и да се поиска ново доверие от членовете на партията. Всичко това може да стане до есента и през есента конгресът да се състои", допълни Стоилов.

Местният лидер на БСП в Монтана Емил Константинов е поискал вот на доверие от членовете на областния съвет. Единодушно всички са решили, че той трябва да продължи да води организацията. Редови социалисти обаче са на друго мнение. Те искат да видят ново лице начело на БСП в Монтана.

 

 

 ВИДИН

 

Пламен Трифонов:

 

Ако не отчетем грешките си, пак ще губим

 

Тина ИЛОВА

БСП във Видин загуби парламентарните избори и това се възприема доста тежко от нашите членове и симпатизанти, заяви председателят на общинския съвет на столетницата Пламен Трифонов. "Мнозина сега се питат защо се стигна до това положение. Само преди месец - на 7 юни т. г., за кандидатите на "Коалиция за България" за евродепутати гласуваха 31,63% от избирателите, а за ГЕРБ - 22,59%. От първа политическа сила само за месец БСП остана назад след ГЕРБ. Какво се случи?

Аз за себе си имам готов отговор, но е редно да се види какво мислят за това членовете на пленума ни, редовите социалисти", каза Трифонов. "Някой може да каже, че и тези избори са успех за БСП, защото тя постигна един от най-високите резултати на подкрепа за страната - 29,54% при средни 17,74%. Най-висок процент като мажоритарен кандидат на БСП събра и излъченият от "Коалиция за България" проф. Радослав Гайдарски. За него гласуваха 32,12% от избирателите, а за спечелилата кандидатка на ГЕРБ - 38%. Но това се оказа недостатъчно. Ще предложа на заседанието да обсъдим дали нашата листа беше най-добрата. След това ще настоявам да анализираме как водехме кампанията. Водачът на листата вътрешният министър Михаил Миков, който е и председател на областния съвет на БСП, се оказа много зает по време на кампанията. Лично аз ще искам оставки", завърши общинският лидер.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Лявото крило иска оставка на общинското ръководство

 

Кремена КРУМОВА

Като тежка определи загубата на БСП от изборите за 41-во НС великотърновският червен депутат Бойко Великов, който успя да спечели пети мандат като водач на листа. Разочарованието е голямо и за мажоритарния кандидат - известният проф. Андрей Пантев. Тепърва предстоят анализи, посочи още Великов. Според него негативите за БСП са най-вече от политиката на национално ниво, която е обърнала вота към друга партия, а именно резултатите от социалната политика, която се е оказала недостатъчна по отношение на ръста на пенсиите и заплатите, незавършената здравна реформа и лекарствената политика, образованието, нерешения проблем с бедността на населението и политическия морал. Изказванията на Доган по време на предизборната кампания се отразиха силно върху избирателната активност, но те не отговарят на истината, коментира още Великов.

Областният председател на БСП Марияна Бояджиева също определи резултатите като сериозна загуба.

Засега в ръководството няма да има оставки, това ще се реши след направения анализ. Оставка подаде местното ръководство на лявото крило. От там обясниха, че пряко не са отговорни за загубата на червените, но не са съгласни с политиката на местните партийни лидери. Крайно левите поискаха и незабавна смяна на цялото общинско ръководство на БСП - Велико Търново.