КОНФЛИКТИ


 

Селски кмет обвинен, че върти фирма, почти не се задържал в кабинета си

 

Първенецът на с. Бъркач Вътко Вутков отрича, бил честен човек

 

Хора от селото твърдят, че кметът Вътко Вутков рядко се вясва в кабинета си в кметствотоРалица ПЕТРОВА

Кметът на с. Бъркач, община Долни Дъбник - Вътко Вутков, използва служебното си положение за лично облагодетелстване, заобикаля законите, като изнася на преден план личната си стопанска дейност и е свел под необходимия минимум работата си като кмет, за което получава заплата от държавния бюджет. Това твърди председателят на ЗКПУ "Агросдружение Богдан Петков. Преди две години той пише до икономическа полиция, като в жалбата описва действията на Вътко Петков като кмет (или по-скоро липсата на такива) и обвързаността му с фирмата, регистрирана на името на съпругата му. Последват няколко разпита на жители на с. Бъркач - и нищо. Оплакванията на председателя на земеделската кооперация остават без развитие, твърди той.

"Вътко Вутков е кмет вече трети мандат и е избиран по не най-честен начин. Още с встъпването си в длъжност разбра, че кметската власт в отдалечено село като Бъркач му предоставя почти неограничени възможности и умело започна да ги използва за лични цели", твърди Богдан Петков. Като начало местният управник регистрирал фирма, с която да може да извършва селскостопанска дейност. Първоначално на името на майка си, а в последствие я прехвърлил на съпругата си, която обаче била болна и не можела да се занимава с каквото и да било. Управлението на това дружество не е по силите на никой друг и той по цял ден тича от обект на обект, разказва Богдан Петков. Управникът си накупил машини, необходими за извършване на всички стопански мероприятия, отглеждал пилета, правел услуги с техниката, обработвал земя. Използвайки отработената практика - да ръководи фирма, която не е на негово име, кметът остава чист пред закона - по документи не може да се докаже, че той е шефът. Хора от селото обаче са категорични, че по-голямата част от времето си Вътко Вутков прекарва на полето, вместо в кабинета си в кметството.

"Връзките" му като кмет го поставят и с едни гърди напред пред "конкуренцията" в земеделието - местната кооперация "Агросдружение". Богдан Петков дава следния пример. Благодарение на информираността си, през 2005 г. той успял "да си издейства" (т. е. за фирмата на жена си) допълнителна работна ръка от Долна Митрополия, каквато се изпращала в помощ за стопанските мероприятия. "На мен, като председател на кооперацията, никой не ми каза, че се полагат такива бройки, а когато разбрах, вече беше много късно и ми съобщиха, че са се изчерпали. Да не говорим, че две от бройките, които му отпуснаха, бяха на механизатори", възмутен е шефът на кооперацията.

Нелоялната конкуренция била проявена и в друг случай. Преди около 4 години община Долни Дъбник обявила на търг 4 000 дка общинска земя около Бъркач. Никой не разбрал за тази процедура. След като всичко приключило, станало ясно, че на търга се е явил само един кандидат - фирмата на съпругата на Вътко Вутков. "Обадих се на тогавашния общински кмет Живко Желев, който ми каза, че информация е разлепена навсякъде. Никъде в селото обаче нямаше поставена обява за нещо подобно", разказва Богдан Петков.

Ангажираността на Вътко Вутков с лични дела му пречи да си гледа работата, коментират жители на Бъркач. Всички в селото още помнят времето, когато всеки втори за едно денонощие осъмвал претарашен от циганите. Години наред кметът не си и помръдвал пръста в тази посока. Стигнало се дотам, че трябвало други хора да реагират на ескалиращото напрежение - била намерена охранителна фирма, която успяла да спре в голямата им част наглите ромски набези. По думите на шефа на "Агросдружение" социално слабите пък още помнят как получавали по-малко от полагащите им се кубици дрърва, чието раздаване се контролира от местното кметство.

Откакто е станал кмет, Вътко Вутков не е провел в селото нито едно събрание, твърдят местните. Когато бил извикан в икономическа полиция, заявил, че такива са провеждани, но протоколите от тях били откраднати. Също така се оказала "изчезнала в небитието" и една тетрадка, в която били вписани средствата, събирани от кмета от местните кооперации и от частни лица за различни инициативи. Когато бил поискан отчет за тяхното изразходване, се оказало, че по тази "обективна причина" такъв не може да бъде направен.

"Ще почакам и дано някои от приближените му "узреят" и разберат, че селото не е негова феодална собственост, за което дълго прилагаше девиза: който не е с мен е против мен. Лошото е, че част от безмълвната селска памет страда от безразличие. Известността е деформирала и се приема безусловно. При това положение от самосебе си се разбира, че не винаги самостоятелната битка води до победа. Но имаме надежда и идва времето не само на тяхното отхвърляне, но и на търсенето на отговорност", категоричен е Богдан Петков.

За "BG Север" кметът на с. Бъркач Вътко Вутков категорично отрече обвиненията срещу него. "Хората, които писаха срещу мен до къде ли не (само до Светия синод не са) вече години наред се занимават с глупости. Това е бившата номенклатура на с. Бъркач. Просто не съм им удобен, защото те искат властта, искат да управляват кметството. Аз съм кмет вече трети мандат и 73% от гласовете на хората са за мен. Нападките срещу мен са на политическа основа, а аз никога не съм се занимавал с партии - избран съм като независим", каза Вутков.

Кметът не отрече за фирмата на съпругата си, но заяви, че помага там само в извънработно време и в събота и неделя. Кажете ми кой човек няма да помогне на семейството си, допълни той. С управлението на фирмата се занимавал управителят й Яким Йотов.

По отношение на обвинението за отпускането на работна ръка през 2005 г. за фирмата Вутков заяви: "Имаше проект на Бюрото по труда в Долна Митрополия. Всеки един грамотен човек можеше да си подаде документите. А що се отнася до твърдението, че не е имало обява за търга на 4 000 дка общинска земя - изобщо не е вярно", отсече кметът.

Той заяви още, че е правил общоселски събрания и относно всякакво изразходване на средства могат да се направят справки в кметството при изпълнителя по бюджета, където са документите. Мен ме защитават обикновените хора и аз съм честен човек, бе категоричен Вътко Вутков.

 

 

Управничката на Тученица правила кадрова чистка на личностна основа

 

Веселина ИЛИЕВА

За своеволия и чистка на личностна основа обвиняват кметицата си Йорданка Игнатова някои от жителите на село Тученица.

Наскоро тя уволнила неправомерно чистачката си, научи "BG Север" от източници, пожелали да останат анонимни. На хигиенистката се наложило спешно да замине за видинския край, където на смъртно легло я чакала майка й. Накарала свой колега да й пусне отпуск. Той отишъл до общината в Плевен и след като му направили справка, се установило, че по принцип жената има 11 дни отпуск. Тя се успокоила и си останала вместо обявените 9, 11 дни в родния край. Когато се върнала, още от вратата Игнатова я посрещнала със скандал и я заплашила с уволнение заради закъснението. А истинската причина, според някои от съселяните й, била замислената още от началото на мандата й чистка на персонала на кметството, наследен от бившия и покоен кмет Виктор Василев. След като Найден Зеленогорски отказал да уволни чистачката, кметицата изчакала излизането му в служебен отпуск заради предизборната кампания и поискала уволнението от заместник-кмета Валентин Матеев. Той не й отказал. Нарушението според някои тученичани обаче е в това, че подобен род дисциплинарни уволнения трябвало по закон да се правят до два месеца след нарушението, а датата на заповедта била след по-голям период от време.

Не аз назначавам и уволнявам, това се движи от община Плевен, защити се пред "BG Север" Игнатова. А и трябваше да ме уведоми, че вместо 9, ще отсъства 11 дни, допълни още тя. Ако съм искала да правя чистка на целия персонал на кметството, щях да го направя още преди две години, обясни тя.

Пак според някои тученичани на личностна основа Игнатова е наредила да съборят и постройката, в която се е помещавал селският магазин. "Той ни беше единствен, там хората пазаруваха и на вересия, а сега бабите няма от къде килоти да си купят, жалват се те. - Гътна сградата, защото щяла да падне, а това беше най-здравата постройка в селото." "Помещението беше незаконно строителство, предназначено на времето за охрана на ядрен завод. Трябваше да се събори", оправда се кметицата.

Тя бе набедена и че на три пъти с нейно нареждане се изнасяло желязо като остатъчен материал от кметството, което после не било заприходено в общината. Според нас парите от продажбата му не са попаднали в общинската хазна, а са потънали в някоя черна каса и не се знае къде са, подозират тученичани, пожелали да останат анонимни.

Това беше отдавна, може би през 2007 г., бяха около стотина килограма, но са заверени и заприходени, категорична е Йорданка Игнатова. Цял живот съм била счетоводителка, нелепо е да ме обвиняват за подобни дела, не мога да си позволя да направя нещо такова, оправда се кметицата на Тученица.

 

 

Бившият на Микре мамил със земи

 

Мира ГАНЧЕВА

Бившият кмет на ловешкото село Микре Валентин Вълов и двама негови авери ще бъдат съдени за измами със земеделски земи, съобщиха от окръжното съдилище в Ловеч. Повече от година вече се води дознанието срещу Вълов, Весела Александрова и Илиян Ичев, родом от люляковия град. Те ще бъдат обвинени по чл. 321 "а" или по чл. 212 от Наказателния кодекс - за създаване на организирана престъпна група. Тримата са нанесли щети за 123 хил. лв. Установени са 20 случая на документни измами.

Схемата е следната: Александрова и Ичев са изготвяли и подписвали пълномощни с невярно съдържание от името на собственици на земеделски земи, а кметът Вълов ги е заверявал. След това те обявявали земите за продажба в агенции. Дейността им се разкрила чрез случаи, в които наследниците на имотите са повече. Тримата издавали документи само за един, а истинските собственици научавали за сделката месеци по-късно. Измамниците са пускали обяви за сделки със земеделски земи и в местната преса, дори и сега продължават дейността си, но вече по-внимателно, считат прокурори.

 

 

 ВРАЦА

 

Делото срещу Петьо Гацински ще се гледа в Апелативния съд

 

Христина АНДРЕЕВА

Първото дело за потъване на 160 000 лв. държавни пари, отпуснати за отстраняване на щети от наводнения във Врачанско, отива в Апелативния съд, след като окръжната съдебна инстанция във Враца прекрати наказателното производство срещу бившия кмет от НДСВ в Борован Петьо Гацински, сега публичен изпълнител в НАП. Съдебният акт е атакуван от прокурора Николай Лалов.

През май т. г. съдия Христина Михайлова прекрати наказателното производство срещу Гацински, като се позова на чл.1 от Закона за амнистията. Въз основа на тройна експертиза, установила щета само от 360 лв., съдът отхвърли и гражданския иск по делото, а щетата е възстановена.

Процесът стартира в края на миналата година. Гацински бе подведен под отговорност по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс за безстопанственост и неупражнен контрол при изразходване на 158 324 лв. за ремонти и възстановяване на улици, училища, детски и здравни заведения в четири села на общината. Държавата, в лицето на финансовия министър Пламен Орешарски и областната управа, прибави и граждански иск за същата сума. Парите са отпуснати след поражения от наводнения през 2005 г. Одитен доклад на тогавашната Агенция за държавен финансов контрол констатира, че изплатените на фирмите изпълнителки средства значително надвишават обема на вложените материали и труд. Според обвинителния акт на Николай Лалов от 3 октомври до 28 декември 2005 г. Гацински е присвоил 3 095 лв., отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за вътрешно преустройство на училището в с. Добролево. От 6 март до 29 април 2006 г. той е присвоил 30 592 лв. за ремонт на същото училище, отпуснати от Постоянната комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. Същата година е присвоил още 3 240 лв. за детската градина в Нивянин, 11 678 лв. за улици в Борован, Добролево, Нивянин, Малорад, 1 963 лв. за кметството в Сираково, 3 458 лв. за филиал на поликлиника в Борован, 13 816 лв. за пътя от общинския център до Борованската могила. По делото бяха разпитани и много свидели. На второто поред заседание защитата на подсъдимия не се съгласи с констатациите от строително-техническата експертиза, изготвена от Илиян Нисторов, според която Гацински е прахосал близо 160 000 лв., и поиска тройна експертиза. Именно нейното заключение - за щети само от 360 лв., са дали основание на съдия Христина Михайлова да отхвърли и гражданския иск по делото. Подсъдимият също е заявил желанието си пред съда за прекратяване на процеса в наказателната му част по Закона за амнистията, член 1. Според съдия Михайлова прокурорът не е атакувал определението на съда в наказателната му част, не е отхвърлил и мнението на експертите от тройната експертиза. Тя уточни, че Апелативният съд трябва да се произнесе по гражданския иск на държавата за 160 000 лв.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Александър Томов излъгал 26 застъпници

 

Кремена КРУМОВА

Нов скандал се разрази около вече печално известното име на Александър Томов, свързано с фалита на ЦСКА и "Кремиковци. Този път Лупи се изложи във Великотърновско. 26 застъпници на неговата политическа сила "Обединение на българските патриоти" бяха излъгани в деня на парламентарните избори. На тях не им е изплатена обещаната сума, оплакаха се те. Прецакани има както във Велико Търново, така и в Свищов и Полски Тръмбеш. И то лично от водача на листата на "Обединение на българските патриоти Александър Томов, известен и с прякора Сашо Апашо.

"За набирането на застъпници за изборите срещу заплащане разбрах от обява във вестника. Имаше такава и в интернет. Само на обявата в интернет бе упомената сумата, която ще се получи - между 50 и 200 лв. След подписване на договор с партията обаче се оказва, че копие има само в един екземпляр. Контрактът бе един и бе едностранно подписан от застъпниците, а възложител не бе упоменат, разказва един от потърпевшите - Красимир Йорданов. Клауза гласяла, че при подписване на договора изпълнителят получава сумата от 30 лв., а при предаване на извлечение от протокол от изборната секция взема още 20 лв. Ако не се яви пък, трябва да върне първоначалните 30 лв. в двоен размер. Разчитах на някой лев и затова станах застъпник на ПП "Обединение на българските патриоти, сподели и безработният Емил Тодоров.

При подписването на договора обаче всички застъпници, които се събрали - около 100 човека, получили различна сума от обявената - между 10 и 30 лв. Александър Томов бил на среща с тях, имал само 400 лв. и тях раздал на своите хора. Някои не получили даже нито лев, защото парите не стигнали.

Седмица преди изборите застъпниците трябвало да получат удостоверението си и сумата от 30 лв. Те обаче получили SMS от щаба на партията във В. Търново, че срещата се отлага за друг ден. После пак получили SMS, че срещата отново се отлага. Точно в събота преди изборите пристигнал Александър Томов и им казал: "Променям параметрите. Получавате една сума като зададък, а останалите когато донесете извлечение от протокол от изборите, разказаха хората. После заявил, че с непочтени хора не може да работи, тъй като са раздали пари, а никой не се явил. Така дал 10 лв. на ръка само на координаторите на партията.

В неделя, след края на изборния ден, застъпниците отново обсадили щаба на партията, за да си получат обещаната им останала част от парите. Там обаче им казали, че нищо не могат да им дадат, защото не са получили разрешение от лидера си. А самият Томов така и не се появил и не си вдигал телефоните. След настоятелни повиквания Томов все пак се обадил на един от застъпниците - Красимир Янков, и започнал да му обяснява, че няма да бъде измамен и че ще си получи парите. Подобно потвърждение дал и на друг мъж. Бил категоричен, че няма да излъже никого, но преди това ще направи проучване. "Защото не всички застъпници са работили както трябва. Поне половината от тях са излъгали. Когато видим кои от вас са работили както трябва, ще им платим. Останалите няма да получат пари, заявил Томов.

Ако Александър Томов не изплати договорената сума, ще бъде подаден колективен граждански иск за измама от 26-те застъпници, заканиха се потърпевшите. Общата сума, която застъпниците имат да получават, е над 500 лв.