ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 ПЛЕВЕН

 

Шафнерът на влака убиец не се яви на процеса, съдът постанови арест

 

Делото за жестоката трагедия бе отложено за 3 септември

 

В деня на първото заседание зала 7 на ПлОС бе препълнена с хора - близки и роднини на жертвите, вещи лица, авдокати, журналисти... Поля ТОМОВА

Дългоочакваното дело за пожара във влака София - Кардам, при който загинаха девет души, се отложи за 3 септември. Причината - неявяването на един от подсъдимите - шафнерът Георги Георгиев. Въпреки че е редовно призован, той не благоволи да се яви на първото заседание, не е представил документ за отсъствието си, няма и адвокат. Смятам, че е безобразие и отлагането на такова дело, пък и на което и да е друго по този начин, е неправилно и резултатът е налице, каза по този повод защитникът на другия обвиняем Георги Иванов - Константин Симеонов. Наблюдаващият прокурор Валери Мирчев също не скри разочарованието си от фалстарта на процеса. Затова той поиска арест за шафнера Георги Георгиев, а предложението му за промяна на мярката в "задържане под стража" бе уважена от съда. По-късно стана ясно, че Георги Георгиев има документ за влошено здравословно състояние - високо кръвно налягане. Не стана ясно обаче защо документът не е в Плевенския окръжен съд (ПлОС). Шафнерът ще обжалва решението за ареста му пред Апелативния съд във Велико Търново.

Освен Георги Георгиев пред съда като обвиняеми застават още зам.-началникът на дирекция в БДЖ Георги Иванов, който е подписал заповедта за заключване на вратите на спалните и кушет-вагоните, както и началникът на влака Иванка Костадинова. Според обвинението тримата са причинили смърт по непредпазливост, а шафнерът и началник-влака са обвинени и за немарливо отношение към служебните си задължения.

В деня на първото заседание зала 7 на ПлОС бе препълнена с хора - близки и роднини на жертвите, вещи лица, авдокати, журналисти... Пред медиите част от роднините на загиналите заявиха, че нямат твърде големи очаквания от процеса. "Възмездие може да има, ако сме нормална, бяла държава... А и какво възмездие... То трябва да бъде такова - да влязат във влака, да се заключат вратите и да се запали, както е изгорял моят син", изплака Васил Вичев, баща на загиналия в огъня Даниел. Според адвоката на част от близките Васил Василев всеки от роднините иска да разбере докрай всичко за загиналите. В значителна степен смятам, че разследването, което беше извършено, и обвинителният акт дават отговор на основните въпроси, добави той. Срещу тримата обвиняеми има и граждански искове от семействата на загиналите. Всеки иск е на различна стойност - от 100 до 300 хиляди лева. Пред журналисти защитникът на Георги Иванов - Константин Симеонов, заяви, че ще иска оправдателна присъда. "Очевидно в конкретния случай някой е виновен за това, което се е случило, освен обстоятелствата и остарелия вагон на БДЖ. Но има и очевидно човешки грешки. Това трябва да прецени съдът и той ще го реши в края на краищата, след като изслуша всички свидетели и приеме експертизите", добави той. Пред съда авдокатите на подсъдимите пожелаха и съкратено съдебно производство, което ще позволи да не се прави разпит пред съдия на всичките над 130 свидетели, и това искане бе уважено.

 

 

Патриотите ще влязат в Карлово на 18 юли180 ентусиасти тръгнаха по стъпките на Апостола

 

На 13 юли пред паметника на Васил Левски тържествено беше даден старт на 15-ия Национален туристически поход Плевен - Карлово. Тази година 180 ентусиасти, организирани в 6 лъча, ще вървят по стъпките на Апостола. На 18 юли туристите, които ще вървят по различни маршрути към родното място на Левски, ще се включат в честванията, посветени на 172-та годишнина от рождението му. Инициатор и главен организатор на похода от Плевен, стартирал през 1995 г. с двама души, е Васил Копчев - председател на общинския комитет "Васил Левски". "BG Север"

 

 

По 15 години зад решетките за душманите на Тимневски

 

Село Мечка дочака възмездие за жестокото убийство на Найден Тимневски отпреди 9 години. На 4 април 2000 г. Раим Расимов, Али и Шукри Исуфови влезли в двора на Найден Тимневски, за да крадат коня му. Човекът обаче ги чул и излязъл на двора, където крадците го убили с пушка. След трагедията българското население в Мечка поиска изселване на ромите. След години разследване Плевенският окръжен съд призна за виновни тримата цигани. Раим Расимов бе осъден на 18 г. затвор, за съучастничество Али и Шукри Исуфови получиха по 17 г. затвор. Тримата бяха осъдени за заплатят и по 20 хил. лв. на семейството на жертвата, а Ибраим Расимов бе оправдан. Ромите обжалваха пред Апелативния съд във В. Търново, който отмени присъдата и върна делото в плевенската прокуратура. Прокурор Иван Шарков отново вкара делото в Окръжния съд, след което обаче започнаха масови отводи на съдии. Така процесът отиде в Ловеч, където на 18 ноември 2008 г. бяха постановени присъди от по 15 г. затвор на Раим Расимов, Али и Шукри Исуфови, а Ибраим Расимов бе оправдан. Последваха отново жалби в Апелативния съд, там обаче потвърдиха присъдата на Ловешкия окръжен съд. Това стана и във Върховния касационен съд. Следва присъдата да бъде приведена в изпъленение от Плевенската окръжна прокуратура. Тримата роми обаче са на свобода и не е ясно дали ще бъдат открити, за да влязат зад решетките. "BG Север"

 

 

640 кандидат-медици на изпит по биология

 

445 жени и 195 мъже се явиха на изпита по биология в Медицински университет - Плевен, който се проведе на 15 юли. Кандидат-медиците писаха по темите: "Възпроизвеждане и развитие на човека. Полови органи" от материала за VIII клас, "Вирусите - на границата между живото и неживото" - от конспекта за IХ клас и "Борба за съществуване и естествен подбор" - от изучаваното в Х клас.

Тази година за едно място в МУ се борят 11 жени. Конкуренцията при мъжете е по-малка и там кандидатите за едно място са само 4. С 41 повече от миналата година са кандидатите, които искат да учат в плевенския Медицински университет. "BG Север"

 

 

 монтана

 

Нови сирени известяват за бедствия

 

Нови сирени за алармиране на населението при бедствия и аварии бяха тествани в Монтана, съобщи директорът на областна дирекция "Гражданска защита" Николай Пенчев. Те са доставени и монтирани от немски консорциум. Цената им е близо 2 млн. лв.

Монтана е десетият град в страната, който има нова електронна система за аларми. До края на 2010 г. такава ще бъде монтирана във всички областни градове, а през 2011 г. - и в останалите населени места.

Министерството на извънредните ситуации е заимствало модела за сирените от Австрия. Тя обаче ги е внедрила за 10 години, а България - за 3. "BG Север"

 

 

Слави води на турнето си берковската музика

 

Слави Трифонов води на турнето си из страната прочутата берковска духова музика, съобщиха от община Берковица. Заради турнето съставът се е отказал от участие във фестивал във френския град Авиньон, който е най-голямата европейска проява в този музикален жанр. Турнето започва на 1 август с концерт във Враца и ще завърши на 24 август. Музикантите имат общи прояви и с примата на българската естрада - Лили Иванова. "BG Север"

 

 

Кметът Златко Живков (вдясно) благодари на собствениците, че инвестират парите си в своя градОткриха пететажен хотел

 

Нов хотел - "Ринг", бе открит в Монтана. Той се намира на брега на язовир "Огоста" в новоизраслия квартал "Св. Илия" близо до вилното селище "Аугуста". Сградата има нетрадиционна форма и визия. Проектирана е от софийските архитекти Мария и Орлин Давчеви.

Хотелът е собственост на Любомир и Валерия Мартинови. Любомир Мартинов е съсобственик на успешната фирма за производство на велосипеди в Монтана - "Крос".

Хотелът е на 5 етажа и има обща площ от 2 000 кв. м. Има 30 легла в 9 стаи и 4 апартамента. Цената на едно легло е 50 лв.

На последния етаж е разположен панорамен бар, от който се открива красива гледка към целия язовир. На първия етаж е ресторантът с 90 места. Има тераси и градина на покрива. В новия хотел ще работят 35 души.

Лентата на хотела преряза кметът на Монтана Златко Живков. Той благодари на собствениците, че инвестират парите в своя град и откриват работни места. "BG Север"

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Пращат винарски бос в затвора

 

След години съдебни дела най-накрая известният Трифон Драгиев, винарски бос от Сухиндол, бе осъден на 4 г. затвор при първоначално строг режим от Великотърновския апелативен съд (ВТАС). Въззивната инстанция отхвърли оправдателната присъда на Окръжния съд и призна по осем точки Драгиев за виновен в това, че в края на 90-ге години като председател на ЛВК "Гъмза Сухиндол е нанесъл щети на предприятието на стойност близо 3 млн. лв. Винарският бос е изнесъл вино за Молдова и Тайланд, без то да бъде заплатено на кооперацията, като по този начин й нанесъл щети за над 2 млн. лв. Освен това не е предявил и плащане на запис на заповед за 40 хил. долара на ирландска фирма. Съдът лиши Драгиев и от правото да заема ръководна длъжност за срок от 5 години. Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд. "BG Север"

 

 

Старата столица пак посреща етно състави

 

В. Търново ще се превърне отново в пъстра феерия в следващите две седмици. Причината е XII издание на Международния фолклорен фестивал от 18 юли до 1 август, който тази година е под наслов "Пътуване във времето". В него ще вземат участие 13 чуждестранни групи, повече от 400 изпълнители, както и български ансамбли. За пръв път пристигат състави от остров Мартиники и Узбекистан. За втори път гостуват групите от Египет и Гърция, а с постоянна визита са тези от Армения, Мексико, Бразилия, Южна Корея, Турция, Аржентина и др. Официалното откриване ще е на 18 юли (събота) от 18 ч. с дефиле по централната улица на В. Търново. 30 концерта ще изнесат гостите в 10 града на страната и селата на Великотърновска област. В неделя на Арбанаси ще бъде избрана за пореден път и "Мис Фестивал". "BG Север"

 

 

 ВРАЦА

 

Запечатаха търговски обекти, неиздавали касови бележки

 

Общо 55 търговци са получили заповеди за запечатване на техни обекти и налагане на глоби заради неиздаването на касови бележки, съобщиха от ТД на НАП във Враца. Част от проверките са извършени по сигнали на граждани. Порочната практика е установена при контрола на инспектори от сектор "Проверки и ревизии" към дирекцията през първите шест месеца на годината. Общият размер на глобите е 10 700 лв. За полугодието инспекторите от местната приходна администрация са извършили 237 наблюдения на неизрядни платци, 157 на рискови браншове и 75 инвентаризации на фирми. Съставени са 245 акта за нарушение на данъчното и осигурително законодателство. Издадени са и 264 наказателни постановления на обща стойност над 24 000 лв.

Проверките продължават, както и приемането на сигнали от граждани. Телефонът, на който могат да се обаждат при неиздаване на касови бележки, е 092/66-18-05, припомнят от дирекцията на НАП във Враца. "BG Север"

 

 

Американци от Корпуса на мира полагат клетва

 

Общо 62 доброволци от Корпуса на мира, които се обучават в 15 населени места във Врачанско, ще положат клетва на официална церемония на 24 юли т. г. На тази дата Враца ще посрещне и посланика на САЩ Нанси Макълдауни, който ще бъде официален гост на тържеството. С церемонията по тържественото полагане на клетва приключва програмата за подготовка на доброволците от Корпуса на мира във Враца. През последните два месеца 62 американци учиха езика и особеностите на българския бит и култура в различни населени места в региона. Те ще бъдат разпределени в предимно малки общности, в различни части на България и в продължение на две години ще работят в три направления - обучение по английски език, младежко развитие и местно и организационно развитие. "BG Север"

 

 

Д-р Шахов оглави общинския съвет

 

Доктор Костадин Шахов е новият председател на общинския съвет във Враца. Той бе избран на заседание на съветниците във вторник. Шахов заема мястото на досегашния председател Николай Коцев от ГЕРБ, който също във вторник положи клетва като народен представител в парламента. Кандидатурата на д-р Шахов бе предпочетена пред тази на юриста Румен Антов. Шахов спечели с 20 гласа срещу 15 за Румен Антов. И двете кандидатури бяха предложени от групата съветници на ГЕРБ. Това бяха и единствените предложения, направени по време на заседанието.

Общо 36 членове на местния парламент участваха в тайното гласуване с интегрална бюлетина, в която фигурираха имената на двамата кандидати. Само една от бюлетините беше недействителна, обявиха от комисията по избора. "BG Север"

 

 

 ловеЧ

 

20 хил. лв. от паркинг само за 3 месеца

 

Около 20 хил. лв. е събрало общинското звено за охрана в Ловеч само от продажба на билети за паркиране от началото на дейността си през април до края на юни, отчетоха от кметската администрация. Общо приходите на звеното са малко над 25 хил. лв. От глоби по карнетки постъпленията са 640 лв., от такса скоби, каквито на неправилно паркиралите коли се поставят от средата на юни, са влезли 450 лв.

Общинското звено за охрана е провело среща с Районното управление на МВР в Ловеч миналата седмица. Уточнени са съвместните мероприятия както по поставянето на скоби на автомобилите, така и по охранителната дейност. "BG Север"

 

 

Проверки в Троян по имотните декларации

 

Община Троян огласи, че започва проверки на имотните декларации на всички свои жители. Проверките ще бъдат поверени на отдела "Местни приходи". Целта на инициативата е да се установи верността на данните, които са посочени в декларациите за недвижимите имоти, собственост на граждани и фирми. Обект на проверките ще бъдат както сгради с грешно декларирани конструкции, строително-ремонти дейности като поставяне на луксозни дограми, шумо- или топлоизолации, така и нововъведени в експлоатация обекти.

Съгласно Закона за местните данъци и такси, при промяна на декларираните данни се подава нова декларация в двумесечен срок, считано от датата на промяната, напомнят от общинската администрация в планинския град. "BG Север"

 

 

 ВИДИН

 

Белоградчик продължава битката за слава

 

Белоградчик продължава битката за обявяване на неговите уникални скали за едно от седемте чудеса на природата, съобщи кметът на града Емил Цанков. Първият етап, когато от 261 обекта бяха излъчени 77, приключи. Белоградчик го завърши на четвърто място в своята категория "Пещери, скални образувания и долини". Преди него излязоха Дяволският град в Сърбия, Колка Каньон в Перу и Суминдеро каньон в Мексико. На 21 юли комисия от експерти, ръководена от бившия председател на ЮНЕСКО проф. Федерико Майор, ще определи 28 от тези 77. Белоградчик също има шансове да продължи битката за слава, тъй като от всяка категория ще бъдат избрани по 4. Категориите са 7. От тези 28 ще бъдат избрани седем. Това ще стане чрез гласуване по интернет до 2011 г. Досега за белоградчишките скали са гласували между 6,8 и 7 млн. души. За сръбското чудо са гласували повече хора, отколкото са гражданите на Сърбия. В Белоградчик пък да видят скалите от началото на 2009 г. са дошли 170 000 души. Очаква се борят им да нарасне на 350 000. "BG Север"

 

 

Момент от семинара на съдиите Обучаваха магистрати

 

Магистрати от административните съдилища на Видин, Враца и Монтана се обучаваха три дни във Видин, съобщи Лидия Каменова, говорител на видинския съд. Темата на семинара бе "Етични стандарти и комуникационни умения". Той се провежда по проекта "В услуга на обществото", по който работи видинският съд в партньорство с административните съдилища във Враца и Монтана. Обучението се финансира по оперативната програма "Административен капацитет". Целта на обучението е да се повиши качеството на правораздаването. Политологът Евгени Дайнов и журналистът Емил Спахийски учиха съдиите как да общуват с журналисти и медии. "BG Север"

 

 

Отварят за три дни границата при с. Салаш

 

Днес (17 юли) от 16 ч. до неделя в полунощ границата между България и Сърбия в старопланинския проход "Кадъ боаз" ще бъде отворена, съобщиха от общината в Белоградчик. По стара традиция на това място се провежда граничен събор на приятелството между двете страни. Сегашното издание на събора е девето поред, откакто през 2001 г. е възстановен. За пръв път е бил организиран през 1920 г., но след 1950 г. е прекъснат за близо половин век.

На събора се събират жители на граничните села Салаш, община Белоградчик и Ново Корито от сръбската община Княжевац. Идват и много други посетители от районите на Видин и Зайчар. На открита сцена художествени състави от двете страни изнасят своя програма. Има безброй търговски сергии и бирарии.

В прохода "Кадъ боаз" ще има ГКПП, решиха правителствата на двете страни. В момента започва изграждането на път от двете гранични села до пункта. На българската територия до него ще води 3,5 км път от с. Салаш, а от сръбска - само километър от с. Ново корито. "BG Север"