АРТСЕДМИЦА


 

Горещината разтопи културния афиш

 

Всички плевенски институти излизат в отпуск, общинарите поднасят цветя

 

За пръв път в Плевен и в България звучаха 4 маримби на сцената в зала Емил ДимитровМая ПАСКОВА

Тази година плевенският културен афиш избледня още по-рано от обичайното. Добре че имаше избори, та поне кампанийно зажаднелите за нещо по-стойностно да се възползват от еуфорията на политиците. Не е изненадващо, че и в без друго оределия ни град през летните месеци, нарочени за отпускарски, улиците опустяват. И да не искат, хората заминават за някъде, където културният, историческият, алтернативен и всякакви други видове туризъм, наистина функционират, а не са само на думи. Ако се сбърка някоя група немски туристи да посети града под Панорамата, добре дошло. Но компания на площада пред Мавзолея ще им правят само наглите врачки и мърляви ромчета. За разнообразие феновете на поп фолка ще могат да се развихрят безплатно в ритъма на чалгата по време на концерта на Пайнер на площада и на Слави Трифонов на стадиона, но там срещу съответната сума за билет. И в тишината на летните вечери да си тананикат вманиачено някой рефрен от чутото.

За останалите алтернативата не е много обнадеждаваща. Културните институти закриха сезона и сега работещите там събират творческа енергия за следващия. Театърът ще стартира с пълни сили през есента, когато ще отбележи тържествено 90 години от създаването си.

Последният концерт на Плевенска филхармония беше в четвъртък, 16 юли (след редакционното приключване на броя), когато любителите на класиката имаха възможност да чуят Бетовен - увертюра "Кореолан", Менделсон - Концерт за цигулка, и Симфония № 2 от Брамс. Солистка беше цигуларката Весела Казакова, а диригент - Марк Чикеш от Швейцария.

Изложба в памет на плевенски художници, починали през последните 30 години, откриха в Общинската художествена галерияОбщинската художествена галерия подреди изложба in memoriam - около 40 картини - графика и живопис, дело на плевенски майстори, творили през последните 30 години. Последната изложба за сезона е планирана още миналата година, разказа председателят на групата на плевенските художници Сашо Камбуров, когато новото ръководство решава да направи нещо в памет на своите колеги, които вече не са между тях. "Всички имаме спомени от тях, някои са били наши учители, изтъкна мотивите си той. - Все пак се налага ограничение във времето - последните 30 години. Въпреки това събирането на експонатите се оказва не толкова лесна задача. Повечето са предоставени от фонда на ХГ "Илия Бешков", други - от близките на починалите творци. Избрани са такива картини, които са типични за творчеството на даден автор и най-точно показват почерка на художника, а не цялостното му развитие като творец, предимно живописци и трима графисти", уточнява Камбуров. Интересно е да се види Христо Върбов, починал при нещастен случай през 1971 г. ненавършил 30-годишна възраст и поради това по-неизвестен сред почитателите на изящното изкуство. "На тази земя всеки идва с определена мисия и всеки оставя следа след себе си. Това особено се отнася за хората на духа, на изкуството - писатели, художници, артисти, чиито книги, картини, филми напомнят и след смъртта им за тях. Тази изложба е опит за малък разказ за възмездието на паметта над забравата. Затова така я и нарекохме - в памет на починалите колеги и приятели художници, членове на групата през последните 30 г. Това не е представяне на всеки творец поотделно, а просто напомняне за тези, които са оставили една запомняща се следа в историята на нашата култура, в културата на нашия град", добави галеристката Светла Тончева. Посетителите на галерията могат да видят творби от Атанас Русанов, Блага Кадиева, Дило Дилов, Сидония Атанасова, Илия Милков, Димитър Танев - Мавъра и още седемнайсет плевенски майстори на четката.

Много публика въпреки дъждовния уикенд събраха и финалните концерти на първия фестивал за маримба и ударни инструменти.

"Можем да сме горди, че Плевен освен домакин на конкурс за млади акомпанятори, на традиционния вече конкурс за млади оперни певци на името на Гена Димитрова, ще има възможност в годините да бъде домакини и на фестивал за ударни инструменти и маримба. Лично щастие за мен е, че този чудесен ударен инструмент ще намери своя дом именно в нашия град, в музикалното училище, в нашата филхармония, защото това е голям шанс за музикалната култура на Плевен", убеден е депутатът Румен Петков, благодарение на който една от четирите маримби, дошли в Плевен за фестивала, стана притежание на НУИ "П. Пипков". Той изрази своята надежда и убеденост, че всички тези стъпки и действия, които имат международен характер, ще доведат до отваряне на нашия град към световните културни достижения, но и ще дадат шанс на нашите млади дарования да се чувстват част от една елитна световна култура, а ние като техни любители да имаме възможност да им се радваме, да ги подкрепяме и да се гордеем с това бъдеще, което виждаме всеки ден пред очите си.

С приповдигнато настроение от последния концерт, в който се изявиха участниците в майсторския клас, Ваня Делийска - диригент на детски хор "Звъника", изяви желание да сподели личната си емоция от чутото: "Повече от горда съм, че този първи фестивал сложи началото на нещо ново, което прави толкова значим град Плевен и културата на България. С финала на фестивала искам да споделя това, че всички, които успяхме да се докоснем до тези млади хора, до тези прекрасни лектори, станахме много близки с изкуството за ударни инструменти и това ни направи част от една световна култура, която за моя радост тук, в Плевен, постави много силни и проспериращи основи. Поздравление за организаторите и всички млади хора, които участваха в първата чудесна реализация на този фестивал".

Напук на случващото се, културната програма на общината е направо разтърсваща. Предпоследната вълна с период предизборната седмица 29 юни - 5 юли естествено включваше откриване на постоянната експозиция "Гена Димитрова" в Регионалния исторически музей. Под обективите имаха възможност да лъснат всички кандидат-депутати и да изкажат патриотични мисли за историята на града. На 1 юли Общинският духов оркестър отбеляза 45 години от основаването си. И после - тишина. Две седмици. Пак Духовият оркестър спасява положението, този път концертът му е част от програмата на така наречения летен културен отдих. Датата е 15 юли. Следващата забележителна проява на организаторските способности на културния отдел е поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски по повод 172 години от рождението му. Героизъм е, че събитието е на 18 юли, което за нещастие на администрацията се пада събота - неработен ден. Поне траурните физиономии на задължените да поднесат цветята няма да са пресилени и лошо изиграни.

 

 

 ловеЧ

 

Премиера на психологическа драма в театъра наесен

 

Васил Василев (вдясно на втория ред) и Деница Аргиропулос (най-отпред) с актьорската трупа от "Обърни се с гняв назад"Мира ГАНЧЕВА

"Обърни се с гняв назад" е най-новото заглавие, което Драматичният театър в Ловеч ще представи премиерно на 16 септември. Постановката е по Джон Озбърн, а режисьор е директорът на театъра Васил Василев. Това е пети негов спектакъл след "Архангел Михаил", "Бяла Анаста", "Брюксел", "И възкръсна от пламъци, възроди се държава...". Участват млади актьори, "защото е крайно време младата трупа да изнесе едно представление на гърба си", плюс добре познатият Стоян Георгиев, който е "млад по душа". Дебют на сцена прави блондинката Бианка Илич, главната роля е поверена на Цвятко Стоилов. Сценограф е Деница Аргиропулос, музиката е на доц. Данко Йорданов, преподавател в НАТФИЗ.

"Обърни се с гняв назад" е психологическа драма, която разказва историята на четирима млади хора, които преживяват приятелство, любов, гняв, омраза, лудост. Пиесата е писана през 50-те години на миналия век, а от Джон Озбърн, както е известно, започва една тенденция в културата - изкуството на сърдитите млади хора. Всъщност сама по себе си творбата е автобиографична. В нея много от зрителите могат да открият по нещо от себе си в някой от героите. Това е пиеса за любовта и неспособността на хората да общуват. Актьорите заживяха с героите, категоричен е относно интерпретацията Василев. По думите му те са невероятен екип в тази постановка.

Когато Джон Озбърн пише пиесата, той се противопоставя на класовото общество - разделението на бедни и богати. Това е неговото гневно послание. Трактовката на Васил Василев е, че човек винаги допуска грешки в миналото, които се оказват фатални за неговото бъдеще. Фатално може да ни обърка живота и това, че не сме успели навреме да кажем мила дума или да подкрепим някого. Финалните слова предизвикват дълъг размисъл: "Колко е съвършена несправедливостта - гладуват не тези, които трябва да гладуват, обичаме не тези, които трябва да обичаме, умират не тези, които трябва да умират".

Бюджетът на постановката е около 4 000 лв. Това е постановка в кризисна ситуация, коментира режисьорът - директор на театъра.

На 25 юли ловешките актьори заминават за Париж, където ще се представят с "Границата" на френско-българския режисьор Александър Чобанов. Все още не сме събрали необходимите средства, с болка споделя Василев. През октомври пък предстои фестивалът на младите в театъра. Няма начин той да пропадне, ако са дори само три спектакъла, пак ще се състои, категоричен е директорът на Драмата в Ловеч.

 

 

Музеят в Белоградчик откри археологическото си лято

 

Тина ИЛОВА

Със скромни средства историческият музей в Белоградчик започна археологически разкопки в своя район, съобщиха от общината в града. Археоложката Сара Татарова и шестима безработни, назначени по програма за временна заетост, започнаха разкопки в местността "Анище" край село Салаш. В нея се намира късноантична пътна станция. Досега археолозите са попадали на зидове от сгради. В местността проучвания преди половин век е правил известният археолог от близкото минало Иван Балкански. След него в станцията са копали и много иманяри. По размерите на станицята може да се съди за важността на римския път, който е минавал край Белоградчик в западна посока.

През септември музеят започва разкопки на ново място. Ще бъде проучено късноантично укрепление на връх Заеч край село Крачимир. Към него Иван Балкански също е проявявал интерес. Още повече, че е получил от жител на селото плоча с образа на тракийския цар Херос. Тя е единствената с образа на Херос, открита в тази част на страната. В момента може да се види в експозицията на историческия музей в Белоградчик. Открит е и уникален меч, който се намира във видинския музей. Само в горния слой на мястото са открити голямо количество керамични остатъци от съдове. И за разкопките в защитното съоръжение ще бъдат наети безработни от близкото село Стакевци.

 

 

Секс, наркотици и рокендрол на открито

 

Симеон НИКОЛОВ

По традиция Драматичният театър в Монтана организира "Летни театрални вечери", съобщи директорът Любомир Бояджиев. Театралните спектакли се изнасят в лятната градина на театъра или на открити сцени в други населени места в областта.

Тазгодишните театрални вечери започнаха с комедията "Секс, наркотици и рокендрол" от Ерик Бегосян. Режисьор е Бойко Илиев, а единствената роля се изпълнява от актьора Неделчо Стойчев - Дежо.

Пиесата е поставена в театър "Диалог" през 1993 г. и оттогава е играна над 200 пъти. Показана е и в Европа и Северна Америка. Публиката в Монтана оцени високо комедията и възнагради изпълнението на Дежо с много аплодисменти и цветя.

Със същия успех комедията бе изиграна и в Берковица.

Следващата постановка, която зрителите на Монтана ще видят в летния двор на театъра, е "Кълбовидна мълния" на Иван Радоев.

 

 

Пъстри хора и песни край Петропавловския манастир

 

Кремена КРУМОВА

С хора и песни се веселиха два дни гостите на Х Петропавловски събор, който се проведе над Лявсковския манастир, носещ името на светите братя Петър и Павел. Лошото време и дъждът не попречиха на хилядите да танцуват, пеят и гледат фолклорните изпълнения. Залата на лясковското читалище "Напредък 1870 се оказа тясна, за да побере любителите на народното творчество. През двата дни общо се представиха 265 формации, сред които 65 колектива, десетки дуети, триа и квартети. Всички състави и индивидуални изпълнители бяха отличени с грамоти.

Типична за събора атмосфера също не липсваше. В горичката до сцената на музикалните изяви бяха разположени сергии и скари. Но само докато не плисна първият дъжд, който се оказа и продължителен. Така хапването и пийването остана настрана. Интересът се пренесе в читалището, където изпълнители от всички краища на България показаха пъстрата палитра от народна музика, танци и песни.

Най-колоритното и очаквано събитие в рамките на Петропавловския събор бе хорото, което бе изиграно преди дъжда. Докато на сцената бяха музикантите и танцьорите от горнооряховския ансамбъл "Сидер войвода, на поляната пред нея можеха да бъдат видени носии от всички фолклорни области у нас. Така гости и участници оправдаха името на запазената марка на събора - песента "Хоро се вие край манастира. В тропането се включиха млади и стари.

Около 3 хиляди бяха участниците в събора. Най-възрастните се оказаха три баби на по 82 години. Това са Герга Вълканова от Горски Горен Тръмбеш, Иванка Деведжиева от Леденик и Мара Овчарова от Никола Козлево. Най-малките изпълнители, които взеха участие, бяха петгодишните Васко Витанов от Хотница и Павел Петков от с. Янково, община Смядово.

По традиция съборът протече под патронажа на кметовете на трите общини - Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, а откриването бе на ротационен принцип. Тази година той беше открит от горнооряховския градоначалник инж. Йордан Михтиев. В официалната част се включиха и художникът Надежда Кутева, дъщеря на Филип Кутев, както и членовете на журито - доц. Светла Калудова и доц. Крум Георгиев.

 

 

 Дати и личности

 

Алеко Големанов

(19.VII.1919 г.)

90 г. от рождението на известния журналист от с. Камен, Великотърновска област. Последователно е главен редактор на списания "Български червен кръст" и "Аз служа", редактор във вестник "Стършел", аташе по печата в Стокхолм, в Хелзинки, кореспондент на БТА в Гърция и др. Съчинения: "Срещи с Финландия", "Непреклонният остров", "От Кулата до Йерапетра" и мн. др.

 

Николай Гърков

(18.VII.1954 г.)

55 г. от рождението на художника, скулптор от Свищов. Печели няколко младежки конкурси по дизайн на облеклото. Участва редовно в общи художествени изложби на скулптори в страната - София, Плевен, Габрово, Левски, Червен бряг, Свищов, Враца и др.

 

Кънчо Цанев

(21.VII.1934 г.)

75 г. от рождението на художника от село Бахреци, Габровска област. Учител (1960 - 1962) в Трявна, директор (1970 - 1975) на Художествената галерия в Габрово. От 1975 г. е доцент, а след това професор в Националната художествена академия - София. Участва в национални и колективни изложби в Кувейт, Италия, Будапеща, Виена, Прага, Москва и др.

Подбрал: Витан БАРАШКИ