ТЕМА


 

 

Според джоба - и отпуската

 

Традиционно нашенецът тръгва с деца на море

Плевен

 

Предпочитана е почивката на море

 

Най-търсени са курортите в южните ни съседки и малките хотелчета по родното крайбрежие

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Плевенчани търсят оферти за почивка на море, малцина през това лято ще прекарат годишния си отпуск на планина. Най-предпочитаните места са летните курорти в Турция, Гърция, както и малките, уредени хотели по родното Черноморие. За отдих на планина изборът на нашенеца пада върху по-близки дестинации - Шипково, Рибарица, Чифлика, малцина са избрали по-луксозна почивка в страни от ЕС - Франция, Австрия, Германия или Великобритания, показва репортерска проверка в туристическите агенции в Плевен.

Най-изгодната оферта за летен отдих в Турция е за средата на септември, когато цените падат до 425 лв. за 7 нощувки със застраховката и уреден транспорт. Затова плевенчани предпочитат южната ни съседка пред курортите по родното Черноморие. Тази година нощувка на Елените за двама струва между 225 и 360 лв., а в Слънчев бряг цените тръгват от 360 лв. нагоре. По морето още могат да се намерят двойни стаи за 80 лв., най-евтино е в Обзор, заедно с храната и нощувката общо на човек тарифата излиза 29 лв. дневно. Горе-долу на същата цена може да се почива на спа-курортите в Шипково и Чифлика, за там ще трябва да приготвите по 70 - 80 лв. дневно.

Почивката в Гърция излиза приблизително толкова, колкото по нашето Черноморие, но е по-спокойно, подредено, пък и обслужването е на по-високо ниво, казват служители в агенциите.

Плевенчанинът почива най-често през август, за този месец търсенето на атрактивни места на що-годе разумни цени е високо. Някои от клиентите на агенциите обаче правят компромис и избират почивки през септември и октомври, за да ползват отстъпките. "Плевенчанинът е делови човек, но търсенето на оферти за почивка става хаотично, той няма навика да планира отдиха си. Обикновено клиентите искат след като се обадят веднага да им осигурим място и дата за заминаване", коментират от агенциите. Малцина от плевенчани са наясно, че по-ранното записване във фирмите им осигурява и по-големи отстъпки.

Най-атрактивни през тази година са семейните почивки, традиционно нашенецът тръгва с деца на море. Голяма част от хотелите както в страната, така и в чужбина дават преференции за семейни с деца, така цената се намалява от 30 до 50%. На определени места дори спането на малчуганите излиза безплатно, информират от агенциите.

През лято 2008 г. цените са доста пи-високи от миналогодишните, затова и напливът за почивки е по-рехав. Все по-голяма част от хората тръгват по Черноморието с надеждата там, на място да намерят подходяща квартира. Макар че такива предложения има в изобилие, не е изключено по-късно хазяите да се отметнат от първоначално сключеното споразумение заради увеличението на тока, водата, бензина и т. н. Или гаранциите за по-евтин престой изобщо не са сигурни.

Най-тънко минават плевенчани, които избират малки, семейни хотели, с възможности сами да приготвят храната си. Евтино излиза и пребиваването по къмпингите, но там понякога условията не отговарят на разбирането за "нормална почивка". Все пак приемането на тинейджърския принцип "джапанките в сака и каквото дойде", макар че е доста несигурен, понякога си заслужава.

 

 

монтана

 

Райските кътчета са Вършец и Берковица

 

Вазовата къща в Берковица

 Теменужка ИЛИЕВА

Когато през 1879 г. младият Иван Вазов дошъл в Берковица със заповед на окръжен съдия в младата българска държава, той открил невиждани природни красоти. Веднага пише в едно писмо до свой приятел: "Каква чудна природа тука, каква красота в това непознато райче".

Век по-късно красотата е същата, чистият въздух, прохладата и бистрата вода - и те. Разположен сред кестенови, букови и смърчови гори, градът е истински курорт. От предишното време са останали няколко почивни станции, които и сега приемат туристи. Но в града вече отвориха врати нови хотели и къщи за гости - Кръстевата къща, Къщата на генерала, хотелите "Интернационал", "Салвия". Те са малки хотели, но с модерни условия за прекарване на времето. В тях ще ви настанят, но и ще ви нагостят, ще ви предложат разходка до хижа "Ком" или прохода Петрохан. Цената на нощувката е 20 лв.

В града има какво да се види - часовниковата кула, строена през 1762 г. и още отмерваща времето с медния си звън, чешмата "Малинарка", построена като символ на жените, които всяко лято берат малини високо в планината и възпята от Иван Вазов в едноименното стихотворение. И разбира се - къщата-музей на Иван Вазов. Ще видите същата обстановка, същите вещи като от неговото време. Музеят е собственик на първия портрет на поета, рисуван от съпругата на брат му - Елисавета Консулова. Ден може да се запилеете в градската художествена галерия, специализирана за живопис и дърворезба. В града има и минерална вода, но тя още не може да се ползва. В момента софийска фирма започва строителство на национален оздравителен комплекс с балеолечебница и спа-център.

Ако търсите прохладата на планината в летните жеги, то най-добре е да се изкачите до връх "Ком". До него води асфалтиран 16-километров път. Там има две хижи, в които приемат посетители. Цената на нощувката е 10 лв. И на двете места има кухня и се предлага прясносготвена храна. Снегът отдавна се е стопил, но разходката сред вековните гори е не по-малко удоволствие. По показатели на въздуха Берковица се нарежда до Баден-Баден.

Вършец вече е известен курорт. Предпочитат го най-много жителите на морските градове. 1 200 са леглата в него, а цената в частните квартири е 7 лв. Преди вас Дора Габе е оценила качествата на водата, която нарича - "изобилна". Лековитите й свойства са известни още от римско време. Температурата и е 36,4 градуса и е подходяща за лечение на заболявания на нервната и сърдечно-съдовата системи, на опорно-двигателния апарат и оздравяване след счупвания. В миналото е имало дърво, известно с това, че на него висят стотици бастуни. Хората са куцали и са се движели с тях, но когато са си тръгвали, те вече не са им били нужни. Има няколко балнеолечебни центъра, в които се прилага водолечие, физиотерапия, кинезитерапия, рефлексотерапия, акопунктура, мануалбна терапия, психотерапия. "Балнеохотел "Тинтява", собственост на НОИ, предлага и авангардни програми - срещу стреса и срещу затлъстяване.

И околностите на Вършец са богати на красиви гледки - особено в парка, който е втори по големина у нас след Борисовата градина. Курортният град има интересен музей, в който можете да видите първата докторска чанта на първия лекар на курорта Дамян Иванов, донесена от Швейцария, където е учил, куфара на поета Йосиф Петров, с който е дошъл да пръв път в курорта през 30-те години на миналия век, вещи на градския бит и вилите за курортистите. От Вършец може да се отиде до Клисурския манастир - една интересна обител. Младият игумен Антим ще ви разкаже прелюбопитни неща от неговата история. До Клисурския манастир може да се отиде и от Берковица. Двете общини още спорят чий е - разполажен е на територията на община Берковица, но административно се води към община Вършец...

 

 

ловеч

 

От бедни до богати гости посрещат в Тетевенския и Троянския балкан

 

ВИП комплекс "Каза Домини" - тежък лукс и високи цени

Мира ГАНЧЕВА

Приказна природа, прохладен въздух в летните горещини, възможности за излети и туризъм. Това са само част от предимствата на Тетевенския и Троянския балкан. Шипково и Чифлика край Троян и Рибарица до Тетевен са предпочитани не само от ловчалии дестинации за отдих както през зимата, така и през лятото. Големите минерални басейни в Троянско са придобили своята национална известност, а хотелите и дори повечето къщи за гости разполагат и със собствени. Цените са по джоба на всекиго. Нощувката в къщите и семейните хотели в Чифлика е между 25 и 35 лв., а в Шипково е много по-тънко - намира се подслон и за 12 - 15 лв. на нощ. В по-луксозните хотели нощувката е 35 лв. на човек в двойна стая.

През Тетевенско минава и река Вит, която предлага чудесни условия за плаж и слънчеви бани. Има подходящи и за любителите на риболова места. И в Рибарица, и в Тетевен има десетки къщи и вили за гости. Нерядко те са предпочитани от по-големи компании от около десетина човека, които ги наемат изцяло. Наемът на тризвездна вила с подобен капацитет е 280 лв. на ден. Стаите се пускат и поединично, тогава нощувката варира между 15 и 20 лв. на човек. Повечето къщи разполагат с големи дворове, детски площадки, басейни, съвременно оборудвани кухни с трапезарии и барбекю. Двузвездна вила за 6 - 7 човека струва 180 лв. на ден.

Курортното селище Рибарица привлича и доста по-заможните туристи. Перлата на балканското селце е ВИП комплекс "Каза Домини", който отвори врати през есента на миналата година. За пакет от пет нощувки плюс закуска семейство с едно дете например може да почива срещу 600 лв. в студио. Пак за пет дни ВИП апартаментът е 800 лв., а президентският апартамент посреща гости срещу 3 200 лв. Логично, най-скъпо е в кралския апартамент, където петте нощувки излизат 3 996 лв. Апартаментът обаче е мезонет и разполага с напълно оборудван за работа кабинет на горния етаж с бюро, плазмен телевизор, лаптоп, кресло и канапе за приемане на гости. В апартамента има още сейф, телефон, интернет-връзка, баня с вана и душ-кабина, сауна, парна баня и джакузи за шестима души. Голямата тераса предлага невероятна панорамна гледка. Хасиендите "Каза Белла" и "Каза Дива" се наемат срещу 999 лв. за пет дни.

И Балканът в Априлци предлага чудесни условия за почивка. В тризвезден хотел нощувка и закуска започват от 25 лв. и стигат до 48 лв. на човек. В непретенциозна къща за гости нощувка със закуска се предлага срещу невероятната цена от 10 - 12 лв. Обикновено такива са цените само за нощувка в частните вили, а пълен храноден върви по 35 лв.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

И тази година хит е Турция

 

Кремена КРУМОВА

От няколко поредни години великотърновецът предпочита да прекарва лятото не на родното Черноморие, а в чужбина. Любимата и най-изгодна дестинация се оказва Турция. Анталия, Мармарис, Кушадасъ или Бодрум - всички са привлекателни по своему, казват от турагенция в старата столица. Топ оферти валят от всеки офис на туроператори и привличат с атрактивни цени и места за почивка навсякъде по света. Специални намаления има за ранните записвания. Привлекателното за българина е, че всеки хотел разполага с открит и закрит басейн, детски басейн или площадка, анимация, рент-а-кар, турска баня, фитнес център, джакузи, сауна, спа център, забавления като акваленд, разходка с яхта, джип сафари, на места предлагат и рафтинг. Близо 400 лв. на човек излиза ваканция за 5 - 6 дни в турските курорти.

Освен Турция сред предпочитаните курорти за летен отдих са още Гърция, Испания и Италия. Екстравагантните и жадни за приключения великотърновци предпочитат и по екзотични места, дори и доста по-скъпи. Не отдавна болярин даде близо 3 000 евро за екскурзия в Перу.

Фирмите предлагат и оферти за българското Черноморие. Но за там интересът не е толкова голям, а и офертите са доста скъпи, казват от туроператори. И дават за пример топ оферта за "Св. Св Константин и Елена до 30 юли - при пълно обслужване струва 79 евро на ден на човек. За дете до 12 години посещението е безплатно. Ако почивката е за пет дни в цената се включва и 10%-на отстъпка. 10 дни, прекарани в Албена, пък се предлагат на цена от 430 лв. Най-евтините места в България са Черноморец и Синеморец.

От своя страна пък чужденците търсят начини да почиват у нас. Предпочитани са реките или неохраняемите водоеми. Предимно младежи от Холандия и Англия изявяват желание за подобен род преживяване, най-вече около Капиновския манастир или Хотнишкия водопад. Чували, че било страхотно по тези места.

 

 

ГАБРОВО

 

Атрактивни места за отдих в областта на тънки цени

 

Дряновският манастир е предпочитана туристическа дестинация

Мариана ДИМИТРОВА

В най-отпускарския сезон - лятото, погледите на хората с повечко финансови възможности са отправени към морето. Някои дори вече са там и се "пържат" на пясъка. Други се чудят как да се спасят от жегата.

Несъмнено най-съблазнителни са възможностите за почивка по Черноморието. Но не са редки случаите, в които габровци предпочитат дестинации зад граница. Според голяма част от хората задграничните ваканции излизали дори по-евтино. Туристическите агенции се скъсват да предлагат примамливи оферти. Една такава например е 7-дневна почивка в модерния морски туристически център "Бодрум" в съседна Турция. Тя е за 191 евро и 6 нощувки в тризвезден хотел, самолетен билет и медицинска застраховка. 7-дневни ваканции до утвърдени привлекателни курорти в Турция се предлагат от 240 до 360 евро. Оказва се, че доста габровци се възползват от летните оферти до екзотичните кътчета.

За тези от тях, които предпочитат лятната отпуска да им излезе доста по-тънко, Габровският край също предлага не по-малко атрактивни места за отдих. Посещението на сгушените в планината манастири и околностите им е доста приятен вариант за отмора, тъй като са разположени сред невероятна природа. Несъмнено Трявна си остава рай за туристите. Образно определят планинския град като най-красивата перла в туристическата огърлица на Габровска област. И с основание. Не само защото в града и околностите му има 17 хотела, над 30 вили, близо сто къщи за гости, хижи, почивни станции. А защото там има удивително съчетание между красива природа и красота, сътворена от майстори резбари, иконописци, строители. Създаденото от ръцете на тези скромни майстори от тревненската художествена школа и днес вълнува гостите на града от страната и чужбина. В невероятно красиво място се намира и Дряновският манастир. Заобиколен е от високи скали, над него отвесно се издигат местностите Стринава и Боруна, където е имало средновековни крепости. Манастирът "Св. Архангел Михаил" е основан по времето на цар Калоян. Дряновската света обител е една от най-почитаните светини на българската православна църква, национален исторически паметник е и предпочитан туристически обект. А туристите го предпочитат, защото околностите му са атрактивни и има какво да се види. Освен манастирът и двете крепости, атрактивна за туристите е и пещерата "Бачо Киро". В нея археолозите са проучили 5-метров културен пласт и са открили над 6 000 находки. В района има хижи, почивни станции, хотели и заведения за хранене. Само на 4 - 5 км е Дряново, където могат да се разгледат музеят "Колю Фичето" и построените от него Икономова къща и църквата "Св. Никола", както и невероятната Лафчиева къща, която е шедьовър на възрожденската архитектура. В нея е подредена експозиция за градския бит отпреди 1 - 2 века. Гостите на града имат възможност да видят край с. Славейково, което е само на 8 км от Дряново, останките от римската крепост "Дискодуратера", издигната по време на император Марк Аврелий.

Още два манастира в Предбалкана са предпочитана дестинация за туристите. На юг от Севлиево покрай прохладните води на река Росица към планината се виждат връх Ботев, красивия Мазалат и легендарния Шипка. Стръмен път води до средновековния мъжки манастир "Успение на Пресвета Богородица". Той е подходящ за еднодневен и продължителен престой на туристи. За леглова база може да се ползват манастирските одаи, а туристите могат да се хранят в селото във възстановената воденица, превърната в ресторант. След с. Батошево нагоре през Стоките, няколко живописни села и до Лъгът има прекрасни места за отдих с почивни станции, хижи и къщи за гости. От Лъгът тръгва пътят за връх Мазалат, откъдето се вижда Севлиево и Витата стена, а хижарите черпят с ароматен чай от много билки, които растат високо в планината. Мазалат е в съседство с Националния парк "Централен Балкан" и неговите девет природни резервата. През тях минават много туристически маршрути и екопътеки.