ТЕМА


 

Яки санкции за нелегално

наемане на непълнолетни

 

Плевен

 

Броят на подадените молби за разрешителни нараства

 

Веселина ВАСИЛЕВА

Лятната ваканция вече започна за всички ученици. И докато едни охолно отдъхват на планина, море или при баба и дядо на село, други едва дочакват последния звънец, за да се хванат на работа. Показателен за това е и фактът, че в Областната инспекция по труда (ОИТ) в Плевен започва двойно да скача броят на подадените молби за разрешителни за работа на непълнолетни, от месец май насам те са 32 и непрекъснато се увеличават, съобщи шефът на институцията Драгомир Ванков. Той припомни още, че от миналата година има нова наредба, която регламентира реда, по който трябва да става наемането на работа на тийнейджърите. Тя включва осем изисквания, които работодателите ако не изпълнят няма да получат разрешителни. Това са: описание на вида на работа, която ще извършва лицето, резултати от оценката на риска, на които може да бъде изложено то, протоколи от извършени измервания на факторите на околната среда на работното място, списък на идентифицираните опасности, касаещи трудовата дейност на лицето, осигурените мерки за защита на здравето и безопасността, списък с осигурените предпазни средства, медицинско заключение, разпределение на работното време или длъжностна характеристика. Ванков съобщи, че именно поради представяне на непълния набор от документи молбите на много шефове на фирми, желаещи да наемат на работа ученици, не биват уважени. Някои от тях после носят неизрядния документ, но и много се отказват нацяло и оттеглят молбите си, каза още той. Освен за Плевенска област в трудовата инспекция постъпвали молби и от други краища на страната - най-вече от Черноморието. Редът е такъв, че разрешение за наемане на работа на непълнолетни се иска от тази инспекция, в чийто район се води по постоянен адрес работодателят.

Успоредно с издаването на разрешителни все по-засилени стават и проверките на инспекторите за работа на ученици без разрешително. Ако се установи подобно нарушение, законът е много строг, защото това се счита за престъпление, предупреждават инспекторите. Санкцията е до шест месеца зад решетките за собственика на фирмата и глоба от 500 до 1 000 лева. За последните два месеца имаме два случая, дадени на Окръжна прокуратура, каза Ванков. Това са две заведения на старата главна улица, в които съответно две 16-годишни момичета са наети без разрешение.

Инспекцията по труда има право и да отнеме вече издадено разрешение, когато при проверка се окаже, че то е или неправомерно, или с изтекъл срок, или пък условията на работната среда са променени след издаването на разрешението и вече не отговарят на изискванията. Имало и такива случаи, в които работодателят депозира молба в инспекцията, а детето вече отдавна работи и всичко става формално. Опитваме се да не допускаме подобни случаи, каза шефът на ОИТ - Плевен.

Репортерска проверка показа, че повечето от работещите през лятото ученици се наемат като сервитьори в заведения за обществено хранене, барове, ресторанти. Драгомир Ванков потвърди, че почти всички молби за издаване на разрешителни за работа на непълнолетни се отнасят за подобна работа. Има и случаи, в които децата се хващат да продават различен артикул стоки в квартални хранителни магазини, дрехи за втора употреба, сладолед по главната улица и др. Това са професии, за които се наемат предимно ученички. Докато момчетата са предпочитани за автомивки и в компютърни зали. За такива "длъжности" не се изисква дългогодишен опит или определена квалификация, затова няма и голям подбор при наемането.

Попитани за мотива им да се хванат на работа за няколко месеца, някои от тийнейджърите отговориха, че искат да си изкарат някой лев допълнително - за дрехи, дискотеки и купони. Като знаем, че ние сме си ги изкарали, си е друго, гордо заявиха ученици, сервиращи в заведение на старата главна. Някои от тях споделиха, че искали да идат да работят на морето, защото там плащали повече, но изпуснали срока - сезонът започвал още в края на април - началото на май, а те тогава още залягали над уроците. Ние работим за кеф, никой не ни кара, каквото си изкараме отгоре ни е плюс, но има наши съученици, които работят, за да подпомогнат финансово родителите си, разказват тийнейджъри. Имам приятелка, която учи и работи вече близо година, защото техните са разведени и майка й не смогва да издържа нея и брат й, споделя ученичка.

Десетокласник от СОУ "Христо Смирненски" с разрешение на директора пък заминал още преди края на учебната година да работи само за лятото в Испания. Според съучениците му това също е добър вариант, защото в чужбина плащат много добре и не правят разделение между непълнолетни и пълнолетни. Докато нашите работодатели предпочитат да наемат ученици най-вече, защото им дават далеч по-малко отколкото заслужават за труда си. Сервитьорите например издадоха, че уговорката им с шефа е 180 лв. плюс колкото си изкарат от бакшиши.

 

 

ГАБРОВО

 

Момичетата припечелват за нови дрешки

 

Мариана ДИМИТРОВА

Най-често учениците се залавят за работа през летните месеци, за да отидат на море или да си купят нещо, показа проверка на "BG Север" в Габрово. По-малко са тези, които се залавят за труд през ваканцията си, за да помогнат на семейния бюджет. Единици са тези пък, които предпочитат да се занимават с работа, за да не скучаят по време на почивката си.

Допитване показа, че момчетата изкарват някой лев най-вече, за да купят някоя част за подобрението на компютъра си. Модни дрешки пък са най-честата причина за момичетата, за да забравят за летния отдих и да заработват пари. Оказва се, че девойките изкарват средства с работата си като сервитьорки и барманки. Младежите пък предпочитат работа в интернет клубове или ги наемат в някоя от местните фирми за доставка на интернет, работата в които през лятото е много.

Не са малко и тези, които припечелват в строителството, най-вече във фирми за поставяне на дограми. По-съобразителните от младежите се цанят като дисководещи по Черноморието, за да съчетаят приятното с полезното - хем получават парички, хем се забавляват и почиват. Курортите също са предпочитани от девойките, но работата, която намират, е общо взето същата като в родното Габрово - сервитьорки или барманки.

 

 

ВРАЦА

 

Доброволци подвързват книги в библиотеката

 

Цветана АТАНАСОВА

Областната инспекция по труда (ОИТ) във Враца е издала досега разрешение за работа на 13 непълнолетни лица, съобщи директорът Румен Младенов. Малко повече от половината от тях са ученици, останалите вече не учат. Работещите са наети в сферата на обслужването - като сервитьори и в кухнята. Всички те са се заели да работят за пари, тъй като много от тях са от социално слаби семейства, а други са без един родител, уточни Младенов.

Само през юни инспекторите от Враца са извършили 62 проверки на фирми, като 48 се занимават с търговия на горива и смазочни материали. Констатирани са 479 нарушения, но няма случаи на работещи непълнолетни без разрешителни, заяви Младенов.

Той припомни, че миналата година са били открити две момичета на 16 години, наети за сервитьорки в заведения в Оряхово без трудов договор и без разрешителни. Момичетата работели цял ден срещу 5 лева по устна договорка със собственика на заведението.

Проверките за използване на детския труд ще продължат до края на август и милост няма да има за никого, закани се Румен Младенов. Според него всяка година броят на работещите деца, предимно ученици, в разгара на лятото се увеличава. Миналата година до 20 юли от инспекцията са издадени 126 разрешителни, при 56 за 2005 г. Очаква се и това лято броят им да нарасне, тъй като вече са подадени десетки молби от деца и работодатели. Те са предимно за сервитьори, бармани, озеленители, в сферата на услугите и дребната търговия - продажба на сладолед, царевица и други дейности. Абсолютно е забранена обаче работа, която излага непълнолетните на прекалено високи или ниски температури, шум, вибрации, токсични и биоактивни вещества.

Директорът на ОИТ допълни, че официални сигнали за експлоатация на детски труд не са постъпвали в инспекцията, но по телефона или по други пътища има информация, че деца работят в частни фирми, по селскостопански дейности и по някои строителни обекти без разрешителни цял ден и до късните вечерни часове. Всъщност точно това целят проверките, които се извършват съвместно с представители на полицията, Агенцията за закрила на детето и данъчните - дали във фирмите не се ползва детски труд нелегално, дали работодателите имат разрешителни и сключени трудови договори с наетите и дали се спазва 7-часовия работен ден.

Съвсем легална форма на труд предлага регионалната библиотека във Враца, която е привлякла през юли десетина ученици на доброволни начала в помощ на служителите за подвързване на скъсаните книги и в обслужването на читателите. Община Мездра пък за поредна година организира през юли и август доброволни ученически и студентски бригади, които се включват в проектите за благоустрояване на града. Договорите с тях се сключват с кмета Иван Аспарухов и с потвърждение от трудовата инспекция.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Някои бягат на морето за повече пари

 

Кремена КРУМОВА

35 лица под 18 години са наети на работа от началото на годината до месец юни във Великотърновска област. В Областната инспекцията по труда (ОИТ) са подадени общо 36 молби от работодатели, които са поискали разрешение в техните фирми да работят непълнолетни. Отказано е на един от тях. Тази година намаляха исковете за наемане на ученици на работа, за разлика от миналата година, когато имахме над 130 молби, сподели инж. Кинка Арменчева, директор на трудовата инспекция в старата столица. Според нея броят на молби от подобен род започва да расте, когато времето се затопли и дойдат месеците на сезонната работа.

Иначе учениците от Велико Търново избират да оползотворят свободното си време през лятото по различен начин. Някои предпочитат работа на морето като сервитьорки или камериерки, защото там се изкарват повече пари. Други, макар и малка част, се ангажират с работа в семейния хотел или ресторант. Трети, които са по-многобройни, решават да изкарат някой лев на собствена територия. Я на пазара, я на битака, я в някое квартално заведение.

Бумът на строителството в старата столица ще предопредели и нарушенията по обектите при наемане на непълнолетни лица на работа, предполагат трудовите инспектори. Пък и строежите са на голяма площ и дори и да има нарушения, работодателят може да скрие наетия работник, който няма навършени 18 години. Въпреки това обаче специалистите ще бъдат безкомпромисни, ако констатират грешки. Трудовата инспекция продължава и през месец юли стриктно да следи дали по строителните площадки се наемат непълнолетни.

Девет са санкциите за наети лица под 18 години, наложени на работодатели за миналата година. ОИТ е изпратила сигналите на Районна прокуратура. По осем от тях са образувани досъдебни производства, а единият сигнал е прекратен, защото лицето, работило на обекта, е навършило пълнолетие.

 

 

 монтана

 

Тийнейджърите масово се трудят в заведенията

 

Момчил ИВАНОВ

Най-много искания за наемане на непълнолетни на работа в Монтанско са отправили собственици на летни градини, барове и кафенета на открито. Те искат момичета и момчета да се трудят като сервитьори в заведенията им, които отварят врати в края на учебната година и затварят около 15 септември. Съвпадението с ваканцията на децата дава възможност за работа на ученици. Това съобщиха от Областната инспекция по труда (ОИТ) в Монтана. Освен като сервитьори, непълнолетни ще се трудят и като опаковчици на готови изделия в една машиностроителна фирма. Работните им места са посетени от инспектор, установено е, че са безопасни.

Исканията за наемане на непълнолетни на работа през тази година са по-малко в сравнение с миналото лято, когато официално в региона работиха над 150 деца. Вероятно намалението се дължи на усложнената законова процедура по получаване на разрешение, коментираха от трудовата инспекция. Инспекторите се заканиха да правят внезапни проверки на заведенията и заводите, в които ще работят тийнейджърите. Ще се проверяват и други фирми, за които има съмнения, че са наели непълнолетни без разрешително.

Както обикновено най-много през лятото ще работят ромските деца. Повечето от тях ще копаят лозя и градини с родителите си, наети от възрастни или заможни хора. Други ще събират сено, ще помагат на бащите си в строителството, ще ровят заедно с тях в кофите и т. н.

 

 

Видин

 

Учениците най-често стават сервитьори

 

Тина ИЛОВА

С началото на летния сезон регистрираме наплив от молби за разрешителни за назначение на непълнолетни, съобщи Ирена Маринова, директор на Областната инспекция по труда във Видин. 12 работодатели са получили нужния им документ. Повечето от момичетата и момчетата са ученици от горните класове, които искат да си спечелят малко пари през лятото. Една част от тях ще продават сладолед по улиците на Видин, други ще са сервитьори по заведенията. Само едно разрешително е за барман, и едно - за шивачка.

Работодателите се научиха да спазват изискванията за назначение на непълнолетни, твърди Маринова. Плашат ги и предвидените санкции - глоба от 500 лв. за първо нарушение и до 2 000 - за второ. Нарушението е криминализирано и сгазилият кодекса работодател отива на съд, Темида може да го прати и зад решетките. Инспекцията прави непрекъснато проверки на фирмите за назначения на непълнолетни. Досега сме засекли само един работодател, който сме предали на прокуратурата, допълни Маринова. Ако получи обвинение по съответния член на Наказателния кодекс, го чака съд.

 

 

ловеч

 

Децата бачкат, за да изкарат за кръчма

 

Мира ГАНЧЕВА

90 на сто от издадените разрешителни за работа на непълнолетни са в сферата на ресторантьорството и туризма, съобщи шефът на Областната инспекция по труда в Ловеч Георги Терзийски. Отскоро заводът "Никром - Тръбна мебел" пък почнал да търси опаковчици на столове. За два месеца - май и юни, са дадени 15 разрешителни, но само за първия работен ден на юли са постъпили 30 молби. Така ще е в първите две седмици на юли, прогнозира Терзийски, тъй като големите ученици завършиха на 30 юни и сега започват да търсят работа.

Защо работят тийнейджърите между 16 и 18 години? За да си изкарат джобни за механа и дискотека. Такъв беше 100-процентовият отговор на въпроса на "BG Север". Не че родителите не дават пари, но те по правило не стигат. Историята с парите е позната почти на всеки, навършил 15 години и решил, че вече няма да муфти мама и тати и ще припечелва сам. За малолетните обаче изискванията към работодателя са по-строги и в Ловеч почти никой не си слага таралеж в гащите. Докато непълнолетните трябва да се трудят на петдневна работна седмица при 7-часов работен ден. Забранен е и нощният труд. Инспекцията по труда в Ловеч засега не е установила нарушения при работа на непълнолетни. Иначе от три години насам наемането на деца без разрешение е криминализирано и при установяване на нарушение инспекцията сезира прокуратурата. Тя започва досъдебно производство и ако стигне до заключението, че няма нарушение, инспекцията образува административно-наказателно производство за нарушение на трудовото законодателство, обясни Георги Терзийски.