ТЕМА


 

Плевенчани окупират масово забранените места за къпане

 

Само три са напълно изрядните басейни на територията на общината

 

 

Ралица ПЕТРОВА

Плевенчани масово се къпят на забранени за тази цел места, показа проверка на "BG Север". В началото на летния сезон много местни предпочитат да се разхлаждат на необезопасени места, вместо на басейните. В плувните комплекси обаче трябва да се бръкнат с около 2 лв. за вход, а на останалите водоеми всичко е безплатно. Майки, татковци и деца са окупирали "плажовете" на язовир "Тотлебенов вал" в Кайлъка и този в Мъртвата долина, независимо от табелите "Къпането забранено". Както и без да ги стряска фактът, че само преди месец в язовира в Мъртвата долина намери смъртта си ученикът от СУ "Георги Бенковски" Владимир Калчев, точно на абитуриентския си бал. Дни по-късно на яз. "Вълчовец" се удави още един човек.

Нито един язовир в Плевенско не е обезопасен и никъде къпането не е разрешено, бе категорична д-р Цецка Данчева, началник отдел "Здравен контрол" в РИОКОЗ - Плевен. "Задължение на кметовете на съответните общини е да подадат списък до директора на РИОКОЗ кои водоеми от съответната територия ще се използват за къпане и воден спорт. До този момент нито един кмет не е направил уведомление", заяви тя.

Внезапна проверка на "BG Север" на язовир "Тотлебенов вал" в края на миналата седмица засече доста плажуващи. Две момчета на около 16 - 17 години, скачайки във водата коментираха, че този ден, за разлика от други, нямало много хора. Малко по-нататък от тях едно семейство се препичаше на жаркото слънце. На въпрос защо се къпят тук, след като е забранено, бащата отговори, че изобщо не е видял табелата. А и да посещават това място, за да отдъхват, било традиция. На малкия язовир отмаряли всяка година, без никой да ги притеснява. Таткото увери, че нямали намерение да се давят и да вдигат шум около това. После тръгна заплашително към репортера на "BG Север" и поиска от него да унищожи снимките, които е направил на семейството. Със сигурност примерът на тази плевенска фамилия няма да остане без последици за групичката деца, които играеха малко по-нататък на т. нар. плажна ивица и станаха свидетели на всичко. Едва ли последващо обяснение, че все пак не бива да се къпят на забранени места, би хванало дикиш. А и явно няма кой да напътства малчуганите, след като с тях липсваше възрастен човек.

Подобна мила картинка с плацикащи се във водата деца и влюбени се разкри и на язовира в Мъртвата долина. От ръждясалото скеле, което не се знае още колко време ще устои на метеорологичните условия предвид древната му история, отскачаха като от трамплин любители на екстремното. Само дето при евентуален инцидент няма кой да се притече на помощ. Спасител естествено няма, рибарите на отсрещния бряг са доста далече.

В малкия язовир в Кайлъка къпането не може да се спре, бе категоричен Емил Радулов, управител на Учебния център по спортен риболов, който стопаниства водоема като съвместна дейност с ловно-рибарското дружество в града. "Аз не мога да поема този тежък ангажимент, защото това е много голяма отговорност - нужни са спасители, трябват условия като чиста плажна ивица, например. За да не стават инциденти може би някои от институциите в града е нужно да се заемат - дали община или областна управа - не знам. Аз съм предприел някакви мерки, като съм поставил табели "Къпането забранено". Това означава, че няма спасители и самите граждани, които влизат във водата, си носят отговорността", заяви той. И допълни, че с оглед на безопасността на хората би било логично той да осигури спасител, но това би го натоварило допълнително финансово, а и предназначението на водоема е да бъде център по спортен риболов, в който да се изграждат състезатели.

Като негативна последица от посещенията на плажуващите, освен риска за живота им, Радулов изтъква и безобразната мръсотия, която оставят след себе си. "Лошото е, че много хора се събират там, просто защото е хубаво. Но шишетата, пликовете, хартиите омаскаряват пейзажа. Опитвам се да почиствам, доколкото мога, защото боклуците отиват в язовира, но не мога да се справя напълно. Отделно липсват всякакви контейнери или кофи за смет в тази част на Кайлъка. Налага се с мое ремарке всяка седмица да извозвам отпадъците", оплаква се плевенчанинът.

Почти всяка година се регистрират случаи на удявявне предимно в неохраняеми обекти, сочат данни на Българския червен кръст. За последните пет лета три деца са намерили смъртта си по най-нелепия начин. Липсата на покрит басейн в Плевен до голяма степен оказва влияние върху черната статистика, твърдят от БЧК. Децата просто няма къде да се учат да плуват. Хората с такива умения стават все по-малко, рядко се провеждат и курсове за спасители. През тази година все пак са се намерили 11 души да изкарат обучение, коментират от хуманитарната организация.

Общо пет басейна на територията на община Плевен са проверили в средата на юни експертите от РИОКОЗ съвместно с представители на община Плевен, полицията и БЧК. Обект на визитите са били традиционно работещи обекти. Изряден откъм документи е басейнът на ЛВТ в ж. к. "Сторгозия". Собствениците са подали уведомление, че къпалнята работи. До редакционното приключване на броя в РИОКОЗ не бяха занесени проби от водата. Според експерти обаче басейнът винаги е бил редовен. Той не разполага с пречиствателна станция, водата се сменя в зависимост от броя на хората и времето. Единствено тук входът е 1,50 лв. (на другите места е 2 лв.). Чадъри и шезлонги се ползват безплатно. Басейнът е пълен предимно с малчугани, жители на квартала и околните села.

Басейнът "Папурите" в двора на фирма "Екоел", който се стопанисва от ЕТ "Вирджиния", е изряден и обезопасен, информира д-р Данчева. Водоемът има правоспособен спасител със заверен талон за 2006 г., медицинско лице и пункт, представена е проба за микробиологично и химично изследване на водата в РИОКОЗ. Разполага с пречиствателна станция, а за любителите на спорта комплексът предлага волейболно игрище.

Добър вариант за отдих е и басейнаът към хотел "Орбита Палас". Той разполага със спасител, медицински пункт, пречиствателна станция. В момента на проверката от РИОКОЗ малката къпалня (която единствено е пълна) в хотел-ресторант "Гривица" не е имала спасител. Подадени са проби от водата и уведомление за регистрация. Ако не бъде обаче назначено лице, което да следи за безопасността, басейнът няма да получи разрешение и подлежи на санкция, заяви д-р Данчева.

Отново незаконно (както и миналата година) е отворил врати малкият басейн в Кайлъка, стопанисван се от ЕТ "Кейт - Карамфил Карамфилов". При проверката на РИОКОЗ къпалнята не е била пълна, две седмици по-късно екип на "BG Север" констатира обратното. Уведомление в хигиенната инспекция обаче не е подадено, нито проба от водата. През миналото лято около законността на този обект се разиграха луди екшъни, припомнят паметливи. Експерти констатираха отклонения в състава на водата за къпане и спряха басейна от експлоатация. Той обаче продължи да работи, а на плевенчани да не им пука и да го посещават. Свидетели разказват как гнева на собственика Карамфил Карамфилов бил усмиряван дори с помощта на полицията.

От тази година е облекчена процедурата за получаване на разрешение от РИОКОЗ за експлоатация на водни обекти. Вече не се изискват документи по Закона за устройството на територията. Това означава, че от хигиенната инспекция проверяват само безопасността на къпане и качеството на водата. И не се интересуват дали в строително отношение е завършена процедурата в обекта. Което ще рече, че около кайлъшкия басейн гледката от недовършеното строителство ще продължава да "гали окото" на плажуващите.

 

 

Монтана

 

13 къпални за деца и възрастни в областта

 

Цвета ИВАНОВА

13 басейна са изградени за деца и възрастни в Монтанско. Закрит и открит има в Монтана, останалите открити са в Берковица, село Бързия, Вършец, Спанчевци и Якимово. Не са отворени още само басейните в Берковица, въпреки негодуванието на местните жители. Общината не отговаряла за тях, те били частна соственост. При това положение деца и възрастни търсят разхлада и развлечение в басейните на близкото село Бързия.

РИОКОЗ премина първия тур от проверките по басейните. Проверяваме за хигиенно-санитарни условия, наличие на правоспособни спасители, състояние на пречиствателните съоръжения и изследвания на водата, споделиха инспектори. Не са открити нарушения, но са дадени по няколко препоръки. Една от тях е да се правят ежеседмични изследвания на водата. Практиката показва, че често се установява високо микробно число. Затова проверките трябва да бъдат по-чести и нарушенията отстранявани. На всички други места, от които се изключва градският плаж на Лом, къпането е забранено. Но кой може да забрани на децата в горещините да не се къпят в селските реки и язовири? А и колко малчугани могат да си позволят да пътуват до селището, където има басейн? Последиците винаги са тревожни.

 

 

Велико Търново

 

Огромно количество бактерия над нормата констатираха експерти

 

Кремена КРУМОВА

Забранено е къпането при Хотнишкия и Къпиновския водопад, както и по р. Росица при селищата Дичин, Водолей и Ресен. Там трябва да бъдат поставени и табелите "Къпането забранено". Повишено количество на фосфати и цитробактер пет пъти над нормата са открити също при провека на общинските водни обекти. Бактерията причинява хранително разстройство. Това е констатирала комисията от представители на общинската администрация, РИОКОЗ - В. Търново, БЧК и полицията, която направи обход по заповед на кмета на старата столица д-р Румен Рашев. Тя посети осем селища, в които има нерегламентирани за къпане и плуване места. Десет табели, поставени на р. Росица при с. Ресен, били откраднати, макар че са били циментирани добре. Сега на тяхно място са поставени други.

Към момента на проверката са функционирали пет от осемте плувни комплекса. Комисията установи готовността на обектите да поемат гражданите през новия летен сезон. Всички басейни са обезопасени със спасител и медицинско лице. Измерено бе нивото на остатъчен хлор и бе установено, че то е в нормата. Предварително направените микробиологични проби показват отрицателни нива на изследваните показатели (хлориди, нитрати, фосфати, колиформи, фекални стрептококи, фекални коли форми и др.).

Проверките на басейните и нерегламентираните водоеми и места за възможно къпане и плуване ще продължат системно до края на летния сезон, информират още от общината. От там смятат, че предупредителни табели, че къпането е забранено или че липсва помощен персонал, трябва да има и на басейните. Ако има повторни нарушения от страна на собственици на басейни, те ще бъдат санкциониран, като глобата е до 500 лв.

 

 

Враца

 

Водоемите са обезопасени

 

Цветана АТАНАСОВА

Кметовете на 10-те общини в област Враца са предприели всички необходими мерки за обезопасяване на местата около реките, язовирите и естествените водоеми, които през лятото се използват за къпане, съобщиха от областната администрация. Всъщност превантивните мерки започнаха още миналата година, след kато на 28 май четири деца от Мизия, от които двама братя близнаци на 10 години, се удавиха във вир на река Скът край града. При къпане в река Искър се удави и момче от Мездра.

Проверката, назначена от областния управител д-р Антонио Георгиев, показа, че на водоемите са поставени табели, разрешаващи или забраняващи къпането. Всички собственици и арендатори на плувни басейни са спазили изискванията на наредбата по водно спасяване. Такива комплекси има в общините Козлодуй, Враца, Роман, Мездра и Бяла Слатина. На местата, където басейните все още се подготвят за летния сезон, комисията е установила, че собствениците са запознати със законовите изисквания, посочи пресаташето на областната администрация Ева Каралийска.

Собствениците и арендаторите на по-големите язовири са задължени да осигурят плавателни съдове и сигнални средства, назначените спасители на водоемите и басейните да са правоспособни със заверени от БЧК документи. Контролът за изпълнението на наредбите за безопасност трябва да се извършва от кметовете на съответните общини, гласи заповедта на областния управител.

 

 

Габрово

 

Хората разпускат в опасни за живота обекти

 

Мариана ДИМИТРОВА

С високите температури и летните горещини в Габрово драстично зачестява къпането на младежи и деца в необезопасени и неохраняеми водоеми. За това сигнализират от общинската комисия по водно-спасителна дейност и Гражданска защита. Тези обекти са потенциално опасни и са заплаха за живота на младите хора, предупреждават специалистите. Комисията по водно-спасителна дейност е констатирала, че масово не се изпълнява заповедта на габровския кмет от 8 май тази година, с която се забранява къпането в хидротехнически съоръжения, реки и необезопасени водни площи.

От Гражданска защита предупреждават и собствениците и стопанисващите водни площи да спазват стриктно изискванията на Hаредбата за водно-спасителна дейност и обезопасяване на водните площи. В същото време от там апелират към всички граждани на Габрово за съдействие и висок обществен контрол, а към родителите за взискателност към децата.

Именно инцидент, завършил с трагичен край преди няколко години, разтресе Габровска област. Тогава две деца се удавиха пред очите на учителките си в дълбокия вир край Дряновския манастир, където бяха отишли на екскурзия. Проблемът в Габрово е сериозен, още повече, че в града няма обществен басейн и доста хора търсят прохлада и спасение от жегите сред водите на реки и язовири. Преди време бяха направени безуспешни опити да бъде ремонтирана и пусната градската къпалня, но заради реституционни претенции съоръжението се оказа мираж за габровци.

Единствената алтернатива са малки частни басейни в околностите на града, но заради и без това изтънелия джоб на габровеца, не всеки може да си ги позволи. Именно липсата на достъпен градски басейн и луксозните, но скъпи водни оазиси в покрайнините на града, са причина жителите на града на Рачо Ковача да търсят отмора в реките и язовирите, където дебнат опасности.