ТЕМА


 

Новите цени на тока и парното - глътка въздух или прах в очите?

 

От 1 юли ще плащаме по-малко за топлоенергия, за дневен ток и за природен газ, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) утвърди окончателните цени. След промените обаче рязко ще се повиши нощната тарифа на електроенергията за някои от абонатите в страната. Драстично ще поскъпне и токът за малките и средните предприятия.

Поевтиняването на природния газ с 33 процента от 1 юли, при което хиляда кубически метра ще струват 365 лева без ДДС, направи възможно поевтиняването на топлоенергията с между 11 и 23 процента за различните топлофикации в страната. Заради поевтиняването на синьото гориво домакинствата ще усетят значително понижение в цената на топлата вода, както и на парното в началото на отоплителния сезон. В столицата реалното падане на цените е около 13 на сто. В Пловдив топлоенергията поевтинява също с 13 процента, в Бургас - с 12 на сто, във Варна - с 11 процента. Най-голямо намаление на цените има в Плевен - с 23 на сто. Най-скъпо парно ще плащат домакинствата в Правец, Казанлък и Велико Търново. От ДКЕВР вече посочиха, че има възможност тези цени да не се променят не само през следващото тримесечие, а и през предстоящия отоплителен сезон.

 

 

 Плевен

 

Дневната тарифа леко надолу, без едномесечно отчитане

 

Всеки може да изчисли колко ток ще плаща, ако следи дневната и нощната си енергияМая ПАСКОВА
Поля ТОМОВА

След зимните истерии с цената на природния газ, когато без малко домакинствата, които се отопляваха на парно и ползваха топла вода да останат на студено, от 1 юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР зарадва повечето българи с нови цени на тока, парното и топлата вода. Най-облагодетелствани от поевтиняването на природния газ и съответно на топлоенергията се оказаха плевенчани, които ще плащат 23 процента по-малко за услугите на ТЕЦ-а. Последното поскъпване на парното в Плевен влезе в сила от 1 януари 2009 г., когато с решение на ДКЕВР бяха одобрени нови пределни цени на "Топлофикация Плевен" заради поскъпването на природния газ от октомври 2008 г. и януари 2009 г., което беше близо 38%. Така за битовите абонати топлоенергията поскъпна с 16,96% и плевенчани започнаха да плащат по 87,29 лв./МВтч без ДДС, а промишлените абонати - 107,03 лв./МВтч без ДДС.

Доколко потребителите са усетили облекчение след постоянните приливи и отливи в цените, едва ли може да се прецени. Първо защото през лятото слънцето върши почти същата работа като турбината в ТЕЦ-а, но напълно безплатно. Това е и причината повечето абонати да се отказват от топлата вода през летния сезон - тенденция, която беше отчетена от "Топлофикация Плевен" още през април. Тогава плевенчани получиха като великденски подарък пределна цена на топлата вода от 8,50 лв. на кубик, което от дружеството определиха като изключително добра възможност за домакинствата там, където има малко потребление, и по тази причина цената на кубик топла вода става много скъпа, което пък от своя страна караше много от абонатите да се откажат от услугата през лятото. Промоцията продължи до юни, но пък от ръководството на "Топлофикация Плевен" изразиха надежди, че това ще стимулира абонатите да ползват целогодишно централна топла вода. Оттам подчертаха, че предимството на централната топла вода е, че няма ограничения в количеството, а осигуряването й става без сериозна инвестиция, каквато е купуването на бойлер, например.

От 1 юли токът поевтинява минимално според решение на ДКЕВР. За различните части на страната понижението е различно, в зависимост от енергийните дружества. За абонатите на ЧЕЗ, сред които е и Плевенска област, дневният ток намалява с 4,2 на сто, в същото време нощната енергия се увеличава с 2,4 процента. Средното намаляване на тока от юли за абонатите на ЧЕЗ е близо 3 на сто. Новите цени на еленергията ще бъдат валидни през следващата една година. Нагледно може да се посочи колко ще струват 100 квтч. дневна и нощна еленергия. Така за абонатите на ЧЕЗ излиза, че дневният ток е 17,02 лв., а нощният - 11,83 лв. Рядко обаче хората консумират или само дневна, или само нощна енергия. Всеки може да изчисли колко ще поевтинее токът му, ако сметне базата си на основа на консумираната еленергия за деня и нощта. За пръв път в България ще се плаща и т. нар. добавка за "зелена енергия". В сметката се калкулират още цената за пренос на еленергия и цена за достъп до мрежата на разпределителните дружества.

Отлага се обаче връщането към едномесечното отчитане на тока, което държавният регулатор заяви, че трябва да се въведе от 1 юли. От ЧЕЗ обявиха, че нямат такава готовност, както и че им трябват около 3 - 6 месеца, за да се върнат от тримесечно към едномесечно отчитане. От дружеството заявиха, че са изпратили писмо на ДКЕВР, с което са поискали нова отстрочка. Тя обаче ще важи само за тези абонати на компанията, които са минали вече два месеца на равни вноски, заяви председателят на комисията Константин Шушулов. Той уточни, че за останалите абонати едномесечното отчитане трябва да влезе в сила веднага, т. е. за месец юли абонатите трябва да получат едномесечно отчетени фактури за реално потребения ток. От началото на месеца поскъпва промишленият ток в страната, но не и за клиентите на ЧЕЗ, където дори има намаление с 2,39 на сто.

 

 

 ВРАЦА

 

Домакинствата ще я карат постарому

 

Христина АНДРЕЕВА

С 15% поевтиня цената на топлоенергията във Враца от 1 юли. Домакинствата вече ще плащат по 67,03 лв. за мегават час, вместо 78,41 лв. без ДДС, съобщи заместник-изпълнителният директор на "Топлофикация" - Враца инж. Кремен Георгиев. Поевтиняването е във връзка с решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в което цената на синьото гориво от началото на юли е по-ниска с 33,14% и вече е 365,03 лв. за 1 000 куб. м без ДДС. Заради по-ниската цена на газа поевтиняват парното и топлата вода.

Според Кремен Георгиев поевтиняването на цената на топлоенергията няма да се усети от домакинствата, защото през лятото се харчи само топла вода. Сметките за нея ще са с лев - два по-ниски. По данни на врачанската "Топлофикация" най-голямата месечна сметка за топла вода е от порядъка на 50 лв. и намалението на тази сметка ще е със 7 лв.

Решението на ДКЕВР важи от 1 юли до 1 октомври, когато традиционно се вдигат цените на топлото и на практиката сегашното поевтиняване няма да се отрази върху сметките за радиаторите, коментираха специалисти.

В началото на отоплителния сезон м. г. цената на природния газ скочи с 24%, което повлече увеличение на парното през януари с 14%, припомниха от топлинното дружество. Много от абонатите не плащат редовно задълженията си или пък прибягват до разсрочването им. Това пък рефлектира до разплащането с "Булгаргаз". "Топлофикация" има задължения от над 4 млн. лв. към газовата компания. Миналата година дружеството приключи със загуба от 2 300 хил. лв.

 

 

 ГАБРОВО

 

Намалението е смешно

 

Мариана ДИМИТРОВА

Въпреки че габровци се славят като най-стиснатите и пестеливи хора в страната, случва се така, че най-стиснато за тях падат цените на парното и тока. В Габрово най-малко поевтинява парното. Досега жителите в града на Рачо Ковача плащаха за топлото 72,87 лв. за един мегаватчас, а от юли цената му е 72,69 лв. Поевтиняването е най-нищожното в страната и е едва 0,2 процента. Това по никакъв начин няма да се отрази на бюджета на домакинствата, които се топлят с парно от ТЕЦ-а.

Причината за смешното смъкване на цената е, че габровският ТЕЦ не ползва газ, а работи на твърдо гориво, затова цената на предоставяните от "Топлофикация" услуги не са повлияни от драстичното поевтиняване на синьото гориво. Преди няколко години Габрово се лиши и от още едно удобство. Местното топлофикационно дружество преустанови подаването на топла вода централизирано, тъй като тази услуга му излиза нерентабилна - едва десетина жилищни блока в най-масовия квартал "Младост" се възползваха от тази привилегия. Сега тя би им излязла значително по-скъпа, тъй като цената на водата в града на Рачо Ковача е една от най-скъпите в страната - габровци се бъркат по 2,06 лв. за кубик, а със затоплянето стойността би скочила значително и кубик топла вода би излязла над 3 лв.

Идентична като с парното е ситуацията и с цената на тока от 1 юли. От трите електроразпределителни дружества в страната, Е.ОН - България, към който е и Габровски регион, най-малко смъква цената, ако изобщо може да се говори за поевтиняване. За дневна тарифа стойността на тока пада с 1,5 на сто за киловатчас, а за нощна се вдига с 1 процент. Така за дневна консумация цената става 0,2 лв. за киловатчас с данък добавена стойност и 0,05 лв. за нощна.

 

 

 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

След корекциите - все тая

 

Кремена КРУМОВА

Малцина великотърновци смятат, че новите по-ниски цени на тока и парното ще повлияят на месечните им сметки, показа проучване на "BG Север". Повечето хора мислят точно обратното - че потреблението на еленергията няма да рефлектира на крайната стойност за плащане, защото засичането е за различен период и никой не може да разбере как точно става - кога обхваща по-голям период и кога по-малък. Затова и болярин се чуди дали да се радва или не, когато по-миналия месец получил сметка за дължими 80 лв., а миналия фактура за 40 лв. Не смята обаче, че с новите цени от 1 юли ще спести и ще плати в края на месеца по-малко. Мнозина търновци определят намалението на цената като предизборен трик и очакват в началото на новия отоплителен сезон цените отново да скочат. Според тях, както казват и специалистите, минималното намаление на цените на енергията за битовите консуматори ще бъде компенсирано от увеличението на цените на стоки и услуги, в които неминуемо ще бъде начислена по-високата цена на ток за бизнеса.

Всъщност изчисленията показват, че за битовите потребители във В. Търново, обслужвани от Е.ОН, токът през деня вече ще струва с процент и половина по-малко, а през нощта - с половин процент повече. Така абонатите на компанията ще заплащат средно около 1,20% по-малко отколкото за същата консумация по старите тарифи, което според великотърновци е нищо като намаление, защото средно на 60 лв., облекчението е само 72 стотинки. Може би единственото облекчение ще бъде за тези великотърновци, които ползват услугите на местната топлофикация. От 1 юли цената на топлата вода е намалена с 40% и редовните платци ще заплащат по 6 лева за кубичен метър с ДДС. Топлинната енергия според решението на ДКЕВР е паднала с около 6% и местното дружество е определило цена от 90,66 лв.без ДДС на мегават час. Тези, които потребяват природен газ, също ще плащат по-малко. Намалението е с 33,14%.

 

 

 ловеЧ

 

Скептици смятат, че ще има пак поскъпване

 

Мира ГАНЧЕВА

Премахването на тримесечното отчитане на тока за абонатите на ЧЕЗ, каквито са и ловчалии, ще регулира сметките за еленергия, считат жители на люляковия град. Те са категорични, че поевтиняването на дневната електроенергия и поскъпването на нощната няма да се отрази нито в посока нагоре, нито надолу върху сметката им. Надяват се по-скоро да бъде върнато месечното отчитане, както постанови Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Някои са скептично настроени и считат, че чешкото дружество ЧЕЗ ще вдигне цените заради повторното назначаване на инкасатори.

Няма ловчалия, който да не е "изревал" от висока сметка за ток през последната година. Особено по Коледа. Тогава "изравнителна" сметка от 500 - 700 лв. беше нещо обичайно и ако някой трябваше да плати между 100 и 200 лв., беше направо щастлив.

Фрапиращ е случаят с Момчил Радославов, който получи пък сметка от близо 7 бона.

Чести са и случаите, когато показанията на електромера и фактурата съвпадат, но абонатите недоумяват защо имат толкова висока сметка. Причините за това могат да бъдат няколко, обясняват специалисти. Например изравнителната фактура е значително по-голяма от предните две равни месечни вноски; наистина е увеличена консумацията на електроенергия (което през лятото обаче е малко вероятно); някой неправомерно се е прикачил към съответната елмрежа; електромерът е повреден и отчита погрешно.

 

 

 Алтернативно

 

Соларната къща в Синсинати

 

Т. нар. "Слънчева къща" има уникален дизайн. Вътрешният двор е покрит със 120 соларни тръби, водата в които се загрява от слънцето и след това се превръща в енергия. Студентите, изучаващи архитектура, физика и инженерни специалности от University of Cincinnati имат специализирани обучения в тази къща. Те включват експерименти по създаване на нови домакински уреди, използващи топла вода от соларните инсталации. Също така се търсят различни начини за генериране на електричество и ползването на топлата вода като един вид домашна "батерия". Конструиран е сушилен шкаф, където дрехите се сушат с топла вода от соларната инсталация. Тя преминава през тръби в основата на съоръжението, затопленият въздух се издига и суши поставените на закачалки дрехи, които след това почти не се нуждаят от гладене. Друг експеримент генерира електричество на база на добре познатият Seebeck effect. Цистерна се пълни с топла вода от соларната инсталация (обикновено температури от 80 - 90 градуса по Целзий се достигат много лесно). Към нея е прикачен термо-електричен модул, който от едната страна се загрява с тръби, захранвани с тази вода, а от другата страна се охлажда със студена вода. Термоелектричният панел произвежда директно електроенергия в резултат на температурната разлика.

 

Анаконда ще произвежда енергия от вълните

 

Морските и океанските вълни притежават достатъчно енергия, за да осигурят 2 трилиона вата електричество. Ново съоръжение, което може да направи решителна крачка в тази посока, е конструирано от базираната във Великобритания Checkmate SeaEnergy . Наречено много находчиво "Анаконда", то представлява дълга каучукова тръба, пълна с вода и затворена в двата си края. Едномегаватовата "Анаконда", изработена от 110 тона каучук, ще бъде по-лека и по-евтина в сравнение с всички други съоръжения за добив на енергия от морските вълни. Тъй като основният материал, от който е изработена, е каучук, "Анакондата" ще може да издържа на всякакви външни условия. Съоръжението плува хоризонтално точно под повърхността на водата, в единия си край е прикрепено към дъното. Тя посреща вълните с единия си край и има монтирана турбина на срещуположния.

Когато насрещните вълни достигат челно тръбата, се образува деформация, която се движи по протежението й със същата скорост, с която се движат вълните. Деформацията става все по-голяма с приближаването към турбината и я задвижва с максимална мощност.

 

Асфалтът като слънчев колектор

 

В Цюрих бяха представени резултатите от лабораторните експерименти, чиято цел е да се оцени потенциала на асфалтовото пътно покритие като алтернативен източник на енергия. "Асфалтът има много предимства като соларен колектор. Абсорбираната топлина може да бъде отдадена и след като залезе слънцето, за разлика от традиционните соларни клетки. Освен това вече изградените пътища и паркинги заемат огромна площ. Те биха могли да бъдат преустроени, така, че да се ползват за генериране на енергия, без за целта да се разхищава земя, както е при слънчевите ферми. Обикновено пътното покритие се подновява на всеки 10 - 12 години и в този цикъл може да се вмести добавянето на новите функции. В същото време отнемането на топлината от пътното покритие ще го охлади, с което ще се намали т. нар. ефект на градските температурни острови. Освен това ще отпаднат всякакви естетични възражения относно наличието на соларни панели по покривите, тъй като колекторите ще бъдат скрити", твърди ръководителят на проекта. Топлата вода от колекторите може да се ползва директно за индустриални нужди, за отопление на обществени или жилищни сгради или да се подава към термоелетрически генератори, които да произвеждат електричество.

По информация на www.otoplenie.bg