ТЕМА


 

Червен бряг вчера, днес и утре

 

Румен Пенков, кмет:

 

Градът ще става все по-привлекателен

 

- Г-н Пенков, с какво е по-различен този празник на града?

- В последните години се опитваме да направим деня, в който Червен бряг е обявен за град, един от празниците на червенобрежани. През 1899 г. на 1 септември стартира линията Роман - Плевен и само 30 години по-късно, на 26 юни, мястото вече е обявено за град, който като ж. п. гара става един от възловите центрове на България.

- Има ли много млади хора в Червен бряг и какво прави общината, за да стане градът привлекателно място за тях и техните семейства?

- Това аз мога да коментирам от друга гледна точка - фактът, че децата в детските градини се увеличават, е показателен за настъпилото оживление, за това, че градът се утвърждава като едно стабилно място за живот. Успешно работещите предприятия на територията на общината също са доказателство за това. Сигурно има още какво да се желае. Проблемът, който стои не само пред Червен бряг, но важи и за цяла България, е недостигът на квалифицирана работна ръка. Голямата безработица се дължи на това, че основна част от безработните, предимно от ромското население, са без образование и без квалификация. Затова направихме изключително успешен център, в който се обучават на компютърни умения и получават езикова подготовка хора от Ловешка и Плевенска област.

- Възползвахте ли се от шансовете, които дава влизането ни в ЕС за развитие на по-малките общини и имате ли вече защитени проекти за финансиране от еврофондовете?

- По линия на социално-инвестиционния фонд вече имаме два сериозни проекта, с единия от които изцяло обновихме най-старото училище в Червен бряг, в момента работим по изграждането на канализацията на последната улица, която няма такава. С края на моя мандат тук няма да има място без канализация. В същото време имахме няколко по-малки инфраструктурни проекти. Със стартиране на финансирането от структурните фондове на ЕС ние ще имаме възможност да изградим канализациите в останалите населени места от общината - един от най-болните въпроси на хората, и да подобрим състоянието на водопроводната мрежа.

- Кметският пост е привлекателна, но и много отговорна длъжност. Мислите ли, че хората са доволни от вашата работа?

- Едва ли аз съм човекът, който може да каже това. Всъщност самият факт, че отивам определено спокоен на избори и се кандидатирам за още един мандат означава, че чувствам и в момента подкрепата на съгражданите си, виждам, че има достатъчно хора, които ми вярват и очакват да продължа това, което съм започнал. Това ме кара да се чувствам уверен, че Червен бряг ще продължи да върви в правилната посока и да се развива добре. Сигурно има и много хора, които са критична към моята работа. Аз съм доволен, че не само Червен бряг, но и цялата община е по-чиста, по-приветлива, по-светла от времето, когато приех управлението.

- Какви са вашите цели и амбиции за развитието на града?

- Първото и най-важно нещо е да продължим да работим родното ни място да стане по-привлекателно, но и да съхрани традициите, които има. Трябва да се опитаме да възвърнем старата слава на Червен бряг като един силен търговски център, въпреки че и до ден днешен пазарът тук е най-големият в целия регион. Икономиката, която изключително динамично се развива в последните няколко години, трябва да продължи в същия темп, използвайки целия потенциал и възможности на населението на Червен бряг. Подобряване качеството на образованието, здравеопазването, социалните услуги, също са сред приоритети ни. От есента ще стартира поетапно газифицирането на града. Готови са документите ни за кандидатстване и сме включени във финансиране на градска пречиствателна станция за отпадни води. Предстои кандидатстване и по програма ФАР за обособяване на индустриална зона, с още 4 общини ще кандидатстваме за изграждане на регионално депо за отпадъци. Това са сериозни инфраструктурни проекти, важни най-вече за развитие на бизнеса и за привличането на инвеститори в Червен бряг.

 

 

Младежите взеха властта за един ден

 

Още в ранни зори със започването на работния ден празникът на Червен бряг стартира с ученическо управление. Младежите "превзеха" всички възлови постове в общинската администрация и заедно с настоящото ръководство участваха през целия ден в тържествата. Кмет за един ден стана Велислава, ученичка в Х клас на СОУ "Д-р Петър Берон". След посрещането на официалните гости всички се отправиха към плувния комплекс - един дългоочакван за червенобрежани обект. Весела Лечева - председател на Държавната агенция за младежта и спорта, преряза лентата заедно с кмета и стартира едно весело и приятно плувно лято (виж и стр. 15). Веднага след това в МБАЛ беше открит кабинет "Компютърна аксиална томография". За него тази година е закупен последно поколение спирален скенер със средства от общинския бюджет (110 хил. лв.), което е една изключително ценна нова придобивка и израз на загрижеността на общината за развитието на здравеопазването.

В конферентната зала на хотел "Таганрог" пред вътрешния министър Румен Петков, зам.-министъра на транспорта Георги Петърнейчев, областния управител на Плевен Цветко Цветков и в присъствието на официалните гости беше представена оферта от чешката фирма "On Track" за конструиране, поправка и производство на локомотиви и други железопътни средства. Петърнейчев подчерта, че възстановяването на локомотивното депо в Червен бряг е възможно да се осъществи по линия на публично-частното партньорство, доказателство за което е интересът на чешката фирма към този проект.

Компанията има опит и работи в сферата на проектирането и търгуването с ж. п. превозни средства. Създава локомотивни компоненти, вкл. електронни и механични части, търгува с дизелови и електрически локомотиви и товарни вагони. Инженерите от компанията са проектирали локомотиви за "Шкода", CKD "Вагонка Студенка" и CKD - Прага, модернизирали са хърватските локомотиви, клас 441 и локомотивите на Босна. Фирмата е готова да разработи продукт за българските железници, който напълно да отговаря на българските желания и изисквания.  

Друг важен акцент в празника беше официалният старт на кампанията за разделно събиране на отпадъците от опаковки. Специално за представяне на новата еко-инициатива в Червен бряг пристигна и Ути Бъчваров с кулинарното си шоу. За доброто настроение на всички граждани и гости на Червен бряг домакините бяха поканили младата фолк-гърла Димана, която развихри страстите на градския площад.

 

 

Има и такива ученици

 

Възпитаник на ПГМЕТ Девети май разработва сайта на България за ЕС

 

На 20 юни тази година възпитаникът на Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) "Девети май" в Червен бряг Генко Павлинов Пенев беше назначен на работа като системен администратор, ниво експерт към БАН. И сега разработва сайта на България за ЕС.

Напоследък е много модерно да се говори за проблемите в образованието. Агресия в училище, зависимости сред подрастващите, незаинтересованост и отсъствия. В училище, а като че ли и сред цялата общественост, започна да се оформя повишен интерес към "лошите" ученици. Превърнахме ги без да искаме в медийни и обществени знаменитости. Съществува обаче и един друг вид ученици. За съжаление те не са атрактивни като първите и остават някак незабележими. Като Генко.

Генко Пенев завършва тази година ПГМЕТ с успех от дипломата отличен 6,00, но не това е най-важното. Въпреки скромния си характер, той е избран за безспорен лидер сред съучениците си. На създадения преди година ученически парламент гимназистите категорично си избират за председател Генко. Благодарение на него са разработени няколко проекта на професионално ниво и сайт на училището.

Генко завършва четвърто ниво CСNA (така наречената "Сиско" академия). Спечелил е първо място на областно ниво на олимпиадата по информатика в Плевен през 2007 г. Интересът си към компютърните технологии той обяснява по следния начин: "Като малък много си мечтаех да си имам компютър. Когато бях в девети клас, нашите ме изненадаха и ми подариха един. Тогава си казах, че за няколко години трябва да стана най-добрия. И сега уча."

"Разговорите с Генко ме накараха да се замисля за ценностната система на съвременното общество. Кое е по важно - дали да търсиш реално познание, или престиж и име? Трябва да призная, че той успя да ме накара да се замисля за целите, които си поставяме, за волята, за това как виждаме себе си и каква цена сме готови да платим. Интересно как понякога учениците учат учителите", казва за него преподавателят му по философия Георги Колев.

 

 

В МБАЛ заработи модерен скенер

 

На 26 юли в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Червен бряг управителят д-р Георги Георгиев и кметът на общината Румен Пенков тържествено откриха кабинета "Компютърна аксиална томография".

С осигурените около 100 хил. лв. от общината в края на миналата година е бил закупен модерен ехокардиограф и е заплатена авансовата вноска за спиралния компютърен томограф, по-популярен като скенер, информира д-р Георгиев. "Болниците, както всички аспекти в здравеопазването, се намират на пазара на здравните услуги. Неминуемо ние трябва да се съобразяваме с нуждите, които има населението на общината от една страна и услугите, които предлагат съседни болници на нашето ниво. Защото каквото и да се каже, съществува борба и конкуренция и всеки, за да привлече пациенти, иска да предложи по-добри услуги. В това отношение при нас имаше известно изоставане, защото и в Луковит, и в Кнежа такъв апарат действа поне една година преди нас. Монтажът на скенера завърши към края на март, а в средата на месец май вече имахме необходимите документи, за да го въведем в експлоатация. В момента той обслужва на първо време болницата, като очакванията са около средата на юли да се получи разрешение за обслужване и на амбулаторните пациенти", каза още д-р Георгиев.

Скенерът има доста широко приложение при диагностициране на заболявания на нервната система и на вътрешните органи. Ползва се от вътрешно отделение, хирургията, от ортопедите, но преди всичко от невролозите. Предимството му е, че успява да разреши повечето от случаите, които конвенциалната рентгенова диагностика не може да засече. Ехокардиографът също е с много големи възможности и значително подобрява диагностиката специално при сърдечните заболявания. "Да се каже, че това е върхът, към който трябва да се стремим, не, но това е сериозна стъпка към мястото, което болницата трябва да заеме в системата в региона, защото както по брой население, така и по заболеваемост, тази болница съответства на нуждите на населението и е длъжна да му предложи достатъчно качествени медицински услуги. Тези апарати са само две стъпки в тази насока", подчерта управителят на болницата д-р Георгиев.

С монтирането на скенера ще се спести на амбулаторните пациенти пътуването до други болници от региона, като в същото време ще се обслужват болни, които са хоспитализирани в много тежко състояние и не могат да бъдат транспортирани. Д-р Кирил Пашов е преминал през специално обучение за работа с апарата.

МБАЛ е създадена през 1945 г. с акт на тогавашния министър на здравеопазването. От 1994 г. се помещава в сегашната сграда. В момента болницата работи с шест отделения - вътрешно, хирургия, детско, АГ, неврологично и отделение за анестезиология и интензивно лечение. В рамките на лечебното заведение функционира и център за хемодиализа. По средносписъчен състав в МБАЛ работят 144 човека, от които 28 са лекари, 61 специалисти по здравни грижи, а 55 са санитари, поддръжка и администрация. През миналата година през болницата са преминали 3 700 пациенти, като в отделението по хемодиализа са проведени 3 100 процедури.

 

 

Щрихи от миналото

 

Възникнал на гола поляна преди 105 години, на 3 км от село Червен бряг (сега Пети квартал), от първите дни на своето съществуване сегашният град се нарича и живее като гарово селище.

На 26 юни 1929 г., само 30-ина години след като спира първият влак на гара Червен бряг (1 септември 1899 г.), на картата на Царство България се обозначава най-младият град. Така от малка ж.п. гара сред Дунавската равнина Червен бряг се утвърждава като перспективно селище и естествен център за транспортни услуги, търговия и индустриално производство. Особен растеж бележи през 30-те години на миналия век с 6-те си банки, мелници за брашно, фабрики за цигари, тестени изделия, бонбони, пирони, олио, тухли, спиртни напитки и др. Национален първенец е в бубарството, в транспортните услуги, където с експорт и импорт на селскостопанска продукция, строителни и отоплителни материали изпреварва в продължение на дълъг период от време по-големи градове като Русе, Бургас, Плевен, Враца, Видин, Лом и др.

Населен преди повече от 7 000 години, червенобрежкият регион е бил оживен център на търговска дейност. През годините траки, римляни, гърци и българи са наричали тези земи свой дом. Село Червен бряг и неговата махала Добролък са стари средновековни селища, регистрирани в турски документи от 1431 година като едно от трите села в състава на зиамета Реселец.

През ХVIв. съществуването на селището е документирано в регистрите за войници към кааза Нийболу (Никопол) под същото име - село Червен бряг. То се намирало в местността "Езерото" на 1 км южно от града, където и до днес се прави оброк на св. Илия.

В общината има над 200 категоризирани паметници на културата, в т. ч. само в Червен бряг има регистрирани 5 надгробни могили, 2 праисторически селища, 2 антични, 1 средновековно селище и една средновековна църква, 8 защитени природни обекти и 8 архитектурни паметници на културата от местно значение, които формират един добър потенциал за развитие на културния и историческия туризъм в района.

 

Любопитни факти от историята на Червен бряг:

През 1914 г. командитното дружество "Славчо Бабажанов и сие" построява първата мелница "Червен бряг". През 1934 г. мелница "Напредъ" е пласирала в София 4 145 132 кг брашно, а мелница "Червен бряг" - 13 900 000 кг, което значи, че всеки трети хляб, който софиянци са яли, е бил от Червен бряг.

През 1922 г. - Симеон Рашков и Коста Мархолев основават винарска изба, в която се произвежда първото българско шампанско.

 

Именити червенобрежани:

Любен Дилов, Георги Трифонов - художник, Георги Данчев - скулптор,

Ники Кънчев, Любо Нейков, Румяна Червенкова, Диана Янкулова, Христо Цветанов