ТЕМА


 

 

Купонджиите стават по-нагли,

наредбите са само на книга

 

Плевен

 

Увеличиха глобата за вдигащите врява

 

В жегите мнозина възроптаха срещу данданията на битовите веселби

 

Заведенията на открито ще трябва да спират музиката в 22,30ч.Мая ПАСКОВА
Ралица ПЕТРОВА

Лято е. Отпускарският сезон започна и купоните на открито след падането на относителния нощен хлад са почти непрекъснати. На всички е известно, че има забрана за вдигането на шум в определени часове от денонощието.

На последната сесия на местния парламент във вторник беше прието предложението на общинския съветник от "Коалиция за Плевен" Ивайло Атанасов относно изменение на Наредба 1 за обществения ред и опазване на общинските имоти за общо ползване на територията на община Плевен. В новия вариант на наредбата вдигането на шум, нарушаващ спокойствието на живеещите в жилищните сгради, се забранява не от 22 до 6 часа, както беше досега, а от 22,30 до 6,30 часа, като се добавя и ограничение за почивните дни и официалните празници, когато забраната важи от 22,30 до 8 сутринта. Глобата за нарушителите от 100 до 200 лв. става 200 - 250, а при повторно нарушение - 400 лв. Видоизменя се и частта от наредбата, касаеща ресторанти, барове, локали, клубове, кафенета и други подобни заведения по смисъла на Наредбата за търговската дейност на територията на общината. Ползвателите на летни градини трябва да спират музиката след 22,30 часа, като ясно е разграничено, че става въпрос не само за открити площи, но и за затворени помещения, когато звукът от тях достига до жилищни сгради. Глобата за нарушителите е от 450 до 550 лв., при рецидив - 600 лв. Мотивите за внесеното предложение са, че всекидневно нараства броят на сигналите и жалбите на граждани на общината до съответните компетентни органи за грубо неспазване разпоредбите на цитираната наредба. Това се налага и от необходимостта от повишаване на ефективността на контрола по въпросите за поддържане и опазване на обществения ред, както и осигуряването на постоянни условия за спокойно обитаване, труд и отдих на гражданите, пише още в мотивите.

Малцина са тези обаче, които се съобразяват с това. По различни причини. Ясно е, че смелостта расте правопропорционално на количеството погълнат алкохол. Българинът пък отлично си знае правата, но задълженията му са повече в пожелателен аспект. И ако настоява за справедливост, е по-добре това да стане анонимно, за да не си нарушава спокойствието. Шопската поговорка за Вуте всички я знаят. Когато полицаите дойдат, за да направят забележка на шумните купонджии, в повечето случаи ефектът от посещението им е като на плашилото в бoстана. Временно музиката спира, ако изобщо успеят да се доберат до апартамента, след като входът е заключен, след това купонът се възобновява.

"Ако през вечер ви се слуша Азис или Ивана, може да ми дойдете на гости. Чалгите звучат някъде до десет. След този час започват да дънят хард парчета, че чак свят да ти се завие. Дори да затворя прозореца (представяте си това какво означава в непоносимите жеги), ритмите сякаш са чук, който те удря по главата. Най-лошото е, че детето ми, което е на годинка, получи стрес - буди се, плаче, не може да заспи. Музиката идва от съседен апартамент. Редовно от прозореца гледам как комшиите ми се забавляват, хвърляйки по някой друг гюбек след поредната чашка. Абсурдното е, че никой не е в състояние да промени всичко това, което надали го има в друга европейска държава", разказва плевенчанка. И добавя, че след един пореден купон нервите й не издържали и към 2 часа през нощта звъннала на полицията. "Много любезен полицай прие оплакването ми. Изненадата ми обаче беше пълна, когато човекът на реда ме запита дали входната врата се заключва (безумието идва от съседен вход). Ако било така, можело и да не успеят да влязат и да предупредят купонджиите, тъй като едва ли някой ще им отвори", продължава жената. След 10 минути полицаите пристигнали, музиката била спряна (явно униформените са успели да влязат). Но... само докато патрулката завила зад ъгъла. И нощният тормоз започнал от начало - та чак до ранни зори.

На организираната полемика на тема "В ред ли е общественият ред" с граждани и представители на местната власт и полицията в читалище "Съгласие" се изясниха част от проблемите. Въпреки че решаването им се оказа не толкова лесно. Плевенчани се вълнуват основно от дупки по улиците, посегателствата върху личната им собственост, чалга, бездомни кучета. Преобладаващото мнение е, че цари дискриминация на мнозинството, т. е. по-голямата част от гражданите са тероризирани от определена етническа група, за която важи принципът на всепозволеност. Властта също даде отбой с обяснението - прави се всичко възможно, доколкото го позволява законът, който не дава достатъчно правомощия на местната власт да има общинска полиция, на държавната полиция не й стигат ресурс и пари, нарушителите не са само цигани и възпитанието на децата ни е виновно за хулиганските им прояви, липсва гражданско общество и по-глобална визия за справянето с престъпността. Така най-голямата болка на пенсионер, на когото са откраднали пет кокошки и оградата на двора - нещо, което е целият смисъл на съществуването му, се таксува като дребно хулиганство, тъй като щетите са по-малки от минималната работна заплата.

Поради асинхрон между законодателна и изпълнителна власт пък се получава следното недоразумение - налагат се санкции, които после не могат да бъдат събрани. По въпросната Наредба 1 процедурата е следната: в съвместна акция представители на общинския инспекторат и полицията съставят акт на нарушителя по съответния член и алинея. За целта по закон трябват и свидетели. Актът се изпраща в общината, където кметът издава наказателно постановление с глоба в съответния размер. Санкционираният има право да обжалва в съда. Тече срок, законоустановен. Дори да не падне там актът обаче, принудително събиране на санкциите може да извършва само съдия изпълнител. Общината няма право да си вземе принудително парите от глобата. Полицаите пък нямат право да влизат в домовете на среднощните купонджии, нито да отговарят с грубости на пиянските им изблици. Първият път само предупреждават, влизайки в положението на празнуващите, при повторно нарушение съставят акт. Съседите продължават да роптаят анонимно. И кръгът се затваря.

 

 

монтана

 

Години наред се оплакват от механа

 

Симеон НИКОЛОВ

Години наред продължава войната на нерви между механа "Нашенци" и живеещите в долепен до нея жилищен блок. След многократни обаждания за силна музика в полицията, идване на дежурни патрули в малките часове на нощта и словесни разправии, накрая се стигна и до взривове. На два пъти върху покрива на заведението гърмяха самоделни взривни устройства, които не нараниха хора, а само причиниха материални щети по покрива. Полицията отцепваше района, идваха експерти от ДОТИ в София. Бомбаджиите не бяха открити, положението не се промени значително. Напоследък сигналите са значително по-малко, вероятно хората в блока вече са се примирили със неизбежното съжителство с механата.

 

 

ВРАЦА

 

Гражданите подложени на шумов терор

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Само от началото на годината са издадени 315 наказателни постановления за 12 254 лв. по Наредба №1 за опазване на обществения ред и спокойствието на гражданите, съобщи Венка Велчева от общинската администрация.

Врачани са подложени на постоянен шумов терор, идващ от търговски заведения и частни домове, предимно в ромските квартали, казаха и от Областна дирекция "Полиция". Според говорителя на дирекцията Красимир Василев всеки ден полицейски служители проверяват сигнали на граждани за музикални веселби, надхвърлящи човешкото разбиране и търпение. Той даде пример с живеещите на улица "Райна Княгиня" няколко ромски семейства, които ежедневно надуват мощни уредби от сутрин до вечер. Живеещите в четирите 18-етажни блока между болницата и квартал "Медковец" са писали десетки жалби до полицията, РИОКОЗ и общината, правени са проверки, съставени са предупредителни протоколи и актове, но видим резултат няма.

Според Наредбата за опазване на обществения ред работното време на заведенията за хранене и развлечения в летния период (от 1 април до 31 октомври) е от 6 часа до 23 часа, като по изключение в празничните и предпразничните дни могат да работят и с удължено работно време, ако отговарят на всички норми на РИОКОЗ за гарантиране на обществения ред и спокойствието на гражданите. Тази вратичка обаче често се използва и през седмицата, в работните дни.

Според Наредбата нарушаването на обществения ред от заведенията с удължено работно време се констатира от органите на РПУ. При системни нарушения, по предложение на началника на РПУ, кметът на общината може да ограничи работното време в рамките на установеното. Но общинската администрация вече няма право да осъществява регулаторен режим върху тези заведения и работното им време се определя съобразно волята на управителя, като единственото задължение е това да бъде в допустимите от закона рамки.

 

 

ВИДИН

 

Заведение мъчи обитателите на жилищен блок

 

Клубът се намира под жилищата и тормози обитателите имТеменужка ИЛИЕВА

"Бали клуб" мъчи близо 10 години живеещите в блок "Еделвайс" на улица "Княз Борис Първи" във Видин, съобщиха потърпевшите. Нощният клуб се намира на първия етаж и музиката прониква безпрепятствено в следващите до четвъртия. Не може да се спи, подлудяват ни, твърдят собствениците на жилищата.

Нощният клуб, на чиято врата пише, че вътре се влиза само с членски карти, работи от 20 часа до 4 часа сутринта, но често музиката продължава до ранните часове на деня. Какво става вътре, е тайна, защото не всеки може да се добере до него. Негов собственик е известният в града Киро Гребеца, който в момента се намира в затвора.

Клубът е бивша общинска собственост, предоставена на Отечествения фронт за квартални събрания и срещи с управляващи. През годините обаче общината го е продала. Стотици пъти сме се оплаквали, но резултатът е бил нулев, твърдят хората от блока. Чиновниците се задоволяват само с предупреждения и регламентиране на работното време, което никога не се спазва. Новото кметско ръководство още не са занимавали, защото са вдигнали ръце. Хората си плащат и си вдигат шум колкото си искат, казват те. Те настояват парламентът да приеме закон, според който помещенията в подблоковите пространства да не могат да се използват за кръчми и питейни заведения. Но това няма изгледи скоро да бъде поставено и решено. У нас проблемите с шума се смятат все още изолирани явления, срещу които се борят само потърпевшите.

 

 

ловеЧ

 

Нощни ралита стряскат съня на хората

 

Мира ГАНЧЕВА

Надбягвания с мотори и леки автомобили посред нощ будят немалко ловчалии, особено в топлите летни нощи. Потърпевши са най-вече живеещите около прави, гладко асфалтирани улици в града. Такива са "Търговска" от пресечката с "Раковска" чак до кръговото на "Салито", минаващата покрай реката "Осъмска" (на която дори не е положен вторият слой асфалт - б. а.), както и околовръстното шосе над затвора. Млади момчета, повечето от тях току-що сдобили се с шофьорска книжка, форсират коли и мотори, натискат клаксони до откат и под звуците на силно гърмяща музика се състезават по улиците. Не един ловчалия се е будил от шума на двигателите и свистенето на гуми в 2 ч. през нощта например. Възмутени граждани сигнализират в полицията, патрулката пристига на "стартовата линия" за надбягванията, разгонва пишман-шофьорите, но те почти веднага си намират друго "трасе".

Колкото до шума от заведенията, това лято сигналите за нарушение на тишината след 23 ч. не са толкова много, колкото предишни години, обясни началникът на РПУ - Ловеч, Красимир Калев. През миналата година например често заради високата музика са се обаждали живеещи в района на ресторантите "Национал", "Чепика" и "Астория", както и до дискотека "Версай". Ако бъдат регистрирани подобни нарушения, сигнализирайте на тел. 166, призова Калев.

Наскоро анонимно оплакване постъпило от живеещи на ул. "Търговска" в района на казина и букмейкърски клубове, които сигнализирали за нарушения на нощната тишина. Те "пускат музиката на максимална мощност и коментират на висок глас спортни събития", пише в сигнала им. Със зам.-кмета на Ловеч Илинка Печева и с директора на дирекция "Административно-правно и информационно обслужване" в общината Минко Симеонов проведохме нарочна среща по този въпрос, съобщи началникът на РПУ-то. Били са набелязани мерки, сред които са и провеждане на индивидуални срещи на живеещите в района на тези заведения хора с районния инспектор, който ще обясни лично на всеки един от тях, ако бъде притеснен, да позвъни веднага на 166, включително и анонимно.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

В кварталите редовно не могат да спят

 

Кремена КРУМОВА

Мъж над 40 години редовно заспива на силна музика в квартал "Бузлуджа във Велико Търново. Друг след няколко чашки започва да държи речи на терасата си в "Зона В" повече от четири часа. Това са само незначителна част от дразнителите след 22 часа на живущите в посочените квартали в старата столица. Иначе купонджиите са най-често явление по празниците. От 1 януари до сега в полицейското управление са получени 2 156 сигнала за нарушаване на обществения ред. От тях 159 са с написан акт по Наредба №1 на общината и подлежи на парична санкция от 50 до 200 лв., а 93 са предупредителните протоколи. Има и фалшиви обаждания. Сигналите са много повече в сравнение с миналата година, посочват от местната полиция, която винаги се отзовава на жалби на граждани.

Обикновено във всеки квартал на града има по един-двама "добре познати нарушители на органите на реда, които купонясват без време и задръжки. Студенти или ученици, които живеят под наем и са без контрол от страна на родители са също чести дразнители в панелните блокове. Не са редки и случаите, когато полицията отива по сигнал на адрес, но когато пристигнат и звъннат на вратата или никой не отваря, или музиката се усилва. Тогава се тръгва за сведения по съседи, за да се изнамери титулярът на дома. Понякога минава и месец докато се открие въпросният човек, но предупреждението никога не закъснява.

"Истината е, че хората не се събразяван, нямат и страх от нищо и никой вече. Лошото е, че децата копират поведението на родителите си и стават същите след време. А относно събираемомостта на глобите, тя е много малка. Според мен трябва да се приложи формулата има санкция - има глоба - има плащане, казва Георги Стефанов, началник сектор ООРП към РПУ - Велико Тръново.

 

 

ГАБРОВО

 

Вече има наказани

 

Мариана ДИМИТРОВА

Вече има няколко наказани в Габрово за вдигане шум в късните часове. Става въпрос най-вече за подпийнали тийнейджъри, които в малките часове на денонощието викат по улиците на града. Не са редки случаите и за сбиване пред дискотеки или за влизане в пререкания с органите на реда. В специална наредба - за спазване на обществения ред, е заложено какво не е позволено да се прави след 22 ч. за последните няколко месеца съгласно нея са наказани поне 10 хлапетии. Най-честата санкция е обществено порицание и наложена глоба. Имената на порицаните дори се публикуват в местните медии и местното кметство си плаща обявите.

Въпреки че се предприемат подобни санкциониращи мерки, нарушителите не се стряскат. Проблемът е, че спазването на наредбата за обществения ред в Габрово се прилага само за централната градска част. Останалите квартали сякаш остават извън полезрението на контролиращите и санкциониращи органи. Затова често в полунощ по улиците в кварталите често могат да се чуят виковете и високото хилене на пияни младежи, които необезпокоявани от никого продължават с нощните си гуляи.

За да има респект, да се въведе ред и да се контролира спазването на наредбата за обществения ред Габровска община създаде специално звено, наречено Общински инспекторат. Съставът му в момента се окомплектова, но все още не е избран началник, който да оглави новото звено. Служителите, които ще съблюдават реда на обществени места, ще са 26. Бройката им обаче едва ли ще е достатъчна, за да въдвори ред и в останалите квартали на Габрово, освен в центъра на града.