СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

"спри и се прегледай"

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

 

Ракът - лечим при ранно откриване

 

6 000 плевенчани ще могат безплатно да се проверят по проект на МЗ

 

Мая ПАСКОВА
Поля ТОМОВА

Шест хиляди жители на Плевенска област ще имат възможността да се прегледат безплатно за едни от най-разпространените и опасни форми на рак. Това е възможно благодарение на националния проект Спри и се прегледай на Министерство на здравеопазването.

На семинар за представители на регионалните медии, който се проведе в Хисаря в края на миналата седмица, ръководителят на проекта Катя Ивкова разясни свършеното до сега и това, което предстои до и след приключването му. Присъстваха и специалисти, работещи по проблемите на трите вида рак, обхванати от скрининга*, които отговориха на въпроси на журналисти.

За да си направят безплатен преглед, хората ще получат покана по куриер. Поканите ще бъдат разпратени на хора, попадащи в целевите групи за скрининговите прегледи за рак на гърдата и рак на маточната шийка при жените и рак на дебелото черво при двата пола.

Проектът предвижда да бъдат изпратени общо 400 000 покани във всички области на страната. Това е първата селекция за безплатните прегледи по проекта, като на поканите е отбелязано, че в рамките на един месец пациентът трябва да отиде на лекар.

Срокът за провеждане на прегледите е удължен и е до края на месец юли, уточниха от РЗИ - Плевен. Причината за това е, че двете болници в града - Свети Пантелеймон и ДКЦ - 2, където ще се провежда скринингът, все още нямат регистрация. Документите са предоставени в министерството и такава регистрация ще има в най-близки срокове, увериха от РЗИ. Затова хората ще получат втора покана, в която вече ще има описани и регистрираните болници, където ще се правят прегледите. Всички обаче трябва за запазят първото писмо, тъй като в него е личният персонален код, който дава възможността за скрининг.

През юли и август ще има още две селекции, като хората са избрани на случаен принцип, съобразен с възрастта, която се изисква за скрининга. Жените, попадащи в целевите групи за рак на маточната шийка, са от 25 до 60 години, за рак на млечната жлеза - от 50 до 69 години, а за колоректален рак - хората над 50 години.

Проектът Спри и се прегледай е на стойност 19,5 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския социален фонд. Проектът стартира през май 2009 г. и трябва да приключи до края на тази година. Скрининговите изследвания включват цитонамазка за откриване на ранни признаци за рак на маточната шийка, мамографски преглед за рак на млечната жлеза при жените и анализ за скрита кръв във фекалиите за рак на дебелото черво и ректума.

Резултатите от тях ще бъдат събрани в базата данни на Националния скринингов регистър. Подготвена е дългосрочна програма, която чака да бъде одобрена. Ръководителите на проекта са убедени, че със съдействието на държавата - приемането на адекватна нормативна уредба и целенасочена политика, скринингът може да бъде продължен във времето - какъвто е смисълът от него.

* Скрининг (от англ. screening: пресяване, селектиране) е систематичен, изследователски метод в областта на медицината. Изследванията се правят на напълно здрави хора, избрани на случаен принцип, а манипулациите са бързи и безболезнени. Скринингът открива изменени клетки в ранен стадий, когато променените участъци могат да бъдат лекувани или отстранени, без да се развие рак.

 

 

Доц. Красимир Катерински, специалист по образна диагностика:

И най-добрата мастектомия не е 100-процентова превенция

 

- Доц. Катерински, България не е ли закъсняла в превенцията на онкологичните заболявания?

 

- Още преди 15 години у нас започнаха различни скринингови програми, които минаваха през различни министерства. Всичко започна с т. нар. седмици за борба с рака на гърдата, а болниците, които се включваха в инициативата, правеха безплатни профилактични прегледи. Аз лично от десет години пътувам из страната. С подвижния мамограф, с който разполагахме, посетихме райони, в които няма лекари, няма апаратура. Обиколихме Родопите, Ломско, Видинско, района на Търговище, Западните покрайнини, Източна България. Въпреки че Родопите се водят екологично чист район, ние открихме именно там най-висока заболеваемост. Стигнахме до 1,5 на 1 000, което не говори толкова за това, че методът е добър, а по-скоро, че хората нямат достъп до квалифицирана медицинска помощ.

 

- Какво показва опитът на другите държави?

 

- Скринингът постига до 90% ранно откриване на този вид рак. Най-голям опит в тази насока има в САЩ, където от 30 г. се провеждат големи популационни скринингови програми. След като минават 10 г. давност от първите скринингови програми се оказва, че броят на откритите жени с т. нар. лъчеви индуцирани карциноми от профилактичните прегледи и мамографиите е по-малък, макар че технологиите бяха други, апаратите също и имаха по-високо лъчево натоварване. Днес вече разполагаме с дигитални системи, оптика и модерни апарати. Дозата на натоварване е много важна и трябва да се има предвид отношението полза - риск. Затова подобни изследвания се правят на жени след 43 години. Днес жените масово прилагат хормоно-заместителна терапия след 35-годишна възраст - това също увеличава риска от рак на гърдата.

 

- Анджелина Джоли се подложи на операция за отстраняване на гърдите, заради опасността от рак...

 

- Това е т. нар. субкутанна мастектомия или пълно премахване на гърдите и поставяне на импланти. Дори и при най-добрата мастектомия, винаги остава малко количество паренхим, където също може да се развие рак. Така че и тази процедура не е 100-процентова гаранция, че жената няма да се разболее от рак на гърдата.

 

- Какви са вашите препоръки към жените?

 

- Най-важното е самоизследването. Всяка жена може да се погледне пред огледалото, за да види има ли някаква асиметрия, подутини, бучки, промяна във формата и размера на гърдите. Жените, които са фамилно обременени, особено по майчина линия - баба, болна от рак, леля и т. н., трябва да минават съответно по-често на профилактични прегледи, дори и по-младите жени, след приключване на кърменето и т. н. Това, което ми прави впечатление, е, че ракът на гърдата започна да се подмладява и това е световна тенденция. Аз например съм имал и пациентка на 16 години.

 

 

Д-р Динко Порязов, акушер-гинеколог:

Всеки ден от рак на шийката умира по една българка

 

- Д-р Порязов, напоследък все повече се говори за рак на шийката на матката. Какви са тенденциите за развитие на това заболяване?

 

- През 2010 г. в България от рак на маточната шийка са заболели 1 109 жени и 359 са починали. Това означава, че всеки ден по една българка умира от това заболяване.

 

- Скринингът как ще помогне?

 

- В страните, въвели национални програми за организиран скрининг, заболелите и починалите от рак на маточната шийка са намалели с до 60%. Във Великобритания например скринингът за рак на маточната шийка е въведен през 80-те години на XX в. и спасява около 5 000 живота всяка година. Скринингът за рак на маточната шийка има за цел да открива изменените клетки в ранните стадии, когато изменените участъци могат да бъдат лекувани, така че да не се развие рак на маточната шийка. След като ракът веднъж се е развил, лечението е много по-трудно и по-малко успешно.

 

- Какви са симптомите на това заболяване?

 

- Първоначално няма никакви симптоми. След превръщането на изменените клетки в ракови се появяват симптоми, които не са специфични и често остават незабелязани - вагинално кървене, нетипично вагинално течение, болка в гениталната област.

 

- Кои са причинителите и как можем да се предпазим?

 

- Ранното започване на полов живот и честата смяна на сексуални партньори са предпоставки за заразяване с човешки папиломен вирус (HPV). HPV тип 6, 11, 16 и 18 имат доказана роля във възникването на предракови и ракови изменения. Понижен имунитет, други инфекции (хламидии, генитален херпес), начинът на живот и лошата интимна хигиена също оказват влияние върху развитието на болестта.

 

- Има случаи, в които на пациентките се прилага хирургична интервенция, без да има основание за това. Как ще го коментирате?

 

- Пътеката за отстраняване на матката се заплаща от НЗОК и е на стойност 800 лв. Когато заболяването е в начален стадий, има други щадящи методи, които би трябвало да се прилагат според случая. Всичко е до съвестта на лекаря. Препоръчвам пациентките да потърсят и второ мнение преди да се подложат на такава радикална интервенция.

 

 

Д-р Светослав Саджаклиев, гастроентеролог и онколог:

Клизма веднъж месечно няма да пречисти дебелото черво

 

- Д-р Саджаклиев, защо ракът на дебелото черво е с най-благоприятен изход?

 

- Ракът на дебелото черво в първи и втори клиничен стадии се лекува близо 100%, в трети - над 50%, а пациенти с далечните метастази в IV стадий подлежат на хирургична резекция, като около половината от тях могат да преживеят повече от 5 години. В този смисъл е благоприятен за лечение и скрининг карцином.

 

- Появата на полипите в дебелото черво имат ли връзка с рака?

 

- Добре доказани са пряката зависимост и преходът полип-карцином. Заради това скрининговите програми са успешни, защото премахвайки полипите, не позволяват прогресия на инвазивен рак.

 

- Премахването на полипите как става?

 

- В големия процент от случаите се премахват по време на колоскопията. При този метод ранни стадии, ограничени само в лигавицата карциноми, могат да бъдат излекувани без никаква операция.

 

- По-скоро мъже, или по-скоро жени са ваши пациенти?

 

- Еднакво. Няма полови различия.

 

- Какво трябва да очакват хората от изследването?

 

- Пациентите нямат основание да се страхуват. Така или иначе всички българи сме в риск да се разболеем, самият тест не представлява трудност, не е инвазивен. Ако тестът е положителен, тогава се отива на колоскопия, но в опитни ръце е напълно безопасно и можем да спасим много други тежки усложнения и прогресия.

 

- Самолечението може ли да влоши състоянието?

 

- Има забавени диагнози. Пациентите винаги идват при нас за изследванията разтревожени. Аз ги питам от какво се страхуват - от изследването или от диагнозата. Те обикновено посочват и двете. Казвам им да се постараят да формулират страховете си по рационален начин. Изследванията на дебелото черво се правят с упойка и болка не се усеща. Да се скрият от диагнозата също е невъзможно. Така че страховете от дадени медицински действия са неоснователни.

 

- Модерни са различни диети, очистителни процедури. Какво е мнението ви за тях?

 

- По въпросите на народната медицина не съм компетентен. Категорично клизма веднъж месечно не решава проблема. В България митовете са навсякъде. Препоръчвам на хората да се хранят рационално - ниско съдържание на мазнини и високо на витамини и фибри, намаляване количеството на концентрирани захари и достатъчно прием на калций. Тази диета има профилактична стойност и при диабет, сърдечносъдови заболявания, риск от инсулт. Червеното вино има антиоксидантно действие и е доказано, че ако се консумира не повече от 22 чаши месечно, е полезно.

 

 

Черната статистика

 

По данни на националния раков регистър за 2010 г. в България годишно от рак на маточната шийка заболяват 1 109 жени, 3 655 - от рак на гърдата, а 4 488 жени и мъже заболяват от рак на дебелото и правото черво.

От рак на шийката на матката страдат предимно образовани, неомъжени жени, които не са раждали. В България най-много заболели от този тип рак има в областите София, Бургас, Варна и Пловдив. Плевен е градът с най-висока смъртност от рак на шийката на матката - 35,5 на 100 000 са заболелите жени. По данни на Световната здравна организация за периода от 1980 до 2011 г., в България случаите на рак на шийката на матката непрекъснато се увеличават, докато в Западна Европа намаляват. Причината за тази тенденция е в повечето профилактични и скринингови прегледи, които се провеждат там.

В момента у нас 40 000 жени живеят с тази диагноза.

Ракът на дебелото и правото черво се характеризира с голяма честота, висока смъртност и откриване в сравнително късен стадий. 90% от болните са над 50 години, след което рискът се удвоява на всеки 10 години. У нас ракът на дебелото и правото черво заема трето място по заболеваемост и при двата пола. Очаква се броят на новите случаи за 2013 г. да достигне 5 072, като тази тенденция към нарастване е постоянна от 1981 г.

 

 

върни се в НАЧАЛО