СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

АРТСЕДМИЦА

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

 

Иван Атанасов показва живопис и скулптура за 70-ия си юбилей

 

Отсъствието на шефа на ХГ Илия Бешков за малко да провали изложбата

 

Една от любимите работи на автора - бюстът на Георги Парцалев, сн. авторът

Страницата подготви: Мая Паскова

Прочетох, че за Иван Атанасов живописта е хоби. По незнайни вътрешни асоциации точно думичката хоби отключи в мен израза Homo ludens - играещият човек. И си казах: Атанасов е щастлив човек, щом може именно в творчеството да въплъти своите емоции и чувства. Благодаря ви, че сътворихте тази изложба за нас. Въпреки официалното отсъствие на домакините, си присвоих правото да я открия и да пожелая много следващи срещи с вашето изкуство и поводи за положителни емоции. С тези думи началникът на отдел Образование и култура в община Плевен Йонита Иванова откри юбилейната изложба на скулптора Иван Атанасов.

Леко конфузно започна тържеството в Художествена галерия Илия Бешков. Като в приказката: Ела ми на гости, че мен няма да ме има, пълната с почитатели на автора галерия се оказа без директор и съответно без възможност домакинът да открие официално събитието. Директорът Пламен Янкуловски, който след продължителна съдебна сага беше върнат на работа от Върховния касационен съд (ВКС), по традиция не се яви на работа, за да си изпълни задължението. Не беше упълномощил и някой от подчинените си специалисти за това.

Според мълвата в кулоарите, спорадичното му появяване за по няколко часа на ден било повече с цел заяждане с колектива, отколкото за градивни планове за дейността на галерията.

Същият ден бил издал заповед по време на отсъствието му да го замества... техникът. За случващото се в галерията работещите са внесли цяла папка докладни в общината. Което потвърди и Йонита Иванова. Тя е категорична, че вече няколко пъти е била свидетел на отсъствието на Янкуловски и че юристите в общината работят по случая. Импровизираното й въведение в събитието, заради което се бяха събрали приятели и колеги на Иван Атанасов, спаси хубавия повод от провал.

За мен тази изложба е един стимул, трамплин за нови изяви, развълнувано сподели юбилярят Иван Атанасов. В третата си самостоятелна изложба той прави ретроспективен преглед на творчеството си. Въпреки че е по-известен като скулптор, освен пластики, Атанасов показва и 35 живописни платна. Една от любимите му работи, над които е хвърлил най-много труд и емоция, е бюстът на Георги Парцалев. Автор е набюст-паметник на епископ Босилков в Белене; на Янко Забунов в Плевен; на Христо Дянков в Каменец, както и на набарелефите на Александър Стамболийски, Никола Петков и Христо Бояджиев. Катостудент във Велико Търново работих първо в общия курс, третата година записах скулптура. Живопис всеки може, тънкостите на скулптурата са по-трудни, признава авторът. Казва, че обича цветните, звучните, експресивните цветни съчетания. Важно е да има хармония в една творба. В живописните му платна основно присъстват пейзажът и натюрмортът. Има и портрети, които обаче не показва. Портрети на свои колеги е ваял в скулптури - на Данаил Мицев, Тома Трифоновски. Материалът, с който обича да работи, е бронз и специална смола, която дава хубави нюанси, позволяващи да изпъкнат живописните моменти.

Творби на Иван Атанасов се намират в Националната художествена галерия - София, в Художествена галерия Илия Бешков - Плевен, в Регионален исторически музей - Плевен, в галерия в Никопол и в частни сбирки.


 

 

Връчват наградите КДК-арт

 

Организаторите Никола Попов (вляво) и Асен Антонов, сн. авторът

Днес, 28 юни, от 19 часа в залата на Клуба на дейците на културата (КДК) ще бъдат тържествено връчени тазгодишните награди КДК-арт.

Лайтмотивът на тези награди е леката самоирония, която си правим. Нямаме претенции за асоциации с американските Оскар-и, но в един топъл и добър стил правим опит за нещо хубаво, защото плевенските културни дейци имат нужда да бъдат уважени. Въпреки трудните условия те работят, творят, създават. И е хубаво трудът им да бъде оценяван, сподели един от организаторите Асен Антонов. Той припомни, че най-скъпата част е изработването на статуетките. Авторът им е Красимир Рангелов и те са едни и същи от създаването на наградите. Което показва и добър стил, смята Антонов.

Както досега, от различните групи на културните дейци са внесени по три номинации., които ще бъдат разгледани от комисия с председател Ванко Найденов и членове: Георги Стойков - писател, Димо Дешев - режисьор, Асен Антонов - музикант, Красимир Рангелов - скулптор.

В раздел Литература тази година са номинирани Христина Комаревска, Татяна Любенова и Илко Иларионов. В раздел Театър претенденти за наградата са Зоя Минева, Сергей Константинов и Димо Дешев (който няма да участва в гласуването в този раздел). От музикантите са отличени Чавдар Вълков и Виолета Боянова. 

В изобразителното изкуство номинираните са Дианка Тодорова, Валентин Асенов и Юри Буков. От три години се присъжда и награда за меценатство. След Найден Зеленогорски и Емилиана Конова, тази година статуетката на КДК - арт отива у Януш Донев.При това безпаричие не е необходимо да демонстрираме помпозност. Това е домът ни, има го сантименталният момент. Оттук са минали най-големите имена от областта на всички изкуства - Гена Димитрова, Емил Димитров, Любомир Левчев... Това е един повод да се съберат творците на едно място, да пообщуват и на чаша вино да обсъдят нови идеи, припомни председателят на клуба Никола Попов.

Водещ на церемонията ще бъде Асен Антонов, музикалната програма ще бъде от изпълнения на хор Гена Димитрова.

Началото на наградите КДК-арт е поставено в далечната 1997 г. и с прекъсвания продължават до днес. Финансовите разходи са поети от общината, организацията - от клуба с общите усилия на членовете.


 

 

Акцент пак обраха овациите на французите

 

С концерт на открито в Кан Акцент са рекламирали основната си изява във френския град, сн. личен архив

От поредното си участие зад граница се завърна перкусионен ансамбъл Акцент в състав: Николай Иванов, Елена Дорошенко, Поля Петкова, Янислав Цолов и Християн Христов. За това разказаха Симеон Серафимов - преподавател в НУИ П. Пипков и ръководител на ансамбъла, Стефка Крумова, корепетитор, пианист и Августина Серафимова - преподавател по теоритични дисциплини и аранжор на всички класически пиеси в репертоара на ансамбъла. От 21 до 23 юни плевенските музиканти са взели участие в Първите европейски дни за перкусионисти в град Ница, Франция.

На 21 юни - Деня на музиката, когато навсякъде във Франция по улиците и площадите се изпълняват различни жанрове музика, Акцент са имали самостоятелен концерт. Пред френските си почитатели те са изпълнили пиеси от български автори: Ръченица из Тракийски танци от Петко Стайнов, Импресия и Дяволски танц от Добри Палиев, композицията Картини от България, специално подготвен за форума аранжимент на Малкия концерт за ударни инструменти на Дариус Мийо, фрагменти от балета Ромео и Жулиета на Прокофиев, както и от балета Гаяне на Арам Хачатурян.

Следващият ден е преминал в майсторски класове, кръгли маси и уъркшоп за различни техники за свирене на тимпани, звукоизвличане, подбор на палки и представяне на иновациите в перкусиите. Интересна е била срещата със Силвио Гуалда, ръководител на ансамбъл от Валенсия, работил дълги години в консерваторията във Версай.

Неговата тема е била за композитора Ксенакис, като Гуалда е първият изпълнител на неговите произведения. В оригиналния ръкопис на Ксенакис няма нито една нота - всичко е чертички, кръгчета и лулички. Той е бил много добър математик и архитект и всичко в неговата музика е точно премерено и дозирано, няма нищо случайно. Гуалда е първият, който ги е прочел и ги е написал на разбираем език за музикантите, разказа Серафимов.

Интересно е протекъл и третият ден от френската визита на Акцент. В Кан, на оживен пазар, те са изпълнили концерт на открито - реклама и покана за по-късната им официална изява.

Отзивите и този път са суперлативи от най-изявените френски музиканти. Благодарности за подарените незабравими емоции българските музиканти са получили от Филип Сера, професор в Консерваторията в Ница, президентите на Европейския дом и на асоциацията за изящни изкуства в Кан.

Пътуването е осъществено с проект към Национален фонд Култура, останалите средства са набавени чрез двата благотворителни концерта на училището. Престоят в Кан е бил изцяло поет от Арт престиж с председател Велислава Шойкова.

Поканата за това участие е от миналогодишната изява на ансамбъла в същия град, вече имат покана за следващи събития. Догодина ще свирят в Деня на Европа - 9 май, в Кан, а през 2015 г. ще вземат участие във второто издание на същия форум. От 13 до 17 юли това лято Акцент ще свирят на открита сцена в Културния център в Албена.

Догодина Акцент ще празнува 20-годишен юбилей. Международните изяви започват през 1999 г., като досега са над 20. Престижните призове от национални и международни конкурси не могат да се изброят. Престижът, който има ансамбълът, е причината кандидатите да изучават ударни инструменти в НУИ П. Пипков да са най-многобройни.


 

 

Нови заглавия в книжарницИ ГРАММА"

 

Да продължа без теб

Хорхе Букай

Ирене е известен психотерапевт, която се занимава с проблемите на двойките и изследва механизмите на любовта. Самата Ирене има хубав и уреден живот. Или поне така смята до деня, в който намира в джоба на мъжа си фактура от хотел, който е посетил с друга жена.

От този момент на Ирене ще й се наложи да приложи на практика собствените си съвети. Дали наистина е толкова лесно да сложиш край на една дългогодишна връзка? Да приемеш цивилизовано раздялата? Да се примириш с краха на мечтите си? Как да започнеш от начало, когато сърцето ти е разбито?

 

 

Изчезнал

Джоузеф Райндър

Ник Хелър е силен, умен и упорит. Има малко приятели, но верни. И никога не се отказва.

А за неговата работа това е много важно. Обучен от специалните служби, работил в разузнаването, той е следовател, който разкрива тайни, за които влиятелните хора биха предпочели да останат неразкрити.

Една вечер, отчаян и без да знае къде да отиде, племенникът на Ник - Гейб, се обажда именно на него. Защото след едно нагло нападение майка му Лорън е в кома, а Роджър - братът на Ник, е безследно изчезнал.

 

 

върни се в НАЧАЛО