СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СОЦИАЛНО

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

 

Продават опасни домашни яйца и мляко на открито и това лято

 

Докторите са в готовност заради очакван бум от натравяния и инфекции

 

Непочистените контейнери са развъдник на инфекции, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Инструкции заради опасност от поява на инфек
ции след ухапвания от кърлежи, бълхи и комари са получили в клиниката по детски болести към плевенската Университетска болница. Началничката на клиниката доц. д-р Ваня Недкова информира още, че от здравното министерство са предупредили да се вземат спешни мерки и заради очакван бум от отравяния в следствие на консумация на развалени от високите температури хранителни продукти. Лекарите от отделенията, най-вече токсиколозите и инфекционистите, са готови да се справят при усложняване на ситуацията, твърди доц. Недкова.

Засега епидемичната обстановка в Плевен и селищата от региона е спокойна, информират от Регионалната здравна инспекция - регистрирани са осем случая на ентероколити, по един на салмонелоза и на лаймска борелиоза. Специалистите обаче предупреждават, че заради жегите ситуацията може да се промени бързо в тревожна посока.

Масово в Плевен продължават да се продават продукти от животински произход на нерегламентирани места. В закътани улички или от багажници на автомобили, паркирани около жилищни сгради, на показ се вадят кори с яйца и пластмасови туби с прясно мляко, установи проверка на “BG Север”. Въпреки преследването от органите

на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК), импровизираните търговци не прекратяват дейността си. Оказва се, че хората от близкия блок или къща предпочитат именно тяхната продукция, независимо от това, че няма доказателство за нейния произход. Тези хранителни продукти не са термично обработени и лесно се развалят под палещите лъчи на слънцето, отново алармират от инспекцията.

Дали един човек ще си купи развалена или със съмнителни качества храна, зависи от самия него, коментират плевенски токсиколози, при които в крайна сметка пристигат пострадалите. Причината те откриват както в ниската култура на хората, така и в крайната бедност, в която са изпаднали.

След най-омразните насекоми - хлебарките, приносители на стомашно-чревни инфекции - дизентерия, салмонелоза, хепатит А, с които в жилищата всеки се справя както може, особено травмиращи за плевенчани са очакваните пълчища от мишки и плъхове това лято. Барата, която от години е развъдник на гризачите, остава все още непочистена, примамливи са и непочистените контейнери за смет. Освен всеизвестните инфекциозни болести коремен тиф и бубонна чума, чието разпространение расте, плъховете са носители и на лептоспироза - опасна бактериална инфекция, която се разпространява чрез урината при попадането й в питейната вода или хранителните продукти.

Проверка показа, че на повечето места хората отново сами се справят с опашатите, когато те се въдят в мазите на жилищата им. Когато обаче става въпрос за обществена територия, често топката се прехвърля между отделните институции.


 

 

Успешно приключи проект за осигуряване на работа на младежи от институции

 

Ръководителите на социалния проект представиха постигнатите резултати по време на изпълнението му, сн. авторът

Лора КОСТОВА

Успешно приключи изпълнението на проект “Социално предприятие - форма за подобряване социалния статус на младежи, напускащи институции”. Това съобщи неговият ръководител Ива Колева на седмата по ред и заключителна информационна среща, по време на която бяха представени постигнатите резултати. Проектът е на стойност 290 хил. лв. и се осъществява от община Пордим и Сдружение “Център Отворена врата” - Плевен. Продължителността му е 14 месеца, а целта му е подобряване социалния статус и активното участие в социалната икономика на младежи, напускащи институции, и на представители на етническите общности в България.

По проекта бе разкрито социално предприятие - ателие за дървообработване, в което се произвеждат съоръжения за оборудване на детски площадки и паркове. То се помещава в напълно ремонтираната сграда на бившето училище “Отец Паисий” в с. Згалево. В него 9 млади хора получиха практически обучения в реална производствена среда и възможност да работят с наставник или консултант.

След предварителен оглед от секторни експерти бяха избрани общо 20 училища, детски градини и паркове - общинска собственост, както в Пордим, така и на територията на общината, за които представителите на целевата група изработиха дървени съоръжения. От стартирането на проекта са изготвени общо 122 пейки, 58 кошчета и няколко комбинирани съоръжения за детски площадки. “Успяхме да създадем работни места и развихме трудови умения в младежите. Същевременно подобрихме и социалната среда в община Пордим”, обясни Ива Колева.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. 

Гневът на младите

 

Не всичко е пари!

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

“Наскоро за пореден път чух “великото” изказване, че жените били глупави и гледали само в портфейла на мъжа. Старая се да не обръщам внимание на подобни квалификации, но вече започна да ми омръзва.

Ами щом всичко опира до джоба, замисляли ли са се тези господа какво например ще се случи, ако един ден се събудят милионери. Имат няколко големи и красиви къщи, няколко скъпи коли и седемцифрена сметка. После избират най-красивата сред най-красивите. Водят я по заведения, почивки, купуват й скъпи дрешки и бижута, подаряват й парцел от Луната и тя е вечно тяхна, така ли? Нищо подобно! Колкото по-навреме осъзнаят, че не парите са в основата на силната женска любов, толкова по-скоро биха я срещнали и задържали. Ние искаме любим човек, който да ни уважава, обича и да ни кара да се чувстваме сигурни, но не заради дебелия му портфейл, а заради сериозните му намерения. Ние търсим и приятел, с когото можем да споделим и най-съкровените си мечти. Впечатляваме се от чувството ви за хумор. Мечтаем за кавалерство и галантност, които определено не се купуват.

Ето такива едни съвсем простички неща, които нямат нищо общо с парите - те са въпрос на възпитание и поведение, не на финансови възможности”.

Вероника Влахова, от Плевен

 

 

Послушай лекаря

 

От раждането на дъщеря ми и двете й очи непрекъснато сълзят. Вече е на девет месеца, последният лекар, при когото бяхме, й назначи лечение за конюнктивит. Освен това през месец се борим я с хрема, я с кашлица. Има ли връзка между двете неща и дали с възрастта и засилването на имунната система ще изчезнат? Катерина Иванова

 

 

Пренебрегването на сълзенето на очите може да доведе до абцес

Д-р Здравко ЦОНЕВ, офталмолог, консултант в клиника “Св. Параскева”

Не може да се разчита сълзенето от окото да се оправи от само себе си, защото така се рискува проблемът да се задълбочи, да се създаде възпалителен процес по съседство, дори да бъдат обхванати очните тъкани и да се стигне до абсцес. Някои прибягват до алтернативни форми на лечение като капене на кърма в окото на детето. Успокоителното в случая е, че кърмата може да не помогне, но няма и да навреди.

Една от най-честите причини за сълзене на очите при новородените е ринитът. Повтарящите се хреми и възпаления на носоглътката водят до този проблем, тъй като анатомически слъзният канал завършва към вътрешната страна на носната конха.

От друга страна, носослъзният канал завършва с мембрана, която, ако не закърнее по време на вътреутробното развитие на плода, пречи на сълзите да се оттичат към носната лигавица. Въпреки че се случва рядко, може да има вродена липса на слъзен канал. Твърде е вероятно при раждане да се замърси окото на новороденото и да се получи конюнктивит и сълзене, което да се обърка със запушване на слъзния канал. За поставяне на точна диагноза се прави т. нар. каналчева проба - накапва се багрило в конюнктивния сак и се слага памучен тампон в носа. Ако тампонът се оцвети, значи има проходимост и става въпрос само за конюнктивит.

Опитни очен лекар и специалист уши, нос, гърло би трябвало да решат дали проблемът е свързан само със слъзния канал, или е комбиниран с възпаление на носоглътката.

Първо се назначава консервативно лечение, като на бебе до 6-месечна възраст то се състои в противовъзпалителни капки за носа и очите и масаж в областта на слъзната торбичка.

Ако няма ефект, трябва да се направи сондиране на слъзния канал, в резултат на което той се разширява и се възстановява проходимостта.

Сълзенето при всички положения е комбинирано с конюнктивит, защото самата комуникация между слъзния канал и конюнктивата на окото създава условия за връщане на сълзата и оттам за вторично възпаление. Но конюнктивитът е вторичен и за да се излекува, трябва да се премахне първо основният проблем.

Ако вече се е получило трайно запушване на слъзния канал, инфекция на слъзната торбичка или в най-лошия случай абсцес, е наложително да се направи операция на слъзната торбичка откъм носа и да се реканализира непроходимият слъзен канал. В нашата клиника интервенцията се извършва с помощта на оптика и радиофреквентна хирургическа техника и води до много бърз и в повечето случаи траен следоперативен ефект.

Операцията се нарича дакриоцисторинотомия.

 


Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888
   

 

 

върни се в НАЧАЛО