СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

БИЗНЕС

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

 

Плавници срещу яйца и европейски домати в битка за място на пазара

 

Спорните площи около ОАПС-а са заети от мургави търговци и боклуци

 

Непродаваеми боклуци са превзели пространството между Била и ОАПС, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Стратегическото за Плевен място, познато от историята като Сър пазар, и днес не спира да буни духовете. От години търговците на бившия кооперативен пазар не могат да намерят оптималния вариант, при който всички да бъдат добре. Тези, които продават на реновирания и европейски изглеждащ общински пазар Тибор, са недоволни от високите наеми. От години издържам семейството си с две маси тук. На селото на баща ми отглеждаме плодове и зеленчуци, които после продавам. Въпреки това обаче едва свързвам двата края. Ниските цени на вносните плодове и зеленчуци, които освен това изглеждат и по-атрактивно от нашите, заедно с 400-те лева наем, направо обезсмислят труда ми. Хубавото е, че вече имам редовни клиенти, които идват при мен, защото знаят, че стоката ми е екологична. Зимата обаче се отказвам от едната маса. Дори да намеря с какво да ги запълня, в студа хората просто не минават оттук, разказва млад търговец с дългогодишен стаж на пазара. Освен общоизвестните врагове на зеленчукопроизводителите, които сами пласират стоката си, на местно ниво се вихри и масовото недоволство от нелоялната конкуренция. На една ръка разстояние от Тибор е разположен алтернативен зеленчуков пазар, който обаче е частен. Неприветливият вид на щандовете се компенсира от по-ниските наеми, което пък сваля цените на

стоките. И тук обаче недоволни не липсват - не само от зависимостта на климатичните промени, но и от самонастанилите се съседи в непосредствена близост. От години медиите вдигат врява, институциите си прехвърлят топката, полицаите си правят ялови акции, а пространството между Била и ОАПС-а продължава да е заринато с всевъзможни боклуци, които на всичкото отгоре се продават от мургави търговци. На въпрос: Колко струва?, отговорът най-често е: Каквото дадеш. Друг е въпросът кой би си купил скъсани обувки, ръждясало джобно фенерче, мобифон или плавници. Факт е обаче, че покрай подреденото сметище на тротоара, който бил общински, в пространството, което било на Министерство на земеделието, кипи живот. Репортер на вестника дори стана свидетел на сделка с цена 10 лева, но със стока, която не се виждаше през найлоновия плик.

На мобилните търговци на цигари без бандерол вече никой не обръща внимание. Тук-там продължават да стоят на един крак и баби от село, които носят за продан по кора яйца и малко краве мляко. Въпреки многократните предупреждения на Агенцията по безопасност на храните, че особено в летните месеци е изключително опасно за здравето да се консумират продукти от амбулантни търговци, хората рискуват на собствена отговорност. Мотивът - поне е истинско. При акциите за незаконна търговия обаче първите и единствените, които биват заплашени със санкции и изгонвани от квадратните сантиметри площ, които временно заемат, са именно бабите с млякото и яйцата.


 

 

Застраховаме повече колите, отколкото живота си

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Все още е трудно да се каже, че застрахователният пазар се съживява. Резултатите, които се виждат на този пазар, са последица от развитието на икономиката в страната. Логично е да излезем от кризата по-късно, независимо дали данните за икономиката ни се подобряват, коментират застрахователи в Плевен.

Най-висок ръст бележи автомобилното застраховане в отделните компании. По-точно би било да се каже, че при него спадовете в периода на криза не са толкова големи. Традиционно застраховката Гражданска отговорност е предпочитана, при Каско обаче от няколко години се забелязва снижаване на интереса. Това, което се наблюдава, е и спад на застрахователните суми заради остаряването на автомобилния парк. А това също рефлектира върху пазара, коментират от компаниите.

Спадът на премийния приход в застраховането за 2012 г. общо за сектора е около 2%, т. е. застрахователният пазар е реализирал с около 25 млн. по-малко в сравнение с 2011 година. Тенденцията е за забавяне на този спад. Очаква се ръст в застраховането, но той ще се дължи на увеличаване на премиите, а не толкова на застрахователните стойности.

От компаниите са обнадеждени, че хората все повече осъзнават необходимостта от сключване на Гражданска отговорност. Функцията на тази застраховка е по-скоро социална, а когато има по-малко застраховани автомобили се вдига цената, тъй като се повишава вноската в Гаранционния фонд. Тя се поема от крайния клиент, обясниха застрахователи.

Сложно е положението и нагласата за сключване застраховка Живот. Данните показват, че у нас тя е с дял от 0,3% от БВП, докато в Европа (без Русия и Украйна) делът е 4,5% от БВП, съобщиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) на семинар.

Общият премиен приход в животозастраховането у нас е 252 млн. лв., или по едва 35 лв. на човек. В сектора оперират 16 компании, които са изплатили 70 млн. лв. обезщетения само до 30 септември 2012 г. Инвестициите на животозастрахователните компании са за 872 млн. лв.

Инвестициите на европейските животозастрахователи са 6,1 трильона евро, а средната премия на човек е 1 072 евро годишно. Най-големи са вноските в Швейцария (3 200 евро на човек на година), Дания (3 000 евро), Швеция и Великобритания с по 2 500 евро.

Брутният премиен приход, реализиран от дружествата по общо застраховане, възлиза на 668 млн. лв., с което се реализира спад от 3% на годишна база. На пазара по общо застраховане най-голям дял от брутния премиен приход, реализиран в сектора, заемат автомобилните застраховки - 70,4%, следвани от имуществените - 18,3%.

Брутният премиен приход, реализиран от животозастрахователите към края на шестмесечието на 2012 г., възлиза на 127 млн. лв., с което се реализира ръст от 0,6% на годишна база.


 

 

Градинско оборудване от всякакъв вид затрупа големите магазини

 

Хамаците са едни от най-предпочитаните градински артикули заради удобството, което носят, и същевременно изгодните си цени, сн. авторът 

Лора КОСТОВА

Всевъзможно градинско оборудване е затрупало големите търговски вериги в града. Столове, чадъри, дивани, маси, шатри, люлки, барбекюта, лампи и какви ли още не аксесоари за градината в момента са и най-атрактивните предложения на хипермаркетите. Офертите им са превзели и повечето страници от рекламните брошури, които пускат всеки месец. Цените пък варират в доста широк диапазон, като за всеки вкус и джоб може да се намери по нещо. Според продавачите в един от известните магазини интересът и продажбата на тези стоки е доста голяма. Макар и по-малко, но хората продължават да отделят средства, за да си купят нов стол, саксия, сенник или пък барбекю. А и сега е сезонът на тези артикули и е напълно нормално те да се търсят. По-малко са обаче плевенчаните, които си позволяват градински глезотии като надуваем фотьойл или пък джакузи, което стига и до 1 500 лв., твърди продавач в един от плевенските магазини.

Най-голямо е разнообразието от градински комплекти и единични бройки на всякакви маси и столове. Обикновените пластмасови столчета и табуретки се намират почти навсякъде между 7 и 10 лв. За около 15 - 20 лв. може да си купите същите артикули, но малко по-стабилни. Ратановите модели обаче са по-скъпи и варират от 20 до 60 лв. Сгъваемите столове, които се разпъват в различни позиции, също са с по-високи цени и се продават между 50 и 100 лв.

Масите излизат между 20 и 200 лв., а някъде и повече в зависимост от вида и материала, от който са изработени. Комплектите градински мебели пък стигат и до 500 - 600 лв., според това какво включват.

Огромен е изборът при надуваемите басейни, като най-евтини са детските.

Те се предлагат между 10 и 20 лв. Моделите за възрастни обаче стигат и до 300 лв. Около тия пари вървят и най-хубавите и качествено изработени шезлонзи. За хората с по-малки възможности се срещат и по-приемливи цени - до 60 лева.

Красивите и цветни градински люлки и хамаци пък привличат погледите на клиентите още с влизането в големите вериги. Хамаците се движат между 15 и 30 лв., като на някои места се продават и стойки за тях, които обаче са много по-скъпи от самите люлки.

За градинарите, които поддържат безупречен вида на двора си, се предлагат най-различни косачки, които струват от 50 до 600 лв.

Все по-разпространени и търсени през последните няколко лета се оказват шатрите, павилионите, сенниците, тентите, чадърите. Според големината, вида и материала, се определят и техните цени.

Градинските барбекюта и грилове в момента също заемат голяма част от пространството в магазините, като цената им тръгва от 20 лв. и стига до 600 - 700 лв.


 

 

Петпроцентното поевтиняване на тока няма да спаси малкия бизнес

 

Ангел АТАНАСОВ

Дори токът да поевтинее с 5 на сто от юли малкият и средният бизнес не само в Плевен, но и в цялата страна, пак ще остане зад борда. Толкова ни мачкаха през последните години, че ще трябват много по-сериозни мерки, за да си стъпим отново на краката, твърди собственик на машиностроителен цех за нестандартно оборудване в Плевен.

Той е в частния бизнес повече от 20 г. Започнал в малко хале с няколко струга и фрези. Намерил си пазарна ниша в дребносерийни поръчки за машиностроителни изделия, които големите заводи отказвали. Постепенно развил дейността си до размерите на средно предприятие с 20 души персонал, конструкторски отдел и т. н. Кандидатствал по европрограми и започнал да подменя оборудването си с по-съвременно, което консумира по-малко електроенергия. Толкова тежки времена за неговия бизнес, колкото при управлението на ГЕРБ, обаче той не помни. Преди 3 - 4 години плащах по 1 000 лв. месечно за ток - това е един от най-големите разходи за дейността на фирмата ми. Сега плащам 2 000 лв. на месец, а консумацията ми на ел. енергия е същата. Ако калкулирам това двойно увеличение в цената на крайния продукт, никой няма да дойде при мен с поръчка. На същото дередже са и много мои колеги. Някои от тях вече работят единствено за да осигурят прехрана на семействата си, допълва бизнесменът.

Той пояснява, че за да остане на пазара, е принуден да компенсира някак дисбаланса между растящите разходи и намаляващите приходи. И тази компенсация най-често се отразява върху заплатите на персонала или направо води до съкращения в щата. Според него ако лобистите на големите корпорации и на монополите не бъдат разкарани от законодателната и изпълнителната власт в държавата, нищо няма да се промени и икономиката ни ще продължи да затъва в блатото.


 

 

Намаления на готовите гозби привличат клиенти

 

Поля ТОМОВА

Големите търговски хранителни вериги се опитват да привличат клиенти с намаления. Заради падналия оборот всички магазини обявяват различни промоции, най-вече на ястията от топлите витрини. В един от обектите намаление с 20 процента очаква клиентите си след 17,00 часа, а след 20,00 поевтиняването е 60 на сто. В друг хипермаркет намаленията са обвързани с продуктите, от които са приготвени храните. Пилешкото, свинското и вегетарианските блюда имат различна цена в различните дни от седмицата. От намаленията се възползват всички социални групи, твърдят продавачите в магазините. Те са категорични, че по-ниската цена на храната не е за сметка на качеството й. При нас например имаше намаление на пиле лютика - 7 лева за килограм. Пресметнете колко ще ви струва, ако трябва да направите 4 порции, колкото е грамажа, и трябва да купите и сготвите всички продукти, които са необходими за това ядене, казват търговците. Въпреки намаленията готовата храна се оскъпява именно заради приготвянето й, казват редовни клиенти. И дават за пример рибата, чиято цена сурова е почти два пъти по-ниска, отколкото приготвена в магазина. Готовите храни се радват на интерес най-вече при пенсионерите и хората, които работят извън нормалното време, твърдят търговците. През летните месеци хората предпочитат по-леките храна, а на първо място продавачите поставят тиквичките с кисело мляко.

 

 

върни се в НАЧАЛО