СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

 

От чия квота е новият областен управител Илиян Йончев?

 

Червени лидери от региона пращат остро писмо до Станишев и Мая Манолова

 

Факсимиле от “кървавото писмо” до шефовете на “Позитано”

Катя ДИНЕВА

Скандалите в редиците на БСП в Плевенска област продължиха и тази седмица с пълна сила заради назначаването на Илиян Йончев за областен управител. Партийните лидери на девет общини в региона са подписали остро писмо до Сергей Станишев и до шефката на Общопартийната контролна комисия (ОПКК) на БСП Мая Манолова. Обръщаме се към вас с чувство на голямо възмущение и притеснение от използвания механизъм на назначаване на областен управител на Плевенска област, пишат местните лидери. Под депешата липсват парафи на партийните председатели на общините Плевен и Червен бряг. В Червен бряг лидер е Мирослав Михайлов, чиято кандидатура получи най-голямо одобрение от областния съвет на БСП и вероятно той не е сложил подписа си, за да не го обвинят, че е във вътрешнопартиен конфликт на интереси, коментират негови съмишленици. Писмото е написано в доста иносказателна форма, но намекът е очевиден - защо зам.-председател на общинския съвет на БСП в Плевен и общински съветник от столетницата е сложен за губернатор от квотата на ДПС. Недоволните припомнят, че Йончев е участвал като номиниран от Плевен, но при тайно гласуване в областния партиен съвет е получил 8 гласа и се е класирал на трето място.

Подписалите сигнала до Станишев и Манолова предупреждават, че назначението на Йончев ще доведе до “неминуемо обтягане на изключително добрите ни отношения с ДПС от 20 години насам” и ще бъде лош пример за партийните членове - дори и да нямат доверието на партията, да могат да се реализират с мълчаливото съгласие на други политически сили. “Без да коментираме преговорния процес, считаме, че е изключено преговарящите от наша страна да не са знаели партийното положение на новоназначения областен управител, а това е ярък пример за задкулисност, срещу която се борим така активно”, казват общинските председатели. Те настояват по случая да се произнесе ОПКК, ръководството на БСП да направи възможното ситуацията да добие нормални параметри и да се премахне никому ненужното и от нищо непродиктувано напрежение.

“Сигурни сме, че ръководството на ДПС е с чувство за историзъм и ще прояви разбиране (Плевен - Плевенска епопея - Мавзолея - Вечния огън - областен управител от ДПС). Иначе не виждаме как ще мотивирате нашите партийни

членове и нашите симпатизанти за активна работа догодина на евроизборите. Надяваме се ОПКК да стъпи на принципите и Устава, другото би било сериозно отстъпление от завоюваните от всички ни критерии за коректност към БСП за развитието на потенциала, който имаме. Очакваме вашите действия и отговори”, заявяват деветимата общински лидери.

“BG Север” научи, че те са реагирали остро срещу назначението на Илиян Йончев още преди пленума на националния съвет на БСП миналата седмица, макар и тогава да не са подозирали, че губернаторът може да е от квотата на ДПС. Председателите изпратили декларация лично до Сергей Станишев, в която му заявили:

 

“Другарю Станишев,

На свое заседание Областният съвет на БСП в Плевен номинира, обсъди и гласува според изискванията на Устава на БСП кандидатурата за областен управител на област Плевен на Мирослав Николов Михайлов - председател на Общински съвет на БСП в Червен бряг, и за заместник-областен управител - кандидатурата на Чавдар Велинов - зам.-председател на Общински съвет на БСП - Плевен.

Огорчени и обидени се чувстваме след вчерашното назначение на Илиян Йончев за областен управител на Плевенска област, не толкова заради поредното несъобразяване с решенията ни, а защото смятаме, че по този начин беше пренебрегнат и омаловажен вотът на 42 000 избиратели, които подкрепиха Българската социалистическа партия и Коалиция за България на последните парламентарни избори. Този резултат е доказателство за сериозна работа, която свършиха структурите по места - основните и общински партийни организации.

Разочаровани сме, защото позволихте в този случай да се наложи мнението на една от единадесетте общински организации - Плевенската, като по този начин принизихте и потъпкахте резултатите на останалите десет, където през последните години БСП винаги е била първа политическа сила.

Другарю Станишев,

Заявяваме Ви, че ние сме хора с достойнство. Хора - отговорни и верни на лявата идея. Ние сме хора, достатъчно категорично доказали през годините своята последователност при отстояване позициите на БСП. Искаме с действията си оттук нататък да ни уверите, че можем да продължим да Ви вярваме, като ни убедите, че нашите действия и решения са от значение за Вас, защото само това би могло да бъде основа на една обща и последователна политика за успех в бъдеще на нашата партия”.

 

Шефът на областния предизборен щаб в Плевен и член на националния съвет на БСП Румен Петков пък заяви пред агенция “Фокус”: “Абсурдно е това, че Илиян Йончев е областен управител на Плевен от ДПС”. Петков обяснява пред агенцията, че този факт му е бил съобщен от човек от националното ръководство на БСП, участник в екипа, който преговаря с ДПС. “Илиян Йончев е заместник-председател на нашия партиен съвет в Плевен и той да допусне да бъде назначен от името на друга политическа сила е нещо изключително некоректно и непочтено. Ако ние останем безучастни като партия към такива случки, а ние имаме специален уставен текст от последния конгрес - не помня колко години такива лица не могат да бъдат допускани до партията, ние ще покажем, че в името на властта всеки може да се класира, където си иска. Ние години наред сме се противопоставяли на това наши отпаднали номинации да бъдат класирани при други политически формации и сега ако се връщаме към този позабравен етап, ще бъде изключително грозен жест”, казва още Румен Петков пред “Фокус”.

 

 

Губернаторът прие поста от досегашния и. д. Тошко Гетов

 

Ангел АТАНАСОВ

Новият областен управител Илиян Йончев прие поста от досегашния временно изпълняващ длъжността. На церемонията присъстваха съпартийци на Йончев и трима депутати - Петър Дулев и Любомир Петков от Коалиция за България и Митхат Метин от ДПС. Бившите управляващи от ГЕРБ не изпратиха свой представител. Нямаше участник и от четвъртата парламентарно представена партия - “Атака”.

За да подпомогне бързото навлизане в същността на работата, Тошко Гетов връчи на Йончев класьор с информация за системата за финансово управление и контрол, върху която се гради цялата дейност на областната администрация, за изпълняваните текущи проекти и други важни документи.

Илиян Йончев благодари на Гетов с демонстративно ръкуване и заяви, че областната администрация ще води политика на протегнатата ръка към всички кметове, общински съвети, бизнеса и хората въобще.

В поздравлението си към Йончев депутатът Митхат Метин каза, че обществото очаква от новия областен управител да бъде активен субект на властта в процесите по привличане на инвеститори и в подобряването на живота на жителите на областта.

Здраве, воля, амбиция и хъс в изпълнението на задачите, които стоят пред него, пожела на Илиян Йончев депутатът Петър Дулев. “Като народен представител гарантирам, че ще положа максимални усилия да бъде реализирана всяка негова инициатива и идея, която достигне до мен. Защото съм убеден, че тя ще бъде от полза на хората в Плевенска област”, добави Дулев.

Ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов пък пожала на Йончев (досега служител на МУ - б. р.) да привнесе малко академичен привкус по време на своето управление.

Илиян Йончев (вдясно) демонстративно стисна ръката на Тошко Гетов, за да подчертае, че ще води политика на протегнатата ръка, сн. авторът

 


 

Анкета

 

Трябва ли правителството да подаде оставка?

 

Лора ГЕНЧЕВА

По повод протестите за оставка на правителството само седмици след неговото избиране, попитахме плевенчани какво мислят по този въпрос. Мнението, което изразиха съгласилите се да говорят граждани, е различно. Ако някои все още имат надежда за успешно управление на тези депутати и министри, то други категорично искат нови избори и лица.

 

Детелина Андреева,

36 г., продавач-консултант:

“Аз съм за това правителство, по-добро е от предишното и сега не бива да подава оставка. Гласувала съм за него и смятам, че ако му се даде малко време може да видим добри резултати от работата им.”

 

 

 

Виолета Илионова,

65 г., бивш кранист:

“За мен - да, и няма какво да се бавят, ами до края на седмицата трябва да подадат оставка. Това събиране с “Атака” просто е ужасно, държанието на Сидеров е неприемливо. Трябва да има нови избори след един - два месеца и повече тия ДПС и “Атака” да ги няма. Първо се плюят, после са заедно, какво е това?!

 

Стефан Цачев,

80 г., бивш пощенски техник:

“Трябва, защото това не е правителство. Уж експертно, уж не знам си какво, а те всъщност Моника Станишева, Сергей Станишев и Ахмед Доган направиха така, че Орешарски е излишен. Те му казват как да действа и затова той изпадна в подобно положение и сега вече няма как да бъде министър-председател.

 

Валери Гойчев,

46 г., монтажник:

“Да, защото първо е некомпетентно и второ - защото ние не сме гласували за ДПС. Колкото по-бързо подадат оставка, толкова по-добре, за да може до края на годината да има нови избори. Трябва да се свика Велико Народно събрание, да се смени Изборният кодекс, защото сега и да гласуваме пак едни и същи си влизат в парламента.”

Албена Колева,

35 г., висшист, безработна

“Да, защото има силен обществен натиск. Принципно обаче трябва първо да се направят поправки в Изборния кодекс и чак после да подадат оставка. Задължително е да има по-малко депутати и най-вече заплатите им да намалеят. След като има криза в цялата страна, защо за тях няма?!”

 

 

Румен Цветков,

65 г., бивш служител на държавна сигурност:

“Категорично не! Най-накрая се намери един интелигентен и грамотен министър-председател и той е достатъчно разумен, за да управлява. Не е необходимо улицата да го учи как да си върши работата. А като казват, че българската интелигенция е излязла на протестите и прави демонстрациите, това изобщо не е вярно, защото тя е в чужбина вече. Само че за тая работа не е виновно това правителство.”

Маргарита Стефанова,

63 г., учителка

“Все пак нека дадем на правителството един - два месеца, за да свърши каквото обеща откъм социалната политика. И от октомври вече да имаме променен Изборен кодекс, да влязат в парламента млади, можещи и желаещи хора, а такива има много.”

 

 

Валентин Донков,

78 г., инженер

“Да! Не може да предлагат един разбойник - Делян Пеевски, после друг сикаджия - Иван Иванов за заместник-министър. Не може в Пазарджик, където е било Баташкото клане, да предлагат турчин за областен управител. Не може в Благоевград, който е известен с македонските войводи, да слагат пак турчин. Правителството дойде с обещание за експерти, а те далеч не са такива.

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО