СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

КОНФЛИКТИ

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

 

Върбан Мончев осъди и магазин “Лайф” заради недостъпна среда

 

Плевенчанинът за втори път принуждава търговци да се съобразяват с инвалидите

 

Мончев твърди, че е удовлетворен от решението на ВКС, сн. архив

Поля ТОМОВА

Върбан Мончев осъди магазин “Лайф” след повече от половин година ходене по съдилищата. Историята е от април миналата година, когато мъжът с инвалидна количка влиза в магазина в квартал “Дружба” и не може да се провре до касите, тъй като пространството е тясно. Недостъпна за инвалиди се оказва и пропусквателната “въртележка” на входа на хипермаркета. Според Мончев отношението на персонала било обидно. Той дълго време чакал пред “въртележката” да дойде служител да я демонтира, за да влезе. Наложило се да се развика, за да го пуснат. Затова подава иск в съда. Делото преминава през няколко инстанции, тъй като дружеството, собственик на магазина, обжалва. С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от края на май т. г. Върбан Мончев печели делото, а собственикът на търговския обект има присъда за пряка дискриминация. Обезщетението, което трябва да се изплати на Мончев заради причинени неимуществени щети, е 1 000 лева. Освен това дружеството е задължено да направи средата в обекта достъпна за всички клиенти, включително и инвалиди, в най-кратки срокове.

“Тъй като това явно няма да се случи, може да предприемем действия със съдия-изпълнител, който да осигури изпълнението на решението на съда”, коментира Ангел Киров, адвокат на Върбан Мончев.

 Самият Мончев коментира, че е удовлетворен от решението на ВКС. “Тези дела в един момент показват на обществото, че нас ни има. Нормативната уредба в страната е ясна и тя трябва да се изпълнява точно така, както е записана, за да се чувстват хората, които се движат с помощни средства, комфортно”, казва Мончев.

През 2011 г. той осъди и МТел заради недостъпна среда. През юли същата година заведе дело срещу мобилния оператор, тъй като не успял да влезе в централния му офис в града, за да подаде лично жалба срещу получена висока сметка. “Сблъсках се с бариера от 22 см, която не можах да преодолея с количката си”, обясни Мончев. Действително подстъпи за хора с увреждания в офиса нямало, а и майки с колички трудно преминавали през високия праг. Дори и да успее да влезе вътре с патериците си, плевенчанинът пак не можел да подаде жалбата си, тъй като никъде нямало бюро с височина 90 см, за да не се чувства човек с увреждания унизен. Подът в офиса бил изключително гладък, което пък носело риск от подхлъзване на патериците.

Именно заради всичките тези неуредици Мончев подал иск в плевенския съд. След няколко месеца магистратите решили, че МТел трябва да направи средата си достъпна. Освен това мобилният оператор плати на Върбан Мончев 2 000 лв. обезщетение.


 

По наш сигнал

 

Шофьор отнесе глоба за нахално паркиране

 

Снимката, изпратена на електронната поща на МВР - Плевен, сн. авторът

Мая ПАСКОВА

Капка надежда към безнадеждно изгубеното доверие в институциите донесе отговор на МВР - Плевен, на наш сигнал. Поводът беше паркирал автомобил на пешеходната пътека между театъра и библиотеката. На 1 април, точно по обедно време, когато движението на пешеходци е най-голямо, когато въпреки светофара пресичането на зелено е опасно за живота заради бързащите да завият наляво автомобили, шофьорът на луксозното возило беше решил да спести някой лев от синя зона (2 - 3 метра по-нагоре на същата улица) или паркинг (50 м в същата посока). Като граждани и без да споменаваме медията, в която работим, изпратихме снимката на мейла на МВР - Плевен, като посочихме точно мястото и часа, в който е направена, и настояване за отговор при евентуална извършена проверка по случая.

Два месеца и половина по-късно, с дата 17 юни, отговорът на МВР пристигна. Той гласи: “Във връзка с подадения от вас сигнал е извършена проверка, установен е водачът на заснетият от вас лек автомобил, като същият е санкциониран съгласно ЗДвП. Взети са мерки за засилен контрол относно неправилното паркиране в Плевен”.

Усещането не е за получено възмездие, нито е злорадство, че сме натопили някого. Усещането е за надежда, че нещата, макар и бавно, се случват. Че понякога се чува тихият глас на онези, които настояват, че правилата са за всички и трябва да се спазват от всички. Защото само силата на беззаконието познаваме.


 

 

2 години и 11 месеца условно за извършени 40 престъпления

 

Атанас МИХАЙЛОВ

Две години и 11 месеца затвор условно - с 5-годишен изпитателен срок, получи от Районния съд плевенчанка за извършени от нея 40 документни измами. Обвинението доказало, че от 24 март 2008 г. до края на февруари 2010 г. при условията на продължавано престъпление П. А. сама и в съучастие с различни лица прибрала без правно основание общо 21 400 лв. от столично акционерно дружество за бързи кредити.

И в 40-те случая жената действала по идентичен начин. Тя била назначена във фирмата на длъжността “личен финансов съветник”. Част от задълженията й били да пази и управлява имуществото на своя работодател. П. А. обаче намерила начин да се погрижи и за собствените си интереси. Тя започнала да изготвя фалшиви договори между фирмата и граждани за отпускане на парични заеми на различни суми. Най-често кредитите били между 400 лв. и 650 лв., но някои от тях стигали и до 1 000 лв. В четири от случаите П. А. така подготвила документите, че сключвала договорите за по-големи суми, отколкото са заявили кредитоискателите, и прибирала разликата. Според направената експертиза по този начин служителката успяла да сложи в джоба си 1 315 лв. Доказаните по делото имуществени вреди на фирмата са 13 669 лв., които подсъдимата трябва да плати на своя работодател заедно с лихвите. Решението на Районния съд може да се обжалва в законния срок.

За участие в част от тези престъпления са били повдигнати обвинения и на четирима съучастници на П. А. Те обаче предпочели да се признаят за виновни и сключили съдебни споразумения с прокуратурата срещу по-малки наказания.


 

 

ВКС върна делото за убийството на Мариана Карабулева

 

Еми СТАЛЕВА

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за убийството на Мариана Карабулева за ново разглеждане от друг състав на Софийския апелативен съд (САС). С решение № 340 от 25 юни т. г. върховната инстанция отмени взетото решение от по-ниската.

Както “BG Север” вече писа, 22-годишната Мариана бе покосена от маршрутка в Студентски град на 14 февруари м. г. Тя и нейната компания около 22 часа вървели по пътното платно и отивали към заведение, за да празнуват Деня на влюбените. Движели се срещу движението. Успоредно зад тях имало автобус, зад него - маршрутка. В този момент шофьорът на маршрутката - 62-годишният Димитър Димитров, решил да изпревари автобуса. Колата ударила Мариана и момичето паднало със счупен гръбнак и череп. Вместо да се опита да помогне обаче Димитров запалил цигара, известно време стоял встрани и наблюдавал, после се качил в маршрутката и си тръгнал.

“ВКС е препятстван да упражни правомощията си и да провери основателността на направените възражения от частния обвинител, оспорващ именно приетото от въззивния съд наличие на съпричиняване от страна на пострадалата, както и оценката му за степента на обществена опасност на деянието и дееца. Фактори, които безспорно имат значение и при разрешаването на въпроса за начина на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода”, се казва в решението на ВКС.

На две инстанции преди това - Софийски градски съд и Софийски апелативен съд, шофьорът на маршрутката получи 3-годишно условно наказание с 5-годишен изпитателен срок и отнемане на книжката за 6 години. Близките на загиналата 22-годишна Мариана Карабулева са непримирими с условната присъда и досега изчерпаха всички възможни съдебни инстанции в борбата си за справедливо наказание за виновника за трагедията.

В допълнението към касационната жалба, представено в съдебното заседание от повереника на жалбоподателката Емилия Карабулева, освен допълнителната обосновка на вече посоченото в жалбата основание по чл. 348, ал.1, т. 3 от НПК, се претендира и основанието за допуснати нарушения на процесуалните правила, свързани според подателя на допълнението с неизясненост на фактите по делото. Предлага се собствено изследване на параметрите на възникналото пътно-транспортно произшествие (ПТП), подкрепено с изчисления за скоростта на моторното превозно средство (МПС).

Върховните магистрати по закон могат да се произнесат по жалбата на частния обвинител единствено по основателността на изтъкнатите доводи за явна несправедливост на наложеното наказание на шофьора Димитър Димитров. В решението обаче е посочено, че въззивният съд -САС, е допуснал процесуално нарушение от категорията на абсолютните, за които нарушения ВКС следи служебно.

В касационната жалба на частния обвинител се сочи, че наложеното на подсъдимия наказание е явно несправедливо, тъй като въззивният съд е приел, че е налице съпричиняване от страна на пострадалата Мариана Карабулева. Счита се още, че обществената опасност на деянието и дееца е висока и целите на закона не могат да бъдат постигнати с условно осъждане.

Така поддържаните възражения не могат да бъдат проверени, защото онази част от мотивите, в които би следвало да присъства аргументацията на втората инстанция, отнасяща се до поставените от жалбоподателката въпроси, не се намира в кориците на делото. Видно от изготвения съдебен акт, хронологията на изложението в мотивите е последователна до лист 30 от делото. След изразеното несъгласие на апелативния съд със заключението на първата инстанция (приела липса на съпричиняване от страна на пострадалата), тази хронология е нарушена, тъй като изречението е останало незавършено, а следващата аргументация (лист 31 от делото), няма връзка с предходния абзац. Всъщност, в мотивите на решението отсъстват и онези съображения, които отразяват виждането на този съд за част от обстоятелствата, предвидени в чл. 54 от НК и относими към индивидуализацията на наказанието, се казва в решението на ВКС.

Допуснатото нарушение следва да бъде отстранено, а процесуалният механизъм за това е редът, предвиден в чл. 354, ал.1, т. 4 от НПК - отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане, е записано в решението.


 

 

Опоскаха и буквите на някогашния огромен птицекомбинат в Славяново

 

сн. Инна Стефанова

От най-големия птицекомбинат в Европа, създаден от Кочо Караджов през 1965 г. в Славяново, днес е останала само част от огромния фирмен надпис. След броени дни обаче и тя може да изчезне, твърдят местни хора. Неизвестни крадци са демонтирали и задигнали пет от металните букви в надписа. Мястото е на разклона за градчето по пътя Плевен - Русе. Долният ред е закрит от избуял буренак, но това едва ли ще попречи на мургавите апаши да опоскат и метала от откритата част на таблото, което накрая вероятно също ще отиде на вторични суровини. Така, от наричаната някога Славяновска империя, диктувала пазара на птиче месо в Европа и в Арабския свят, няма да остане нищо. “BG Север”

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО