СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

 

Медицинският университет подписа договор за сътрудничество с БАН

 

Вузът ще има Център по сензорика, роботика и биомедицина

 

Акад. Стефан Воденичаров и проф. Славчо Томов (вдясно) подписаха договора между двете институции, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Договор за сътрудничество подписа Медицинският университет (МУ) - Плевен, в началото на седмицата с Българската академия на науките (БАН). Под документа подписи положиха ректорът на МУ проф. Славчо Томов и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Целта на контракта е да обедини и синхронизира действията и усилията на научноизследователските институти и висшите училища в страната чрез консолидиране на академичната общност и издигане на авторитета на научно-преподавателския състав.

Някои от конкретните цели, които са заложени в рам-ковия договор, са подготовка на квалифицирани специалисти и провеждане на научноизследователска дейност в областта на медико-биологичните и медицинските науки, осъществяване на съвместна научноизследователска и преподавателска дейност чрез предоставяне на материалната база и специалистите на двете институции, участие със съвместни проекти в национални и европейски програми, създаване на общи образователни програми и провеждане на преподаване на съвременно ниво от висококвалифицирани лектори, както и съвместно обучение на докторанти и създаване на условия за разработване на дисертационни трудове.

Специфична задача на договора между двете институции е създаването на съвместен Център “Сензорика, роботика и биомедицина” за разработване на иновативни технологии в областта на роботиката с приложимост в клиничната медицина и биомедицината.

Този център е четвъртият от общо осемте научни центъра, които ще бъдат създадени в страната.

“Голямата задача, с която всички заедно трябва да се справим, е дребнотемието в изследователската работа в България. Необходимо е да подберем национално значимите теми, които ще имат развитие в скоро време. Защото състоянието на държавата е такова, че ние трябва да й помогнем да излезе от него и да отговорим на нуждите на обществото”, заяви акад. Воденичаров. Той добави още, че големият проблем у нас е, че младите хора не виждат привлекателността на научната работа. Според него парламентът трябва да изготви бюджет на академията, от който хората да се чувстват спокойни.

От БАН присъстваха още акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на академията, и проф. Димитър Димитров. Академичното ръководство на МУ - Плевен, пък беше представено от заместник-ректорите проф. д-р Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационен ендоскопски център, и проф. д-р Мария Средкова, ръководител на Центъра за научноизследователска дейност към висшето училище.


 

 

Протестите в Плевен събират по 20-ина души

 

Всеки носи плакат с позиция за ситуацията в страната, сн. Инна Стефанова

Доста скромни в сравнение с останалите големи градове в страната са протестите на плевенчани срещу правителството на премиера Пламен Орешарски. Под кестените до шадравана на централния площад в града вечер се събират по 20 - 25 души. Повечето от тях носят саморъчно изработени плакати, с които показват личната си гледна точка за ситуацията в страната - “Сгрешихме! Подценихме ви! Вие сте нечовешко нагли!”, “Протестирам срещу това, че председател на етичната комисия е Волен Сидеров”, “Елате с нас, протестът е за вас” и др.

Третокурсникът в Медицинския университет Иван Христов е категоричен, че народът повече не може да понася алчността и корупцията. Той също е на улицата, за да изрази своя протест срещу действията на сегашното правителство. “Всеки казва, че ГЕРБ не са алтернатива на БСП и ДПС, но не знам дали друг има възможност в момента да се бори срещу тях. Ако се появи нова алтернатива, бих гласувал за нея. Затова трябва да се промени изборният кодекс. Искам да остана в България, а не да лекувам някъде навън чужденци. Този начин, по който се ръководи държавата, обаче за мен е неприемлив”, е позицията на Иван Христов.

Тук сме, докато правителството падне, категорични са постоянните участници в протестите в Плевен и обещават да продължат да се събират всеки ден в 18,30 часа на площад “Възраждане”. “BG Север”


 

 

МУ приема документи до обяд в неделя, 30 юни

 

Първите кандидат-медици вече заявиха желание да учат във ВУЗ-а, сн. Лора Генчева

Медицинският университет (МУ) в Плевен ще приема кандидатстудентски документи до обяд на 30 юни (неделя), съобщиха от вуза. Конкурсните изпити ще бъдат на 3 и 11 юли - съответно по биология и химия за специалност “Медицина”, и тест по биология на 26 юли - за всички останали специалности. Таксата за явяване на първи изпит е 50 лв., за всеки следващ изпит се заплащат по 25 лв., а за желаещите да участват в класирането с оценката от матура таксата е 25 лв. Кандидат-студентите, които желаят да се класират с оценката, получена на предварителните изпити, няма да заплащат такса, но задължително трябва да подадат заявление за участие в класирането за избраните от тях специалности. Годишните такси остават непроменени.

На сайта на висшето училище в раздел “Актуално Прием 2013” е поместена информация за специалностите, по които ще се осъществи прием за новата академична година. Качени са програмите за конкурсните изпити, както и актуализираният Правилник за прием на кандидат-студенти в МУ - Плевен. “BG Север”

 


 

 

Йончев включи АЕЦ “Белене”в областната стратегия

 

Само като евентуална възможност остана проектът за изграждането на АЕЦ “Белене” в приетата в сряда Стратегия за развитието на област Плевен в периода 2014 - 2020 г. Той беше включен в аналитичната част на документа по искане на новия областен управител Илиян Йончев. В проекта за стратегия, разработен при управлението на ГЕРБ, нямаше нито дума за атомната централа край дунавския град. “Притеснително е, че АЕЦ “Белене” не съществува дори като хипотеза в този основен документ за развитието на областта. За нас в БСП този проект е приоритет и трябва да го има в областната стратегия. За да е ясно, че при едно ревизиране на решението за окончателно спиране на строежа и при наличието на инвеститори и финансиране централата ще може да бъде изградена”, поясни Йончев.

Освен губернатора към разработения от екип на “Велдер Консулт” ООД проект за областна стратегия доста забележки и допълнения направиха и присъстващите кметове от региона. С условието, че поисканите корекции ще бъдат отчетени и вписани, членовете на Областния съвет за развитие приеха единодушно документа.

Гласуваната стратегия предвижда 7 приоритетни насоки за развитие, а необходимият финансов ресурс е изчислен на 745 млн. лв.

“BG Север”


 

 

Всички басейни са изправни

 

Всичките 12 басейна в област Плевен са отворени и работят нормално, съобщи д-р Нела Цецова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Сезона вече откриха басейнът “Хаджи Васко Комитски”, двете плувни съоръжения към хотел-ресторант “Гривица”, басейните към парк-хотелите “Орбита” и “Кайлъка”, обновеният и ремонтиран басейн в двора на Професионаланата гимназия по лозарство и винарство, новооткритият басейн в Белене, общинският плувен комплекс в гр. Левски с малък и голям басейн и три плувни съоръжения в Червен бряг.

Водните обекти работят с необходимата здравна документация, а иззетите проби през миналата седмица са без отклонения от микробиологичните и химични показатели за качествата на водата, поясни д-р Цецова. Басейните са осигурили и задължително медицинско обслужване. Проверките на плувните обекти ще продължат всяка седмица до края на летния сезон. За момента посетители могат да са спокойни, че всички необходими условия за работата на басейните са изпълнени, увери д-р Цецова. “BG Север”


 

 

Пожарите в сухи треви зачестиха

 

Заради необичайните жеги в последните дни пожарите в сухи треви зачестиха в региона. Те могат да бъдат много опасни и да нанесат сериозни щети на полето и в селищата, предупреждават плевенските огнеборци.

Гасенето на такива огнища освен с голям разход на ресурси за пожарните служби, е свързано и с реална опасност те да прераснат в горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари. Бъдете внимателни, не палете огън на открито, призова през седмицата Областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението”. “BG Север”


 

 

Проф. Горчев преизбран в елитна евроасоциация

 

Проф. Григор Горчев бе преизбран за втори мандат за член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Това се случи на заседание на Общото събрание на членовете на асоциацията в рамките на ежегодния конгрес, който се проведе в Лондон. Като един от основателите на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, тази година проф. Горчев е поканен за вицепрезидент на организационния комитет на II Конгрес по роботизирана хирургия за региона, който ще се проведе в Атина от 11 до 13 октомври.

През 5-те години от въвеждането на роботизираната хирургия в нашата страна проф. Горчев полага огромни усилия за развитието й и за доказване на безспорните й предимства за пациента. Той изнася пленарни лекции за опита на екипа си на множество конгреси, конференции и семинари на национално и европейско ниво. През ноември т.г. Медицинският университет в Плевен ще бъде домакин на IV Национална конференция с международно участие на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, на която проф. Горчев е председател. “BG Север”

Канят на конкурс за река Дунав

 

Конкурсът за детско творчество на тема “Бъди активен, защити реките!” за десета поредна година ще бъде посветен на Деня на Дунав - 29 юни. Поканени са деца на възраст между 6 и 16 години, които трябва да сътворят “екологична” творба, вдъхновена от величествената река, нейните притоци и обитатели, информират организаторите. Конкурсът се провежда под егидата на Международната комисия за опазване на Дунав (ICPDR) и Институт по Глобално партньорство по водите за Централна и Източна Европа (GWP CEE). Поканени са и учениците от Плевенска област. Авторите на творбите трябва да представят предложения за конкретни действия и стъпки, които би могъл да предприеме всеки един жител от басейна на Дунав за опазване на реките, речните екосистеми и свързаното с тях биоразнообразие. Авторът на най-добрата творба ще се състезава в надпреварата за международната титла “Danube Art Master”. Това може да бъде както индивидуален участник, така и отбор от няколко ученици. “BG Север”


 

 

Отварят лятна занималня в регионалната библиотека

 

На 2 юли от 13,30 ч. в Регионална библиотека “Христо Смирненски” ще бъде открита лятната детска инициатива “През юли в игротеката - весел кът на книги, изкуство, игри и приятелство”. През целия месец всеки вторник и четвъртък от 13,30 ч.ще се разиграват образователни игри на английски и български език, ще се организират занимателни литературни и математически състезания, ще се работи с Детската образователна станция, дарена от Американското посолство. Работа в екип, занимания по интереси, творчески работилници и много смях и забава очаква всички малчугани, които посетят библиотеката.

Заедно с децата доброволци, в помощ на библиотекарите от Детски отдел и Отдела за чужди езици активно ще се включат и доброволци с различни професии. Детският летен университет ще проведе интерактивни модулни занимания за деца от 7 до 14-годишна възраст.

“BG Север”


 

 

Спасиха нива с пшеница край Кнежа

 

400 дка нива, засята с пшеница, бе спасена благодарение на бързата реакция на огнеробци от Кнежа. Огънят пламнал около 11,50 часа миналата събота в землището на село Староселци. Нивата е собственост на местната земеделска кооперация “Искър”. Веднага след получаването на сигнала на мястото са изпратени пожарникари. Те успели бързо да локализират огнището, но в борбата с огнената стихия изгорели около 900 квадратни метра. Започнато е досъдебно производство за причиняване на пожар с материални загуби в чужд имот по непредпазливост. “BG Север”


 

 

върни се в НАЧАЛО