СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

ШАРЕНО

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

 

Около 500 рокери купонясваха кротко на мотела край Гривица

 

Най-малкият мотофен на събора наскоро отказал биберона

 

Едногодишният Мартин съвсем наскоро отказал биберона, но за втори път участва в рокерски събор

Въпреки сериозните количества изпита бира, рокерите демонстрираха майсторско кормуване на две колела, сн. авторът

 

Ангел АТАНАСОВ

Над два тона бира и неустановено количество мезета на скара унищожиха през уикенда близо 500 рокери и рокерки от цялата страна. Те се събраха край парк-мотел Гривица, за да отпразнуват заедно 10-годишния юбилей на местния мото клуб Огнени сенки. Купонът започна още в петък вечерта и бе прекъсван само от неколкочасови придрямвания в сутрешните часове. Организаторите предварително бяха изключили от програмата традиционните за рокерските събори джигитски гонки, защото районът не позволява подобни емоции. Състезанията бяха по-кротки - по бавно каране на мотор, лапане на кремвирши, стрелба с водни балони, дърпане на въже и др. Основната награда, естествено, беше кенчета с бира. Почти денонощно от мощната уредба на поляната вървеше задължителната рокерска музика - хард рок и хеви метъл.

В срещата участваха и рокери, отказали биберона съвсем наскоро. Най-малкият от тях беше Мартин от Плевен, който е на почти година и един месец. Той обаче участва вече във втори рокерски събор. Родителите му са запалени по мотоемоциите, но засега го возят с кола. Около лъскавите машини на две колелета неуморно щъкаше и малката русокоса красавица Светомира - на годинка и осем месеца, която усетила рокерските емоции още когато майка й била бременна с нея.

 

 

Да почерпЯТ!

 

Стефка Григорова си пожелава успешен край на съдебната сага

Като черен хумор първоначално прие въпроса ни как ще празнува рождения си ден бившият директор на Регионалния исторически музей Стефка Григорова. Очертаващата се да е безкрайна сага около уволнението й не предполага висок градус на настроението за личния й празник.

Все пак обещава, че ще почерпи най-близките си хора. А това, което си пожелава, е здраве, много сили и упорство.

 

Стефан Ганев чуква 62
на маса с домочадието

Председателят на групата на общинарите от БНД в Плевен ще чукне 62 лазарника на 2 юли. Ще празнува вкъщи сред най-любимите си хора - цялото домочадие. Ще събере всички около трапезата и ще вдигнат наздравица.

Годините ми понатежаха и вече не са за шумни купони. Пък и времето сега е такова, че не е много за празнуване. Винаги на този ден си пожелавам близките ми да са здрави. Другото все някак се оправя, твърди рожденикът.

Диана Тодорова среща Джулай морнинг на морския бряг в Бургас

Сред слънце, светлина, заредена с позитивна енергия ще посрещне своя рожден ден в първия ден на юли общинската съветничка Диана Тодорова. Точно тогава тя ще бъде на бургаския бряг в очакване на Юлското утро. Учителката от МГ Гео Милев ще води талантливи деца на международно математическо състезание в крайморския град. На учениците си тя пожелава успех, а за себе си - смислени преживявания, мъдрост, интуиция и истински неща. И най-важното - здраве.

 

Георг Спартански отбелязва
4 юли с водка и сельодка

Бившият шеф на местния парламент в Плевен Георг Спартански заяви, че заради отсъствието на децата му и горещините ще отложи честването на рождения си ден за есента. Все пак заветният 4 юли ще бъде почетен скромно, в тесен семеен кръг с водка и сельодка. Пожелавам си здраве и късмет, заяви рожденикът.

 

 

 

 

ХИМЕРИ

 

 

Рапърът Real G не губи надежда за Спартак

 

Инна СТЕФАНОВА

Един от най-емблематичните рапъри в спортните среди на Плевен - Real G, подготвя две нови парчета. Те не са посветени на любимия му Спартак обаче, както бе обещал на феновете. Предстоящият фалит на отбора изненадал това лято заедно с десетките привърженици на тима и него. За мен не е грях разказва за трудния живот на младите в България, а Не бъди просто зрител е по-леко парче, предназначено за летни хип- хоп партита.

Петър Георгиев, познат като Real G, става известен сред младите в Плевен след като прави песен, посветена на Спартак. Парчето бързо се превръща в хит сред привържениците на футбола в Плевен, а после в рап-химн на синьо-белия тим. Песента излиза когато спартаковци печелят първото място в Северозападната В група и правото да играят в професионалната Б футболна лига на България. Пред себе си и най-запалените фенове на клуба Real G е обещал, че следващата песен, която ще напише за Спартак, е когато любимият му отбор влезе в елитната А група. Колкото и това да изглежда в момента невъзможно, Петър не губи надежда. Песните ни отразяват живота на улицата, а в България той по нищо не се различава от живота във футболната игра - с хубавите и с лошите си моменти, казва привърженикът на хип-хоп емоциите.

29-годишният плевенчанин прави първите си опити в рапа преди 6 години. След парче, подготвено с негови приятели на майтап, той бързо се прочува първо в квартала, в който живее, после и в целия град. В биографията си вече има над сто създадени от него песни, а амбицията му е да не спира до тук. Иска да има собствено студио, в което да прави професионална музика.

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Зад истеричните нотки в протестите

 

Стефан КРЪСТЕВ

В цялата шумотевица е трудно човек да се вслуша в мислите си. То не бяха абсурди от страна на управляващите, още по-абсурдни крясъци на една част от тези, които протестират, уж искащи да променят живота ни. То не беше идеологическо яхване на протеста, създаващи матрица на протестиращия: красив, интелигентен и материално осигурен представител на средната класа (липсваше само: с доказан арийски произход), което би придало завършеност на профила на протестиращия. То не беше противопоставяне с протестите от февруари, квалифициране на протестите като справедливи и социални, като че ли това са антагонизми. Не пожелах да бъда наречен красив, интелигентен само защото съм влязъл в протестиращата маса, а вън от нея пак да си имам живота, какъвто винаги съм си го имал. Щом нямам тези черти, значи за мен няма място на протеста, защото утре ще се опомня пак същият, който съм, без да съм изразил своите искания, които общият протестен тон с презрение определя като битови и социални, които в контекста на внушенията му са и несправедливи.

Изразих открито личната си позиция и тогава ми се нахвърлиха. Първо с няколко реда цитат от Тютюн на Димитър Димов, след което следваше обяснение, че политиците - цитирам думата, се готвели да го изхвърлят от учебниците. Следваше клишето, че прост народ лесно се управлява и към това се стремели политиците. Аз да съм си слушал чалгата и да съм си гледал турски сериали. Това се оказа есенцията от идеята за профила за протестиращия и непротестиращия. Щом не протестираш, значи слушаш чалга и гледаш турски сериали. Ако си по улиците, значи не е така.

Колкото за Димитър Димов и другите класици, които уж трябвало да отпаднат от учебниците, забелязвам неща, които май не забелязват много хора или просто не е удобно да бъдат забелязвани. Няма да оправдавам хората, които допуснаха фала този стар и незавършен проект в образованието да се вижда в сайта. Тези хора си имат вина, много голяма вина, но тя не е тази, за която ги сочат с пръст. Ниска електронна култура, която в съвременната епоха е просто недопустима за хора с национални отговорности. И това трябва да служи за урок, но кой ли да го забележи. Нали с пяна на устата трябва да протестираме.

Има и още нещо, за което никой в шумотевицата май не се замисли. Случайно ли беше създаден проблемът с някакво несъществуващо решение за отпадане на класици от учебниците? Не мисля. Бомбата избухна точно когато трябваше, когато страстите и без друго се бяха разгорели. И този, който я е хвърлил, добре е знаел какво прави. Обществото ни приема тролите за безобидни майтапчии или неудовлетворени хорица, не разполагащи с нищо освен с компютъра си. Това и дава силите на компютърния тероризъм. И понеже добре знам методиките им - преиначаване на факти от виртуалната среда, понякога и хакерски намеси, създаване на психози и настройване на масата срещу някого или нещо, убеден съм, че зад тази истерия стоят типични троли. Може би скъпо платени, може би просто служещи на някого, не и чисти.


 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО