СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...

СПОРТ

Брой 24 (28 юни - 4 юли 2013 г.)


 

Футбол

 

Феновете на Спартак предлагат 7 мерки за спасяването на клуба

 

Ако общината изпълни поетите ангажименти, отборът ще играе във "В" група

 

Страницата подготви: Николай Иванов

Феновете са готови със своето предложение за най-важните мерки, които община Плевен трябва да предприеме, за да бъде спасен техният любим клуб. Припомняме, че миналата седмица на среща между привържениците на синьо-белите и местното общинско ръководство беше обсъден вариантът за създаване на Общински футболен клуб Спартак, който да бъде подпомогнат със 75 000 лв. до края на годината и да започне участие през предстоящия сезон в Северозападната "В" аматьорска група с лиценза на ФК Сторгозия, а през 2014-а общината да осигури още 150 000 лева. В същото време кметът проф. Димитър Стойков изиска от феновете да опишат в няколко точки своите предложения за запазването на футболната емблема на Плевен.

Ето и седемте точки от предложението, което изготвиха феновете и което е вече на бюрото на кмета:

- да се учреди Общински футболен клуб (ОФК) Спартак, който да започне участие в първенството на Северозападна "В" група през сезон 2013/2014 г.;

- да се осигури бюджет от минимум 150 хил. лв. за участието на ОФК Спартак в първенството на Северозападна "В" група през сезон 2013/2014 и турнира за Купата на България;

- общината да поеме разходите за консумативи на стадион "Плевен";

- в управителния съвет на ОФК Спартак да бъдат включени Даниел Митов, Стефан Доровски и Тони Вашков;

- да бъде разработена Стратегия за развитие на спорта в Плевен чрез определяне на приоритетни спортове, които да получават допълнително финансиране от общината;

- да бъде осъществен проектът за Многофункционален спортен комплекс, намиращ се над стадион "Плевен". Целта на вече разработения проект е осигуряването на отлични условия за провеждане на тренировъчен процес на състезатели от различни спортове, както и за масов спорт от страна на живеещите на територията на община Плевен;

- да бъде включен представител на футболните среди в Консултативния съвет по спорта към община Плевен.

С футболистите на професионалния Спартак са водени разговори, ако не се уредят с нови отбори, да се присъединят към новия общински Спартак.

До няколко дни трябва да се вземат решения, касаещи спортно-техническото ръководство на новия футболен клуб Спартак. След обещанието на местната общинска управа да се ангажира с управлението и финансирането му се изчакваше решението на общинския съвет, който вчера (след редакционното приключване на броя) в извънредна точка на сесията трябваше да се произнесе за създаване на общински футболен клуб. Президентът на Сторгозия Стефан Доровски вече подаде заявление за участие в Северозападната В група през новото първенство. То трябва да започне на 18 август. Вече е задействана процедура за свикване на Общо събрание, на което да се вземе решение за преименуване в Спартак. Отдавнашна мечта на Стефан Доровски е обединение на всички футболни хора в Плевен при прозрачно управление. С ангажиране на общината като че ли това условие е на път да се изпълни. Плевенският футбол направи крачка назад, но поне бе спасен от пропадане в селските групи. Плевенски бизнесмени вече проявиха желание да помагат на един бъдещ общински клуб.


 

 

Дяковски организира лятно баскетболно училище

 

Александър Дяковски, сн. интернет

Благородна инициатива подеха плевенският баскетболен клуб Спартак и един от основните баскетболисти в тима - Александър Дяковски. Те организираха летни тренировъчни занимания за всички деца, които имат желание да се отдадат на играта в следващите месеци, които са ваканционни за децата. Заниманията се водят от 29-годишния плевенски баскетболист. Дяковски е сред опитните състезатели в Националната баскетболна лига, с над 13 сезона зад гърба си, и е един от любимците на публиката в Плевен. 187-сантиметровият играч е юноша на плевенския клуб, а децата в града са сред най-големите му фенове. Плевен е мястото, откъдето са тръгнали не един и двама велики баскетболисти. В последните години все повече деца са привлечени от играта с оранжевата топка и с удоволствие наблюдават по-големите си батковци, които носят екипа на Спартак. Лятото обаче е времето, когато малчуганите нямат много забавления и рядко могат да се докоснат до баскетбола. С инициативата за създаване на лятно баскетболно училище това е на път да се промени. За тренировки се избират места, съобразени с местоживеенето на децата.

Още от самото начало тази инициатива набра достатъчно популярност и вече има нужда от сформирането на нови групи.

"През лятото трудно се организират подобни занимания, защото повечето деца не се задържат в града, но засега нещата се получават. Във всяка група може да има по 5 - 6 деца, като така е по-лесно за работа. Проведохме вече няколко тренировки, като те се състояха на игрището в Девети квартал в Плевен, за да може да им бъде по-удобно на децата", заяви Александър Дяковски. Според него малчуганите са много запалени и имат голямо желание веднага да започнат да играят. От 1 юли ще се направи още една група, която ще включва деца на 15-годишна възраст. Идеята е тези занимания да продължат и след края на лятото, по време на сезона. "Убеден съм, че децата ще изявят желание да продължат да тренират и след това. Започнах да обмислям идеята още от началото на изминалия сезон. Иска ми да се занимавам с това дори и след края на кариерата ми, като се надявам да играя още дълго време. По време на сезона се интересувах и четях много. Все пак заниманията с деца не са лесна работа, но на мен ми доставят удоволствие", сподели още баскетболистът на Спартак.

 Преди да започне това начинание, Сашо е обсъдил подробно ситуацията с президента и треньор на Спартак Цветан Антов, който е останал доволен от идеята. Юношата на Спартак Плевен си е поставил две цели за в бъдеще. "Първата ми цел е заниманията с децата да продължат и в бъдеще, а втората е следващият сезон да бъде най-силният в кариерата ми", заяви Дяковски.

 

КАРТИНГ

 

Лора и Сашо се върнаха с купи от състезанието в Кюстендил

 

Победителите с купите, сн. интернет

Плевенските състезатели на картинг Лора Христова и Александър Цветанов спечелиха състезанията в своите класове на провелия се на писта "Пауталия" в Кюстендил трети кръг от държавния шампионат. Лора извоюва победата в клас Mini, а Сашо стана първи в Rotax. В надпреварата взеха участие 53 състезатели от цялата страна. В генералното класиране след този кръг Христова заема третата позиция с актив от 106 точки.

Надпреварата в клас Rotax Max също бе много оспорвана. В единия старт най-бърз бе Васил Коларов - пред Божидар Печев и младия плевенчанин Александър Цветанов. Във втория кръг нашето момче спечели пред Коларов и Печев. Във временното подреждане по точки след този кръг в клас Rotax Max Александър Цветанов се нарежда на втората позиция със спечелени 119 точки.

 

 

 

 

ШАХМАТ

 

 

Симонета Иванова спечели турнира Най-дългия ден

 

Николай Ненчев - най-добре представилият се ветеран - на 82 г., срещу Симонета Иванова, сн. личен архив

Спартак Плевен XXI отбеяза началото на лятото с турнир по ускорен шах, който се състоя на 22 юни в зала "Спартак". Символично турнирът бе наречен "Най-дългия ден" и в него се включиха състезатели от всякакви възрасти. Те играха в 7 кръга по "швейцарска система". До петия кръг водач убедително бе Емил Шукин, който бе победил най-опасните си противници и всички вече го смятаха за сигурен победител. В шестия кръг обаче той бе победен от младия Румен Кънчев и бе застигнат от Симонета Иванова и Христо Вригазов, като тримата имаха по 4,5 точки. В последния кръг Емил Шукин загуби отново, този път от Данко Георгиев, и излезе извън призовата тройка. Първа стана Симонета Иванова с 5,5 точки. Със същия брой точки втори е Христо Вригазов, а трети с 5 точки се класира Данко Георгиев. Организаторите дадоха и допълнителни награди за най-добре представилите се извън призовата тройка ветеран, жена и юноша. Техни носители станаха съответно Николай Ненчев, Габриела Иванова и Румен Кънчев.

Следващият подобен турнир ще бъде организиран в края на месец юли.

 

ЛЕКА АТЛЕТИКА

 

 

Никола Георгиев взе сребро на висок скок

 

Лекоатлетът на Спартак (Плевен) Никола Георгиев се окичи със сребърен медал на провелото се в Правец държавно първенство по лека атлетика за юноши и девойки младша възраст. Общо три медала спечелиха плевенските състезатели. Георгиев извоюва среброто в дисциплината скок височина. Той бе съвсем близо и до златото, но преодоля шампионската височина от 188 см едва от втория си опит. На първо място се класира Сунай Янушев от Спринт (Червен бряг), който също завърши със 188 см, но успя да ги постигне още от първия си опит. Другите два плевенски медала са при девойките. В спринта на 100 метра трета стана плевенчанката Виктория Георгиева, която грабна бронзовото отличие с постижение от 12,89 сек. Лекоатлетката на плевенския Спартак Геновева Иванова се окичи с бронзовия медал в сектора за хвърляне на копие за девойки, като успя да изпрати уреда на 31,06 метра.

Междувременно стана ясно, че лекоатлетът на Спартак (Плевен) Тихомир Иванов вече е начело в европейската ранглиста по скок на височина за юноши до 19 години. На държавното първенство по лека атлетика за мъже и жени Иванов подобри личния си рекорд в дисциплината с цели 7 сантиметра, преодолявайки летвата, поставена на 218 см. Така плевенският скачач успя да покрие и нормативите за европейското първенство по лека атлетика за юноши старша възраст, което ще се проведе в Риети (Италия) между 18 и 21 юли. "Много съм доволен от представянето си. Сезонът започна много добре за мен", коментира Тихомир, който е един от отличените от българския букмейкър "Еврофутбол" за "Спортен талант на България", като получи финансиране за своите бъдещи участия.

 

 

10 медала от Правец за момичетата и момчетата

 

Общо 10 медала - 2 златни, 4 сребърни и 4 бронзови спечелиха плевенските лекоатлети от държавното първенство за момичета и момчета до 16 години, което се проведе в Правец. Златните медали са за Полина Макавеева и Габриел Владимиров.

Състезателката от АК Георги Дъков - Полина Макавеева, възпитаничка на треньорката Галя Николова, се окичи със златото в дисциплината мятане на диск. Битката на Макавеева тук бе най-вече със съгражданките й от другия плевенски клуб СКЛА Спартак. Резултатът й 31,29 метра обаче не бе по силите на нейните съпернички. Така сребърният медал отиде при Геновева Иванова с постижение от 28,85 м. На четвърто място завърши съотборничката й Гергана Стоенчева с 27,50 м.

Другата шампионска титла отново бе спечелена в битка между атлети от Плевен и региона в скока на височина. Завоюва я скачачът от СКЛА Спартак Габриел Владимиров с постижение от 166 см. Общо пет бяха съперниците от Плевенска област, които се класираха до 12-о място в скока на височина.

Иван Иванов от АК Георги Дъков и представителят на СКЛА Спартак Йордан Попов трябваше да се задоволят със сребърните медали в своите дисциплини. На хвърляне на копие най-добрият резултат на Иванов бе 42,42 метра. На сантиметри след него остана съотборникът му Илиян Петров, който приключи участието си с 41,90 метра. Йордан Попов достигна до сребърния медал в дисциплината четирибой с резултат 259 точки.

Две плевенски състезателки спечелиха по два медала в Правец. Освен шампионската си титла на диск Полина Макавеева взе и бронзов медал на гюле с постижение от 10,34 метра. Геновева Иванова достигна и до третото място на копие с резултата от 28,19 метра. Другото трето място спечели състезателката от СКЛА Спартак Матилда Ангелова със 140 см в сектора за скок височина.

 

върни се в НАЧАЛО