СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                 ЗАВИСИМОСТИ                "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)


 

Хазартът убива личността и руши семейства, отказването е трудно

 

Бивш футболист ограбва дамски бижута, за да си набави пари за комар

 

Поля ТОМОВА

Над 11 200 души в България страдат от хазартна зависимост, сочат данни на БАН. 30 - 35 на сто от играещите хазарт у нас са пристрастени и са носители на висок социален риск. Между 4 и 7 процента от населението над 18-годишна възраст страда от зависимост към хазарта.

През 1992 - 1996 г. в България има 48 казина с 82 000 ротативки, през 1998-а ротативките са 84 000.

През този период във Венеция има две казина (51% общинско участие), в Австрия ротативките са 32 000, във Франция - 80 000, в Белгия - 18 000. Оборотът на една машина в България по това време е 8 пъти по-голям, отколкото на ротативка в Германия.

През последните дни Плевен беше потресен от случаи на серийни обири на златни накити на жени - посред бял ден, в площадки между етажите в жилищни блокове или в асансьори. Оказа се, че обирджията е бивш футболист, който пропада заради хазарт. Случаите на провалени съдби, разбити семейства и пропадане на хора заради хазарта са многобройни, но в

Колаж "BG Север"

повечето от тях всичко започва съвсем безобидно. Цветомир Ш. е бил нормален човек, с нормално семейство и работа. Започнал да залага малки суми за футболни срещи. Печели един път, губи няколко. След това следва посещението на казина, където нещата загрубяват. Никой не знае как и кога се пречупва един характер, но едно е сигурно - в един момент Цветомир е готов на всичко, за да има пари да залага. Така стига до пълното пропадане - започва да обира беззащитни жени. 42-годишният Ж. Атанасов пък е друг тип - не е стигал до престъпление, но за сметка на това заради пагубната му страст страда цялото му семейство. Мъжът никога не е работил нищо. Започва да играе още като ученик, подкрепен от баща си - също комарджия. Разбира, че има лесен начин да се изкарват пари. Играе всичко - от частните партите за покер, до рулетката. Има хубави дни, в които е изкарвал доста пари. "Една нощ спечели над 15 хиляди лева. Вместо обаче да си вземе парите и да си тръгне, той остана, продължи и не само загуби тези пари, но и всичко ценно, което имаше в себе си - часовник, гривна...", разказва негов приятел. Заради страстта на мъжа към играта, съпругата му е принудена да остави престижна, но ниско платена работа в България, и да тръгне на гурбет. Това обаче изобщо не притеснява Ж., който смята, че семейството е длъжно да се съобразява с пагубната му страст и да го подкрепя.

Една по една от дома изчезват вещи - телевизор, хладилник, дори печката... Всичко, което може да се продаде, е продадено.

Зависимостта започва с малка парична печалба, която прелъстява към по-големи печалби. Първата и единствена заповед, която може да предотврати финансовия и човешки крах на комарджията, гласи: "Спечелиш ли - върви си!". В случай, че процесът бъде прекъснат, се появяват ясни симптоми, които приличат на наркотично отнемане.

Според някои учени главният мозък на човек, пристрастен към хазартни игри, има същите неврофизиологични особености като този на наркомана. Според други това е на първо място социален, а не физиологичен проблем. Не е доказано "мекият хазарт" - тотото, лотарията и телевизионните игри, да води до пристрастяване. Чрез компютърни игри може обаче да се развива хазартна зависимост, тъй като, подобно на хазарта, те изкривяват реалността към положителното илюзорно усещане.

Това може да бъде прочетено по въпроса в интернет енциклопедиите. Реалният живот се сблъсква с тези определения, но в повечето случаи семействата се оказват безсилни пред човека, потънал в хазарта. "Много пъти ми е минавало през главата да се разведа и да го оставя, но не мога, защото може би наистина го обичам. Знам какво си причинява сам на себе си, какво е причинил на нас, но това е положението", признава съпругата на Ж. Тъй като любовта явно се оказва по-силна от принципите, жената продължава да чисти чуждите домове зад граница и да работи по 16 часа, а силната половинка на това семейство да пропилява тези изкарани с пот и унижения пари. "Хазартно зависимите са също като риби на кукичка - изкарват някакви пари, но не спират, искат повече и още, и още, докато затъват непрекъснато, без да проумеят, че няма как да забогатеят на рулетката", казва съпругата на Ж. Поетият риск постоянно се увеличава и контролът върху поведението се губи. Зависимите претърпяват огромни финансови загуби (придружени с изненада). Частично дори липсва всякакво осъзнаване за състоянието им. При наличието на определени характеристики при участие в хазарт, медицината приема съществуването на психично разстройство.

При зависимите от хазарт по-често в сравнение с останалото население се откриват и други психични заболявания. Както и при химичните зависимости, съществуват форми на лечение, при които се комбинират различни подходи на медицината и психологията. Подобно на лечението на алкохолната зависимост, и тук за поддържане на постигнатото успех имат клубовете на анонимните зависими към хазарт. Хазартната зависимост е свързана с дезадаптивно поведение, толеранс, абстинентни симптоми. За да бъде определен един човек като хазартно зависим, според последната класификация на Американската психиатрична асоциация той трябва да отговаря на най-малко четири от следните критерии:

1. Все повече се увеличава времето, отделяно за мисли за минали игри; за бъдещи игри; в изучаване на системи, обещаващи печалба; в набавяне на пари за игра.

2. Играе се с все повече пари в стремежа да се постигне желаното удоволствие.

3. Опитите за ограничаване или спиране на играта водят до неспокойствие и раздразнителност.

4. Играта е начин за бягство от житейските проблеми или непоносими емоционални състояния.

5. След загуба на пари играчът бързо се връща към играта, за да си възвърне загубеното.

6. Играчът лъже семейството, работодателя, приятелите си, за да скрие степента на въвлеченост в играта.

7. Играчът извършва незаконни дейности, измами, кражби, за да финансира играта.

8. Играчът губи значими връзки - брак, образование, работа, кариера, заради хазарта.

9. Играчът се нуждае от друг индивид, който да го подпомага финансово за участие в хазарт.

Докато при Ж. този човек е съпругата му, има случаи, в които това не е така. Хората, зависими от хазарт, са готови да получат сумата, необходима да продължат играта, от всеки. "Никой от нас не е подозирал, че синът ни играе комар. Докато не дойдоха едни хора, които искаха от нас четири хиляди лева, които той им дължи. Помислих, че не е истина и ги отпратих, дори ги заплаших с полиция", разказва Елена Михайлова.

Жената признава, че се и изплашила от мъжете, дошли да искат парите. Още по-изплашена е обаче, когато разбира истината. Тъй като синът й не признава своята зависимост, още по-малко пък факта, че дължи пари, жената започва да търси собствени източници в опит да разбере какво се случва. Не след дълго истината я блъска като чук - синът й е задлъжнял много и то заради хазарт. Тъй като мъжете отново идват, майката е принудена да тегли кредит и да върне борча, защото е заплашена, че с детето й ще се случат лоши неща. Подобни случаи не са един или два. Има хора, които дебнат такива като сина на Елена. Готови са да им се притекат веднага на помощ и да извадят нужната сума, която обаче после търсят с лихвите. След като изплаща дълга, единствената мисъл на майката е как да спаси сина си. Разбира, че може да потърси специализирана помощ от експерти, които да помогнат. Помощ на зависими от хазарт в България може да се получи и в Център за лечение на наркомании, както и в сбирките на анонимните комарджии - организация, която съществува от 2006 година. Както при всяка зависимост и тук лекуването започва с постепенно намаляване, а не с рязко лишаване. При всички случаи обаче най-важното е зависимият да има ясното съзнание, че това е вид болест, и да иска да се излекува от нея.

Факторите, които улесняват залитането в хазарта, са няколко:

- ниска хазартна култура;

- обществени сътресения, водещи до финансово обедняване;

- достъпност и легалност на хазартната игра;

- липса на протекции и организиране лечението на рисковите групи;

- нагласи, улесняващи игра на хазарт;

- употреба на алкохол или друго психоактивно вещество, създаващо зависимост;

- внезапно придобиване на пари;

- бедност;

- финансова подкрепа при случаи на много големи загуби;

- лични трагедии и разочарования.

 

Според някои експерти, дори на пръв поглед безобидните залагания на футболни срещи могат да се превърнат в зависимост, ако човек има такава нагласа. За да разберете дали има опасност хазартът да ви обладае, вижте този тест. Той се състои от 19 въпроса, на които трябва да отговорите с да или не. Ако отговорът на повече от 7 въпроса е да, то хазартната зависимост може да е проблем за вас.

1. Залагали ли сте някога, докато всичките ви пари свършат?

2. Взимали ли сте пари назаем, за да залагате?

3. Теглили ли сте заем от банката заради залагане?

4. Често ли преминавате времевите и финансовите граници, които сте си поставили, когато залагате?

5. Обмисляли ли сте извършването на нелегални дейности, за да получите пари?

6. Често ли мислите за залагане?

7. Някога крали ли сте пари, за да залагате?

8. Трудно ли ви е да се фокусирате върху други неща, освен залагането?

9. Ако не можете да залагате, чувствате ли се разстроени или агресивни?

10. Скучен ли ви изглежда нормалният живот в сравнение със залагането?

11. Намалява ли интересът ви за социален живот?

12. Залагате ли, за да възвърнете загубите си?

13. Криете ли от семейството си колко често залагате и колко пари сте загубили?

14. Често ли се чувствате виновен, след като сте залагали?

15. Случвало ли ви се е да продължите да залагате, дори и да знаете, че това ще нарани вас или други?

16. Залагали ли сте, за да подобрите настроението си и да забравите проблемите?

17. Породило ли е залагането кавги или раздори в семейството ви?

18. Пропускали ли сте някога училище или работа, за да можете да залагате?

19. Мислили ли сте или опитвали ли сте да се самоубиете заради проблема ви със залагането?

 

 

върни се в НАЧАЛО