СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                    СОЦИАЛНО                                 "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)


 

Стотици българи се жалват от трудова дискриминация

 

Отношението към проблема у нас е на примитивно ниво, смятат експерти

 

Олег Чулев, сн. авторът

Олег Чулев, сн. авторът

Ангел АТАНАСОВ

Стотици българи ежегодно се жалват от трудова дискриминация. Работодателите стават все по-безпардонни и поставят дискриминационни изисквания още в обявите за набиране на необходимия им персонал. Не се плашат нито от съд, нито от наказания. Това стана ясно на кръглата маса, организирана от регионалната организация на КТ "Подкрепа" в Плевен. Основната тема на дискусията беше "Механизми за противодействие срещу дискриминацията на работното място". В кръглата маса участваха и синдикалисти от КНСБ, представители на младежки организации, на Стопанската камара, на Търговско-промишлената палата, на областната администрация и др.

"Докато дискриминацията във всичките й форми на Запад е на преден план в общественото внимание, в България отношението към този проблем е много примитивно - като по времето на Дикенс, стигнали сме дотам, че трудовата дискриминация се приема едва ли не като нещо нормално. Много от пострадалите от нея дори нямат усещането, че са дискриминирани", каза Олег Чулев, старши експерт "Пазар на труда" в Информационно бюро - София.

Наскоро при него с жалба отишъл 18-годишен младеж с мургав цвят на кожата. Бил изоставен от родителите си веднага след като се появил на бял свят. Израснал по домове за сираци и интернати, не знаел и дума от езика на ромите, нито пък някога е живял в ромска общност. Получил възможно най-добрата квалификация за дърводелец и кандидатствал в 4 фирми за работа. Заради мургавия му вид обаче го връщали още от вратата. Никой от работодателите дори не се е опитал да провери какви са професионалните му умения.

Според Чулев най-разпространена у нас е възрастовата дискриминация. Младите хора не ги вземат на работа, защото нямат опит. В същото време работодателите не наемат и професионалисти над 50-годишна възраст, защото вече са стари. Често на

дискриминация са подложени майки, които са в отпуск да гледат децата си. Има доста случаи, когато постъпващите на работа млади жени са принудени да подписват декларации, че няма да забременяват и да раждат, докато са в дадена фирма. Работодателите си позволяват и дискриминация заради синдикална принадлежност.

"Всяка година водим стотици дела за уволнени синдикалисти. Печелим тези дела, но това не променя практиката на тези работодатели. Дискриминацията по политическа принадлежност също е едно безумие, защото се освобождават хора, които реално вършат работата в едно държавно учреждение, и на тяхно място се назначават съпартийци на властимащите", допълни експертът.

Във фирмите, които са собственост на западни инвеститори, нямало случаи на трудова дискриминация. Проблеми в тази посока имало при българските работодатели, които се държат като чорбаджии - уволняват и назначават работници под влиянието на емоциите, а не според приноса на съответния служител за развитието на фирмата. Законите ни са добри, съобразени с европейските и работодателите трябва да бъдат принудени да ги спазват, смята още Чулев.

 

 

Успешен проект УСПЕХ отчитат от СОУ Христо Смирненски

 

Младите журналисти със сертификатите, сн. личен архив

Младите журналисти със сертификатите, сн. личен архив

"Европейският проект УСПЕХ, който бе реализиран в СОУ "Христо Смирненски" в Плевен, се оказа не само полезен, но и емоционално свързващ учениците с едни и същи интереси. Успешно се реализираха предвидените за 2012 г. по проекта медийни изяви, комуникации на различни равнища и срещи", заяви ръководителят на проекта Първолета Петкова. Младите журналисти от клуб "Медии и комуникации" са се справили добре с подготвянето на журналистически материали. Те са се срещнали с кмета проф. д-р Димитър Стойков, имали са смелостта да му зададат неудобни въпроси и да получат обещания, за които още догодина могат да питат дали са изпълнени.

Участниците в проекта са провели поход по екопътека "Чернелка", включили са се активно в тържестватта за изпращане на ХII клас и празника на училището. Всички членове на клуб "Медии и комуникации" са получили сертификати за добре свършена журналистическа работа в рамките на реализацията на проект УСПЕХ.

"Следващият план на клуб "Медии и комуникации" ще е надграждащ. Опитът от радиопредаванията ще се доразвие в теливизионна изява, пробивът в местните медии ни дава самочувствие за изяви на национално равнище. Инспекцията по екопътека "Чернелка" ще ни поведе към Рилските езера, където има какво да коригираме от човешкото присъствие и да се научим от природата",

заяви Първолета Петкова. Тя изрази задоволство от участието на учениците от Х и ХI клас в проект УСПЕХ, които са добили нови знания, опит и самочувствие. "BG Север"

 

 

Жегите пресушиха водоизточници в региона

 

Гергана дежури и нощем, за да пълни съдове с вода, сн. авторът

Гергана дежури и нощем, за да пълни съдове с вода, сн. авторът

Поля ТОМОВА

Необичайните юнски горещини през последните дни доведоха до засушаване и до изчерпване на водоизточниците на по-малките населени места. От дни наред в горните части на град Славяново хората нямат и капка вода от чешмите си. "Нямаме никаква вода, нямаме за пиене, абсолютно не идва, аз живея на баира, хич не е идвала. За пиене ходим да си наливаме от долната чешма с колелета, с каруци, кой каквото има", оплаква се Селяйдин Мусов. Неговите съседи са в същото положение. Жените ходили в долния край на града, за да изперат прането си. За готвене наливат туби и бидони от хората в центъра. "Нощем дежурим и сме на крак, но няма вода. Преди няколко нощи едва църцореше, сега вече хич", обясни Гергана Михайлова. Хората признават, че всяко лято се сблъскват с проблема, но тази година ги връхлита по-рано и трае по-дълго време. Славяново наброява около 5 хиляди души и се захранва от две помпени станции. В момента дебитът на водата е 20 литра в секунда, което не е достатъчно, за да покрие нуждата от живителната течност на градчето. Кметът Христо Таренгов твърди, че сред причините за липсата на вода е и навикът на съгражданите му да поливат градините си. "Хората си имат дворове и си сеят домати, краставици, поливат си и не можем да забраним на никого да полива, защото той казва - аз си плащам водата", обясни Таренгов. Във ВиК - Плевен, са наясно с проблема на Славяново. За да бъде решен, е нужно включването на допълнителни водоизточници, заяви

управителят на дружеството инж. Митко Спасов. "Това обаче ще стане бавно и не може да се определи срок, защото водоизточниците са от друго населено място, свързано е с проучване, строителство, процесът е сложен", категоричен е инж. Спасов.

Засега единственото решение е въвеждането на режим в градчето. За да имат всички за по няколко часа вода, кметът е издал заповед, според която от седем сутринта до седем вечерта водата се спира в централната част. През останалото време пък вода няма да имат в горните квартали.

 

 

 Гневът на младите

 

Жените с деца не са на почит

 

Записа Лора ГЕНЧЕВА

"Аз съм млада майка, възмутена от отношението на хората към жените с деца. Преди няколко дни ми се наложи да отида до една от банките в града. Точно в този ден обаче нямаше на кого да оставя малката си дъщеря, за да я гледа. И така, в 34-градусовата жега тръгнах с детето, което още няма годинkа, по задачите, които трябваше да свърша. Когато влязох във въпросното банково учреждение, се запътих към касите. Застанах пред табелките, които учтиво те молят да изчакаш реда си, защото видях, че едната каса не работи, а на другата нямаше никого. Тогава забелязах, че охраната и едната касиерка си говорят съвсем спокойно, въпреки че аз чаках някой да ме обслужи.

Не знам откъде намерих сили и спокойствие, но сигурно 10 минути чаках да ме забележат. В този момент покрай мен профуча мъж, около 35-годишен. Отиде на касата, а жената го обслужи веднага, докато аз културно изчаквах реда си. Побеснях и казах на господина, че е доста невъзпитано да прережда жена с бебе и че вече 10 мин. пазя ред. Но той дори не ме погледна и си излезе видимо доволен от свършената работа.

Питам се какъв човек трябва да си, че да постъпиш така грубо и дори да не се извиниш за грозното си отношение. А най-лошото е, че този мъж ще възпитава или вече е възпитал деца. На какво ли ще ги научи, като се има предвид неговата култура?! Бясна съм, че всеки гледа себе си в тая държава. Страх ме е, като виждам какви са отношенията между хората, а трябва да съумея да отгледам и изградя един стойностен и принципен човек."

Кристина Димитрова, 24 години, Плевен

 

 

 Послушай лекаря

 

На 65 години съм, имам високо кръвно налягане и се опасявам, че няма да мога да различа симптомите на инсулта.

Павел Николов

 

В 15% от случаите на мозъчен инсулт тромбозата протича безсимптомно

 

Д-р Вержиния СИМЕОНОВА, гл. ас. в катедра "Неврология" при МУ - Плевен, консултант в клиника "Св. Параскева"

Развитието на некроза в определена част на мозъка поради пълно прекъсване или силно намаляване на кръвотока предизвиква мозъчен инсулт. Тромботичният инсулт обикновено настъпва нощем в покой, при събуждане болният се оплаква от изтръпване и слабост на засегнатите крайници, без да има гадене, повръщане, главоболие. В зависимост от тромбозиралата артерия може да се наблюдава пълно обездвижване на половината част на тялото на противоположната на исхемичното огнище част, отпадане на сетивността, отпадане на част от зрителното поле в противоположната страна. Може да има зрителна агнозия - пациентът да не познава близките си, както и свръхдвижения в крайниците и понякога зрителни халюцинации, слепота или намаление на зрението на страната на тромбозата и пълно обездвижване на противоположната и др. При бавно развитие на тромбозата и при добро кръвообращение тя може да протече безсимптомно при 15% от пациентите.

При тромбоза на артериите от вертебробазиларната съдова система се засяга най-често вътречерепната част, като клиничната картина е много тежка - настъпва загуба и трайна симптоматика, редуващи се синдроми от мозъчния ствол, булбарна парализа, която е най-честата причина за смърт от остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Ако настъпи тромбоза на артерия базиларис, се появява парализа на лицевия и очедвигателните нерви, обездвижване на три или четири крайника, повишена температура, кома, остра дихателна и сърдечносъдова недостатъчност и летален изход.

Най-честите причини за исхемичен мозъчен инсулт са хипертония; захарен диабет втори тип; генерализирана и мозъчна атеросклероза, нарушения на липидната обмяна; локализация на атеросклеротичните плаки в областта на вътрешните сънни артерии. Този процент на плаки е по-висок при пушачи и хора, подложени на стрес. Мозъчен инсулт настъпва по-често при метаболитен синдром с наднормено телесно тегло. Сериозен предразполагащ фактор е обездвижването - нищо не вреди повече на организма от него, като последствията са тежка атрофия на всички мускулни групи, на вътрешни органи включително на миокарда. Мозъчен инсулт може да настъпи и при нерационално хранене с много мазнини, сол, рафинирана захар и продукти от бяло брашно. Известна е и връзката на зъбната плака с мозъчната атеросклероза. Косвено допринасят за възникване на мозъчен инсулт и някои заболявания на кръвта - тези с увеличен тромбоцитен брой и анемиите. Фамилността, наследствената обремененост, също не трябва да се пренебрегват. Ако някой от родителите е бил с високо кръвно, със захарен диабет, с високи стойности на холестерол триглицериди, с метаболитен синдром, задължително децата трябва да си проследят съответните показатели. Битови и професионални вредности като злоупотреба с алкохол и стимуланти, са сред рисковите фактори за проява на инсулта. Има случаи на настъпил мозъчен инсулт след фитнес тренировки и злоупотреба със стимуланти. Всички състояния, които водят до преохлаждане или обезводняване на организма, хроничната артериална недостатъчност на крайниците, преживян миокарден инфаркт и след протезиране на сърдечна клапа, са рискови фактори за пациента.

Уважаеми читатели,
ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888
 

  

 

върни се в НАЧАЛО