СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                         Бизнес                                      "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)


 

Румен Петков:

 

Заради отказа от АЕЦ Белене правителството и премиерът трябва да последват братя Галеви

 

Според депутата решението за спирането на Втора атомна е тежко престъпление

 

Румен Петков (вдясно) и членовете на Инициативния комитет са категорични, че централата е необходима, сн. авторът

Румен Петков (вдясно) и членовете на Инициативния комитет са категорични, че централата е необходима, сн. авторът

Ани ПАВЛОВА

Отказът от АЕЦ "Белене" е тежко престъпление спрямо българските граждани и национално предателство. Това обвинение към управляващите отправи в Русе плевенският депутат от Коалиция за България Румен Петков, който участва в пресконференция на Инициативния комитет за провеждане на референдум за развитието на атомната енергетика в България. Той подкрепи и тезата на член-кореспондента на БАН Димитър Бучков, за когото разходите от 3 млн. за оценка от страна на Лондонската банка са били необосновани, тъй като страната ни разполага с достатъчно научен потенциал и цифрите от двата анализа се припокриват.

Петков обяви също, че само след няколко години българските граждани ще плащат 8 пъти по-скъпа електроенергия, тъй като основни енергоизточници ще бъдат ТЕЦ-овете.

А те и в момента произвеждат в подобно съотношение по-скъп ток от този в АЕЦ "Козлодуй", каза още депутатът. Според него изграждането на първи блок на АЕЦ "Белене" е трябвало да стане за 3 години, а на втори - след още четири. А работата по изграждане на седми енергоблок в Козлодуй може да започне едва когато свои ядрени мощности ще имат и Румъния, и Турция. България в следващите 10 - 15 години ще се превърне в енергийно зависима държава и ще се стигне до там да внасяме ток от Турция, заяви още Петков.

Заради неустойки държавата ни ще трябва да плати около 1,5 - 2 млрд. евро плюс оборудването, обяви Петков и изрази становище, че заради тези неоснователни харчове прокурата трябва да се самосезира, а правителството и премиерът да последват пътя на братя Галеви или да влязат в затвора.

Подкрепа инициативният комитет за АЕЦ "Белене" е получил заради факта, че това не е само местен или регионален, а национален проблем, каза кметът на Белене Петър Дулев. Той поясни, че безработицата е нараснала три пъти след отказа от изграждане на обекта, а приходите в местната хазна са намалели два пъти. Негативно социално отражение има и върху Русе и региона, тъй като там са работили и специалисти от града и от областта.

Дулев бе категоричен, че там не е "гьол", а на територия от 2 500 декара може да се видят уникални за Балканите съоръжения.

Цените на тока вече се увеличават с все по-големи темпове, обяви проф. Ваня Добрева. Според нея не е имало друго българско правителство, което да се е конфронтирало до такава степен с Русия, като не е ясно какво печели българският народ от това.

В заключение Румен Петков пита дали новите потенциални инвеститори, за които не е ясно защо не се говори, приемат икономиката и технологията на проекта и дали споделят мнението на експертите, че проектът е обект с една от най-високите степени на сигурност в света.

 

 

Данъчните пускат на търг бижута

 

Изделия от благороден метал - злато и сребро, пуска на търг ТД на НАП - Велико Търново, под чиято шапка е и плевенското бюро. Златните изделия са с общо тегло 1,857 кг, от които 630 грама са злато с чистота 916, а сребърните - 13 килограма, като 9,9 кг са сребро с чистота 950. Това са пръстени, гривни, колиета, синджирчета, обеци, ланци, плочки, като част от тях се продават само за рафиниране и материал.

Изделията от благородни метали са били отнети в полза на държавата съгласно влезли в сила наказателни постановления на митниците и съдебни актове.

Огледът на бижутата е от 21 до 25 юни, от 13 до 16 часа. Самият търг е насрочен за 28 юни. Очакванията според първоначално обявените цени на накитите са от публичната продажба в бюджета да постъпят поне 121 804 хиляди лева.

Кандидат-купувачите могат да избират между пет групи, като първоначалните цени варират от 3 141 до 38 341 лева. "BG Север"

 

 

Цените на морските почивки остават високи и това лято

 

Лора ГЕНЧЕВА

От 20 до 80 лева минимум на ден ще ви струва да отдъхвате край морето тази година. Цените в черноморските курорти варират в зависимост от месеца, в който искате да почивате, както и от услугите, които включва избраната оферта. Доста средства ще са ви необходими, ако почивате юли и август, през септември вече харчът ви ще падне наполовина. "Заради кризата много хотели в България и в чужбина свалиха значително цените си, но въпреки това за повечето хора си остава скъпо да почиват в разгара на сезона. Затова все по-често избират септемврийските промоции", твърди Любка Байрактарска, собственик на туристическа агенция "Еко Холидейз". Плевенчани търсят едновременно луксозни и евтини почивки, но с избора на по-ниските цени във високия сезон рискуват да останат излъгани в очакванията си, пояснява още Байрактарска.

Повечето турооператорски фирми работят както с по-малки, така и с големи 4 - 5-звездни хотели. В уютните семейни хотелчета се предлагат нощувки от 20 до 30 лева, а в края на сезона могат да се намерят и за по 10 - 15 лв. на вечер за легло. Приемливите цени обаче не включват храна или удоволствия като чадър и шезлонг на плажа или край басейна, ако въобще има такъв. Този тип почивка е масово предпочитан от хора с по-малки финансови възможности, които все пак искат да изкарат ваканцията си на море.

Доста по-солено ще ви излезе, ако искате да отдъхвате по морето "ол инклузив". Пакетните оферти започват от 50 лева и могат да стигнат до 150 лева на ден. Вече почти всички големи хотели предлагат тази услуга. Цените са високи, но в тях са включени нощувките, основните и междинни хранения през целия ден, алкохолни и безалкохолни напитки, чадър и шезлонг на плажа и басейна, ползване на фитнес и игрални зали в хотела, а често и организирана разходка из забележителностите на курорта. "Много от туристите разбраха, че почивката "ол инклузив" излиза по-изгодно. Преди се страхуваха да не бъдат измамени, но вече тази услуга става все по-предпочитана", поясняват от "Еко Холидейз".

Ако планирате месеци по-рано лятната си отпуска, също може да спестите пари. Повечето туристически агенции предлагат големи отстъпки за ранни записвания.

Въпреки атрактивните предложения по нашето Черноморие, много българи избират да почиват в чужбина. В Гърция и Турция според сезона е възможно да почиваш и на по-ниски цени от тези у нас. Туроператорите обаче предупреждават офертите в чужбина да се проверяват внимателно и детайлно, особено тези, които изглеждат много евтини. Всеки компромис с цената предполага и по-лоши условия за плажуващите, допълват още от бранша.

 

 

Одобриха проекта за градския транспорт, чакаме 23,3 млн. лв.

 

Михаил АНГЕЛОВ

Проектното предложение на община Плевен "Интегриран градски транспорт" по програма "Регионално развитие" е одобрено. То е на стойност 23 322 246 лв. Партньор по него е общинската фирма "Тролейбусен транспорт". Това съобщи градоначалникът проф. д-р Димитър Стойков.

Проектът ще се изпълнява в продължение на 36 месеца. Той включва дейности в осем насоки. Предвижда се да бъде внедрена система за управление на обществения транспорт и на трафика, която е особено необходима за пиковите часове на деня. Ще бъде изградено ново тролейбусно депо в квартал "Дружба". Съществуващата контактна тролейбусна мрежа ще бъде ремонтирана и ще бъде разширена с още 4 нови маршрута. Предвидени са средства за спирките на градския транспорт, защото над 40 на сто от тях нямат необходимите ниши за отделяне на колите на обществения транспорт от пътното платно. Заделени са и пари за подобряване на безопасността на движението и за внедряване на програма за устойчиво развитие и на иновативни решения, поясни кметът.

"Този проект е жизнено важен за нас, защото стойността му е по-голяма от общата стойност на всички проекти, по които в момента работи общината. Първоначално по него беше предвидено общинско участие от близо 12 млн. лв. Успяхме част от проекта да го прехвърлим в друга оперативна програма - "Околна среда". Така нашето участие ще падне под 1 млн. лв., а за закупуването на 60 нови тролея ще кандидатстваме по друг проект", допълни проф. Стойков.

 

 

За преводи на суми над 30 хил. лв.извън ЕС вече пишем обяснения

 

Еми СТАЛЕВА

Преводите на суми над 30 хил. лева към държави извън Европейския съюз вече ще бъдат контролирани. Така всеки, който прави трансфер на средства над горната сума, ще трябва да дава обяснения пред банката или финансовата институция, извършващи превода. От него ще се изисква информация - за кого и на какво основание изпраща парите.

Тези текстове са записани в подготвяната от финансовото министерство наредба. Тя ще задължи преводи на парите да стават само ако е налице документ, който доказва основанието на плащането. Новата наредба има връзка с гласуваните наскоро промени във валутния закон.

За пенсиите, издръжките, членството в международна организация и дивиденти от компании правилото също ще важи. Участниците в залагания и хазартни игри, в панаири, изложби, както и кандидат-купувачи на имоти, коли, яхти и т. н. са задължени да обявят основанията за превода. Това е записано в новата наредба.

Когато превежданата сума над 30 хил. лева е плащане на доход, който се облага с данък, ще се попълва и специална декларация. В нея ще се вписва размерът на удържания и платен данък или ще се препраща към спогодба за избягване на данъчното облагане.

Гражданите, които пътуват между България и друга държава от ЕС, вече декларират сумите от 10 хил. лева и нагоре само при поискване от митничарите. Който пътува за трета страна, обявява на митницата не само пари в брой, а и благородни метали, скъпоценни камъни и изделия от тях. При движение в ЕС ги декларира само при поискване.

 

 

И за торбичките станахме по-католици от Папата

 

Ангел АТАНАСОВ

"Това българско правителство е най-глобалното, което сме имали през последните 20 г. Измисля глоби за каквото се сети, само и само да напълни някак бюджета. После ги представя като инициативи за опазване на природата и за здравето на хората. И за найлоновите торбички не измъдриха нищо оригинално - вдигнаха толкова много продуктовата им такса, че те стават най-скъпите в Европа." Така плевенски търговци коментират решението на правителството от миналата седмица, с което от 1 октомври т. г. се въвежда нова продуктова такса за всички найлонови торбички.

"Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на този вид опаковки, които замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение, и да се стимулира многократната употреба на други разновидности - текстилни, биоразградими и т. н. За да се постигнат зададените цели, се въвежда задължение за лицата, които пускат на пазара полимерни торбички. Те ще трябва да докладват в Изпълнителната агенция по околна среда количествата, пуснати от тях на пазара", съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Досега продуктовата такса се плащаше само за тънките найлоновите торбички - пликове с дебелина под 15 микрона. Това изискване беше въведено през октомври миналата година. Опаковките тип "потник" се използват предимно при отмерването на плодове и зеленчуци в хипермаркетите. "Глобалните" мерки на правителството в тази посока са дали резултат поне на книга - според данните производството на найлонови торбички в страната е спаднало с над 60 на сто.

Още есента обаче производителите обясниха, че са спрели производството на тънки торбички под 15 микрона заради таксата, която трябва да се заплаща за тях. Първоначално тя е била 15 стотинки, а от началото на тази година е 35 ст., но реално никой не я плаща, защото се произвеждат само торбички над 15 микрона. По изчисленията на специалистите от Българска асоциация "Полимери" с новата продуктова такса цената на торбичките, които си купуваме от магазините, ще се повиши до 1,05 лв.

От съобщението на правителствения пресцентър става ясно, че гражданите ще бъдат стимулирани да ползват биоразградими опаковки с това, че няма да бъдат "глобявани" с продуктова такса за найлоновите. Явно на управляващите и през ум не им минава да стимулират с финансови облекчения, например, производителите на опаковки, чиято употреба няма да замърсява околната среда. Или пък държавата да обяви конкурс за иновативни решения на проблема, като поеме ясен ангажимент към най-добрите от тях. С глобите очевидно е много по-лесно.  

 

 

върни се в НАЧАЛО