СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                 ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА         "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)


 

Съдът каза не на убиец на пътя

 

Изненадващо Темида застана на страната на жертвата и нейните близки

 

За разлика от други почернени майки, Емилия Карабулева
(в средата) успя да внесе възражение срещу споразумението, сн. интернет

Емилия КАРАБУЛЕВА

Още едно безобразие в съдебната ни система беше на път да бъде извършено в понеделник, 18 юни. Убиецът на дъщеря ми - 63-годишният Димитър Димитров, поиска споразумение с прокуратурата, за да получи условна присъда. Ще припомня, че Мариана Карабулева беше убита от маршрутка в Студентски град на 14 февруари т. г. Зад волана е седял същият този човек (трудно ми е да го наричам така), било е празник - Деня на виното и любовта. Димитров бързал да се прибере у дома и само за миг отне живота на 22-годишно момиче. Една съдба винаги е свързана с живота на много други хора. В този миг, когато Мариана беше ударена в гръб от маршрутката и изхвърлена на метри на тротоара в снега, ние, родителите й, също празнувахме. Минути по-късно един разтреперан глас по телефона на неин приятел ни съобщи трагичната вест. Тогава умряхме и ние... безвъзвратно и завинаги.

Подробностите, не че те имат кой знае какво значение в случая, научихме доста по-късно - чак в ранния следобед на другия ден. Димитър Димитров нарушил няколко от правилата за движение, дори не видял жертвата си, направо връхлетял върху нея. Смъртта на Мариана е настъпила мигновено.

В следващите минути 63-годишният шофьор оглеждал огънатите ламарини на колата си, карал се с шофьора на автобуса, когото

изпреварвал преди да се случи непоправимото. Изобщо не забелязвал трупа на младото момиче, кръвта в снега, сновящите като сенки млади хора наоколо. Едва когато приятелят на дъщеря ни Симеон Прусийски го хванал за дрехата и го дотътрил до местопроизшествието, Димитров видял какво е направил. "Е, случват се такива неща", заявил шофьорът. После отново се качил в маршрутката си и заминал. Навярно у дома, където го е чакала празничната трапеза...

Може би тук ще трябва да обясня и защо ми е трудно да го наричам "човек". Всеки ден по пътищата стават произшествия, наистина се случва и да нараниш някого. Но човеците тогава се втурват да помагат, в гласа им се усеща разкаяние, някои плачат, хващат пострадалия и го откарват в болница. После отиват и намират близките на жертвата си, казват каквото имат да кажат. И страдат. Но имат смелостта да посрещнат и да изтърпят наказанието си. Така правят човеците. А другите просто бягат и не поглеждат назад. Търсят някоя дупка в родното правосъдие, за да си издействат по-лека присъда. Приготвят по някой лев - кой знае на кого ще налетят, нали трябвало да се плаща. Понякога казват, че съжаляват. Но това май не достига до душите на другите.

Затова, ако има здрав закон - на човеците присъдите трябва да бъдат по-леки, а за другите - по-тежки. Поне така е справедливо.

Че пак ни се готви удар в гръб, ние родителите на Мариана разбрахме чак през миналия петък в следобедните часове. Димитър Димитров иска споразумение, чака условна присъда и в понеделник, 18 юни, от 10,30 ч. съдът трябва да се произнесе. Добре, че поне успяхме да внесем възражение, за да имаме някаква надежда, че съдът ще признае правото на човеците, а не на другите.

Така и стана. Този път съдът изненадващо застана на страната на жертвата и нейните близки. Иначе наслоената с годините практика е да се уважават такива споразумения. Така убиецът на детето ти престоява някакви минути в залата, чува как се смъква въжето от шията му, а после - пей сърце, животът продължава... Ами другите? Майките на загинали деца коментират, че изобщо не са разбрали кога е сключено споразумение с убийците на децата им, кога е гледано в съда. Научават после, при свършен факт. И питат - може ли да се прилага закон без морал!?

Защото какво става, когато законът погали по главата поредния убиец на пътя. Всички каскадьори, наркомани, пияници, сдобили се с возило, си отдъхват облекчено. Но след отхвърлянето на споразумението за убийството на Мариана са доста притеснени. И така трябва.

Радват се обаче всички приятели на дъщеря ни, които притеснени очакваха решението на съда. Заедно с тях си възвърнаха вярата и хилядите млади хора, които излязоха по улиците на България, за да поискат промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс. Те вече вярват, че някой ги чува. А има ли нещо по-важно от вярата за духа на човека...

 

 

Напълно изгоря колата на лидера на младите социалисти в Плевен

 

Умишлен палеж или техническа неизправност е причината за пожара, сн. личен архив

Ангел АТАНАСОВ

Личният автомобил "БМВ" на председателя на младежката организация на БСП в Плевен Венцислав Конов вероятно е бил подпален през нощта на вторник срещу срещу сряда и е изгорял напълно, научи "BG Север". За пожара се съобщава и в бюлетина на МВР, без да са уточнени името на собственика и подробности около случая. Инцидентът станал около 1,55 ч. Пламъците били забелязани от съседи, които съобщили в пожарната. Минути след това на мястото пристигнали огнеборци, които потушили огнената стихия. Още през нощта специалистите направили оглед, но не открили причината. Те продължили работата си по-късно на дневна светлина. Криминалистите работят и по версията за техническа неизправност в елинсталацията на колата.

Конов работи в разплащателната агенция на ДФ "Земеделие" в Плевен и беше избран за лидер на младите социалисти в града преди няколко месеца. Колата му е 15-годишна, а той я кара от 2007 г."В работата си контактувам с много хора, но повечето от тях са от други региони. Не съм имал нито служебни, нито лични конфликти с никого.

 Нито пък някой ме е заплашвал. За мен беше голяма изненада", каза пред "BG Север" Венцислав Конов. Във вторник вечерта той се прибрал малко след 20 ч. и паркирал автомобила си на обичайното място пред жилището си на бул. "Русе". През нощта съседите го разбудили и му казали, че БМВ-то гори. Когато излязъл, пожарникарите вече гасели пламъците.

"Нямам основания да предполагам, че извършителите на палежа са имали политически мотиви, но не изключвам и тази възможност, макар че не мога да предполагам от коя политическа сила може да е поръчката", заяви Венцислав Конов в отговор на въпрос на "BG Север". Той е уведомил за инцидента народният представител Румен Петков и двамата са били на среща с шефа на областната дирекция на МВР Светлозар Илиев, който ги е уверил, че полицията ще направи всичко необходимо за изясняване на причините за пожара.

 

 

Подписката за референдум за бъдещето на ядрената енергетика продължава

 

Валентин Бучков е неотлъчно на пункта пред сградата на театъра, сн. авторът

Валентин Бучков е неотлъчно на пункта пред сградата на театъра, сн. авторът

Инна СТЕФАНОВА

Подписка с искане за провеждане на национален референдум за определяне на бъдещето на ядрената енергетика в България чрез изграждане на АЕЦ "Белене" върви от десетина дни в Плевен. "Да не позволяваме по конюктурни политически, икономически и корпоративни причини да се определя стратегията на нашето бъдещо развитие. Да не допускаме управляващите да взимат еднолични решения по въпроси от национално значение", пише на листовки, които се раздават на гражданите.

Подписката в Плевен протича основно на два пункта - на площада пред фонтаните и пред сградата на драматичния театър "Иван Радоев". Според Валентин Бучков, който събира парафите, всички трябва да заявят позицията си, независимо дали са леви, десни или политически необвързани, независимо от етноса си, защото въпросът за АЕЦ "Белене" няма цвят, а е национален. Агнетата, които мълчаха толкова години, вече станаха овце и всеки продължава да си играе с тях, а това трябва да се промени, допълва още Бучков. На пункта се чуха гласове, че инициативата в Плевен в сравнение с други градове на страната е позакъсняла и се движи по-мудно.

На масата пред театъра се отбиваха повече млади хора, явно предварително убедени, че трябва да настояват за референдум. Проектът "Белене" е ефективен, безопасен, на високо техническо равнище и не на последно място ще гарантира огромен брой работни места, които са жизнено необходими на нас, младите, обоснова включването си в инициативата 23-годишният плевенчанин Сашо Александров. Като отида при хлебаря той не пита от коя партия съм, е кратката реплика на 50-годишния Иван Стаменов. Според него има хора, които продължават да живеят като блуждаещи атоми, но ако референдумът се случи всеки от нас ще може да упражни правото си, дадено му от Конституцията, да изрази пряко своята позиция.

Подписката в подкрепа на референдума за изграждането на атомната централа е организирана от Инициативен комитет, въпросът за допитването гласи: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?"

Вече е активна и интернет страницата www.referendumbelene.com, където всеки може да разбере къде са местата в България за събиране на подписи.

 

 

Законът за горите събуди обществената съвест

 

Еми СТАЛЕВА

Когато в една държава по улиците има протести, това означава, че нещата изобщо не са наред. По повод на изнасиления вече от властта, бизнеса, гражданите и медиите, проект на Закон за горите, можем само да заключим - тук нещата съвсем не са наред. От една страна полюсните позиции "за" и "против" закона идват да напомнят, че има объркване, че барометърът на обществените настроения е разстроен. От друга страна е добре, че хората излязоха да си кажат мнението и да изразят позиции. Анализатори и експерти напоследък се опитват да отговорят на въпроса - защо точно промените в Закона за горите събудиха позаспалата ни обществена съвест?

Може би на първо място трябва да посочим, че въпросните промени се извършиха в пълен мрак, без дебати, без разяснения по спорните текстове в закона. А когато това се случва, у обществото се насажда съмнение за задкулисност, за "тъмни сделки", за лобизъм и т. н. Че ги е имало може да ни подскаже цялостната структура на подготвяния Закон за горите. Той е толкова разпокъсан, с внесени текстове, които понякога си противоречат. Липсва цялостна концепция, коментират експерти. Те изразяват учудване, че само 2 години след като беше разработен читав закон, през 2010 г., вече има нужда да бъде преправян.

От друга страна, горите са най-голямата ни държавна собственост и естествено пораждат определени корпоративни апетити. В тях няма нищо лошо, ако при подготвянето на текстовете бяха взели участие и другите представители на обществената ни йерархия, например младите хора. Сега те с пълно право са сърдити на властта.

Проблемът как да бъде разработен, структуриран Законът за горите е от особена важност за бъдещето на природните ни ресурси. Срещата на екология, бизнес интереси, устройство на териториите, урбанизация - къде какво да се прави и по какъв начин, не бива да се състои в стомаха на властта. И не бива да се подценява.

Сега се питаме - искрени ли са намеренията на премиера, на президента, на депутатите в Народното събрание да създадат работещ закон. Или това е поредният опит да бъдат извлечени политически дивиденти.

Експерти по горите вече изразиха учудване, че в момента в протестите се включват и граждани, и организации от различни места в страната, които не са повлияни от промените в Закона за горите. Те обаче упорито са "за" подготвяния вариант и против ветото на президента. Обяснимо е, че големите корпоративни интереси лесно могат да постигнат ефект на манипулация у хората. Но дали това е в интерес на държавата и на гражданите, питат анализатори.

За да се разработи читав закон, трябва да се знае какъв горски фонд ни е нужен, кое може да стане урбанизирана територия, какво да включва тя. Повечето експерти по горите си поддържат тезата, че досегашният закон си е много добър. Но явно връзва ръцете на амбициозни бизнесмени.

Учудващо е също, че се говори само за ски пистите, за изсичането на горите там. Но не става и дума за дървесината, за износа й, за цените в чужбина. Ако това е игра на интереси, е важно държавата и гражданите да печелят. А не парите да изтичат у много тесен кръг от хора.

Дано протестите помогнат на властта да види всички страни на спора, да отчете всички интереси, включително и този на природата ни, която мълчи...

 

върни се в НАЧАЛО