СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                         КОНФЛИКТИ                          "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)


 

Отстраниха от длъжност директорката на регионалния музей Стефка Григорова

 

Кметът я обвинява в злоупотреби и лош мениджмънт, тя ще води съдебни дела

 

Стефка Григорова показва новата си длъжностна характеристика, сн. авторът

Стефка Григорова показва новата си длъжностна характеристика, сн. авторът

18 служители на музея са се подписали в декларацията срещу вече бившата шефка

18 служители на музея са се подписали в декларацията срещу вече бившата шефка

 

Вяра ЦЕНОВА

Нов скандал разтресе Плевен тази седмица. Поводът е отстраняването от длъжност на директора на Регионалния исторически музей Стефка Григорова. В заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения от 20 юни мотивът е "липса на необходимата квалификация за заемане на длъжността". Според Григорова обаче в основата на уволнението й стои стилът на ръководство на община Плевен, както и необоснованото отношение към директора на най-големия български музей.

"Вмениха ми куп престъпления, които не съм извършила, и опетниха името ми - категорична бе тя. - Нещата получиха натрупване, след като през януари си позволих да съобщя, че общината нехае към това, което се случва в музея, и не изпълнява задълженията си. Според чл. 40 от Закона за културното наследство регионалните музеи се финансират от общините, на чиято територия развиват дейността си, и допълнително - от държавния бюджет."

Григорова добави, че войната срещу нея са подели и хора от екипа на музея, които са писали доноси, докато е била в командировка в чужбина. Минали множество проверки - от Окръжна прокуратура, Икономическа полиция, Министерство на културата и община Плевен, но те не доказали, че в музея цари безстопанственост. На срещата си с началника на отдел "Човешки ресурси" към общината Владислав Сотиров тя получила две оферти - да си подаде доброволно молба за напускане до 2 май или да бъде освободена, ако не го направи.

Музейната директорка отказала и преди седмица получила нова длъжностна характеристика, утвърдена от секретаря на общината Бранимир Мирчев.

"Никъде в документа не се посочва основание за промяна на длъжностната ми характеристика. Предната беше утвърдена от Министерство на културата и е направена съгласно изискванията на Закона за културното наследство от април 2010 г. А новата е изготвена от началника на отдел "Образование и култура" Йонита Иванова според Закона за паметниците и музеите от 1968 г., включително и по отменената през 1998 г. Наредба за опазване на недвижимите паметници на културата. Добавени са няколко нови изисквания за заемащия длъжността директор - да владее четири езика, да е автор на книга, и др.", каза още Григорова.

Според нея единствената цел на "актуализираната" длъжностна характеристика е била да я отстранят, защото мястото било обещано още по време на балотажа на местните избори на една от политическите сили, подкрепящи ГЕРБ. Уволнената беше категорична, че ще търси правата си в съда.

"Бях решил да спестя на г-жа Григорова публичното представяне на някои факти, но след изявленията й в медиите, че уволнението й е политически акт, съм принуден да не премълчавам", заяви кметът проф. д-р Димитър Стойков ден по-късно. Той поясни, че до него са внесени няколко сигнала през последните шест месеца. "Колко още да чакам, още шест месеца ли, за да се срине напълно музеят? Да натрупа още хиляди лева загуби ли? Досието й забременя от февруари месец насам!", категоричен беше кметът. Липсата на необходимата квалификация, сред които авторство на книги и владеене на четири езика, проф. Стойков определи по-скоро като административен ход. "Реално мотивите ми са лошото управление и слабите финансови резултати на музея, които пък от своя страна произтичат от липсата на квалификация на неговия директор", поясни той.

Към твърдението си кметът приложи цифри, които говорят за лош мениджмънт в институцията. Приходите на РИМ през 2011 г. са били 8 369 лв. - в пъти по-малко от тези на Военноисторическите музеи - 200 683 лв. Същевременно музеят е имал 45 389 лв. разходи за външни услуги, докато за консумативи сумата е била 39 485 лв. Градоначалникът припомни и огромният проблем със спуканите тръби в музея. "Знаете, че имаше неплащане към ТЕЦ, спиране на парното отопление и спукване на радиаторите в музея, като по първоначални сметки щетите надхвърлят 30 000 лв. Не е вярно, че общината не е превела средства. Мога да ви покажа платежни нареждания, според които до началото на февруари музеят е получил над 61 000 лв. Разходите за заплати за този период са по-малко от 20 000 лв. - къде са останалите пари", попита кметът. Той добави, че главната счетоводителка в музея го е информирала, че лично е изготвила платежното за 17 000 лв. за парно, но Стефка Григорова го е скъсала и хвърлила в кошчето. Проф. Стойков предостави на журналистите декларацията, внесена в общината на 8 юни и подписана от 18 служители на музея. В нея те обвиняват Стефка Григорова, че вследствие на непознаване на спецификата на административното управление на института, както и безпардонното игнориране мнението на ръководителите на отдели се е стигнало до системно нарушаване на законови разпоредби, свързани с финансови операции, наемане на едни и същи фирми за извършване на строително-монтажни дейности, създаване на нови експозиции без обявяване на обществена поръчка и сключване на договори. Отношението й към материалната база на РИМ било безотговорно и некомпетентно и поради тази причина са били повредени отоплителната и ВиК инсталациите. Според подписаните, в резултат на това са пострадали тъкани от отдел "Етнография" и множество документи от научния архив на музея. Служителите настояват за освобождаването от длъжност на Стефка Григорова заради системно нарушаване на законови разпоредби, небрежно отношение към материалната база на музея, оказване натиск и психически тормоз върху тях.

Кметът показа и констативен протокол, в заключението на който е посочено, че причината за спуканите тръби е "недоизточена отоплителна инсталация, поради затворени радиаторни винтили". След друг сигнал е установено, че метални решетки за прозорци, демонтирани и съхранявани в склада на музея, се вадят и фактурират наново, като се заплащат на съответната фирма. Към нарушенията, довели до уволнението на Стефка Григорова, кметът добави и договор за 40 180 лв. за проектиране на платформа за инвалиди, подписан лично от нея и несъгласуван с финансовия контрол на музея и общината.

"Предложих на г-жа Григорова да й запазя заплатата, но да я сваля на неръководна длъжност. Тя отказа и аз й отправих второ предложение - да бъде освободена по взаимно съгласие с компенсация от четири основни заплати, което тя също не прие", допълни проф. Димитър Стойков.

Община Плевен подготвя обстоен финансов одит на РИМ за последните две години, след което обмисля да заведе дело срещу Стефка Григорова за злоумишлени действия, довели до значителни финансови загуби. Временно изпълняващ длъжността директор до провеждането на конкурс ще бъде досегашният ръководител на отдел "Нова история" Нели Дакова. Тъй като Военно-исторически музеи показват добри резултати под ръководството на доц. Милко Аспарухов, кметът изказа предположение, че и РИМ може да премине под тяхното управление.

Минути преди отпечатването на вестника музейната колегия събра журналисти, за да потвърди написаното в декларацията и да покаже нагледно щетите, нанесени върху сградния фонд, книгите в библиотеката и част от експонатите вследствие на неправилното стопанисване на музея. Главният счетоводител Росица Стоянова беше категорична, че са изразходвани нецелесъобразно бюджетни средства. Част от нарушенията са в издаване на фактури от конкретна фирма, извършила услугите, а не от доставчик. За изграждането на нови експозиции без проект, план-сметка и договор музейните работници са уведомили МК. На 7 юни те са депозирали и жалба в Районна прокуратура. На фона на всичко това, екипът на музея е възмутен, че в събота, ден след "Кармина Бурана", същата кетърингова фирма, която предлагаше бира и вино по време на представлението, в края на работния ден е внесла допълнително алкохол за провеждането на частно сватбено тържество в двора на музея.

 

 

Плевенчанин получава месеци наред чужди сметки на адреса си

 

Поля ТОМОВА

За нов начин при използване и възможна злоупотреба с лични данни сигнализира плевенчанинът Б. Николов. "От известно време получавам в пощенската си кутия сметка за телефон от мобилен оператор. Всичко щеше да е наред, ако на сметката беше моето име, но не е", обясни човекът. Адресът е неговият - блок, вход, апартамент, но името на човека е напълно неизвестно. След като получил подобна фактура, Николов отишъл да провери какво става в офиса на мобилния оператор. Оттам му казали, че действително има такова име и такъв адрес, който е даден за получаване на кореспонденцията. Както и че нищо не могат да направят по въпроса, тъй като абонатът си плащал сметките и всичко за мобилния оператор е наред. Според Николов обаче нищо не е наред, тъй като неговият адрес се оказва даден за кореспонденция от човек, когото не познава. "Вероятно този има някаква любовница, на която е купил карта и я плаща. За да не разбере съпругата му, е дал за кореспонденция произволно избран адрес, който в случая се оказва мой. Я си представете обаче, че този човек има някакво криминално деяние или с този телефон се водят подобни разговори, а може и да се организира съвсем спокойно някакво престъпление, след което разследващите ще се появят на моя адрес", разсъждава Николов. Дори и нищо от това да не се случи, той се чувства притеснен от факта, че някой може съвсем спокойно да използва личните му данни и да не може да се направи нищо по въпроса. "Това може да стане с всеки, просто казват твоя адрес и получаваш фактури, които не са за теб. Става дума за хора, които нито си виждал, нито познаваш, нито пък си наясно с какво се занимават", казва Николов. Сега той е подал жалба в мобилния оператор, в която настоява да се спре получаването на чужди фактури в пощенската му кутия. Решил е да потърси правата си и в Комисията за защита на личните данни.

 

 

Млатенето в училищните сгради става всекидневие

 

Инна СТЕФАНОВА

На учителка и двама нейни колеги се наложило да разтърват двама десетокласници, налагащи се жестоко с юмруци насред централното школско фоайе в началото на седмицата. 17-годишен съборил на цимента съученика си, въпреки че последният бил по-висок на ръст и по-голям на години. Боят се разминал с няколко синини, одрасквания и скъсани тениски, но без намесата на преподавателите е можел да завърши и с по-сериозни травми, бе коментарът на свидетел на инцидента. Саморазправата станала по време на междучасие, а причината за агресията била от глупава по-глупава - закачката на по-едрия десетокласник да замеря по-дребния с костилки от току-що набрани от двамата дворни вишни. Вече няма и намаляване на поведението и ние, ако искаме да не станем известни на страниците на медиите, трябва да се бием наравно с учениците, коментира учителката, пишман участничка в мелето. Така е, гневи се тя, когато делегираните бюджети обезмислиха суровото "изключване от училище". И как иначе, след като всяко дете върви с парите си и формира пряко училищния бюджет и моята заплата, допълва тя.

Млатенето в школските сгради става всекидневие, алармират учители. Много от случаите на бой в училище обаче, независимо дали става въпрос за така наречените елитни плевенски или селски училища, остават скрити за обществото поради негласните драконовски мерки за секретност. От една страна много даскали си пазят реномето и скатават случаите, защото се страхуват да не им истинат местата. От друга - родителите често решават да не губят време с по-горни инстанции и сами запретват ръкави, за да потърсят справедливост за отрочетата си. Те нахлуват след часовете или на другия ден след инцидента в школските сгради, нищо, че преди това не са стъпвали на родителски срещи и много често не разпознават физиономиите на преподавателите, и започват да се саморазправят директно с учениците. Ако някой им падне в ръцете може и да го понатупат. Обикновено директорите навреме взимат нещата в свои ръце и така инцидентите не стигат до ушите на инспектората. От детските педагогически стаи по общини или от отдел "Закрила на детето" пък категорично отказват информация, позовавайки се на Закона за закрила на детето.

Част от случаите на насилие в училище все пак може и да стигнат до медиите, но след доста време и избирателно. Много по-бърз в "отразяването" на побоищата между съученици е интернет. Тийнейджърите, свидетели на побои, вадят джиесеми с камери и вместо да разтърват съучениците си с нескрито удоволствие снимат и после качват творенията си. Така "операторите" и "режисьорите" за един ден имат шанс да блеснат сред съучениците си и да се ползват дълго време със славата на герои.

    

върни се в НАЧАЛО