СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                          ПРЕЗ СЕДМИЦАТА                      "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)


 

Художници рисуваха благотворително, парите от творбите им са за болниците

 

Инициативата е на Сдружението на българите, живеещи в САЩ и Канада

 

Ангел АТАНАСОВ

12 от най-известните български художници рисуваха благотворително на пленер "Изкуството лекува" - 2012 г. Изложба с част от техните платна, създадени по време на пленера, бе представена на плевенските ценители през тази седмица. Тя ще обиколи големите градове в страната, ще бъде показана и в парламента. Творбите ще бъдат продадени на публичен търг по интернет, а средствата от тях ще са за български болници, сред които е и плевенската. Инициативата е организирана от Сдружение на българите, живеещи в САЩ и Канада.

"Кампанията ни има за цел да подпомогне и българската култура, и българските болници. Всички събрани средства ще бъдат използвани за закупуване на медицинска апаратура, материали и други необходими неща за болниците. Художниците, които участваха в пленера, са избрани с конкурс от комисия извън страната, за да се избегне корупцията и опорочаването на това благородно мероприятие", каза преди откриването на изложбата Гинка Георгиева, главен спонсор и организатор на проекта.

Тя допълни, че след приключването на кампанията ще бъде издадена книга "Съвременното изкуство на България", която ще включва по-широк кръг от днешни български художници и ще популяризира техния талант.

"Получи се невероятен пленер. Идеята на организаторите е сто на сто благотворителна. Дарих осем мои платна, с удоволствие ще предоставя и още, защото знам какво е положението в здравеопазването ни - по стечение на обстоятелствата ми се наложи лично да се запозная с условията в българските болници", каза художникът Огнян Кузманов, който е единственият плевенски участник в пленера.

"Решихме комисия от чужбина да подбере художниците, които да участват в кампанията ни, защото за

Гинка Георгиева, сн. авторът

Гинка Георгиева, сн. авторът

съжаление се счита, че изкуството се движи все още по старите корумпирани схеми. Искахме да направим много чист конкурс и да се избегне всякакъв момент на нечестност и злоупотреба", поясни пред "BG Север" Гинка Георгиева.

 

 

Домакини сме на световна среща на панорамите

 

Плевен ще бъде домакин на 21-та световна конференция на Международния съвет на панорамите от 9 до 13 септември т. г., съобщи директорът на военно-историческите музеи доц. Милко Аспарухов. Темата на форума е "Историческата битка под форма панорама - настояще и бъдеще". Очаква се да пристигнат над 50 панорамисти от четири континента. Градът получава домакинството на срещата заради навършването на няколко кръгли годишнини - 135 г. от освобождението му, 35 г. от построяването на Панорама "Плевенска епопея" и 105 г. от създаването на ВИМ. Вече има заявени 15 доклада по темата на конференцията. Четири от тях са от САЩ, три - от България, и по един от Люксембург, от Националния музей в Брюксел, от британски университет, от Музея-панорама "Бородинска битка", от Амстердам, от Рио де Жанейро, от Токио. Заглавията на докладите вече са уточнени.

Програмата на конференцията ще бъде обявена до няколко дни. "BG Север"

 

Доц. Милко Аспарухов

Доц. Милко Аспарухов

 

 

Плевен е втори по брой операции с робота "Да Винчи" в Европа

 

Плевен е на второ място по брой на онкогинекологичните операции с роботизирана система "Да Винчи" в Европа, съобщи ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Григор Горчев. От 13 до 15 юни в Марсилия той е участвал в четвъртата среща на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Там проф. Горчев е изнесъл лекция за опита на своя екип с роботизираната система.

На форума са били представени обобщени данни от клиничния опит на водещите центрове в Европа по роботизирана хирургия. Анализът на тези данни нарежда България на второ място с 141 случая на оперирани раково болни жени със система "Да винчи". Проф. Горчев съобщи още, че страната ни най-вероятно ще бъде домакин на шестия форум на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. "BG Север"

 

 

 

40 фотографии разказаха историите на успели българи по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", сн. Лора Генчева

40 фотографии разказаха историите на успели българи по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", сн. Лора Генчева

40 човешки истории представи пътуваща фотоизложба

 

Пътуваща фотоизложба гостува в Плевен и разкри историите на малка част от над 650-те хиляди българи, които са се възползвали от възможностите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). 40 фотографии представиха резултатите от успешни проекти, които са реализирани в рамките на 141 схеми и са финансирани със средства от оперативната програма. Официални гости на събитието бяха кметът - проф. д-р Димитър Стойков и Анна Делибашева от Главна дирекция "Европейски фондове, проекти и програми" на Агнеция по заетостта.

Чрез откриването на фотоизложбата под наслов "С нас те направиха първата крачка и успяха", Министерството на труда и социалната политика постави началото на своето годишно информационно събитие за 2012г. Пътуващата изложба ще посети всички областни градове в страната в периода май-юли. Тя ще се съпътства и с провеждането на Ден на отворените врати на ОП РЧР. Целта е да се даде възможност на всичи заинтересовани лица да разговарят директно с експерти на оперативната програма и да се запознаят с изпълнението й. "BG Север"

 

 

 

Удължено работно време на Центъра за административно обслужване

 

Областна администрация Плевен въведе удължено работно време на Центъра за административно обслужване. То ще започва в 7,30 часа и ще продължава до 18.30 часа.

Промяната е с цел улесняване на гражданите при ползване на услугите на центъра и съобразяване с работното време на другите институции.

"BG Север"

 

 

Започва конкурс "Обичам природата и аз участвам"

 

Министерство на околната среда и водите организира конкурс за деца "Обичам природата и аз участвам". Той ще се проведе за втора поредна година и ще продължи до 30 октомври 2012 г. В него могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години. Всеки участник може да изпрати до три свои творби - рисунка или разказ. Надпреварата ще е подчинена на идеята, че природата - това сме ние, и отношението и грижата към нея е отношение към самите нас. Адресът, на който може да се изпращат произведенията за Плевенска област, е: РИОСВ - Плевен, ул. "Александър Стамболийски" №1А, e-mail: riosvpl@yahoo.com."BG Север"

 

 

Безработни роми стават социални асистенти

 

Да създаде условия за интегриране на най-уязвимите социални групи от селските общности към пазара на труда е основната цел на проекта "Нова професия - нов шанс", финансиран от Европейски социален фонд 2007 - 2013, програма "Развитие на човешките ресурси", Агенция по заетостта, в изпълнение на Сдружение "Плевенски обществен фонд "Читалища". По време на проекта ще бъдат индетифицирани, мотивирани и професионално квалифицирани трайно безработни лица в част от професията "Социален асистент". Ще бъдат обхванати 5 плевенски села: Буковлък, Ясен, Коиловци, Търнене и Дисевица. По-голяма част от целевата група е от ромски произход. Те са със завършен десети клас и нямат професионална квалификация, която да им даде възможност за интегриране на пазара на труда, информира ръководителката на проекта Даниела Димитрова. Срокът на изпълнение е до 30 април 2013 г. "BG Север"

 

 

Авторът сподели свои раз-мисли за писането, сн. Вяра Ценова

Авторът сподели свои размисли за писането, сн. Вяра Ценова

Павлин Банков с нова книга

 

Новата си книга "New Folder… Rename?" представи Павлин Банков в художествена галерия "Дарение на Светлин Русев". Изданието е в три части - "Разкази", "Пиеси" и "Градски импресии". Желанието да напишеш няколко реда, да кажеш нещо на света или поне на пет-шест човека около теб, е интересно състояние на духа, своеобразен духовен ексхибиционизъм, сподели авторът. "Писането е по-различно удоволствие - въображаемият свят си го измисляш ти; ти си създател на героите, които можеш да накараш да се смеят или да страдат, да полудяват от любов. Не винаги се получава и не на всеки се харесва, но какво пък - колкото хора, толкова истини. Понякога се питам: Има ли смисъл, защо го правя, кому е нужно това, на кого му пука? После затварям очи и си представям храм - храмът на словото, започнат преди десетки векове, една недостроена сграда, в която всеки, написал по нещичко, участва в градежа", сподели Банков, като определи "New Folder… Rename?" като "малка книжка, събрала шепа разхвърляни мисли, разпилени като студентска квартира след купон". "BG Север"

 

 

 

"Младежта в действие" очаква проекти и през есента

 

Трансгранична среща по проект "Общи корени" по Програма “Младежта в действие” бе организирана в Плевен. Младежкият обмен се реализира в партньорство между румънската Асоциация за неформално образование D”ACCORD” и Младежки информационно-консултантски център “Интелект” – Плевен. Гости бяха представители от Национален Колеж „Александру Куза” и Технически Колеж “Данубиус” – Корабия, Румъния, които посетиха колегите си от Математическа гимназия “Гео Милев” – Плевен, ДФСГ „Интелект” Плевен и Център за работа с деца – Плевен.

По време на реализирането на дейностите по проекта, който беше с продължителност 6 месеца, бяха използвани различни форми на дебат и диалог с младите хора, водиха се разговори за намалените икономически възможности, езиковите трудности и потребността от изучаване на чужди езици.

Участниците в Проекта имаха възможност да се срещнат с изявени майстори на народни занаяти, които продължават да творят изкуството и днес на национално и международно ниво, създавайки и нови съвременни форми на бизнес.

Стигна се до идеята за нов бъдещ съвместен проект, включващ няколко трансгранични училища. Той ще е насочен към насърчаването на младежкия обмен, създаване на партньорства и личностно развитие на младите хора от трансграничния регион. "BG Север"

 

 

Певици от Градище са претендентки за национално признание

 

На 24 юни ще станат ясни резултатите от селекцията за попълване на Национална система "Живи човешки съкровища-България 2012". Читалище "Осъм-1894" от село Градище е определено за участие във втория етап на надпреварата. Народните певици от левченското село ще са претенденти за признанието за групово женско едногласно фолклорно пеене в северняшки изпълнителски стил в категорията "Традиционно пеене и свирене". Те са избрани за участие от експертна комисия, разгледала общо четири кандидатури от област Плевен. "BG Север"

 

 

Читалището в Пелишат отпразнува 115-годишнина

 

Своята 115-годишнина отпразнува читалището в плевенското село Пелишат. Основано през 1897 г. от учителя Димитър Денчев, то е едно от първите в Плевенски регион. На празничния концерт, посветен на годишнината, председателят на читалището Юрий Мичев запозна присъстващите с историята на културната институция. Във фоайето бе подредена изложба, проследяваща развитието на читалището през годините. Тържеството продължи с празничен концерт на групите към читалището. Независимо от трудностите, и днес местното читалище продължава да играе ролята на културен център на село Пелишат. "BG Север"

 

 

Няма наказани пушачи

 

213 проверки за периода от 9 до 14 юни са извършили здравните инспектори по Закона за тютюнопушенето на затворени обществени места. Служители от Регионалната здравна инспекция са проверили 30 вида обекти, сред които заведения за развлечения и хранене, учебни заведения, магазини, фризьорски салони, административни сгради, читалища, детски и лечебни заведения за болнична и извън болнична помощ, както и стоматологични обекти. При проведения контрол не са установени нарушения. Общо 36 инспектори следят за спазване на забраната за тютюнопушене в работно и извън работно време.

От РЗИ - Плевен уверяват, че контролът продължава със същата сериозност и всички обекти ще бъдат проверявани многократно и внезапно от здравните инспектори. "BG Север"

 

върни се в НАЧАЛО