СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                         ШАРЕНО                  "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)


 

 

Ексабитуриенти купонясваха по случай 58-ата годишнина от завършването си

 

Някогашните юноши и девойки разтресоха дансинга на "Ростов"

 

Съвипускниците се носят във вихъра на хорото, сн. авторът

Съвипускниците се носят във вихъра на хорото, сн. авторът

Лора ГЕНЧЕВА

Внушителните 58 години от абитуриентската си вечер наскоро чества випуск 1954 на Търговската гимназия "Христо Смирненски" в Плевен. На купона в ресторанта на хотел "Ростов" дойдоха 46 някогашни юноши и девойки (тогава думата тийнейджър все още не е била позната). Въпреки достолепната си възраст, бившите съученици в продължение на повече от четири часа не се умориха да вдигат наздравици. На обедното парти сред изискана обстановка, приятни звуци и вкусно меню те си припомниха мили епизоди от годините, прекарани заедно. Градусът на настроението поддържаше дисководещ, който изпълняваше музикалните желания на своите гости. С пускането на българските хора диджеят успя да изкара всички на дансинга. Натрупаните годинки не попречиха на купонджийте да се поразкършат и на модерните денс парчета.

В почивките от бурните танци и сладките приказки ексабитуриентите хапваха от богатото меню, което ресторантът беше приготвил специално за тях.За първа година випуск 1954 бе подпомогнат от спонсор, който е осигурил намаление на цената на куверта и музиката. За предстоящата 60- годишнина през 2014-а пенсионерите имат големи планове. Те възнамеряват да организират още по-грандиозен празник, дори смятат да поканят някой известен изпълнител, който да ги поздрави за юбилея.

 

Организаторката на мероприятието разказва, че преди 58 години в Търговската гимназия са завършили 320 души. В началото се събирали на всеки пет години, а после разредили срещите. Но сега от доста години се виждат всяка пролет и с оптимизъм заявават, че ще продължават все така да се забавляват.

 

 

 Вегетарианка

 

Котка яде на поразия краставици

 

Инна СТЕФАНОВА

Лакома котка пощури стопаните на четири къщи в град Левски с неистовото си желание да яде... краставици. Писаната по собствен график прескачала от оранжерия в оранжерия, след което оставяла след себе си поне по два-три нагризани зеленчука. Шашнатите от набезите на четирикракото хора набързо се организирали, за да заловят нахалното животинче. Каквито и хитрости да измисляли и планирали обаче, котката се оказвала още по-хитра и успявала да се измъкне от поставените й капани.

Как една котка може да изяде толкова краставици, чуди се един от ощетените в гр. Левски. Той бил чувал и чел за подобни странни кулинарни интереси, но при домашно отглежданите любимци. Ненормалният апетит у улична котка за него и комшиите му е прецедент, който е достоен да бъде проучен от световни светила в зоологията. Хората от града се шегуват, че когато хванат пухкавата пакостница ще я закарат в БАН, за да се заемат с причините за странните й привички учените от академията. Дотогава обаче ще трябва да се примирят с факта, че ще режат по-малко краставици за салатата си. И ще се надяват котката да не насочи апетита си към доматите или чушките, които също растат в градините им.

 

 

 Да почерпЯТ!

 

Румен Петков събира в два тура приятели и състуденти

 

51-вия си рожден ден плевенският депутат Румен Петков по традиция ще отбележи два пъти - веднъж в София, на точната дата 23 юни, а следващата седмица - в родния Плевен. В първото парти в столицата ще се включат негови приятели, състуденти и колеги, с които го свързват както трудни битки в политиката и в живота, така и прекарани през годините хубави мигове. Гостите на тържеството в Плевен ще са почти същите от последните рождени дни на Румен - съученици, стари и нови приятели, съмишленици.

Рожденикът не се вълнува много от това какви подаръци ще получи, за него по-важни са уважението и добрите взаимоотношения. Освен здраве, Румен Петков си пожелава повече спокойствие, макар че не вярва това да му се случи, успех за семейството и двамата му сина и просперитет за Плевен и България.

 

Пожеланията на доц. Недкова са към малките й пациенти

 

Началникът на клиниката по детски болести към плевенската УМБАЛ доц. Ваня Недкова още не е настроена празнично, така че рожденият й ден на 26 юни е далечен проект. В навечерието на личния си празник си пожелава само здраве - за себе си, за семейството си и за своите пациенти, за да я посещават по-рядко на работното й място. Както и да не изгуби обичта си към хората. Най-хубавият подарък за нея е след преглед да й се обадят, че малкият й пациент е добре и няма нужда да го лекува повече.

 

 

 

Веселин Плачков заформя парти на теферич край Вит

С градинско парти край р. Вит в с. Крушовица ще отбележи своя 32-ри рожден ден - 23 юни, актьорът Веселин Плачков. Ще празнува с приятелите си от плевенския театър и от рок-групата "Ваттикана". Ще хапват дунавска риба, ще опитват бяло вино и ще си правят салата от градински домати. Купонът ще бъде в къщата на барабаниста на групата Мирослав Михайлов, който е приятел на Веселин от доста години.

"Пожелавам си повече неща да зависят от хората от театъра. Пожелавам си още да са ми живи и здрави приятелите, защото са винаги до мен, когато е необходимо", каза пред "BG Север" рожденикът.

 

 

 

 

 

 

НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

При новите правила кой ще е виновен за престъпното шофиране

 

Стефан КРЪСТЕВ

Чета за новите мерки, които щели да се въвеждат срещу кръвопролитията по пътищата. В началото с надежда, после с неразбиране, после с лека ирония, постепенно усещам, че става черна, черна... Накрая съм в ужас.

Проблемът е повече от сериозен. Едва ли има човек в България, който да не познава от близо осиротял или тежко пострадал при катастрофа. Едва ли има човек, който да не е наясно, че шофирането по улиците ни е безумно. Освен самите безумци, но и те като слязат от колите или мотоциклетите си, забелязват. Нищо, че повечето няма да си го признаят.

Почти всички сме свидетели на едно всеобщо чувство за безнаказаност. Тези дни колежката ни Емилия Карабулева успя, може би за първи път у нас, да се пребори със споразумението, което щеше да освободи убиеца на дъщеря й от ефективно наказание. Поне дело ще има. Дано този прецедент бъде начало на практика, а да не остане единствен. Едва ли има човек в тази държава, който да не желае да има промяна в правилата за движение. И всяка промяна изглежда добре дошла, но точно това чувство е идеално условие за хвърляне на прах в очите. Някой, който иска да покаже, че прави нещо, да го покаже, без реално да е направил нищо полезно.

Чета си, че щели да вземат возилото на всеки, който го отстъпи на пиян шофьор или на шофьор без книжка. Изглежда добре. Докато не започнат пак дългите семейни саги и честото писане за частни случаи, в които собственик на една кола се оказва жертва. Чета и мненията на хората във форумите. И се съгласявам с голяма част от тях.

Пример: собственик на фирма си. Трябва ти шофьор. Проучил си добре човека, когото си назначил, и ни в трудови характеристики, ни в какъвто и да е било писмен документ той има нарушение. Никъде не се споменава за злоупотреба с алкохол. Няма дисциплинарно наказание. Но все някога може да има първи път. Човекът е от дни на работа, когато решава да се почерпи, вземат ти колата, пък ти, ако щеш, сетне го уволнявай. Както и да го накажеш, голям враг да си на престъпното шофиране, каквито и мерки да си взел, в случая наказанието пада върху теб. Дано да разполагаш с повече коли, иначе при реалното състояние на бизнеса в България това може да означава фалит за теб. А шофьорът ти, да се обзаложим, пак ще си намери скоро работа.

Пример втори. От години сте съседи. Нямаш си представа, че този обаятелен, доста приказлив млад човек, с открито лице и характер, си има една малка тайна. Не само че книжката му е фалшива, а няма и изобщо основно образование, че да има правомерно шофьорска книжка. Правите си услуги, заемал ти е пари, поръчителствал ти е за кредит (не те е интересувало как точно) и още какво ли не. Даваш му колата си, но го спират за проверка. Тук куражът на младежа свършва - фалшивата книжка му е вършела работа, но сега не му се забърква в разплитането на мрежата за фалшификации. Казва истината - че няма книжка. Отнемат твоята кола. Измамникът се отървава по-леко. Е, както обикновено у нас - жертвата на измамника е виновна, не и самият измамник. И с новите правила не виждам как това ще се промени.

Също така си мисля, че е важно не само да ги има, но и да се прилагат законите, да се осъществява контрол, но това е друга тема...

 

 

реклама

 

върни се в НАЧАЛО