СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                          СПОРТ                                       "BG Север" - брой 24 (22 - 28 юни 2012 г.)


 

Футбол

 

Спартак (Пл) започва подготовката си за новия сезон в Б група на 28 юни

 

Проблеми с лицензирането няма, вече тече ремонт на градския стадион

 

Ремонтът на стадион Плевен трябва да приключи до началото на първенството, сн. архив

Ремонтът на стадион Плевен трябва да приключи до началото на първенството, сн. архив

Страницата подготви: Николай Иванов

След кратка почивка футболистите на Спартак ще започнат своята подготовка за новото първенство в Б група. Наставникът Красимир Бислимов събира играчите за първо занимание на 28 юни, четвъртък на градския стадион "Плевен". От 18 часа верните фенове на тима ще имат възможност да видят първото занимание на своите любимци. Едва след първото събиране ще има яснота за напускащите играчи и новите попълнения. Старши треньорът Красимир Бислимов, който има пълен картблаш за селекцията, обяви, че ще продължи тенденцията да се залага на играчи, тръгнали от плевенската школа за големия футбол. Така че феновете могат да очакват познати имена за лятната селекция.

От клубната администрация увериха, че няма да има проблем с получаване на лиценз за Б група. Най-сериозен е проблемът със стадиона. На градския стадион "Плевен" тече ремонт, като се полагат усилия за старта на новото първенство съоръжението да е годно за професионален футбол.

Междувременно стана ясно, че единната Б група няма да започне с предварително анонсираните 18 отбора. Някои клубове не получиха лиценз, други са със сериозни дългове и до последно ще висят за участие.

Бройката на отборите е между 13 и 15, като е възможно в последния момент по стар български обичай на някой да бъде направен компромис, за да се закръгли бройката на четно число. Благодарение на усилията на плевенските бизнесмени Дидо Митов и Георги Милев, Спартак започна преди години от областните групи на чисто и след като премина под управлението на Иван Динов, няма финансови терзания.

По време на лятната си подготовка Спартак ще изиграе десетина контроли. Отборът ще бъде две седмици на подготовка в Банско, където ще има престижни проверки. След гръмкото 3:0 срещу ЦСКА в контрола през пролетта, плевенчани вече са желан спаринг-партньор от водещите български клубове.

 

 

Юношите се класираха първи на турнир в Габрово

 

Юношите старша възраст на Спартак (Плевен) с треньор Момчил Челестинов спечелиха турнира по футбол в Габрово. Надпреварата бе за купата "Йордан Христов" и в нея взеха участие четири състава - домакините от Янтра, Етър (В. Т.), Локомотив (Г.О.) и плевенският Спартак. Наставникът на плевенчани бе включил в състава момчета, родени през 1995 и 1996 г. Отборите играха всеки срещу всеки. Възпитаниците на Спортното училище "Георги Бенковски" с директор Петър Георгиев демонстрираха завидни футболни умения и след три победи донесоха купата в Плевен.

Спартак победи с 2:0 Локомотив, съперникът Етър бе надигран с 3:1, а в спора за първото място плевенчани спечелиха с 2:0 срещу Янтра и заслужено ликуваха с купата. Признание за класата на младите плевенски футболисти са и двете индивидуални награди. За най-добър футболист на турнира бе определен Илиян Стоянов, а стражът Марин Николов, който допусна само един гол, бе определен за най-добър вратар.

"Момчетата се представиха на ниво и напълно заслужено спечелихме купата в Габрово, заяви треньорът на отбора Момчил Челестинов. - С изявите си показахме, че в Плевен продължават да се раждат футболни таланти. Грижите, които се полагат в Спортното училище, също допринесоха за израстването на момчетата."

 

 

Лилян Кръстев:

 

Отборът на Милковица 09 доказа, че има своето място в региона

 

Лилян Кръстев - Жабето (вдясно) учреди Милковица 09 заедно със своите приятели Михаил Ташков (в средата) и Юрий Митков, сн. авторът

Лилян Кръстев - Жабето (вдясно) учреди Милковица 09 заедно със своите приятели Михаил Ташков (в средата) и Юрий Митков, сн. авторът

Един от най-младите футболни клубове в Плевенски регион е на Жабчо и приятели Милковица 09 от едноименното село. Основан през 2009 година от местния футболист Лилян Кръстев - Жабето и неговите приятели, клубът заиграва в Б областната група. За амбициите на отбора разговаряме с президента на клуба Лилян Кръстев.

 

- Г-н Кръстев, какво ви накара да основете нов клуб в село Милковица?

 

- Нашето село е едно от най-футболните в Плевенски регион. Разполагаме с прекрасна база и с отличен терен. В селото ни има много футболисти. Някои от тях трудно намираха място в състава на Свобода. Затова с мои приятели решихме да основем нов клуб, който да дава шанс на младите футболисти.

И сред подрастващите в Милковица има доста талантливи момчета. Заедно с моите приятели Юрий Митков и Михаил Ташков

създадохме новия клуб. Плановете ни са амбициозни, но не бързаме с тяхната реализация.

 

- Може ли в едно село да има два футболни отбора, след като дори и в Плевен не успяха да просъществуват два клуба?

 

- Не искаме да пречим на никого. Място под слънцето има за всеки. Ние не търсим конфронтация с другия футболен клуб. Свобода е клуб с традиции и няма спор по това. Ние търсим нашия път на развитие. През първата година дори с тях деляхме един терен. През миналото лято обаче, не знам по каква причина, започнаха да ни искат наем за ползване на терена. Поради тази причина се обърнах към кмета на село Долни Вит, който прояви разбиране.

 

- Как ви посрещнаха в Долни Вит?

 

- В тяхното село не е имало футбол повече от 10 години. Имат база, но бе занемарена. Кметът на селото Красимир Янчев излезе много разбран човек. Веднага взе присърце нашите проблеми. Започна ремонт на съблекалните. Ще поставим и пейки, защото вече се радваме на сериозен зрителски интерес от страна на местното население. В най-скоро време около стадиона ще има ограда. С Янчев се работи много лесно. Имаме доста интересни идеи, които се надявам да реализираме във времето.

 

- Какви са ви амбициите за новото първенство?

 

- Завършихме осми в източната Б ОФГ, но това се дължи на слаба есен. Преди пролетния полусезон стегнахме състава и се представихме прилично. Надявам се през новото първенство да се представим още по- добре. Нямаме някакви фикс идеи да атакуваме горната група на всяка цена. Искаме постепенно да реализираме идеите си, а те сега са свързани с изграждане на базата. Но понякога апетитът идва с яденето.

 

 

БРИДЖ

 

Найтингейл поведе в Западната лига

 

Отборът по спортен бридж Найтингейл спечели убедително третия кръг на Западната лига по спортен бридж, който се проведе в Кюстендил. Плевенчани победиха и в петте си срещи, като на финала разгромиха домакините от Велбъжд с 25:5, които останаха втори. Отборът на Найтингейл игра в състав: Слави Алексиев, Румен Маринчев, Златко Сариев и Юри Николов. Другият плевенски отбор Славяново в състав: Димитър Ненов, Олег Петракиев, Румен Върбанов, Пламен Христов и Вене Венев, остана трети. В генералното класиране след третия турнир поведе Найтингейл (Плевен) с 24 точки, следван от Велбъжд (Кюстендил) с 23 точки и Поп Трефа (София) с 18 точки. Следващият кръг от надпреварата ще се проведе на 8 юли в Червен бряг.

 

 

Спортът влиза в детските градини

 

Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) даде началото на пилотната програма "Спорт за децата в детските градини". Тя има за цел да внедри оборудване и да осигури безплатни спортни занимания от квалифицирани треньори в детските заведения в цялата страна.

"Програмата "Спорт за децата в детските градини" е разработена по един много привлекателен за изпълнение начин. Внедряването, развитието и оптимизирането на двигателния режим на подрастващите в детските градини е нещо, което в този момент е много необходимо на нашето общество. Целите и задачите на програмата отговарят на Националната стратегия за развитие на спорта в периода 2012 - 2022 г. Тя ще създаде условия и възможности за участие на 1 500 деца от детските градини в безплатни занимания и упражнения по физическо възпитание. Целта на МФВС е да проведем начално обучение за деца, които от най-ранна възраст да се научат на двигателен режим", каза министър Нейков. "Безплатните занимания - това е най-съществената разлика. И досега в детските градини се провеждат спортни занимания, но те са платени и в тях не могат да участват всички деца, а онези, които имат финансова възможност. С действието на новата програма този проблем отпада и ще могат да участват всички, които желаят", заяви заместник-министърът на образованието Иван Ценов. Той информира още, че с проекти по програмата могат да кандидатстват лицензирани спортни организации до 30 август т. г., а началото на спортните занимания е предвидено да започне от 1 ноември. МФВС отпуска 200 хиляди лева, като максималният размер на одобрен проект е до 10 хиляди лева.

"Тази програма е една много голяма крачка напред, защото сваляме много възрастта и искаме децата да се допрат до някаква физическа активност и в първи - втори клас те сами ще я изискват от училището и своите преподаватели. Със сигурност и родителите ще бъдат по-мотивирани, за да търсят възможности за училищното и извънкласно спортуване на децата им", допълни Иван Ценов.

Министър Нейков отбеляза, че "Спорт за децата в детските градини" ще осигури оборудване за спорт в детските заведения, включително и заплащането на треньор, който ще провежда заниманията на място в градината.

 

 

КАРАТЕ

 

Валентин Сачански със злато на купа Ронин

 

Плевенският Клуб по бойни изкуства (КБИ) Петромакс спечели 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови медала на националния турнир по карате - купа "Ронин". Това бе първото издание на този турнир и е свързано с десетгодишнината от създаването на Карате клуб Ронин - София, и се проведе в столичната зала "Триадица". Надпреварата бе мини празник за най-малките каратеки - родените през 2001, 2002, 2003 и 2004 г. КБИ Петромакс се представи отлично, като плевенчани завършиха на трето място в крайното комплексно класиране по медали от турнира. Много добро представяне в дисциплината кумите индивидуално направи всяко едно дете, но отлични техники и знания в играта си демонстрира Валентин Сачански, който след четири категорични и много атрактивни победи стана първенец в категория до 32 кг при родените през 2002 г. Вицешампиони в същата дисциплина станаха Дара Ганчева и Дениел Тенев. Родената 2002 г. Дара игра в категория до 34 кг, а с година по-големият от нея Даниел мери сили в категория над 37 кг. Бронзови медалисти в категория до 37 кг станаха Християн Тенев - братът близнак на Даниел, и съотборникът им Тихомир Ганков.

 

върни се в НАЧАЛО