"BG Север" - брой 24 (24 - 30 юни 2011 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

Паспорт на имота - голям харч със съмнителна ефективност


Ще се нагушат шепа хора за наша сметка, категорични са плевенчани


Всички високо застроени имоти с площ над 5 000 кв. трябва да имат тапията, сн. архивИнна СТЕФАНОВА
Нов харч очаква голяма част от плевенчани през следващата година - този път за технически паспорт на имота, който притежават. До края на идната година всички високо застроени имоти с площ над 5 000 кв. м трябва да имат тапията. Документът става задължителен с Наредба №5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Закона за етажната собственост, в които са предвидени срокове, които вече изтичат. Площта обхваща целия имот, уточняват запознати, а не границите на етажната собственост. Според наредбата след изтичането на крайните срокове кметът на общината трябва да възлага за сметка на собствениците на имотите изготвянето на технически паспорти за строежите. Разходите, направени от общината, ще се възстановяват с изпълнителен лист. Т. е. харчът е неизбежен, проблемът е, че е закъснял, а ефективността - съмнителна. В многоетажните сгради, показва практиката в Плевен, трудно се събират пари за асансьор, вода и ток, понякога хората си чистят сами, камо ли да тръгнат да вадят пари за ремонти. Защото на практика идеята на техническите паспорти е да се знае стабилни ли са сградите, нуждаят ли се от ремонт, укрепване или подобрения.
Че коя сграда в Плевен не е за ремонт, пита Дамян Веселинов, който живее в жилищен блок, един от първите в града (с гредоред), строен през далечната 1954 г. На всичкото отгоре се оказва, че ще трябва да плащаме и за общите части, възмущава се той. За него процедурата е начин някои хора, които се определят като технически консултанти и които ще трябва да изготвят паспортите на база обследване, да се нагушат с бая пари, а "нещастници" като него, които едва връзват двата края, отново да се набутат.
Проверка показва, че между 3 и 5 лв. на кв. м излиза средно изваждането на технически паспорт за сграда. Така за тристайно жилище от около 90 кв. м услугата ще струва от 270 до 450 лв. В интернет е пълно с обяви за консултанти, предлагащи издаване на технически паспорти срещу твърдо 500 лв. Цената ще набъбва и от общите части, за които също ще се плаща. Услугата може да се оскъпи и ако се окаже, че е необходимо архитектурно заснемане, тъй като за много от сградите, типично по нашенски, липсват чертежи.
Според Ангел Марков вероятно за документа, както и за необходимите след това ремонти, активно ще се включат банките, както стана с програмата за енергийна ефективност. Тя отпускаше уж нисколихвени кредити с цел хората да санират жилища си. Оказа се, че трябва да се сложи определена дограма, стъкла с определени параметри, а това означава, че са по-скъпи от масовите. Факт е обаче, че всяка дограма е по-добра от старата, коментира днес Ангел Марков, който е ползвал кредит за енергийна ефективност. Реално се набутваш, тъй като вместо скъпата дограма, стъклопакети и материали за външна изолация, можех да направя по-мащабен ремонт, казва той. Вероятно така ще стане и с техническите паспорти, прогнозира плевенчанинът.
Един от потерпевшите от набезите на циганите, които живеят в блока на "Тотлебен" 33 на Стара гара в Плевен, първо иска да знае дали 16-етажната постройка има такъв технически паспорт и тогава ще извади документ за жилището, в което живее. Нено Петров пита - ако блокът на "Тотлебен" 33, собственост на общината, няма технически паспорт - защо няма. А ако има - как го има при положение, че постройката е напълно изкорубена от живеещите в нея цигани. Общината първо да погледне онова, което на книга се води нейно и за което аз също плащам данъци и тогава да изисква да съм изряден, е категоричен той.
За да се състави техническият паспорт, е необходимо да има конструктивно и енергийно обследване на сградата, обясняват експерти. В документа обследванията, които трябва да се опишат, са на конструкцията, архитектурата на обекта, ВиК-инсталациите, електрическата система, отоплението, вертикалната планировка, пожарната и аварийна безопасност, както и санитарно-хигиенните условия. Освен това трябва да се опишат и препоръките за отстраняването на установените несъответствия. При неизпълнение на предписанията плевенчани ги очаква друг, още по-як шамар - глоба, която е в размер от 500 до 100 000 лв. Времето пък за обследване на една сграда е около четири седмици. За архитектурното заснемане - две, и още толкова за преглеждането на конструкцията и енергийното обследване.
По пътя за издаване на техническите паспорти съществува още едно много солидно препятствиe, твърдят запознати. За много от старите сгради в архивите липсват данни за конструкциите, ВиК и електроинсталациите. Това налага например някой да отиде да мери с уред колко желязо е вложено, да обследва конструкцията и т. н. Така паспортизацията ще се окаже непосилна задача заради нежеланието или невъзможността на много собственици да плащат за "снимка" на състоянието на имотите им.
И още нещо, което граничи с абсурда - ако например за сграда, строена преди век, се окаже, че препоръката е тя да бъде съборена, защото е опасна, никой не казва какво ще стане с хората, които живеят в нея и са собственици на жилища.
 


Четири пъти се е увеличил броят на жените, посетили мамографски кабинет


Стефана МИХАЙЛОВА
Двадесет жени всеки ден преминават през кабинета на рентгеноложката д-р Маргарита Илиева, а не както преди - пет - шест. Причината според нея е въвеждането на задължителната мамография след 50-годишна възраст в пакета от профилактични прегледи от началото на тази година. Промяната е заложена в Наредба №39 на Министерство на здравеопазването. Ракът на гърдата е сред най-честите онкологични диагнози при жените, припомня д-р Илиева. Това е наложило в профилактичния преглед на жените от 50 до 69 г. да се прави задължителна мамография на млечната жлеза веднъж на две години. Изследванията са безплатни за плевенчанки с редовни здравни вноски и се покриват от Националната здравноосигурителна каса. Мамографията включва компресия на гърдата с пластмасова пластина за производството на високо качество на изображението с малко количество радиация.
Страхът от диагноза рак на гърдата при мен беше много голям, казва Ивана Кръстева, която изчаква реда си за мамография. "За това все отлагах като си намирах какви ли не оправдания. Моя приятелка обаче си отиде наскоро, защото бе диагностицирана много късно и ракът при нея бързо се разпространи. В крайна сметка страхът от мамография е просто една емоция, която дори не се доближава до онзи ужас след като чуеш страшната диагноза - рак. Пък и нали снимката ще ми отнеме не повече от десет минути", допълва пациентката. Тя приветства натиска, който се оказва на жените по отношение на профилактиката, защото българките според нея трудно иначе намират време за собственото си здраве.
По данни на Националния център за здравна информация при жените от рак на гърдата общо са боледували 1 163,9 на 100 000, а 94,7 на 100 000 са се разболели. Задължителната мамография според специалистите ще увеличи възможността тези заболявания да се хващат в ранен стадий и да се лекуват.
 


Стартират две нови схеми по ОП Развитие на човешките ресурси


Ралица ПЕТРОВА
Две нови схеми на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" стартират през юни, съобщи директорът на Бюрото по труда в Плевен Недко Лачев. Това са "Социални иновации в предприятията" и "Вземи живота си в свои ръце".
Схемата "Социални иновации в предприятията" е насочена изцяло към бизнеса. Допустими кандидати за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са физически и юридически лица и техни обединения - малки, средни и големи предприятия (без микропредприятията, които имат средносписъчен брой на персонала по-малък от 10 души). Тази схема ще даде възможност на работодателите, кандидатстващи с проекти, преди всичко да подобрят работната среда в предприятието, да повишат квалификацията на своите служители, да запазят работниците си в предпенсионна възраст, като същевременно с това използват техния професионален опит, да се приложат иновативни подходи в развитието на предприятието. Всички тези мерки, които се предприемат, са в унисон със Стратегията за учене през целия живот и ще допринесат за подобряване на работната среда в предприятията. С въвеждането на гъвкави форми на заетост от страна на работодателите и изграждането на социални придобивки в отделните предприятия ще се повиши качеството на работния процес, ще се стимулират служителите, ще се подобри трудовият климат. Проектите се приемат до 3 ноември 2011 г. като трябва да са на стойност до 390 хил. лв.
Другата схема - "Вземи живота си в свои ръце" е насочена към най-рисковата и уязвима група сред безработните, към обезкуражените и към неактивните лица. С проекти по тази схема до 5 август могат да кандидатстват работодатели, неправителствени организации и обучителни институции. Те трябва да предложат начини за издирване на обезкуражени лица от районите с компактно ромско население и да ги мотивират да се запишат на трудовата борса. След това на тези безработни ще се осигури мотивационно обучение.
 


Послушай лекаря

От известно време ми изтръпват ръцете без особена причина. На какво се дължи това?

Изтръпването на ръцете може да е сигнал за сериозно заболяване


Д-р Вержиния СИМЕОНОВА, гл. ас. в катедра "Неврология" при МУ -Плевен, консултант в клиника "Св. Параскева"
Изтръпването на горните крайници може да се дължи на множество причини от различно естество. Най-честите са последици от заболявания на обмяната - при захарен диабет тип 2, дефицит на витамин В12, чернодробни и бъбречни заболявания, акромегалия, хипотиреоидизъм, инфекциозни невропатии при СПИН. Причини за изтръпването на ръцете могат да бъдат дифтерия, проказа, саркоидоза, сифилис, сепсис и полиорганна недостатъчност.
Васкулитни невропатии при смесена съединителнотъканна болест, полиартеритис нодоза, ревматоиден артрит, системен лупус, неопластични и парапротеинемични невропатии при компресия и инфилтрация от тумор, паранеопластични системи, парапротеинемии, лекарственоиндуцирани и токсични - от злоупотреба с алкохол и някои медикаменти, органични разтворители, органофосфати, тежки метали (олово, арсен, талий, злато, платина), възпалителни невропатии - остра и хронична възпалителна демилиенизираща ПНП (тип Гилен Барен), вродени невропатии - идиопатични и метаболитни, исхемично - компресивни невропатии - явяващи се при притискане на крайника, също са сред причинителите на неприятното усещане.
Изтръпване се получава и при психични нарушения - неврози, епилептични припадъци и др., остеоартроза на гръбначния стълб, сколиоза, дискова херния, травматична плексопатия, допълнителни шийни ребра, лаймска болест, спина бифида и др.
При всички случаи изтръпването на горните крайници не е безобидно и затова трябва навременно да се отстрани първопричината. За да бъде проведено адекватно лечение, е необходимо да се извърши адекватна и пълна диагностика от лекар специалист.

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

върни се в НАЧАЛО