"BG Север" - брой 24 (24 - 30 юни 2011 г.)

 

БИЗНЕС 


 

Засетите площи с ечемик намаляват, културата става все по-нерентабилна

 

По-рано тази година ще започне жътвата на пшеницата, цена няма засега

 

Ще спечелят тези, които имат складова база за реколтата, сн. архивРалица ПЕТРОВА

Площите с ечемик намаляват с всяка изминала година. Културата става все по-нерентабилна - липсват пазари, а стартовата цена е прекалено ниска. Това заяви председателят на земеделската кооперация в с. Коиловци Емил Илиев. Само преди дни в стопанството ожънаха 750-те декара с ечемик. "Бяхме засяли три сорта. Единият е "Обзор", вторият е "Ванеса" - те са пивоварни. Третият е италиански сорт, фуражен. Но площите са малко и намаляват с всяка година, защото в последно време липсва пазар както на пивоварен, така и на фуражен ечемик. Миналата година стартовата цена беше 16 ст./кг, достигна 28 - 30 ст.", обяснява Емил Илиев. Той казва, че засега още не е наясно какви ще са цените тази година, но е категоричен, че ще бъдат по-високи единствено за онези, които изнасят.

Средният добив от ечемика тази година може да се определи като нормален - 400 кг/дка. "Горе-долу колкото се очакваше и както се казва - за колкото сме торили. Защото не можем да си позволим да търсим суперинтензивни технологии при ечемика, тъй като обикновено много са скъпи разходите и търсим нещо средно. Тази година не се получи много добра реколта, защото есента беше суха, зимата с малко сняг и липсва тази зимна влага, пролетта пък бе хладна и студена и всичко за кратко време се ускори от високите температури. Буквално за една седмица посевите "прегоряха"' и не наляха зърно", обяснява ситуацията Илиев.

По думите му това не се наблюдава само при ечемика, а метереологичните условия са оказали такова неблагоприятно влияние и при рапицата, и най-вече върху пшеницата. Заради високите юнски температури - над 30 градуса, класовете на пшеницата са "прегорели". Затова се предвижда и по-рано тази година да започне жътвата. "Реколтата ще бъде добра, но няма да е много добра и отлична. Това, което се коментира за цената, е само по пресата. И аз получавам всеки ден бюлетини. Говори се за цена 40 - 42 ст./кг... Но реално няма купувач, който да е дошъл да каже. И тези, с които работя, все още мълчат", казва Емил Илиев.

Агрономът е категоричен, че на практика и сега ще се случи това, което става през последните години. "Тези, които жънат, или бързат да продадат, за да си върнат задълженията, или бързат, защото им липсва складова база. И те продават при всяко положение, за да могат да се оправят. Аз имам складова база, но пак ще гледам да продам житото, защото няма да успея да се справя с направените разходи. А тези, които ще определят цените, те притежават складовите бази, те ще изнасят зърното и оттам ще спечелят", обяснява той.

Земеделската кооперация в Коиловци е единствената с т. нар. завод на открито. Върху изораните вече площи от ожънатия ечемик се сее втора култура - силажна царевица, за да имат животните на стопанството храна през есента и зимата.

 

 

Газта и токът поскъпват от 1 юли

 

Еми СТАЛЕВА

Поскъпването на природния газ вероятно ще е с под 7%, но топлофикациите ще трябва бъдат компенсирани с по-високи с 3 - 4% цени. Това обявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по повод цените на газ и парно от 1 юли.

Оттам уточниха, че трябва да се разгледат данните - котировките на горивата и курса на долара, и да се види доколко поисканото от "Булгаргаз" повишение на цената на синьото гориво с около 7 на сто е достоверно. "Всяко определяне на цените на газа става и въз основа на данните за изпълнението на бюджета на държавната газова компания за предходното тримесечие", поясниха от ДКЕВР.

Междувременно стана ясно, че държавният газов доставчик предлага поскъпване на природния газ за третото тримесечие с 6,91 на сто до 568,92 лв. за 1 000 куб. м без ДДС. Това се посочва в съобщение на компанията, публикувано на интернет страницата й.

Увеличението спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за второто тримесечие е с 36,78 лв. за 1 000 куб. м. В сравнение с предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена за второ тримесечие на 2011 г. увеличението е с 25,87 лв. за хиляда кубически метра или с 4,76 на сто.

Увеличението в сравнение с действащата цена е в резултат на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари. Предложението за продажна цена на природния газ през трето тримесечие на 2011 г. не включва недовзети от "Булгаргаз" ЕАД от предходни периоди приходи, посочват още от дружеството.

Предишното увеличение на цената на природния газ от 1 април не се отрази върху цените на парното и затова сега топлофикациите ще трябва да бъдат компенсирани. Предвиждането увеличение на цените на топлинната енергия е минимално в повечето градове. Ако има някъде увеличение, то трябва да се гледа не само като процент, но и като цени - най-голямо увеличение предстои само в Русе (18 на сто), но и там ще има преразглеждане на данните, посочват от ДКЕВР.

Очаква се цените на електроенергията да бъдат завишени от 1 юли, поскъпването ще бъде между 1,22 и 1,7% за битовите потребители. Ще има леко увеличение на нощната тарифа и леко понижаване на дневната. Цената на енергията от конвенционалните централи не поскъпва, а дори поевтинява и с това се компенсират добавките, които трябва да се плащат от цялото общество за производството на "зелена енергия" и енергията от комбинирано производство на топлофикациите.

Засега не стои въпросът за плащане на такса "електромер", но от регулатора смятат, че е нормално потребителите да заплащат такса за капацитета на мрежата.

 

 

Ниска усвояемост по ОП "Конкурентоспособност"

 

Липса на документи или грешки в тях препъват плевенския бизнес в достъпа до европарите

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

"За 2010 г. няма сключени договори по ОП "Конкурентоспособност" от област Плевен, тъй като подадените проектни предложения са били в етап на оценка. От стартиране на оперативната програма до момента са сключени 21 договора с фирми от област Плевен на обща стойност 8 140 239 лв., от които 3 512 279 лв. е безвъзмездна финансова помощ". Това съобщи д-р Лана Мумджиева, старши експерт в отдел "Връзки с обществеността" към Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Тя информира, че размерът на средствата, усвоени по ОП "Конкурентоспособност" от фирми от област Плевен, е 373 974 лв. За цялата страна усвоените средства до момента са 464 198 415 лв.

"Предпочитаните схеми за кандидатстване на фирми от област Плевен са "Технологична модернизация в предприятията" и "Покриване на международно признати стандарти".

Забелязва се тенденция на увеличаване интереса на новосъздадени фирми от област Плевен за кандидатстване по схеми, насочени към разработване и/или внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги", обясни д-р Лана Мумджиева.

Горните цифри показват, че за нашия регион досега е усвоен твърде малък процент от общите средства, постъпили в страната по ОП "Конкурентоспособност". Предприемачи от Плевенско споделиха своите впечатления от процедурите за кандидатстване, посочиха някои от проблемите, с които са се сблъскали. Например: достъпът до схемата "Технологична модернизация на предприятията" е ограничен, в нея могат да се включат само фирми от определени браншове.

Бизнесмени питат как точно са избрани отраслите за финансова подкрепа от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), съобразено ли е това с отрасловите приоритети на отделните области в страната.

При кандидатстване по схемата "Покриване на международно признати стандарти" предприемачите се натъкват на доста проблеми. Още в началото някои от фирмите "горят" заради отсъствие на документи или грешно попълване. Отпаднали от конкурсите са дори дружества, които са ползвали услугите на консултанти по европейските програми. Сред причините за отхвърляне на предложенията бизнесът посочва невярна или непълна информация в декларираните държавни помощи.

Често елементарни аритметични грешки създават препятствие пред одобряване на проектните предложения. Мудната администрация, трудната обратна връзка с бенефициентите, некомпетентност, както и слаба компютърна грамотност, особено в малките общини, са сред причините за отхвърляне на проектните предложения, коментират предприемачи.

Тъй като резултатите от усвояемостта по ОП "Конкурентоспособност" за малките и средни предприятия не са радващи, едва над 20% от общия бюджет на програмата, според справка за първото тримесечие на т. г., то от МИЕТ вече замислят въвеждане на нови улеснения за кандидатите. В момента цялата документация при обявяването на процедурата - насоките за кандидатстване и ръководствата за изпълнение на договорите, се публикуват едновременно. Фирмите имат достъп и до информация за всички критерии за оценяване на проектите. Разходите за консултантски услуги за подготовка на предложенията се признават за допустими, са някои от промените в процедурите.

Фирмите вече имат възможност по време на предварителната оценка да допълват липсващи или неправилно попълнени документи, срокът за това е седмодневен.

Променен е и образецът на декларацията за малко и средно предприятие, за да се постигне опростяване. В момента от МИЕТ замислят да се даде възможност на фирмите да не представят декларация за минимални помощи, а справката за това да се извършва служебно.

От министерството предвиждат до края на т. г. да се отвори за договаряне целия бюджет на ОП "Конкурентоспособност". Представители на бизнеса обаче коментират, че само обявяването на процедури по европейските програми няма да реши проблемите.

Факт е, че по някои схеми няма желаещи да кандидатстват, а по други пък има висок интерес, но в крайна сметка отчетеният процент на усвояемост на парите е твърде малък. "Не е ли по-добре първо да се въведат улеснения по процедурите и да се прецизира реда на обявяването им, а после да се гонят рекорди по отношение на бюджета", коментират предприемачи.

 

върни се в НАЧАЛО