"BG Север" - брой 24 (24 - 30 юни 2011 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Главният прокурор Борис Велчев сезиран за корупцията в общината

 

Румен Петков внесе сигнала, чака с нетърпение Зеленогорски да го съди

 

Румен Петков (вляво) внесе трети сигнал срещу Найден Зеленогорски, сн. авторътРалица ПЕТРОВА

Народният представител от Коалиция за България Румен Петков е внесъл сигнала до главния прокурор Борис Велчев за корупция в община Плевен, съобщиха от пресцентъра на БСП в Плевен. Документът е приет в кабинета на обвинител № 1 с входящ №2902 от 22.06.2011 г. Сигналът съдържа жалби, в които се изразяват съмнения за корупционни практики в пътното строителство в община Плевен в особено големи размери и за забавянето на хода на процесуалните действия от страна на двете окръжни прокуратури - в Плевен и Велико Търново.

"Аз изпълних моето обещание - да внеса сигнал до главния прокурор. С нетърпение очаквам и г-н Найден Зеленогорски да изпълни своето обещание - да ме съди", заяви Румен Петков.

В документите конкретно са посочени имената на хората, които са замесени, с техните длъжности, извършените от тях престъпления, както и размерът на щетите за община Плевен.

Фигурират имената на кмета на Плевен Найден Зеленогорски, неговият заместник Огнян Цанев, инж. Драгомир Павлов, директор на "СТИКР" при община Плевен, Лилия Вулева от общинската фирма "Инжстрой" и т. н.

В материалите, предадени на прокуратурата, са описани подробно извършените престъпления - при оформянето на документацията за основни и текущи ремонти на общински пътища длъжностните лица са издавали фалшиви фактури и протоколи с невярно съдържание, с цел да получат имотна облага. А в качеството си на кмет Найден Зеленогорски не е упражнил достатъчен контрол върху тях. Така, с нарушаване на процедурите по Закона за обществените поръчки, бюджетът на община Плевен е бил ощетен с близо половин милион лева.

Сигнал до Окръжна прокуратура (ОП) - Плевен, за източването на общинската хазна е подаден още на 3 юли 2009 г. от Хари Димитров Найденов, изпълнителен директор на "Пътинженеринг" АД - Плевен.

Въпреки че по сигнала е образувана преписка в ОП - Плевен, цели осем месеца по нея няма никакво движение. Едва след този период прокурорът, на когото е възложена тя - Иван Шарков, си прави отвод с мотива, че съпругата му работи в общинско предприятие и той бил заинтересован. Въпросът е защо чак след 8 месеца прокурорът си дава отвод, след като още в началото е бил наясно с обстоятелствата? Както и защо преписката е била разпределена на него, след като сред обществеността в Плевен е известен фактът, че той е в приятелски отношения с кмета Зеленогорски?

"Прокурор Шарков явно има деменционни проблеми за това, че не знае къде работи жена му и трябва да се лекува в психиатрична клиника. Или да бъде уволнен веднага", заяви Румен Петков. И добави, че тези хора трябва да са вън от системата.

В последствие преписката, образувана като досъдебно производство срещу неизвестен извършител, е разпределена на друг прокурор. Заради явното бездействие на плевенската прокуратура обаче, Хари Найденов изпраща молба до главния прокурор - това досъдебно производство да бъде извършено в друг съдебен район. Така то се озовава в Окръжна прокуратура - Велико Търново. Вече повече от половин година обаче и там няма никакво движение по случая, поради което отново е изпратена жалба до Борис Велчев.

Изпълнителният директор на "Пътинженеринг" твърди в материалите, че плевенската Окръжна прокуратура е била сезирана за нередности с обществени поръчки в областта на строителството в община Плевен още през 2007 г. Сигналите тогава са за това, че "Консорциум - Плевен 2001", в който по това време членува зам.-кметът Огнян Цанев (въпреки законовите забрани), печели четири обществени поръчки.

По случая е образувана предварителна проверка, за неин наблюдаващ прокурор е назначена Снежана Георгиева, която нееднократно е декларирала близки и приятелски отношения с Найден Зеленогорски. Според сигнала Георгиева лично със съдействието на кмета е получила за ползване общинско жилище, което впоследствие е закупила. От друга страна съпругът на Снежана Георгиева се оказал адвокат във въпросния консорциум, спечелил четирите обществени поръчки. Като краен резултат преписката е прекратена и прокуратурата отказва да образува досъдебно производство с мотива, че няма данни за извършено престъпление.

"Важно е да се получи институционален отговор защо ОП - Плевен, тенденциозно е укривала и не е работила по тези сигнали, както и защо прокуратурата във В. Търново е бездействала. Трябва да се направи щателна проверка на прокуратурата и укриваните сигнали. За мен решението е отстраняване от длъжност на кмета, за да може да бъде извършена проверка, и това трябва да стане от обвинител от Върховна касационна прокуратура", каза Румен Петков. Той добави, че ще се посъветва с неговите колеги дали да не бъде сезиран инспектората към Висшия съдебен съвет за тези порочни действия на окръжните прокуратури в Плевен и Велико Търново.

В отговор говорителят на Окръжна прокуратура - Плевен, Рени Кирилова поясни, че сигналът на Хари Найденов е постъпил на 2 юли 2009 г. и на случаен принцип е бил разпределен на прокурор Шарков. Поради неговия самоотвод Апелативна прокуратура - Велико Търново, е разпределила сигнала на друг плевенски прокурор. Назначена е проверка, която в законов срок е установила достатъчно данни за извършено престъпление и на 25 март 2010 г. новият наблюдаващ прокурор е постановил да бъде образувано досъдебно производство. То е било възложено на следовател при ОП - Плевен, но в последствие, по разпореждане на Главна прокуратура, е изпратено за доразследване на ОП - В. Търново. Към септември 2010 г., както се твърди в друга жалба на Хари Найденов до главния прокурор, че е налице бездействие на плевенската Окръжна прокуратура, това съдебно производство вече е било в ОП - В. Търново, каза Рени Кирилова.

Това е третият сигнал до този момент, който народният представител Румен Петков подава до Борис Велчев срещу Найден Зеленогорски. Другите два са за злоупотреба с власт (прословутите детски картички) и за корупция в общината и невзимане на мерки (записите, в които служители от общинския инспекторат изнудват за пари бизнесмени).

Кметът Найден Зеленогорски заяви официално пред медиите, че ще заведе дело за клевета срещу депутата Румен Петков и вестник "BG Север". "Повод са честите през последните седмици публични изявления на народния представител, съдържащи обвинения относно дейността на кмета на община Плевен и неговия екип", се казва в отговора на градоначалника.

От своя страна народният представител Румен Петков реагира и изпрати изявление, в което казва: "По повод изявленията на г-н Найден Зеленогорски, че ще заведе дело за клевета срещу мен, ще цитирам становището на Окръжна прокуратура - Плевен, изразено пред медиите: "Установени са достатъчно данни за извършено престъпление и с прокурорско постановление е образувано досъдебно производство". Заплашва ме със съд човек, за когото има "достатъчно данни за извършено престъпление".

 

 

Естествено е летището край Долна Митрополия да мине към Щаба на ВВС

 

Промяната няма да попречи на мотоциклетния спорт, сн. архивРалица ИВАНОВА

Преминаването на летището в Долна Митрополия към Министерството на отбраната за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС) няма да се отрази по никакъв начин на състезанията по мотоциклетизъм. Това заяви пред журналисти народният представител Румен Петков, който е председател на организационния комитет за Гран при на България. "Няма нищо по-естествено от това летището да бъде на оперативно управление от Щаба на ВВС (такова решение прие МС преди дни - б. а.). По никакъв начин това няма да повлияе на състезанията, защото мотопистата е съоръжение със световна известност, трасе №1 четири години подред, така че няма никакво основание и тази година да не е такова. То е донесло изключителен авторитет на България и се радва на голяма популярност сред привържениците на мотоциклетния спорт", подчерта Петков. Той припомни, че на най-големите състезания по супермото в големите класове зрителите са били между 15 000 и 17 000, което е изключително показателно за интереса. Фактът, че в условия на криза в Долна Митрополия под 8 - 10 нации не са участвали, говори за притегателността на трасето и за това, което то носи на държавата, допълни още депутатът.

Той обаче подчерта, че за него е престъпление закриването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. "Не може да бъде закрито училище с половинвековна история и традиции с аргумента, че на нас ни струва скъпо да обучаваме нашите пилоти. Без никой да направи справка, че там са обучени няколко хиляди чужденци. И вместо ние да акумулираме средства като държава, като армия, като военновъздушни сили, ние ще плащаме в чужбина, за да обучаваме нашите пилоти и инженерно-технически кадри", каза още Румен Петков. И добави, че без волята на мнозинството, което всъщност закри ВВВУ "Г. Бенковски", училището няма как да върне своята самостоятелност.

 

 

Промени

 

Затвор за черно тото и хазарт, решиха депутатите

 

Сгафилите футболни рефери също отиват зад решетките според промените в НК

 

Емилия КАРАБУЛЕВА

Лишаване от свобода от една до шест години плюс глоба от 1 000 до 10 хил. лв. се предвижда за всеки, който чрез насилие, измама или заплаха склони други лица към незаконно уреждане на резултатите от спортни състезания. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс, предложени от група народни представители.

От 5 000 до 15 000 лв. глоба плюс затвор заплашва онези, които предлагат възнаграждение за изкуствено манипулиране на резултатите от спортни състезания. Промените бяха наложени заради зачестилите случаи на незаконни залагания и манипулиране на спортните резултати.

"При повлияване на резултата или развитието на спортната проява, когато тя е администрирана от официална спортна организация, и двата аспекта - и резултат, и развитие на играта, ще бъдат санкционирани в Наказателния кодекс. Имуществото, обект на престъпление, ще се отнема, също и финансовият поток, който е бил част от престъпната схема. Предвиждаме не само този, който скланя друг да участва в подобна манипулация, но и посредниците, организаторите, източниците на пари да бъдат наказвани. Акцентирали сме и върху футболните съдии, спортните съдии, които са важен фактор в тези спортни прояви. При тях и санкциите са завишени - като глоби и като лишаване от свобода", е позицията на вносителите.

Данните показват, че над 1 милиард лева годишно отиват в залагания на черно тото у нас. За 2008 година парите, заложени в интернет сайтове, са около 1,2 млрд. лева, а за 2009 - около 1,5 млрд. лева.

От ГДБОП поясняват, че през 2008 година 1,2 милиарда лева са изтекли в такива сайтове, в офшорни зони, което означава, че 150 милиона лева не са постъпили в бюджета на страната като данъци само от България. При операциите на ГДБОП са засичани схеми на черно тото в различни краища на страната. Най-често при акциите на антимафиотите се разбиват и рекетьорски групи, които се занимават със събиране на парите от длъжниците. Те често са свързани и с бившите силови групировки.

Криминализира се и незаконното организиране или провеждане на хазартни игри. Според промените в Наказателния кодекс, нарушителите ще бъдат лишени от свобода от една до 6 години, като допълнително ще плащат и глоба от 20 хил. до 50 хил. лв.

При опасен рецидив или особено тежки случаи на нарушение на закона организаторите на игри ще получат затвор от три до 10 години и глоба от 80 хил. до 200 хил. лв., предвиждат още измененията.

Народното събрание отхвърли предложенията на Любен Корнезов от БСП за промени в Наказателния кодекс, с които предлага да отпадне най-тежкото наказание - "доживотен затвор без замяна". В момента 58 души излежават доживотна присъда без право на замяна, а 108 души са с по-лекия режим - доживотна присъда.

Според Корнезов това наказание е "чуждо на съвременните европейски наказателни системи и е антихуманно". По настоящото законодателство единствено президентът може да помилва осъдения на доживотен затвор без замяна и да промени наказанието. Срещу предложението на депутата от БСП гласуваха от ГЕРБ и "Атака", Синята коалиция не участва, а от ДПС бяха "за".

Според Любен Корнезов борбата с престъпността трябва да се основава на неизбежността на наказанието, а не на неговата жестокост.

Депутатите отхвърлиха и проектопромените в Накзателния кодекс на ДПС, които предлагаха наказания за насаждане на верска омраза.

 

върни се в НАЧАЛО