"BG Север" - брой 24 (24 - 30 юни 2011 г.)

 

КОНФЛИКТИ


 

Студент изчезва мистериозно, бил изключително добър младеж

Петър Цинев нямал много приятели, като твърде скромен го определят съседите

Петър ЦиневРалица ПЕТРОВА
На 19 юни Плевен осъмва с разлепена по дървета, диреци, огради и магазини снимка на изчезнал младеж. Под голямото цветно фото има само текст "Момчето е в неизвестност от 16 юни. Ако някой го види или чуе нещо за него, да позвъни на тел. 112." Няма име. Официална информация - също.
На 21 юни 21-годишният Петър е обявен официално от полицията за издирване. Съобщението гласи: "Петър Атанасов Цинев е напуснал дома си в Плевен на 16 юни и от тогава е в неизвестност. В деня на изчезването си е бил облечен с бяла блуза и светлосив панталон. Петър Цинев е висок 172 сантиметра, леко пълен, с бяло лице, кестенява права коса, късо подстригана. Умоляват се гражданите, които имат информация за местонахождението на издирваното лице, да се обадят на телефони 112, 166, 864-530; 864-346; 864-469 или в най-близкото поделение на МВР, като анонимността им е гарантирана."
Петър е изключително добро момче - възпитано, услужливо. Това е мнението на всички съседи в бл. 24 в кв. "Сторгозия", където живее. Противоречиви мнения няма. Никой не може да си обясни изчезването му.
Фаталният ден е 16 юни. Петър е студент втора година, задочно обучение в Техническия университет в Габрово, специалност "Хидравлична и пневматична техника". На следващия ден има изпит. В 16,30 ч. той съобщава на родителите си, че отива да вземе лекции от колежка. Срещата им е на Дом на книгата. Оставя вкъщи двата си мобилни телефона, но взима личната си карта. Пред блока е баща му Атанас и Петър му иска пари. Бащата изважда 20 лв., но момчето казва, че са много и ги разваля в близкия магазин. Взема 10 лв. и тръгва. От тогава никой не го е виждал. Петър не е стигнал до Дома на книгата. Входът, от който Петър излиза на 16 юни и не се връща, сн. авторът
Родителите го чакат и когато Петър не се прибира, изпадат в паника. Сестра му Деси пише във форум в интернет: "Първо подадохме сигнал на 17.06.11 г. сутринта, но ни накараха да чакаме 24 часа. Следобед на същия ден писахме молба-обяснение. Петър излезе от вкъщи около 16,30 на 16.06.11.г. Той винаги казва къде отива и с кого и сега ни каза, че отива на среща с една негова колежка на центъра. Тя един път казва, че е имала среща с него, а после, че не е. Ние я търсихме още на 16-и вечерта, но телефонът й беше изключен. Намерихме я на сутринта на домашния телефон".
В отчаянието си родителите на Петър потърсили дори помощта на местна врачка, разказват съседи. Тя им казала, че го вижда близо до вода, през зелени поляни, гора. Близките на момчето три дни претърсват околността, но без резултат.
"То гласецът му се не чува, много кротко дете, рядко възпитано. Като че ли не за момченце, като че ли за момиченце е. С кученцето ще мине, ще се разходи. Винаги ще поздрави, ще се засмее", реди съседка.
Друга признава, че Петър не веднъж й е правил услуги - да й пусне документи в интернет, да й премери кръвното...
Хората гадаят за причините за изчезването. "Ами някои казват, че бил отвлечен, но неговото семйство е бедно, за какво ще го отвличат. Майка му Емилия е кондуктор по тролеите, а баща му е шофьор на "Съдебна охрана", разказват съседите. Те са категорични, че Петър не пие, не пуши, не взема наркотици, не се е събирал със съмнителни хора. Дори напротив - бил малко по-свит, по-скромен и нямал много приятели. Дори като ученик поради тази причина майка му го е местела в няколко школа.
На 21 юни, когато официално Петър бе обявен за издирване, специалист преглеждаше компютъра му. В същия този ден майката Емилия бе изразила готовността си да разговаря с всички медии, за да помогнат. Час по-късно обаче коренно промени решението си, изплаквайки по телефона: вече няма смисъл да се пише...
"BG Север" научи, че Петър е водел кореспонденция по интернет с транспортна фирма, като вероятно е имал намерение да пътува. Изтеглил е и 300 лв. от банкова сметка. Ако евентуално е напуснал България, може да е само в страна-членка на Европейския съюз, тъй като няма задграничен паспорт.
Хората от бл. 24 в "Сторгозия" смятат, че нещо лошо се случва с блока им и са решили да му направят курбан. Само преди месец там почина от токов удар мъж на 38 години.


Пак се подиграха с работниците от фирма Автобусни превози

Общината купи собствената си автогара за 3 млн. лв., сн. архивАни ПАВЛОВА
Истинска гавра с нещастието на бившите работници и служители на фалиралата общинска фирма "Автобусни превози" се разигра тази седмица. В понеделник шефът на Областната инспекция по труда Владислав Николов обяви, че неизплатените заплати вече би трябвало да са преведени. Оказа се обаче, че въпреки изготвените платежни нареждания, преводът е бил спрян с решение на съда. Причината - ликвидаторът на дружеството Борис Илонов е поискал обявяване на предприятието в несъстоятелност. Според пресаташето на Окръжен съд Силвия Кръстева, съдът в определението си за спиране на плащането е преценил, че съществува реална опасност при намаляване на масата на несъстоятелността да бъдат увредени интересите на другите кредитори.
Дълговете на предприятието са близо 2,5 млн. лв., а стойността на имуществото - около1,3 млн. лв.
Повече от 80 работници и служители имат да получават заплати от месец август 2009 г. насам. Сумата без лихвите възлиза на над 300 000 лв. На 3 май т. г. е бил проведен търг за продажба на имот на фирмата, който е бил изтъргуван за 680 000 лв. Ликвидаторът Борис Илонов обаче се е уплашил, че парите от продажби на активите няма да са достатъчни за разплащане с всички кредитори и е поискал от съда да обяви дружеството в несъстоятелност.
В сряда над 30 разгневени работници от затритата общинска фирма се срещнаха с кмета Найден Зеленогорски. Неговият юрист-консулт Симеон Петранов се опита да успокои недоволните, че според Търговския закон и фактическата обстановка те трябва първи да си получат парите. Кога обаче - не е ясно.
За 6 юли е насрочено заседание на Окръжния съд.
Както от години "BG Север" предупреждаваше, общинската фирма "Автобусни превози" бе доведена до фалит от нейния управител Иван Стефанов, активно подкрепян от кмета Найден Зеленогорски и от дясното мнозинство в местния парламент. Стигна се дори до абсурда общината да извади 3 млн. лева от бюджета, за да откупи собствената си автогара.
 


Лихвари събират вземанията си чрез психически тормоз


Лилия ДИМИТРОВА
Пикът на стагнацията, свиването на отпусканите банкови кредити и масовата нужда на българина от пари спомогнаха за процъфтяването на един незаконен бизнес - лихварството. Търсенето определя предлагането, гласи една модерна фраза и лихварите са доказателство за това. Парите са най-търсеното нещо при този недоимък в България, а банките са институциите, които снабдяваха тази нужда на голяма част от българите, но вече не. И затова хората видяха като алтернатива лихварите, т. е. бърз и лесен начин за получаване на заем.
Стотици хора са се възползвали от техните услуги, но бързо започват да съжаляват.
Срещнахме се с една от опарените "кредитополучателки", която преди време поради спешна нужда от пари прибягва до помощ от лихвар. Не споменаваме името й от съображения за сигурност, тъй като тя все още се страхува от човека, заел й пари. Жената опряла до тази услуга, защото банката, от която е била взела заем, започнала да я притиска, а заедно с това се появили и сериозни лични проблеми, изискващи пари. Така жената изпада във финансова безизходица. Намира лихваря чрез познати, получили суми от него. Още в самото начало той й показал снимки на изнасилени момичета и пребити момчета, за да я сплаши, знаейки, че жената има две деца - момиче и момче. Това бил начинът за предупреждение какво може да се случи, ако не плаща навреме. Така започнал психическият тормоз над изплашената жена. Той продължил с постоянни заплашителни и груби телефонни обаждания както вкъщи, така и на работното място. Друго издевателство над нея било под формата на сериозна месечна лихва - 20%, а за забавяне на вноската с 3 - 4 дни лихварят слагал върху 20-процентната лихва още една от 5%, което е абсолютно незаконно. Така от месечна вноска 320 лв. жената плащала към 400 лв. Тя дори опирала до близки, познати и нефинансови институции, за да набави месечната си вноска към "банкера". "За мен беше много по-важно да не забавя плащане при лихваря или, недай си Боже, да не му платя, отколкото да погасявам кредита си в банката. Беше ме страх от него и предпочитах да задлъжнея на банката", развълнувано споделя жената. Чрез много лишения и страх тя успява да се издължи на душманина и се зарича повече да не търси услугите на такива хора, защото следващия път може да не успее да се издължи навреме, а това би застрашило семейството й. Потърсихме за коментар мъж, когото слухове сочат, че дава подобен вид заеми. И очаквано той отрече, че се занимава с подобна дейност и отказа да коментира каквото и да е по темата.
Пострадалата жена пожела да разкаже историята си, за да може да предпази други хора от такъв тормоз. Когато решава да заеме пари от лихвар, тя дори и не подозира какви могат да бъдат последствията, и попада в капан. В това положение са се оказали и други отчаяни хора и съдейки от твърденията за снимките, последствията от услугата на лихвар може да са с ужасяващ край.

 

Дело за издевателства над дете отложиха за септември


Жертвата била връзвана с вериги от осиновителите си

Емилия КАРАБУЛЕВА
Връзване с вериги за леглото, затваряне на тъмно дни наред, лишаване от храна и вода - това са само част от мъките, които е преживявало години наред 15-годишно момиче. Насилниците били собствените му родители. Детето било осиновено още като бебе, в семейството имало и други по-големи братя и сестри. По-късно момичето било използвано от собствените си родители да върши джебчийски кражби и други криминални деяния, обясни съдия Светослава Цонева, пресаташе на Районния съд в Плевен.
В обвинителния акт по случая подробно са описани издевателствата над осиновеното дете, обясняват се и начините за склоняването му към престъпления. Родителите са проявили изключителна жестокост, момичето е било едва на 13 години, когато е получило физически, душевни и морални травми, обясни съдия Цонева.
Преди няколко години подложената на нечовешки мъки избягала от дома си, потърсила помощ от социалните служби. В момента момичето се намира в дом за закрила на деца, пострадали от насилие в Плевенско.
За пръв път делото за извращенията над малолетната се гледа този месец в Районния съд в Плевен. Като подсъдими са привлечени родителите на момичето, а процесът е при закрити врата. Заради неявяване на по-голямата част от свидетелите, както и на жертвата на насилието, делото бе отложено за септември т. г.
Ако бъдат осъдени, родителите на пострадалата ще отговарят по специален текст от закона, според който "когато от деянието са настъпили вредни последици за детето, за физическото, душевното и моралното му развитие се предвижда затвор от една до 6 години и обществено порицание", поясни пресаташето на Районния съд в Плевен.  

върни се в НАЧАЛО